用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
發新帖回覆
go

小一好灰 [複製鏈接]

LEE-Baby 發表於 24-4-18 09:07
小一差唔多完啦,由於識字少,所以中文好差(不過開始進步中)
但常識唔合格,英文又差幾分先合格。兩科都 ...

首先要知道小朋友為什麼唔合格,識字問題、未熟習測考形式、時間不夠、溫書不足…..
如果識字少這個一定要越早追越好,中文英文也是。
如果是未熟習測考形式,應該漸漸會好轉。也可以找或買一些試題讓他練習。
不知道是什麼學校,但相信是傳統學校,如果是的話,常識應該都是熟讀課文及所有內容,再識寫基本課文字詞便可以。
另外就是測驗考試可以提早開始溫習,或者每一課教完即溫書。
還有可以和老師傾吓,看看老師有什麼提議。

加油

LEE-Baby 發表於 24-4-18 11:20
多謝你,九龍城B1小學

英文老師話今次測80-90幾分嘅同學都好多,個下好灰,好似同人地距離好遠,追就追緊 ...

九龍城區B1應該都要過五關斬六將才入到,小朋友底子應該不差。
關於識字方面,除了讀課文,也要盡快培養小朋友閱讀的興趣多讀中文英文橋樑書,有興趣很快會追到。寫字有好多練習,小朋友很容易執筆忘字。
或者試吓將份卷溫熟錯處之後,印多一份俾小朋友再試吓做,成績一定會改善,也可以給小朋友增加信心。

LEE-Baby 發表於 24-4-18 21:20
已經努力緊,但進步唔會好快,老師一打黎,我又好緊張,不過一定會繼續努力
...

如果有家姐,你一定都知大約要什麼程度和怎樣幫。小朋友P1可以學得好快,追得返,加油

mimwing 發表於 24-4-21 15:11
現在係小學不是中學,入津小學好多成份都係運氣,無讀開英私幼一定辛苦,上到中學更甚
...

無錯,我assume 了老師咁高要求是直私,無諗過是只靠運氣抽入津。
不過津直不是重點,就算是龍幼hae住直升直資小學,上到小學都可以辛苦。除「過五關斬六將」、「底子應該唔差」外,其他comments基本上都apply到。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊