用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 請教
樓主: Keropimelody
go

KL3 請教 [複製鏈接]

回覆 Keropimelody 的帖子

一線私校B2/3比率可能僅有25-30%。學校和老師重視昇中派位所以banding估計較準確。B2家長可以選擇直資/自行/叩門B1尾中學,靠體藝特長入B1,轉國際學校或海外昇學,另外KL3還有機會B2生大抽獎入B1中學。衆多因素下來昇中結果自然就亮麗咯。

乙一除咗銀禧之外, 還可以試下邱中

dino_17 發表於 24-4-23 10:44
回覆 Keropimelody 的帖子

一線私校B2/3比率可能僅有25-30%。學校和老師重視昇中派位所以banding估計較準 ...

B2 生抽入 B1 中學,但老師 乙二已經叫我撰band 2 中中 . 所以我先迷茫中如果咁保守,佢哋個升中表可以咁亮麗

Keropimelody 發表於 24-4-22 23:40

係呀,你可能都發現到佢哋每年好似得個兩三個入 band  ...

我都想知道(emoji)

fupigpig 發表於 24-4-23 07:08
而且,直資1C都會收英文好嘅2A學生

即係如果聽學校話就保守填大抽獎表,然後預備扣門

Keropimelody 發表於 24-4-23 11:14
B2 生抽入 B1 中學,但老師 乙二已經叫我撰band 2 中中 . 所以我先迷茫中如果咁保守,佢哋個升中表可以咁 ...
因為 3 私1直的學生叩門能力強, 所以最後出來的升中表可以很亮麗

Keropimelody 發表於 24-4-22 23:40

係呀,你可能都發現到佢哋每年好似得個兩三個入 band  ...

B2/3生可能出路 直資 國際學校 放洋
請問今年全級多少人 排約什麼位置?

回覆樓主:

可能真係靠扣門。每年平圴 100個學生,即係band 2/3 有成30幾個學生扣都可以咁好嘅成續。可能我第一次經歷升,真係有啲超出我想像,覺得好 mission impossible

Keropimelody 發表於 24-4-23 14:42
可能真係靠扣門。每年平圴 100個學生,即係band 2/3 有成30幾個學生扣都可以咁好嘅成續。可能我第一次經歷 ...

收生後如表現貨不對辦應無以為繼
校評B2/3生持續上移入到官津直資
顯示校評組別可能保守偏低?
請問自行那兩間 考直資情況?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊