用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
發新帖回覆
go

小一好灰 [複製鏈接]

都會有D咁嘅情況, 又係九龍band 1 小學, 同學仔都好勁. 考試平均分都有80以上.

自己小朋友好多careless mistake. 我有時都會好勞嘈。

要慢慢調節, 同埋要適應學校嘅教法考法.  

幼稚園跳到小學係一個big step, 何況仲要去band 1 小學

大家都要加油

簡單啲來講 發表於 24-4-19 09:21
我小朋友以前小一讀三線學校,自認為讀得還可以,門門80,90分。後來想插班九龍塘學校,學期尾報咗新舊華德 ...
感覺真係要視乎小朋友幾時開竅, 幾時識得自律, 自主溫習, 知道咩係對自己有益無益,
一日未開竅, 一日從旁日日"鵝" 佢地都唔係太有作用

LeeCC 發表於 24-4-19 12:16
咁又唔洗講到入左band2,3係好大件事,無力挽回咁既,話晒全港有2/3學生唔係band1,行行出狀元,做唔到個1 ...

某程度我都同意唔好等到中學先教好佢地,
雖然唔係話無力挽回, 但朋輩嘅影響真係好大, 有幾多個可以band 3 開竅變番努力讀書, 大部份都未必得.

簡單啲來講 發表於 24-4-21 17:05
你唔開心,佢都會感同身受,鬧佢做唔好,佢就會做好,大家開心。但親子關係冇咁好呢種,你鬧佢,佢只會想 ...

, 有時我都好唔開心, 好矛盾

因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年紀已經做得多好多

小朋友平時好多粗心大意嘅錯 (e.g.少左s, 冇大楷, 漏標點),

尋日溫書就見佢多好條都係錯呢D, 令到我好緊張, 我又會將D事情放到好大

好多苦口婆心嘅說話
(“讀書唔係為媽咪, 係為你自己之類), 佢有岌頭, 但其實唔知佢明唔明

唔知我係咪對佢太harsh……

回覆 hugub 的帖子

好勁呀!
反而想知道, 作為媽媽, 你女小一時, 你心情係點?  我估都會幾緊張? 失落?

我有時都為我小朋友嘅tiny mistake都會好緊張.  好彩我小朋友都算願意聽我講

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊