用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實樓主住邊區 三間地點相差好遠

mcs 叩門都係睇 ro/ 成績

前年朋友叩入係自行唔中,三私級20頭,手持 spcs offer 唔知有冇幫助

印象中見完下午收電話

minnieevergreen 發表於 24-4-11 21:54
Tko ,三間都唔係近,
好近嘅好學校其實都唔多。
相對較近算係上智同油真唔係太鍾意

我前面有講, mcs 主要睇成績

我記得開學前 orientation 日係著返小學校服返去,眼見非常多種類,除左原校生,同一款校服既唔多,3 私例如一間有 5個已經係超級大户,其他通常1, 2個,記得我同朋友話有一間紅色格仔裙都算多,我地都想知係邊間

同學元朗天水圍學校出黎都有,不過有可能佢地係自行入

最記得有個家長同我講,佢地住元朗 佢自己本身完全唔識 mcs, 喺個女自己上網搵,研究完話好想入呢間,最後成功都好叻女

creambun 發表於 24-4-12 09:57
朋友講MCS 叩門只收自行有揀過MCS 的學生,不知傳聞是否正確。

都有可能,淨係自行揀過又唔中都已經好多人可以揀

而我叩入朋友佢的確自一 mcs, 佢本身有 spcs offer, 成績都好好

adriantai 發表於 24-4-12 09:59
我記得睇樓主當初第一個post,我第一個回覆喺冇禮貌地講
"我唔係咁鍾意太進取嘅女仔" ,

我對樓主本來無印象,你講呢句我反而有印象

小朋友青春期,仲係摸索階段,可能聽同學講名校/容易受人影響亦無可厚非,反而最重要係父母點引導點去 manage

陪小朋友‘’追夢‘’本身係好美好,但而家呢個情況似係小朋友都一知半解,全憑名氣聽一個愛一個,做家長真係應該認真考量點去引導佢價值觀/處事,好似重要過係咪考到呢間學校

minnieevergreen 發表於 24-4-12 10:37
其實SSC,MCS,SPSS 三間已經係有名氣,名氣係呢刻唔係佢嘅重點考慮因素
只係三間嚟講,
SPSS當中有佢想要嘅 ...

mcs 中學校舍好細的,泳池 籃球場行返隔離小學部,不過整體感覺優美有書卷氣

你講其他範疇就相對吻合

Rpp 發表於 24-4-12 11:09
唔駛理咁多網友講的,平常心即駛1B生照投資料入學校門口個箱,適合自然會通知考試,無筆試機會咪當到此一 ...

同意,正如樓主話抱住一試無防心態,真係值得去行下試下都冇所謂

我女都有講做 group project 有個同學乜都唔做,佢哋幾個同學本來想幫佢,但發現個同學乜都唔識,書都冇睇過定唔明.... 佢哋都無從入手

我女就覺得好奇怪,因為o個個同學係外來生,我個女本身外來生朋友入嗰啲都係超級勁

minnieevergreen 發表於 24-4-12 11:59
MCS就純粹一試無妨﹐不過提早了解下D資料﹐
睇下學校係咪真係我地想要的。

1. mcs 一向唔嚴,你見佢地頭髮都唔駛扎就知

2. 活動我唔知算多唔多元化,其實佢 d 活動好低調亦未必好大型,我女話通常要留意 email/ eclass, 佢無睇 但佢成日俾 d 朋友拉去参加呢樣個樣,我盡量記下佢上年玩左 d 乜

- master chef competition :佢煎蛋都唔識,同學係高手,二人一組赢左有名次話好好玩

- $10 有 10堂 trampoline

- 免費10 堂田徑訓練,去 LaSalle 跑

- 幾堂免費k pop 學一隻舞,有 video 睇返 呢個最好笑

- creative digital drawing, 樹脂 art clips making, 用舊校服整環保袋籌款 etc.... 好多呢 d 幾堂咁既免費 workshops

- charity visits, 去幼稚園同小朋友玩, 去special sch wall painting, 幫助低收入家庭

- reading buddy with 九華,呢個 regular keep 住見面 sharing.... 有 d debate workshop 都係同九華但 on and off

- 佢本身 debate team 好多比賽,Model United Nation 佢都有玩,去 DBS 比賽

咁樣睇返其實都有不同類型活動,聯校活動鐵腳係九華/ LaSalle.... 間中有 dbs, 英華就只有mcs concert 有黎表演

3. 同學間係關係好好,上年原校生外來生一班基本上打成一片,師姐們亦好主動幫忙 d 師妹

gccky 發表於 24-4-12 13:45
同意,頭批係學校最想收的,waiting入我都怕跟唔上

小朋友仲係海棉,仲係智識猛長期,只要有心一定ok 的

我係一間非常渣既小學升當年第一批既英中,純粹係因為派得好,考分班試要寫小小一编文,我當時好驚 因為連句子都未識寫  

頭一個月完全唔知老師講乜嘢

但我當時都由中一最差果一班第二年去左精英班

所以其實有好多可能性

猴子爸 發表於 24-4-12 14:13
一开始完全跟不上,第二年已经入精英班?你之后应该是学霸吧?

當然唔係啦,入到去精英班即刻包尾個幾個 後來先慢慢升返上去

我只係適應能力比較強,去到一個特定地方通常都係做得岩岩好,比標準高少少就夠啦,點到即止

所以都想帶出1點,有時將小朋友放係一個俾佢能力範圍高少少程度既地方,當然唔可以差太多,其實都未必唔係一件好事

如果當時我係抽到 band 2頭學校可能就適應返 band 2 既節奏

猴子爸    發表於 24-4-12 14:51

liverpool2023 發表於 24-4-13 22:37
其實你既好感,會不會因為你個親朋既女性都是比較乖巧既女性?特別適合SPSS呢?
樓主同佢女似乎唔係呢個類 ...

我朋友就係因為咁勒,佢姪女讀spss 中學,好乖女 佢覺得好好

最後送過女讀小學後就好唔鍾意,完全唔適合,太嚴亦太多測考,不過佢係小學

boboapril 發表於 24-4-16 07:45
你呢d係有條件嘅愛,量入為出呢啲嘢,係家庭嘅事,你比小朋友選擇之前,係應該父母先考慮自身條件而offer  ...

你咁講又誇張左

樓主點對佢女?我相信唔係好誇張日日夜夜提住唔好點點點,只係一次性前設,你又唔清楚佢點 manage, 亦唔清楚佢小朋友性格

我覺得某程度培養小朋友有感恩既心都係好事,學習某程度取捨亦係好事

淨係睇到父母點對自己唔好唔好,忘記父母各樣其他付出 呢個就真係教育問題勒

RainyRice    發表於 24-4-16 09:43
HK-MAN    發表於 24-4-16 08:57

boboapril 發表於 24-4-16 07:45
你呢d係有條件嘅愛,量入為出呢啲嘢,係家庭嘅事,你比小朋友選擇之前,係應該父母先考慮自身條件而offer  ...

同埋我唔認同無限咁頃出物質上既滿足 咁先係無條件的愛

父母為女兒既考量,心血 各樣付出 呢d 去衡量比較貼切

量入為出唔係父母既事,係一家人既事,小朋友而家12歲 晤係兩歲,適當明白取捨係對佢亦有好處,而且唔係叫佢為左咁而要行路返學

呢個就係好睇得出不同教育出黎對事看法既分別,我見到係樓主夫婦都好愛錫女兒,而你見到係因為樓主一年食少兩次 buffet 而情感勒索女兒

終於明白點解而家有 d 年青人不懂感恩,父母唔買樓俾佢就好似欠左佢咁

RainyRice    發表於 24-4-16 09:44

gracelam 發表於 24-4-16 09:03
小學雞先會咁, 到中學邊個會公開炫富?唔怕比同學笑咩? 一山還有一山高呀,邊個知道隔離嗰個原來係大商 ...

其實家庭教育良好既 小學中學都無呢個問題

我仔小學d 同學住半山, 九龍塘, 嘉多利山獨立屋大有人在,住美孚 黃埔普通家庭亦不少,但大家都係經常約出黎玩,都係食外賣 Mcdonald

我地家庭其實都係富養/ 窮養兼備,小朋友雖然出入司機接送,但我女一個開倉$20書包由p.5 用到而家中二 仲好滿意,大仔小一用到小三書 lego 書包俾左細佬又小一用到小三,書同校服多數係二手人地俾,我地連便服都好多同學之間互相二手轉送

佢地都無特別有零用錢,我亦好懶買野,唔到無得用晤會理,所以佢地最多提出既係 襪爛哂,睡衣短哂,先會去 uniqlo 買兩件

佢地出去order food 亦會睇價錢,好多野都覺得貴

基本需要一定係充足既,見識有機會比人多少少,但物質上一定係簡單亦有需要時有 quality, 但我唔覺得我刻薄佢地,同學之間亦都好少傾談
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊