用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
樓主: LEE-Baby
go

小一好灰 [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 24-4-19 12:02

我覺得要睇親子關係,小朋友幼時多陪佢參加活動,多帶佢 ...

咁又唔洗講到入左band2,3係好大件事,無力挽回咁既,話晒全港有2/3學生唔係band1,行行出狀元,做唔到個1/3,都唔係失敗既

LeeCC 發表於 24-4-18 21:29
男仔會比女仔發展慢d

我個係8月尾早產b,幼稚園和初小時比11月生的女同學還要慢

我地就係8月早產B,可能真係關事

RainyRice 發表於 24-4-18 22:00
如果有家姐,你一定都知大約要什麼程度和怎樣幫。小朋友P1可以學得好快,追得返,加油
...

承你貴言

LeeCC 發表於 24-4-19 07:02
其實就係老一輩家長老師所講的男仔遲開竅,有人要三四年級,甚至中學才開竅

家長只可以畀耐性,扶持住和默 ...

如等到中學,我驚我已支持唔住

簡單啲來講 發表於 24-4-19 09:21
我小朋友以前小一讀三線學校,自認為讀得還可以,門門80,90分。後來想插班九龍塘學校,學期尾報咗新舊華德 ...

多謝你的分享希望我都會見到曙光。

如果老師無迫得咁緊,我都無咁緊張,我都係諗住慢慢追,如果2-3年級追到已好開心。

LeeCC 發表於 24-4-19 12:16
咁又唔洗講到入左band2,3係好大件事,無力挽回咁既,話晒全港有2/3學生唔係band1,行行出狀元,做唔到個1 ...

某程度我都同意唔好等到中學先教好佢地,
雖然唔係話無力挽回, 但朋輩嘅影響真係好大, 有幾多個可以band 3 開竅變番努力讀書, 大部份都未必得.

VIPPO 發表於 24-4-19 16:29
某程度我都同意唔好等到中學先教好佢地,
雖然唔係話無力挽回, 但朋輩嘅影響真係好大, 有幾多個可以band 3 ...

當然唔係叫家長坐係度等佢開竅,我意思係如果家長與小朋友都盡左力的話,家長就要調節期望,正如樓上講,唔係個個都係讀書叻,佢都話呢句係唔啱聽的說話,但經歷過就會明,家長願意調節期望,寧願佢身心建康,有自信,唔好放棄自己就足夠

幾時都係心理健康重要過成績,為追banding,影響心理健康和親子關係係最唔值得既

LEE-Baby 發表於 24-4-19 13:00

如果老師無迫得咁緊,我都無咁緊張,我都係諗住慢慢追,如果2- ...

其實還是一個心態。咁就係一開始在二三線的好處,冇人迫,慢慢追,打好基礎後,去到一線,夠吃好幾年。如果一上來就好難,其實都好打擊,但來都來了,就調整好心態,按自己進度來。

認字問題。唔識字攪到好多科唔掂。
多睇書有用。

LEE-Baby 發表於 24-4-19 13:00

如果老師無迫得咁緊,我都無咁緊張,我都係諗住慢慢追,如果2- ...

小心因住老師勸退,反咬佢問佢有咩有建設性提議啦,問佢係學校點教㗎⋯⋯

如果唔止-科要追,我覺得真係難啲,但心態係就算讀邊間學校都l要搞㗎啦。所以應該從最有興趣個科著手,成績為本,操卷,建立番信心先。其他科,就係搞番好底子,花多啲時間開口讀,用手寫,唔好操卷住。

小二唔ok, 其實轉校先好d, 無謂同佢磨。老師迫得緊,已經係學校針對緊你地。小朋友也唔好受,長期低分過同學太多,加油

RainyRice 發表於 24-4-18 11:50
九龍城區B1應該都要過五關斬六將才入到,小朋友底子應該不差。
關於識字方面,除了讀課文,也要盡快培養小 ...
現在係小學不是中學,入津小學好多成份都係運氣,無讀開英私幼一定辛苦,上到中學更甚

mimwing 發表於 24-4-21 15:11
現在係小學不是中學,入津小學好多成份都係運氣,無讀開英私幼一定辛苦,上到中學更甚
...

無錯,我assume 了老師咁高要求是直私,無諗過是只靠運氣抽入津。
不過津直不是重點,就算是龍幼hae住直升直資小學,上到小學都可以辛苦。除「過五關斬六將」、「底子應該唔差」外,其他comments基本上都apply到。

簡單啲來講 發表於 24-4-19 12:02

我覺得要睇親子關係,小朋友幼時多陪佢參加活動,多帶佢 ...

依句真,你對佢好,就算你鬧佢(有時真係忍唔住 ),佢都明白,會在乎你。

LEE-Baby 發表於 24-4-18 09:07
小一差唔多完啦,由於識字少,所以中文好差(不過開始進步中)
但常識唔合格,英文又差幾分先合格。兩科都 ...

我覺得係識字問題,始終係小一,課本唔會太深。如果成績上游,唔怕競爭一下。但如果下游就唔好太在意成績,唔好太免強識寫。睇得明,理解到先係最重要,反正字就一定會識寫。讀多些課外書應有很大幫助。加油!

NEWTL 發表於 24-4-21 16:08
依句真,你對佢好,就算你鬧佢(有時真係忍唔住  ),佢都明白,會在乎你。
...

你唔開心,佢都會感同身受,鬧佢做唔好,佢就會做好,大家開心。但親子關係冇咁好呢種,你鬧佢,佢只會想到自己,好似自己受咗委屈咁,佢唔會想到係佢冇做好,唔會從自己身上揾原因。你鬧佢,就係你唔對,你唔可以咁樣對佢,始終唔會為你去學習。當然學習本身唔係為家長,但要讓佢理解係為自己前途,最起碼要高小才懂。所以我覺得小朋友幼時聽話,去做佢哋無法理解嘅事,其實係為咗家長做。如果親子關係冇咁好,佢哋本身太細唔法理解,亦唔會為你去做。所以古語有“棍棒底下出孝子”,用呢種方法逼迫佢做,做習慣後,佢自然明白學習好處。但現代係唔提倡棍棒教育,講究從心出發   

簡單啲來講 發表於 24-4-21 17:05
你唔開心,佢都會感同身受,鬧佢做唔好,佢就會做好,大家開心。但親子關係冇咁好呢種,你鬧佢,佢只會想 ...

, 有時我都好唔開心, 好矛盾

因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年紀已經做得多好多

小朋友平時好多粗心大意嘅錯 (e.g.少左s, 冇大楷, 漏標點),

尋日溫書就見佢多好條都係錯呢D, 令到我好緊張, 我又會將D事情放到好大

好多苦口婆心嘅說話
(“讀書唔係為媽咪, 係為你自己之類), 佢有岌頭, 但其實唔知佢明唔明

唔知我係咪對佢太harsh……

VIPPO 發表於 24-4-22 14:39
唉, 有時我都好唔開心, 好矛盾
因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年 ...

呢個小問題唔洗太在意,只需想到呈分小朋友一定唔會犯呢種錯誤,做多了就知。學習要注重過程唔係為分數呢個結果嘛,除非你又有所求,比如要考好點成績為咗插班,咁就會痛苦。不然眼光放遠點,唔要為呢種小錯誤痛苦,到是如果小朋友無心向學,讀唔進書,呢個才要重視。

VIPPO 發表於 24-4-22 14:39
唉, 有時我都好唔開心, 好矛盾
因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年 ...

係top嘅小學,成績中等已經好好,仲要只係d careless mistakes, keep 住已經ok, 慢慢從做功課開始改善。

小一至小三成績都係不穩定的,有高有低讓小朋友試著自由發揮,小四父母可以介入要攞靓成績表,小五成績才穩定,小一不合格應該K3基礎唔夠扎實?

LeeCC 發表於 24-4-19 17:00
當然唔係叫家長坐係度等佢開竅,我意思係如果家長與小朋友都盡左力的話,家長就要調節期望,正如樓上講, ...

除非本身有特異技能(例如音樂運動),否則在傳統學校而成績唔好都好難培養到有自信。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊