用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
發新帖回覆
go

小一好灰 [複製鏈接]

小朋友是否細仔?

而家好多家長中意小朋友做大仔,年尾細仔分分鐘細同學一年有多,如果小朋友本身步伐較慢的,真係可以争好遠

小一其實仲係細,大仔細仔仲有分別既

話說我小朋友當年都係小三才與同學拉近距離,小三有好成績,仲畀家長講笑話,小一睇佢好似bb咁,一舊飯咁,而家三年級咁叻仔

LEE-Baby 發表於 24-4-18 21:22
8月應該唔算細仔? 家姐10月細B, 都無佢咁差

男仔會比女仔發展慢d

我個係8月尾早產b,幼稚園和初小時比11月生的女同學還要慢

其實就係老一輩家長老師所講的男仔遲開竅,有人要三四年級,甚至中學才開竅

家長只可以畀耐性,扶持住和默默陪伴小朋友

加油

簡單啲來講 發表於 24-4-19 12:02

我覺得要睇親子關係,小朋友幼時多陪佢參加活動,多帶佢 ...

咁又唔洗講到入左band2,3係好大件事,無力挽回咁既,話晒全港有2/3學生唔係band1,行行出狀元,做唔到個1/3,都唔係失敗既

VIPPO 發表於 24-4-19 16:29
某程度我都同意唔好等到中學先教好佢地,
雖然唔係話無力挽回, 但朋輩嘅影響真係好大, 有幾多個可以band 3 ...

當然唔係叫家長坐係度等佢開竅,我意思係如果家長與小朋友都盡左力的話,家長就要調節期望,正如樓上講,唔係個個都係讀書叻,佢都話呢句係唔啱聽的說話,但經歷過就會明,家長願意調節期望,寧願佢身心建康,有自信,唔好放棄自己就足夠

幾時都係心理健康重要過成績,為追banding,影響心理健康和親子關係係最唔值得既

964000 發表於 24-4-23 10:20

細個唔小心係正常,佢都控制唔到,知道佢識就可以,大大下自 ...

大大下會改善唔係必然的

我個高中仍然畀老師篤住話careless

964000 發表於 24-4-23 10:12
除非本身有特異技能(例如音樂運動),否則在傳統學校而成績唔好都好難培養到有自信。
...

所以嘗試發掘小朋友的長處強項,讓他有發光的地方,增強自信心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊