用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山區升中求救!!
發新帖回覆
go

馬鞍山區升中求救!! [複製鏈接]

小女原本想搏馬鞍山聖若瑟, 但第三round考試退咗步, 不過好在操行A-, 而家跌到落2C/3A, 而家第一志願改搏青年會, 請問各位第二自願之後應該揀邊幾間學校好?
小女英文一般 想搵中中同校風好啲
請問馬崇o唔ok? 馮堯敬? 基督? 陳震夏?
Pls help

2    0    0    0

mrsng128 發表於 24-4-13 16:38
小女原本想搏馬鞍山聖若瑟, 但第三round考試退咗步, 不過好在操行A-, 而家跌到落2C/3A, 而家第一志願改搏青 ...

馬鞍山崇真欺凌問題嚴重,上咗東張西望。
你乙一照揀聖若瑟好啲,反正都係搏,基督難入過聖若瑟。乙二青年會,乙三陳震夏。
馮堯敬係band 3,唔好揀。

多謝你嘅回覆
但係老師今日覆返返 建議我第一間都唔好搏青年會 叫佢直接填3A嘅學校=_=

黃允畋
潮州
黄鳳翎
五育
台山
朱敬文
邱金元

我而家乙一 青年會 乙二 五育
後面完全唔知點排

mrsng128 發表於 24-4-17 00:52
多謝你嘅回覆
但係老師今日覆返返 建議我第一間都唔好搏青年會 叫佢直接填3A嘅學校=_=

你個咩老師嚟㗎,表列的大部分係band 3尾。你小朋友有沒有學習障礙?

如果你2C/3A, 第一間點都博間band2, 第一志願好似得5-60%中,除非你選D冇人會選行頭既學校.之後先諗band 3 或者黎多間b2 尾.

博咩姐,你估宜家賭錢呀,個老C完全正確

回覆樓主:

我細仔情況同你差不多
自行老師建議:陳震夏,馮黃鳳亭,結果失敗。
統一老師建議:劉百樂,朱敬文,陳階,黄允畋,五育
細仔好唔開心馮黃鳳亭唔係老師建議之內,佢好鍾意馮黄鳳亭。
我決定會博,甲一乙一馮黃鳳亭。所以好睇你自己想唔想博

盡量唔好揀馬鞍山嗰啲band 3,揀返近第一城嗰幾間,會無咁雜

mrsng128 發表於 24-4-17 00:52
多謝你嘅回覆
如果搏,你自己又本身諗住聖約瑟,咁就乙一聖約瑟啦2C3A邊緣人:
如果係B2,聖响本區B2中唔算係乙一首選(真係唔知點解,佢成績ok,但硬係唔太受歡迎), 你放乙一入嘅機會都好大。
如果係B3,你就算放青年會都難入,本身青年會都係B2嘅2,3,4選,你B3真係未必派到你。
如果想穩陣,可以考慮陳楷同覺光

如果係B2,聖响本區B2中唔算係乙一首選(真係唔知點解,佢成績ok,但硬係唔太受歡迎), 你放乙一入嘅機會都好大。

因為學校比較嚴厲,長氣,古板
但又2面睇,教出同學純品,乖

hiuching8 發表於 24-4-14 15:01
馬鞍山崇真欺凌問題嚴重,上咗東張西望。
你乙一照揀聖若瑟好啲,反正都係搏,基督難入過聖若瑟。乙二青年 ...

馬崇有欺凌上電視咩,應該唔咪呢間

sugerfan 發表於 24-4-23 19:09
馬崇有欺凌上電視咩,應該唔咪呢間

自己google馬鞍山崇真欺凌,大把嘢睇

咁揀校時真係要唸清楚

回覆樓主:

如你肯定是b2c/3a,甲又是全選擇屬網內,我會甲1,2,3博間b2c,乙1,2照填你甲1,2, 乙3先開始寫b3.另外,邱x元真係最好放最後.你仲有時間可以填好問下老師意見

卡卡娜 發表於 24-4-23 21:37
如你肯定是b2c/3a,甲又是全選擇屬網內,我會甲1,2,3博間b2c,乙1,2照填你甲1,2, 乙3先開始寫b3.另外, ...

沙田區最強的另類名校係董之英

呢兩間都不相伯仲

kittypo 發表於 24-4-23 16:48
如果係B2,聖响本區B2中唔算係乙一首選(真係唔知點解,佢成績ok,但硬係唔太受歡迎), 你放乙一入嘅機會都 ...
去過佢嘅介紹會,妳呢三個形容詞真係精準呀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊