用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區統一派位疑問請高手指教(emoji)
樓主: Iris_
go

觀塘區統一派位疑問請高手指教(emoji) [複製鏈接]

tpmon 發表於 24-4-21 01:54
B2生喜歡男校只可在甲部博以下數間:
- 中西區聖類斯
- 九龍城陳瑞琪(乙部也可填)

請問哩幾間邊間校風好d?

Iris_ 發表於 24-4-21 16:47

聖類斯有自己小學部學生放甲部的,自行評估機會率如何?~

mcl233 發表於 24-4-21 17:16
聖類斯有自己小學部學生放甲部的,自行評估機會率如何?~

無望(emoji)

Iris_ 發表於 24-4-21 17:20
無望(emoji)

況且,甲部得3個位,中西區本身已經係不利對男仔升中既區,唔係放負,而係提下你自己評估下抽中既機會率~

Iris_ 發表於 24-4-21 16:47

這幾間男校(全部B2B或以上)都是天主教,我見除了部份B3天主都中學,普遍校風都好。

全英文班: 聖類斯(中西區男生不夠B1位,B2生報大競爭)和陳瑞祺 (雖然實際水準B2A。

少部份英文班: 官塘聖若瑟、慈幼(競爭細點)、灣仔鄧鏡波(很多灣仔的B2男生喜歡,所以B2生報大競爭)

你的case 明顯陳瑞祺首選,想較容易入便慈幼。

Iris_ 發表於 24-4-21 16:43
請問陳瑞祺同聖若瑟邊間校風好d?

2間校風都應該唔錯

陳瑞祺應該比較谷全英中, 聖若瑟觀塘區家長風平不錯但只係微調(中/英文班)

視乎返你小朋友程度同交通方唔方便考慮

但係要留意你喺觀塘區抽獎陳瑞祺只有借位5個, 聖若瑟本區學額應該多啲

回覆 sukiwong13 的帖子

今年聖若瑟都係得13個位, 都唔係好多位.

sunny_guy_cb 發表於 24-4-22 10:10

b2可能幾乎冇機會

sukiwong13 發表於 24-4-21 21:22
2間校風都應該唔錯

陳瑞祺應該比較谷全英中, 聖若瑟觀塘區家長風平不錯但只係微調(中/英文班)

聖若瑟我想甲2、但可能博唔過?

細佬英文得B 、會唔會唔過關?

mcl233 發表於 24-4-21 17:23
況且,甲部得3個位,中西區本身已經係不利對男仔升中既區,唔係放負,而係提下你自己評估下抽中既機會率~ ...

明白嘅、多謝您分析

sunny_guy_cb 發表於 24-4-22 10:10

一定唔只13個位, 因為小學部用唔晒的保留位會放返出公海, 印象中每年小學部直升大約30人

Iris_ 發表於 24-4-22 11:00
細佬英文得B 、會唔會唔過關?
既然三次呈分已定為B2生, 抽獎就不再睇成績, 但要考慮英語水平是否適合入讀全英中。
既然你好想搏長天, 甲1都可堅持照搏 (但極可能派晒俾B1生), 不過預咗甲2/甲3的陳瑞祺/聖若瑟失了身位。

如不確定英語水平是否足以應付全英學習,加上學額問題,乙一選聖若瑟似乎比陳瑞祺更適合。
聖若瑟全級的科學 / 綜合人文學科都是英教 (Integrated Science (IS) and Integrated Humanities (IH) are taught in English in all classes at junior secondary levels.) 如果英文好,就入2班全英文班。

表面上聖若瑟只有13個位,但每年70-80%中一生都來自外校,小學部根本唔會用晒保留位。假設小學部今年有40人咁多直升,都會放返 (67 - 40 = 27) 個位出來公海,所以都有成40個位 for 男生抽。

Iris_ 發表於 24-4-22 10:59

甲部計全港組別
甲1 長天 要全港B1才有機會抽
甲2 SJACS 得兩個位 全港B2無望

實際上唔止13個位, 因為有好多直屬位會放返出嚟, 根據學校近幾年嘅資料, 全級中一人數共有124人, 只有少過30人係直屬小學, 再扣埋自行40人, 即係大抽獎有大約50個位

Iris_ 發表於 24-4-22 10:59

甲部本身就係博, 真係心儀嘅填落去多一個機會, why not?

strawberrychic 發表於 24-4-22 13:16
既然三次呈分已定為B2生, 抽獎就不再睇成績, 但要考慮英語水平是否適合入讀全英中。
既然你好想搏長天, 甲1 ...

分析好清楚,可能都係放棄長天。想去博聖若瑟、呂郭and羅陳。

Poyau 發表於 24-4-22 14:06
甲部計全港組別
甲1 長天 要全港B1才有機會抽
甲2 SJACS 得兩個位 全港B2無望

已放棄長天、肯定輪唔我哋:(

sukiwong13 發表於 24-4-22 19:47
甲部本身就係博, 真係心儀嘅填落去多一個機會, why not?

請問如果我揀聖若瑟、陳瑞琪、呂郭、羅陳and寧波公學、哩幾間我點排好d? 前兩間揀係因為男校比較心儀、後三間男女其實都可以接受(感覺比較有機會入)而男校可能真係搏一搏。但係唔知點擺先岩位

回覆 Iris_ 的帖子

甲一:陳瑞祺甲二:聖若瑟

乙一:聖若瑟

呂郭係1C-1B
羅陳1C-2A
寧公 1C-2A

男女校+唔啱banding,唔好side位填咧

https://####/zh-hk/ssp?p=1&dist=kntg&order=band&asc=0
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊