用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 收到大學exploration day邀請,但買了機票去旅行點算? ...
樓主: ericter
go

收到大學exploration day邀請,但買了機票去旅行點算? [複製鏈接]

lojo11 發表於 24-4-15 16:35
如果有信心DSE成績夠晒分入.. 可以繼續行程

都未放榜,點敢講?但係我睇過下入左的前人講,因為位多,可能排a唔係考得差都大機

上年我女報果幾科, 都有寫大約幾時會有面試, 所以佢就避開晒啲時間先去grad trip, 佢有同學面試撞期, 申請到改期, 最後亦都收左, 但相信唔係個個都咁好彩.

全家人的旅行就停晒, 唔敢報, 放左榜之後, 重執band A 的次序, 好快就知道幾時有面試, 確認左面試日期之後, 先急急腳去報名. 唔好處係, 可能機票酒店會貴啲, 好處係唔洗驚撞期.

原來出席exploration day都有分加,如果個個申請人都出席,豈不是人人都有分加?咁如果不出席就變相是減分 係唔係要大學邀請才有得去,還是open俾公眾報名出席?

回覆 LovelyBB06 的帖子

收到科大邀請去5月中的consultation day,講明出席有分加

wawa70 發表於 24-4-20 00:02

收到科大邀請去5月中的consultation day,講明出席有分加
本身是不是校內成績很好才會有邀請?

Band1B學校,是否要很好成績才被邀請就不知道,因為校內有幾個同學也被邀請

ericter 發表於 24-4-12 21:49
我已經等過左dse 後備考試日子過咗即刻起行,點知啱啱收到通知,話如果出席就有分加,點算
...

邊科?

香港嘅大學,夠分就收你讀。唔夠分,去100次都冇用。

發表於 3 天前 |只看該作者
ericter 發表於 24-4-12 21:49
我已經等過左dse 後備考試日子過咗即刻起行,點知啱啱收到通知,話如果出席就有分加,點算
...

exploration day , 係咪CU,係咪Engineering department?

去年,收Biomed Eng exploration day 2月邀請,去睇啦。點知exploration day後幾日,EK呢度有D 匯基東九龍行non jupas既學生收到CO。年青人都係行non jupas PG仲係top score都未有CO。所以問佢。點知年青人大懵,無簽名報到。佢覺得唔洗take attendance 啦。

過左幾個月先收CO 。太過份。所以就算出席,都記得要點名。

發表於 前天 13:13 |只看該作者
786 發表於 24-4-27 09:15
exploration day , 係咪CU,係咪Engineering department?

去年,收Biomed Eng exploration day 2月邀請, ...

請問Biomed NJ 要咩成績攞到co呀?

發表於 前天 13:14 |只看該作者
786 發表於 24-4-27 09:15

去年,收Biomed Eng exploration day 2月邀請, ...

發表於 前天 13:31 |只看該作者
liverpool2023 發表於 24-4-28 13:14

唔好意思呀。原來一直無CO。

2月去完exploration day之後,匯基東九龍個邊講有CO, 好似2A*1A。但我既年青人一直原來都無CO。

到5月出既已經係正式offer,3A*。

發表於 前天 13:32 |只看該作者

回覆樓主:

一定要take attendance呀

發表於 前天 16:33 |只看該作者
786 發表於 24-4-28 13:31
唔好意思呀。原來一直無CO。

2月去完exploration day之後,匯基東九龍個邊講有CO, 好似2A*1A。但我既年青 ...

明白
還想問一下,Biomed這個科目,其實是做咩工作呢?

發表於 前天 16:39 |只看該作者
liverpool2023 發表於 24-4-28 16:33
明白
還想問一下,Biomed這個科目,其實是做咩工作呢?

最後無讀,唔知呀。

作為家長,我估係醫院裡D儀器,要有人maintenance ,develop等既人材。

發表於 前天 18:35 |只看該作者
786 發表於 24-4-28 16:39

最後無讀,唔知呀。

謝謝,見呢科和Bioscience 都多人講
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊