用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小學數學自修
發新帖回覆
go

[英國] 小學數學自修 [複製鏈接]

最近幫小朋友預備11+,叫佢計乘除數,發覺佢係唔識長乘法/長除法⋯
佢學校係IB, 唔知係佢無聽定學校無教,佢計數係用first principle的(即係115x12佢會計成100x10 + 10x10 + 5x10 + 100x2 + 10x2 + 5x2),唔係用快而準嘅長乘或長除法。咁真係死梗⋯⋯
我有喺屋企教番長乘/長除,但都驚佢返到學校要用學校嗰套,會撈亂曬。我是否應該叫佢返學都用長乘同長除呢?

1    0    0    0

回覆樓主:

我教英國高中數學時,兩種都有用。你所説的first principle, 是英國初教除或乘數概念的教案。有些孩子,比較視力敏感,就適用。

longmarch2004 發表於 24-4-24 12:39
我教英國高中數學時,兩種都有用。你所説的first principle, 是英國初教除或乘數概念的教案。有些孩子,比 ...

謝謝你的分享。請問怎樣叫「視力敏感」?因為我在香港讀書的,從沒有聽過這種教數學的方法。
我後來找到孩子學校的教案,原來他們只是教了2個位x 1個位,用這種方法還可以;當我教3個位x 2個位時,孩子就數亂了,還不及長乘和長除準確。

回覆樓主:

基本上初學的都用這種方法。
視力,I simply means some ppl are better in receiving information by their vision.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊