用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區 band 2仔 大抽獎
發新帖回覆
go

中西區 band 2仔 大抽獎 [複製鏈接]

見很少人提供今年中西區band 2 男仔公開派位填表策略。知道今年中西區學位不足,增加咗外區借位。B2男仔選校策略係咪要保守啲呢?

仔仔學校係有聯繫學位的,希望請教一下各位意見。謝謝
   0    0    0    0

3man 發表於 24-4-18 11:24
見很少人提供今年中西區band 2 男仔公開派位填表策略。知道今年中西區學位不足,增加咗外區借位。B2男仔選 ...
是李陞/般官?

回覆 iloveapplepie 的帖子

3man 發表於 24-4-18 15:20
回覆 iloveapplepie 的帖子

有冇問吓學校金文泰的聯系位每年有冇剩?

你本身的策略係點?

iloveapplepie 發表於 24-4-18 16:38
有冇問吓學校金文泰的聯系位每年有冇剩?

你本身的策略係點?

金文泰 聯繫位太少,又可能要同女仔爭,好似唔係咁值博,頭痛中  所以請教各位大能幫忙分析一下

B2男生本區選擇唔多,梁球鋸係B2尾B3頭,校風普普通通,只適宜做保險線。對上嗰間已經係聖類斯,B1中/尾英中。B2生可能要多考慮跨區B2中學。

3man 發表於 24-4-18 17:49
金文泰 聯繫位太少,又可能要同女仔爭,好似唔係咁值博,頭痛中  所以請教各位大能幫忙分析一下

...

b2 女仔無理由同男仔爭金記呀?
要問吓老師歷年多唔多b2放乙1

要知道band 1抽完後,應該只有少量聖記位俾b2抽
而照估共有150個b2男仔,當中有十零廿個經直屬上聖記。即仍約有130位b2男仔爭

然後逐間計,聖呂19,浸呂19,反堂47, 金文泰7,漢華4,培橋2……數到呢度仍有幾十個唔好運的未有着落……真係可能派到唔知邊。

中西區b2真係好難,如果有金文泰聯系又唔介意中中,機會點都大過在公海博。(聖呂有唔中意女校的band 1&2女仔選)
據有家長講,今年灣仔的名官校都建議b2男放聯系金文泰

iloveapplepie 發表於 24-4-18 20:17
b2 女仔無理由同男仔爭金記呀?
要問吓老師歷年多唔多b2放乙1
過去兩年只派到一個金記位,請問外區可選嘅band2學校有冇邊間校風好啲呢?

3man 發表於 24-4-19 10:57
過去兩年只派到一個金記位,請問外區可選嘅band2學校有冇邊間校風好啲呢? ...

灣仔兩間官校都係無乜b2想放金文泰乙一
即係理論上官校的b3肯選都入到

聖呂/聖類斯 會唔會博放乙一?

幾間b2學校, 成績應該係金文泰最好, 應該有約2-3成入到本地大學
如果仔仔中意打籃球漢華都好勁, 成績都好過中西區的b2梁球琚, 校風聽講都唔錯

老師建唔建議金文泰呢?

3man 發表於 24-4-18 17:49

...

中西區2024年度統乙學額920個
女校448佔近半(49%) 男生可選472
英中172(男校162+男女校10)
其他300如下 聖呂最佳 金文泰次之

其他 264(+57)+7(+1)=271(+58)
--------------------------------------------------------
本區 118(-2)+0=118(-2)
--------------------------------------------------------
樂善堂梁銶琚 71
聖士提反堂 47(-2)

他區 146(+59)+7(+1)=153(+60)
HK2 22(-10)+4(+1)=26(-9)
佛教黃鳳翎 12(+1)
東華李潤田 3
維官 5(-1)+4(+1)=9
北角協同 2(-5) (三班→兩班)
玫瑰崗 0(-5) (停收中一)

HK3 24(-3)+3=27(-3)
金文泰 4+3=7
文理(香港) 4(-3)
嶺南 3
嶺南衡怡 2
張振興 2
聖貞德 2
伊斯蘭 2
桂華山 5(+3)
閔僑 0(-3) (停收中一)

HK4 98(+72)+0=98(+72)
香港仔工業(男) 10(+8)
聖公會呂明才 19(+16)
香港仔浸呂 19(+15)
聖伯多祿 5(+3)
陳白沙 19(+17)
培英 14(+11)
明愛莊月明 10(+7)
明愛胡振中 0(-3) (轉區)
余振強第二 2(-2) (三班→兩班)

KL1 2+0=2
官立嘉道理 2

不選不派 29(-4)+0=29(-4)
HK3 培僑中學# 2(-6)
HK3 漢華# 4(-1)
HK3 蘇浙公學# 15(+3)
HK3 炮台山循道 2
HK4 赤航(男) 2
NT4 東華馬振玉 2
NT7 明愛馬鞍山 2

中西區2024年度統乙學額 #12
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3880435&pid=49314957

Poyau 發表於 24-4-19 14:56
中西區2024年度統乙學額920個
女校448佔近半(49%) 男生可選472
英中172(男校162+男女校10)

謝謝提供數據

回覆 3man 的帖子

如果女仔咁個成績多數入ST CLARE, 除非小朋友唔鐘意女校囉..

回覆 G98385TT 的帖子

如果女仔就無咁煩,可以博咗band1先至搵band2學校保底,可惜我嘅係男仔
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊