用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖保祿學校 補習一問
發新帖回覆
go

聖保祿學校 補習一問 [複製鏈接]

囡囡今年9月會入讀聖保祿小一,好怕開學會跟唔上

想問下大家有冇銅鑼灣區嘅暑期班/功課班推介??

聽講學校附近有間開咗好多年叫St.jomary嘅補習社專補聖保祿學生,

有冇人去過覺得好??求解答。
   2    0    0    0

Cleverbaby_ 發表於 24-4-21 16:21

想問下大家有冇銅鑼灣區嘅暑期班/功課班推介? ...

識得初小用家幾年前中文去早慧,英文去miniminds

回覆 RainyRice 的帖子

感謝您嘅推介,等我再了解吓!不過都偏向係想搵St.jomary呢啲可以全科兼顧,唔想中英數分開幾個地方學,寧願發現有邊科唔係好掂先再私補。

阿女之前係聖利祿 (St.jomary) 補咗好幾年,總括來講都係不錯的。教一年級嗰位老師佢最鍾意,升三年級後一開頭都有扭計話唔想補習,可能未同老師磨合到吧...有時都睇同老師夾唔夾。不過有補習社跟功課同默書,平日真係幫輕好多!最難得係呢度好集中補某幾間學校(聖保祿,瑪利曼,跑馬地天主教),而且又跟年級分班,唔會一堆學生坐埋同一個課室

我仔女都有去過St Jomary, 佢幫你仔女處理日常功課,默書係ok. 但佢個模式係有唔明就問,無就坐低靜靜自己做,做完功課有時間就印d 工作紙俾佢地繼續做。
每次考試前就有通告問你加唔加操,其實都係加長托兒時間。我囡只拎過工作紙返屋企,未見過有無學校舊試卷俾佢做(好重要)。
我唔太鐘意呢種托兒模式補習,無再繼續,但我囡好鐘意,因為做完功課可以食野+同同學玩+交換貼紙。
小一開學初時,學生一定唔適應,家長無時間跟緊就放手去補習啦,否則每日放工要逐題題目讀俾佢地聽,佢地文盲唔識做功課好正常!

sister每年都會同家長講,唔鍾意小朋友放學去補習社

meke 發表於 24-4-30 13:55
sister每年都會同家長講,唔鍾意小朋友放學去補習社

正確,Sister J 已經講相同的說話十幾年啦。眼見遵從這番說話的小朋友最後冇乜好結果。

我囡小學時中英數都分別上兩個不同的補習班,一個班係補當年的課程,另一個係補高一年(即讀一年級時補二年級)。英文加埋英國文化協會(一星期一次) 嚴格嚟講上三班,到五年級英文補高兩年 (註:呢個方法唔係人人合用,只供參考作用)。

我幼稚園K3去見家長,俾個班主任噴到一面屁。班主任話人家小朋友學七八樣嘢,你個女一樣都唔學,好蝕底,而且係超細女,好大機會追唔上。

其實我女都有幾樣嘢學緊,不過佢返學話俾老師聽冇嘢學。由嗰刻開始,我馬上請個姐姐上門補習 (當年中學生$50個鐘)。有一兩個唔識補習,但畫畫好叻,咪叫佢教佢畫畫囉,反正出邊畫畫收$200粒鐘。同時,又再請過補習老師,變咗一星期有兩三個補習老師氹氹轉。

請個姐姐,吾駛好叻,讀緊中五或中六(平D),每日做半個鐘頭中文閱讀理解,半個鐘頭英文閱讀理解,由依家開始,一年級應考三名內。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊