用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區BAND 1 位升中位 夠嗎?
樓主: yltung
go

深水埗區BAND 1 位升中位 夠嗎? [複製鏈接]

我見外面schooland話馬神band 1C 喎?但呢間得11 個位,係咪b2生都唔博得過?

luckyCC 發表於 24-4-19 01:28
我見外面schooland話馬神band 1C 喎?但呢間得11 個位,係咪b2生都唔博得過?

瑪神2017年後無再公布成績
當年3322率約57% B2A水平

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3709006&pid=47793752&fromuid=2734087

yltung 發表於 24-4-13 00:51
請問深水埗區BAND 1 升中位 夠嗎? 2930 /3 = 976 應點計? 英中都只得462 ....

深水埗區總學額:1755

深水埗區2024年度統乙學額增93(6%)
向葵青區借位差不多倍增至187(+92)
B1/英中位他區加1個 只佔26%學額

深水埗區2024年度統乙學額
--------------------------------------------------------
公海+直聯

男校 69+23=92
女校 174(+2)+0=174(+2)
男女 154(-1)+32=186(-1)
--------------------------------------------------------
B1/英中* 397(+1)+55=452(+1)

本區 359+44=403
他區 38(+1)+11=49(+1)
其他 1,022(+87)+98=1,120(+87)
合計 1,419(+88)+153=1,572(+88)
不選不派 185(+5)+0=185(+5)
學額 1,604(+93)+153=1,757(+93)

本區 359+44=403
長天(男) 63+23=86
上智(女) 95
聖母玫瑰(女) 73
銘賢 76
黃棣珊 52+21=73

他區 38(+1)+11=49(+1)
KL1 10
九華(男) 2
SFXC(男) 2
油真(女) 2
循道^ 2
銘基 2

KL3 9
喇沙(男) 2
旅港開平 5
銀禧 2

NT1 9(+3)
保祿六世(女) 4(+2)
聖公會林護 3(+1)
PLK83 2

NT2 2+11=13
荃灣官立 2+11=13

NT7 8(-2)
沙田培英 2
沙田循道 2
沙田官立 2
林漢光 2
IHMC 0(-2)

其他 1,022(+87)+98=1,120(+87)
本區 780(+10)+82=862(+10)
515(+10)+71=586(+10)
德雅(女)^ 71
瑪神^ 11+71=82
東華張明添 74(+10) (KL1 -10)
佛教大雄 76
路德會協同 71
滙基書院 76
聖公會莫慶堯 69
保良局唐乃勤 67

265+11=276
德貞(女) 93
九龍工業 50+11=61
廠商會 74
南華 48 (三班)

他區 242(+77)+16=258(+77)
HK3 9(+3)
伊斯蘭 4 (三班)
桂華山 5(+3) (三班)

HK4 19(-13)
香港仔工業(男) 2(-2) (三班)
明愛莊月明 8 (三班)
明愛胡振中 0(-8) (轉區)
余振強第二 9(-3) (兩班)

KL1 14+10=24
信義 2
潮州公會 2
劉皇發 2
新民 2
麗澤 2 (三班)
諸聖 2 (三班)
官立嘉道理 2+10=12 (三班)

KL3 14+6=20
培道(女) 2
何文田官立 2+3=5
KTSSS 2
禮賢會彭學高 2
余振強 2 (三班)
賽馬會官立 2+3=5 (三班)
聖公會聖匠 2 (兩班)

KL3 4
基協 2 (三班)
扶輪 2 (三班)

NT1 178(+89)
43(+23)
東華伍若瑜 4(+2)
東華吳祥川 4(+2)
迦密愛禮信 6(+4)
李賢堯 4(+2)
葵涌蘇浙 2
皇仁舊生會 10(+7)
荔天 6(+3)
裘錦秋(葵涌) 3(+1)
樂善堂梁植偉 4(+2)

135(+66)
伍少梅(男) 20(+7) (三班)
燕京 3(+1)
圓玄第一 4(+1)
嶺南鍾榮光 6(+3)
葵涌循道 10(+5)
獅子會蔣翠琼 12(+7)
李惠利 8(+6)
佛教葉紀南 7(+3)
棉紡會 15(+9) (三班)
陳南昌 26(+13) (三班)
明愛聖若瑟 24(+11) (三班)

NT7 4(-2)
鄭榮之^ 0(-2)
東華馮黃鳳亭 2
樂道 2 (三班)

不選不派 185(+5)+0=185(+5)
本區 香島中學# 10
本區 惠僑英文# 62 (三班)
本區 中聖書院# 48 (兩班)
HK3 蘇浙公學# 5(+5)
HK4 赤航(男) 2 (兩班)
KL1 九龍三育# 30 (三班)
KL3 創知# 20
KL4 佛教志蓮 2 (三班)
NT5 東華馬振玉 2 (三班)
NT7 明愛馬鞍山 2 (三班)
NT9 將軍澳香島# 2

* B1/英中數字不包括官立嘉道理
^ 前英中
# 派位直資 不選不派

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

深水埗區(KL2)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL2_2024.pdf

adriantai 發表於 24-4-15 10:13
長天有收到band 2生嗎?
長天近年可能收了些B2生,不過我覺得睇Banding之餘,都要留意下呢間學校嘅校風。

UTB 發表於 24-4-19 10:46
長天近年可能收了些B2生,不過我覺得睇Banding之餘,都要留意下呢間學校嘅校風。 ...

校風好嗎?

回覆樓主:

長天運動應該唔錯,幾多項係學界d1?

Poyau 發表於 24-4-19 06:36
深水埗區2024年度統乙學額增93(6%)
向葵青區借位差不多倍增至187(+92)
B1/英中位他區加1個 只佔26%學額

我有小小唔明,點解派位直資不選不派?咁點解要寫係他區借位個度?(emoji)

adriantai 發表於 24-4-19 11:19
長天運動應該唔錯,幾多項係學界d1?

Exactly 幾多項唔記得,但知道嘅有田徑、游泳、排球、籃球、越野賽等

點解有啲跨區學校有咁多位放出黎?

luckyCC 發表於 24-4-19 15:22
點解有啲跨區學校有咁多位放出黎?

深水涉區統乙學額不足要借位
葵青區學額有餘可借位

JCHANG 發表於 24-4-19 12:18
我有小小唔明,點解派位直資不選不派?咁點解要寫係他區借位個度?(emoji)
...

派位直資收學費 有别於官津無學費
派位直資本區3間120個位 他區4間57

adriantai 發表於 24-4-19 11:15
校風好嗎?
我覺得同其他B1學校相比,長天的讀書氣氛比較弱,可能入面真係太好玩。

UTB 發表於 24-4-19 16:39
我覺得同其他B1學校相比,長天的讀書氣氛比較弱,可能入面真係太好玩。
好似話精英班以外日日都要晨操
上到課室散晒

TAIOU4 發表於 24-4-19 21:20
上到課室散晒

晨跑冇分精唔精英班都要,而且只係中一時每個禮拜兩日,唔係日日。中二開始純自願參加

TAIOU4 發表於 24-4-19 21:20
上到課室散晒
聽講佢哋晨操跑圈,校園內有偷雞位令佢哋可以跑少d。

我聽佢哋d學生講,長天想發展到類似DBS/LS嗰類運動型男校。但人哋DBS/LS嘅學生大多來自中產/富裕家庭,即使上堂睡覺甚至走堂,返到屋企都有私人補習。再讀唔掂就中途出國升學。但長天的情況很不同,學生來自普通家庭,最多只能去補習社補一、兩科。所以老師嘅教學支援係十分重要的。但我覺得學校響呢方面仍然有很大的改善空間。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊