用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pods vs CPSKG(啓思附小)
發新帖回覆
go

Pods vs CPSKG(啓思附小) [複製鏈接]

插班K,想學校Miss有愛心,靜的學生得到照顧、語境好、學術好。

0    0    0    0

chichi730 發表於 24-4-20 02:13
插班K,想學校Miss有愛心,靜的學生得到照顧、語境好、學術好。

啟思附小幼可以直上啟思小學,啟思小學是一間關愛學校行中文IB,但唔知有冇記錯之前好似提過不想要行IB學校?

回覆 ol_bb 的帖子

IB學校的教學模式都有好多種,IB不是只是一個框架嗎?

chichi730 發表於 24-4-22 01:39
回覆 ol_bb 的帖子

IB學校的教學模式都有好多種,IB不是只是一個框架嗎?

你都說得對,每間行IB學校都會有唔同特色/分別,我覺得可以11/5 去小學蕳介會親自了解一下!

你同我諗緊嘅係一模一樣!
Pods 啲人話係Happy 谷
啟幼好處係有啟小,我覺得如果完全唔會考慮嗎小嘅話就唔使諗啟幼(假設你住得唔係特別近)

回覆 rabbitsecret 的帖子

就算唔志在啟小,啟幼都係一間有愛心同埋出名happy的學校,而且有啟小back up,反而pods我係鍾意佢細班同埋較academic,但資源比啟幼少,好難揀

兩間學校地址差好遠, 好奇點解會揀呢兩間二擇其一?

Pods好處係細班, 英文exposure好, K2開始對考小既support唔錯。同埋佢地location關係, 可以去維園行年宵/花展,樓下超市, 消防局會有消防員過嚟同小朋友互動。缺點係學費比啟幼貴。  如果一心諗住入啟小當然會揀啟幼,如果諗住向外闖我認為pods support會好啲。

我有一位小朋友考過啟幼有offer, 另一位小朋友係pods學生。

發表於 7 天前 |只看該作者
回覆 莫失莫忘 的帖子

係吔,如果啟幼我要搬屋
我暫時冇諗住啟小,諗住考直私,啟幼唔知幾多人係因為考出面唔靚仔而入啟小,所以數據難比較,而PODS 2023個數字真係幾靚仔,但係佢只有一年數據,而且學生人數少,年和年之間會否差別好大?
而且我揀K唔係淨睇升小(當然唔知咁做啱唔啱),如果睇Miss,啟小ms.我幾有信心有愛心,但Pods唔肯定。Pods多excursion但啟小多校內活動、Pods係師生比例好正(呢一點我覺得幾吸引)但同時考慮佢咁少學生會否資源唔夠。你係而家用家?請問Pods是否所有中英文老師都有愛心同細心?

chichi730 發表於 24-4-26 00:43
回覆 莫失莫忘 的帖子

係吔,如果啟幼我要搬屋

你所講既資源大概係咩?

讀緊Pods既媽媽 可唔可以pm你傾下計 有啲野想請教你

回覆 莫失莫忘 的帖子

教材上,活動上

CLmamame 發表於 24-4-26 12:55
讀緊Pods既媽媽 可唔可以pm你傾下計 有啲野想請教你

可以啊

chichi730 發表於 24-4-26 13:53
回覆 莫失莫忘 的帖子

教材上,活動上

教材同活動我覺得夠哂俾一位幼稚園生。個人愚見幾歲人仔需要既野唔多,好少幼稚園會俾唔夠一位小朋友所需。額外既都係fancy野。

回覆 莫失莫忘 的帖子

pm u, thanks!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊