用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

creambun 發表於 24-4-16 23:47
7千蚊一個月已比一些私幼平,其實算幾抵讀。

你講得啱,而家某啲私幼和私小都收七千或以上

jenjenny 發表於 24-4-17 07:41
兩間學校同級,屋苑兩間學校都有人讀。見到赤提學生我會覺得屋企有錢啲但係冇咁叻,我成日覺得赤提係比願意 ...

我係支持選SPSS的,為的是相若成績, 啱樓主的budget,之後唔使左度右度,節衣縮食,影響生活品質。

但是你單憑屋苑內有人讀這兩間,就主觀判斷覺得SSC學生願意畀錢但冇咁叻, 另覺得SPSS 家境一般就叻啲,其實你個sampling做得太細,而且分析欠理據支持,加上上面七十幾版的師兄師姐都分析過,兩校成績是相約的,兩間都要用自己實力考入去。

留意返,以樓主1B實力,考SPSS啱啱好入到;可是她一月in完SSC,SSC call咗好多水waiting,樓主是等到四月自行抽飛日後,有人肯放,其女先執到死雞,邊間較難入自己判斷啦。

加上現行的機制,津校大抽獎的有機會碌咗啲1C生入去,而SSC屬於自資,所有自資學校都係自己揀學生嘅,佢連咁後嘅死雞位都係收1B,咁大家可是判斷下SSC班新生咩水平。

如果單憑肉眼觀感,就判斷到邊個學校學生叻啲,咁唔使考試啦。

wejiyu    發表於 24-4-17 09:32

anniellm 發表於 24-4-17 09:51
SSC有50人讀IB, 入IB係以成績計,所以SSC比較叻嘅幾十人係去咗讀IB,咁DSE成績都同SPSS相約,咁即係整體上 ...

說得很對

B.B.BaBa 發表於 24-4-17 09:32
如你所言..... 一間收生質素較高,另一間較參差,而最後兩間 DSE 成績相約...... 是否可以理解為收生參差 ...

1438樓的網友已答你這問題,你可以睇返。SSC某些較叻嘅學生選讀IB或者去海外升學/移民,餘下部分同學讀DSE,有1B成績都算OK。

回覆樓主:

如果樓主在SSC交了留位費, 點都會忍唔住講出嚟, 我好肯定她已經揀咗SPSS, 未來可以慳返一大筆, 可以繼續食buffet。

liverpool2023 發表於 24-4-17 12:43
我都有同感喎!

英雄所見略同!

而家等緊7月開 <大結局>
SPSS vs MCS 終極對決

Calaci 發表於 24-4-17 12:55
係啦,唔通叩到又驚讀唔掂????

煲咗咁耐劇, 劇情不嬲乜都要vs, 好少唔使問㗎喎

回覆樓主:

樓主已選定SPSS了,而家佢不會關心搭咩車入去赤柱。

tigamama    發表於 24-4-17 15:07

回覆樓主:

近住SPSS,在跑馬地頭有間酒店,Crown Plaza CWB,buffet 都唔貴,而家唔使交學費,可以成日食。

由於<大結局>難尾冇播,搞到花生價格大跌!

猴子爸 發表於 24-4-17 16:48
其实又真的算很0力,二线尾小学,级5,可以横扫天南地北的那么多学校 -SMC, 中基,NPL, UCCKE,, SPSS, S ...

留意返,除咗GHS之外,其他都在其射程之內,1B生報1B至2A,點都會中幾間(UCCKE & SSC 都係執死雞入),最多可以讚下阿媽當時揀啲啱level的學校來考。但係1B生考1A就唔同一回事,唔信叫佢叩啲1A試下。

猴子爸 發表於 24-4-17 18:08
MCS是最强女津,如果叩,让大家知道一下个过程,都是好事情。

不日上映,萬眾期待

lazymeowmeow 發表於 24-4-17 19:36
唔知聽日有冇人會收倒SSC call wait

今日最少有一個位free咗出嚟,明天會有另一個有緣人收到call,樓主功德無量。

回覆樓主:

我有200%信心,佢已經揀咗SPSS。

回覆樓主:

睇返樓主第一頁的"下集預告",已預告咗7月有機會再開新編‘’vs MCS‘’.....,希望樓主女兒尋尋覓覓,最終搵到心中至愛。

liverpool2023 發表於 24-4-24 20:17
https://www.hk01.com/即時娛樂/987914/聲夢2-任暟晴已獲3間大學有條件取錄-慶祝完18歲生日即閉關

任話赤 ...

SSC真係幾唔錯㗎!!
你喺呢度post, 係咪又想引樓主?
她應該一心一意等叩MCS
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊