用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
樓主: LEE-Baby
go

小一好灰 [複製鏈接]

VIPPO 發表於 24-4-22 14:39
唉, 有時我都好唔開心, 好矛盾
因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年 ...

細個唔小心係正常,佢都控制唔到,知道佢識就可以,大大下自然會改善。
小學都係鬥小心鬥記性,大大下好多人會跑上。

964000 發表於 24-4-23 10:20

細個唔小心係正常,佢都控制唔到,知道佢識就可以,大大下自 ...

大大下會改善唔係必然的

我個高中仍然畀老師篤住話careless

964000 發表於 24-4-23 10:12
除非本身有特異技能(例如音樂運動),否則在傳統學校而成績唔好都好難培養到有自信。
...

所以嘗試發掘小朋友的長處強項,讓他有發光的地方,增強自信心

介紹幾套戲畀樓主或有教育困難的家長與小朋友一齊睇:
地球上的星星 (印度) - ADHD必看
起跑線 (印度) - 選校前必看
奇蹟補習社 (日語) - 適合成績有阻的人看
女王教室 (天海祐希版 日語 / 粵語) - 入小 / 小學階段看

睇完心情同心態都應該會有所改變

LEE-Baby 發表於 24-4-18 09:07
小一差唔多完啦,由於識字少,所以中文好差(不過開始進步中)
但常識唔合格,英文又差幾分先合格。兩科都 ...

幼稚園係happy school 嗎?

追成績要花較長時間,我女小一全級考尾三, 私補追成績追到小三至追到合格,反而追成績過程培養到非常好學習態度,小四已經追左上全級頭1/3

九龍城區一線女校

回覆 hugub 的帖子

好勁呀!
反而想知道, 作為媽媽, 你女小一時, 你心情係點?  我估都會幾緊張? 失落?

我有時都為我小朋友嘅tiny mistake都會好緊張.  好彩我小朋友都算願意聽我講

VIPPO 發表於 24-4-24 09:00

好勁呀!
我好好彩2個仔女小一到遇到願意包容的老師
仔小一學習冇問題只係自理上惡搞d,但遇到好好既班主任冇特別多投訴

女就成績差, 但遇到好包容既校長,小一上學期派成績表後要見校長,震哂我以為會被勸退, 但竟然冇喎校長鼓勵話個女係你生既,你唔可以放手要自己教好她,冇人會比你更有能力幫佢, 小二又預到非常有愛心既班主任, 佢話我好小鬧學生既,因為她非常明白名校家長已經會比好大壓力孩子,如果連老師都比埋一份,孩子會好可憐,所以她只會用讚賞去鼓勵孩子,其實呢位老師及校長都係old girls 所以能夠體諒d師妹

鼓勵樓主加油,我已經成功捱過左,唔放棄一定得既, 我仔已經三大畢左業,女都聯招入到大學讀緊year 1

hugub 發表於 24-4-24 09:11
我好好彩2個仔女小一到遇到願意包容的老師
仔小一學習冇問題只係自理上惡搞d,但遇到好好既班主任冇特別多投 ...
從這位家長講出,學校唔需要咩越級教材或多硬件資源,最重要都係作育英才唔怕辛苦既真心老師,小學更唔應該要分階級學校,所以就算統一書本,能吸納到多啲呢類既老師,自然間間都可以教出基礎底子好既學生,加上父母在家中既家庭教育,自然去面對高深既中學都迎刃有餘,成才就係咁慢慢培訓出來.

努力私補英文後的效果

小二的英文已經咁深...我都係試過小朋友小四個數學跟不上..用左個小四升小五的暑假同佢補.. 之後跟上後,唔洗...再補.......

G98385TT 發表於 24-4-25 09:10

小二的英文已經咁深...我都係試過小朋友小四個數學跟不上..用左個小四升小五的暑假同佢 ...

其實尼個只係一線小學o既小二Level
某三私一直好似已經要答完整句子或列Point
DGJS作文係畀個頭你抄 / 改然後延續編文
樓上尼種題一定要搵作業操先有高分
坊間大部份作業一本只有1至2題係以段落去出題
不過某出版社的作業成本都係段落型
但並不出名所以沒有多少地方有
我在小二時已一次買晒未來的5本
之後發現原來很少地方有得賣
每次考試只做10頁就唔洗做其他作業

回覆 LEE-Baby 的帖子

升小同升中都係大關卡位,上呢D位初頭有爭紮,之後變跟得到的有好多。又唔好咁早就咁灰。

回覆 TAIOU4 的帖子

可否介紹?

TAIOU4 發表於 24-4-26 21:07
其實尼個只係一線小學o既小二Level
某三私一直好似已經要答完整句子或列Point
DGJS作文係畀個頭你抄 / 改 ...

可否PM介紹及在哪裏買?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊