用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-4-16 15:57
呢個我預定嫁喇﹐最怕津校無得去咋﹐
請問SPSS去遊學團去機會高唔高 ?
我打算6年去到2次啦希望。
你真係,2024年嘢,仲有呢啲想法,你有錢就得㗎喇,日本、英國、意大利、韓國、北京、上海、越南等等(我數緊兩個間津校既遊學團)

catf2 發表於 24-4-16 15:56
ok 喎, 我女去東歐十日三皮幾, join 遊學團好開心, 返嚟好似開籠雀咁
我女嚟緊去歐美,1x日,4皮,期待中細既剛去完,好抵

minnieevergreen 發表於 24-4-16 16:05
我唔清楚會唔會名額較少﹐唔係咁容易被選上﹐
定還是比較開放式﹐只要合符基本條件 ( 例如F.3以上等) 就可 ...
因為太多遊學團安排喇,學校驚唔齊腳tim,一個學生去兩個都得,話就話要interview ,但門檻唔高既!我大嘅學校去英國$60000內啦,細既去$40000內,當然行程住宿唔同,但真係真錢就得㗎喇!

RainyRice    發表於 24-4-16 16:56

catf2 發表於 24-4-16 16:06
想請問吓, 津校既遊學團咩價位呀? 會唔會同直資咁上下
大既英國$60000、意大利$40000、另一個英國trip$40000、日本、韓國、新加坡平啲,日數少啲,$20000內,返內地,近既,學校Sponsor唔洗錢!細既,少啲,北京、新加坡、韓國、上海、杭洲、英國,都係$10000-$40000

catf2 發表於 24-4-16 16:16
咦, 似乎我地直資平過津校啊 終於搵到有小小旬野益吓學生
學校已經sponsor 啲㗎喇我細既舊時間津小,$40000內維也納音樂交流

cafeva 發表於 24-4-16 16:19
直資無人幫手比DSE考量費呀

直資多富人唔旨在

catf2 發表於 24-4-16 16:24
我個去埋今年收工
到佢俾你去番轉頭喇,可以

HK-MAN 發表於 24-4-16 16:10
叫C6努力賺返果10皮返嚟...
益咗佢啦,兩個已經唔洗交學費

catf2    發表於 24-4-16 16:28

媽媽不動產 發表於 24-4-16 16:33
係喎!我哋都係直資,意大利、西班牙1x日都係二萬尾,好抵,又周圍遊覧,勁開心,有得去一定去,大個咗肯 ...
好抵喎,我女$40000

cafeva 發表於 24-4-16 16:27
咁真係唔知. 我個從來無同我講D同學有幾富. 可能佢都唔知.
認真問,唔係只係free 一年咩?

wejiyu 發表於 24-4-16 16:31
回覆 minnieevergreen 的帖子

補習費:6000+(含樂器);今年的澳大利亞遊學團:36000 ;中三有 outward( ...
同我預算一樣,我預高中dse或IB補習(IB仲貴),費用仲多啲,$23000-25000差不多

HK-MAN 發表於 24-4-16 17:26
比得起一定話直...其實七千係而家既環境真係唔算多錢...一個賓賓人工+使費都要啦... ...

養車都唔只啦,$7000,工人人工我都俾到$6000,而家係咪差唔多?我仔同學工人仲抵,做埋司機,應該$8000/9000左右

twhkleung 發表於 24-4-16 18:34
華! 你地d留學團好貴禾, 果然係盤大生意...
呢幾年疫情,冇得食,今年仲唔大食特食?!一門生意!

minnieevergreen 發表於 24-4-16 19:01
嘩,🫠都好多野補
唔野少
我仲以為SSC讀得較輕鬆
媽媽,讀任何學制,都要讀書㗎,只係程度有深淺之分,輕鬆與否,因人而異,每人要求唔同,因人天資好,咪輕鬆啲囉,有人對學術冇要求,又會輕鬆既,但就算學霸、學神都好,唔出力dse一定唔會有好成績!總如,有學校話你知,讀書好輕鬆既,一定係呃你!

HK-MAN 發表於 24-4-17 17:22
地區多女校所以競爭細,學校地點比九龍人感覺唔方便,校社亦細,加埋幾年前啲新聞(可能係主要原因).....有份面 ...

唔知樓主睇唔睇mss上眼呢?佢想大校園、免費、彈性選科,mss都得喎,mss唔主打睇成績叩門,將軍澳又有褓姆車返到校門,都可以考慮下喎!

jenjenny 發表於 24-4-17 20:01

你呢間要英文好好,band 1B 4月收 SSC call 算遲,知道合 ...
我就係覺得,既然都會考慮mcs,咪試埋mss囉,信都係一樣㗎啦,改一改校名,校長名就得啦。

HK-MAN 發表於 24-4-17 20:02
叩門喎,有冇得面試都成問題。

試下無坊,分分啱type,好難講,不過都要樓主睇得上眼先得!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊