用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

撇開學校個名,其實樓主...囡囡想去一間咩風格嘅學校讀書,好想知。

minnieevergreen 發表於 24-4-11 21:46
撇開名氣,

佢鍾意師生關係好啲,

除咗學舍靚關學校事,其他比較關老師風格,套落邊間學校都唔差太遠。
例如想英語環境好嘅?想自主學習多project嘅?好多活動玩嘅?學校信任學生放手俾佢哋搞活動嘅?想測考多學校幫手管理學習嘅?校規嚴明管得嚴嘅?重視公開試成績嘅?女校?男女校?有IAL IB 嘅?接觸唔同國籍嘅同學?想多啲外藉老師嘅?校長管理爽快硬淨定關愛路線?學費呢?車程呢?我覺得好多可以諗呀!
希望你囡囡唔係因為坊間排名而揀學校,而係真係鍾意間學校去揀。如果一個六年級小女孩只係睇住個名氣向上試,呢個心態好危險。

HK-MAN    發表於 24-4-11 22:44

咁都恕我直接少少,見諒。如果囡囡主動要入一間比自己能力高D勁D嘅學校,想自己D見識多D遇強越強,呢D上進心好嘢嚟!如果囡囡只係想入一間更出名嘅名校,呢D叫虛榮,12歲人仔咁虛榮嘅話,我作為呀媽會擔心多過覺得佢上進。
同埋我想講,就算入咗名校,除非你周圍同親戚朋友同事講,放上ig fb,係班group 級group講,如果唔係,其實冇人會知,就算有人問,你講完校名,人哋一句"嘩,好叻女呀",高潮位就完㗎啦!真心,我囡升中後,除咗最親嘅家人同最好朋友主動問,其他人一概唔知我囡讀邊間中學,名校光環其實照自己㗎咋。

tigamama 發表於 24-4-12 10:09
如果 聽得明,勸得到,就唔會有呢3個po加埋70,80版嘅故事了

而家佢只會聽到鼓勵佢去試下飛嘅聲音,你呢d ...

我肉緊呀囡嘛!

minnieevergreen 發表於 24-4-12 10:37
其實SSC,MCS,SPSS 三間已經係有名氣,名氣係呢刻唔係佢嘅重點考慮因素
只係三間嚟講,
SPSS當中有佢想要嘅 ...

我係根據你口中嘅描述,感覺囡囡好睇重名氣,我只係關心囡囡嘅價值觀,呢段說話都係針對囡囡想法,如果有誤會,請見諒。

minnieevergreen 發表於 24-4-12 11:52
名氣一定係有考慮﹐但唔係唯一同全部。
佢都講到一堆佢想要既元素 : 想要乖同學、想要適合佢既靜態活動、 ...

如果係咁,就very good啦!咁即管去叩MCS,收咗先再問,到時自然會有MCS用家分享。

minnieevergreen 發表於 24-4-16 13:38
係呀﹐只係有網友拉到去話減少奢侈品﹐就等於唔愛﹐
我就覺得好唔認同。

列晒出嚟,清清楚楚,易揀好多。
1) 考慮DSE >外地升學、其他學制、視野,SPSS win
2) 開心好個人,free同自主學習唔等於開心,功課多project多辛苦學習亦唔等於唔開心,讀得辛苦但滿足開心得,讀得輕鬆冇滿足感唔開心亦得
3)SSC唔住宿,直接skip得
SPSS 獲選!

derbyeugene    發表於 24-4-16 15:15

PC9394 發表於 24-4-16 14:26
呢個分析同「公我贏,字你輸」有異曲同功之妙

我認真㗎!我prefer多學制、開闊視野嘅學校,上年考慮報唔報SSC,認真思考咗一陣,讀得就一定住宿,學費加住宿我又唔捨得,留返出國比較好,所以冇報!

HK-MAN 發表於 24-4-16 15:23
如果你揸住另一個係太弱雞Offer 就會捨得比錢讀SSC...

所以唔報,唔好收咗搞到自己仲煩惱!
題外話,我有兩個朋友SPSS舊生,兩個都係流利英語、直率豪邁、有義氣嘅女漢子,所以我幾鍾意SPSS。

PTL_L 發表於 24-4-16 15:32
有眼光,識嘢

講多樣嘢你知,我女上年自一揀MSS,係咪仲有眼光呢?

RainyRice    發表於 24-4-16 16:52

HK-MAN 發表於 24-4-16 15:37
讀女校,冇男性依賴..搬搬台台都係女仔.,無男仔..講野都直率豪邁..M到時係課大叫邊個有M巾呀男女校唔 ...

我明,我家女漢子都讀緊女校!

HK-MAN 發表於 24-4-16 15:39
原來大家同年...我自2 MSS..可能面試碰過面...

咁啱呀!我鍾意到不得了,全部都係我想要嘅嘢,想自己入去讀添!

PTL_L    發表於 24-4-16 15:57

HK-MAN 發表於 24-4-16 15:45
即係自一收到你?

係呀!可惜囡最後揀咗另一間!我黯然神傷咗幾日。

catf2 發表於 24-4-16 16:16
咦, 似乎我地直資平過津校啊 終於搵到有小小旬野益吓學生

係喎!我哋都係直資,意大利、西班牙1x日都係二萬尾,好抵,又周圍遊覧,勁開心,有得去一定去,大個咗肯定好珍惜呢啲經歷。

HK-MAN 發表於 24-4-16 17:21
係咪齋旅遊?遊學可以咁平?

意大利Choir表演為名,實際去玩啦多!西班牙少少學,多多遊!

專登返嚟睇埋本集大結局,囡囡揀咗間好適合嘅,真替佢開心,祝福升中愉快,呢幾個月可以輕鬆享受小學最後時光。

唔入嚟,都見識唔到咁多家長真誠分享,真係好好!諗返上年,唔係咁易見到1A女分享。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊