用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選 CHEM+GEOG+HIST
發新帖回覆
go

中四選 CHEM+GEOG+HIST [複製鏈接]

醒目開學勳章

原本想選 CHEM+GEOG+PHY, 但數是一般成績, BAND1校考中游, PHY考試老師出卷好飄忽, 一時出好多數題, 一時一題都唔出, 分數合格與不合格之間, 但其實全級有一半人不合格. 而學校DSE的PHY成績兩年前忽然下趺上唔番, 想放棄PHY,  另他不喜歡BIO.

甘HIST成績係級頭既, 同埋歷史思路好通,上堂喜歡答問題, 起初唔選因為想有兩科SCI, 而GEOG及CHEM是級中上. 看來現只可一科SCI既CHEM.

甘依個組合科目大學有咩可選?   (大學不會到外國升學)

0    0    0    0

piglet0529 發表於 24-4-22 10:05
原本想選 CHEM+GEOG+PHY, 但數是一般成績, BAND1校考中游, PHY考試老師出卷好飄忽, 一時出好多數題, 一時一 ...

數不好就當然不要選Phy
大學選科除非想讀工程類,否則不需要Phy,想有兩科Science 目的是什麼?

醒目開學勳章

liverpool2023 發表於 24-4-22 15:56
數不好就當然不要選Phy
大學選科除非想讀工程類,否則不需要Phy,想有兩科Science 目的是什麼?
...
一方面或有機會拎大學加乘分? 另一方面他自小喜歡研究天文地理諗住同物理有關?

piglet0529 發表於 24-4-23 08:05
一方面或有機會拎大學加乘分? 另一方面他自小喜歡研究天文地理諗住同物理有關? ...

物理大學加乘分你去睇下先
好多科目都唔駛
天文地理唔係關地理事嗎?我以前有讀物理,應該唔關天文地理事喎

醒目開學勳章

回覆 liverpool2023 的帖子

佢學校中六物理有得選讀E1天文及航天

liverpool2023 發表於 24-4-23 12:08
物理大學加乘分你去睇下先
好多科目都唔駛
天文地理唔係關地理事嗎?我以前有讀物理,應該唔關天文地理事 ...

Phy課程有一個elective topic係關於天文
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

piglet0529 發表於 24-4-23 13:51
回覆 liverpool2023 的帖子

佢學校中六物理有得選讀E1天文及航天

如果中三phy常唔合格, 建議唔好take, 因為中三已經好皮毛, 另外仲有phy天文及航天係咁多topic最難!

我女之前讀3科X, 花最多時間溫習係phy,到我仔宜家中四, 佢都係一樣話最深係phy, 佢哋2個高中數學都好好!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

回覆 gracelam 的帖子

謝謝提醒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊