用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
go

小一好灰 [複製鏈接]

小一差唔多完啦,由於識字少,所以中文好差(不過開始進步中)
但常識唔合格,英文又差幾分先合格。兩科都開始補習

有無家長嘅小朋友咁?上到二三四年級會唔會愈來愈好?

1    0    0    0

LEE-Baby 發表於 24-4-18 09:07
小一差唔多完啦,由於識字少,所以中文好差(不過開始進步中)
但常識唔合格,英文又差幾分先合格。兩科都 ...

首先要知道小朋友為什麼唔合格,識字問題、未熟習測考形式、時間不夠、溫書不足…..
如果識字少這個一定要越早追越好,中文英文也是。
如果是未熟習測考形式,應該漸漸會好轉。也可以找或買一些試題讓他練習。
不知道是什麼學校,但相信是傳統學校,如果是的話,常識應該都是熟讀課文及所有內容,再識寫基本課文字詞便可以。
另外就是測驗考試可以提早開始溫習,或者每一課教完即溫書。
還有可以和老師傾吓,看看老師有什麼提議。

加油

RainyRice 發表於 24-4-18 10:42
首先要知道小朋友為什麼唔合格,識字問題、未熟習測考形式、時間不夠、溫書不足…..
如果識字少這個一定要 ...

多謝你,九龍城B1小學

英文老師話今次測80-90幾分嘅同學都好多,個下好灰,好似同人地距離好遠,追就追緊,但追都要時間,成日收老師電話都大壓力

LEE-Baby 發表於 24-4-18 11:20
多謝你,九龍城B1小學

英文老師話今次測80-90幾分嘅同學都好多,個下好灰,好似同人地距離好遠,追就追緊 ...

九龍城區B1應該都要過五關斬六將才入到,小朋友底子應該不差。
關於識字方面,除了讀課文,也要盡快培養小朋友閱讀的興趣多讀中文英文橋樑書,有興趣很快會追到。寫字有好多練習,小朋友很容易執筆忘字。
或者試吓將份卷溫熟錯處之後,印多一份俾小朋友再試吓做,成績一定會改善,也可以給小朋友增加信心。

都會有D咁嘅情況, 又係九龍band 1 小學, 同學仔都好勁. 考試平均分都有80以上.

自己小朋友好多careless mistake. 我有時都會好勞嘈。

要慢慢調節, 同埋要適應學校嘅教法考法.  

幼稚園跳到小學係一個big step, 何況仲要去band 1 小學

大家都要加油

LEE-Baby 發表於 24-4-18 11:20
多謝你,九龍城B1小學

英文老師話今次測80-90幾分嘅同學都好多,個下好灰,好似同人地距離好遠,追就追緊 ...

私小/ 津小 / 英津小?

可能我句說話唔啱聽, 其實唔係個個人都讀書叻。

小朋友是否細仔?

而家好多家長中意小朋友做大仔,年尾細仔分分鐘細同學一年有多,如果小朋友本身步伐較慢的,真係可以争好遠

小一其實仲係細,大仔細仔仲有分別既

話說我小朋友當年都係小三才與同學拉近距離,小三有好成績,仲畀家長講笑話,小一睇佢好似bb咁,一舊飯咁,而家三年級咁叻仔

RainyRice 發表於 24-4-18 11:50
九龍城區B1應該都要過五關斬六將才入到,小朋友底子應該不差。
關於識字方面,除了讀課文,也要盡快培養小 ...

已經努力緊,但進步唔會好快,老師一打黎,我又好緊張,不過一定會繼續努力

Greylay 發表於 24-4-18 17:00
私小/ 津小 / 英津小?

私小

ferrymama 發表於 24-4-18 17:39
可能我句說話唔啱聽, 其實唔係個個人都讀書叻。

我明白

LeeCC 發表於 24-4-18 18:05
小朋友是否細仔?

而家好多家長中意小朋友做大仔,年尾細仔分分鐘細同學一年有多,如果小朋友本身步伐較慢 ...

8月應該唔算細仔? 家姐10月細B, 都無佢咁差

LeeCC 發表於 24-4-18 18:05
小朋友是否細仔?

而家好多家長中意小朋友做大仔,年尾細仔分分鐘細同學一年有多,如果小朋友本身步伐較慢 ...

多謝你,你俾左希望我(emoji)我地會繼續努力,希望好似你小朋友咁

LEE-Baby 發表於 24-4-18 21:22
8月應該唔算細仔? 家姐10月細B, 都無佢咁差

男仔會比女仔發展慢d

我個係8月尾早產b,幼稚園和初小時比11月生的女同學還要慢

LEE-Baby 發表於 24-4-18 21:20
私小

私小程度深,唔合格肯定係有嘢唔明。試吓補習應該有幫助,初小時期、私人上門補好過去補習社group 補

LEE-Baby 發表於 24-4-18 21:20
已經努力緊,但進步唔會好快,老師一打黎,我又好緊張,不過一定會繼續努力
...

如果有家姐,你一定都知大約要什麼程度和怎樣幫。小朋友P1可以學得好快,追得返,加油

其實就係老一輩家長老師所講的男仔遲開竅,有人要三四年級,甚至中學才開竅

家長只可以畀耐性,扶持住和默默陪伴小朋友

加油

回覆樓主:

我小朋友以前小一讀三線學校,自認為讀得還可以,門門80,90分。後來想插班九龍塘學校,學期尾報咗新舊華德,基華小學,結果參加完筆試,一家面試都冇,我還打電話去問插班考試成績,只有數學剛合格,其他都唔合格,英文更是只有30幾分。所以學校跟學校之間是有很大差異的,最後只有一間二線學校要佢。所以你現在已經是九龍塘小學,證明已經先人一步了,起點高的。所以不用著急,不用氣餒,慢慢追趕,一定可以的了。最後我呢個小朋友升中就自行到band1A中學。

RainyRice    發表於 24-4-19 20:24
kisani    發表於 24-4-19 10:21

簡單啲來講 發表於 24-4-19 09:21
我小朋友以前小一讀三線學校,自認為讀得還可以,門門80,90分。後來想插班九龍塘學校,學期尾報咗新舊華德 ...
感覺真係要視乎小朋友幾時開竅, 幾時識得自律, 自主溫習, 知道咩係對自己有益無益,
一日未開竅, 一日從旁日日"鵝" 佢地都唔係太有作用

VIPPO 發表於 24-4-19 10:57
感覺真係要視乎小朋友幾時開竅, 幾時識得自律, 自主溫習, 知道咩係對自己有益無益,
一日未開竅, 一日從旁 ...

我覺得要睇親子關係,小朋友幼時多陪佢參加活動,多帶佢玩。佢雖然年幼唔理解成績考試重要,但家長唔開心,佢會在乎你,就會上心。相反如果小朋友別人操大,家長又唔陪佢玩,親子關係就冇甘好話,你要佢上心學業,你唔滿意佢成績,佢都冇咩感覺。
在香港要自然等佢開竅,風險係好大,因為中學係在一間學校讀六年,小學唔理,升到band2,band3中學話,等佢開竅想讀書,但身邊同輩都系唔要讀書,會受好大影響,到時就無力迴天。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊