用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

Dybala 發表於 24-4-24 14:53
要睇埋想運動好嘅目標係乜, 我相信大部份都冇咁遠大想做職業運動員甚至世界冠軍, 更多嘅只係想用運動做升學 ...
呢啲嘢,有需就有求啫,明買明賣,入咗,讀唔讀得成?!就閣下自理喇

mcl233 發表於 24-4-24 15:50
文啦,武都唔係靠學校,係去少林寺~

我只係想 complete 個 matrix 最後一塊

成績好........DB/DG...............?

成績唔好........B3.................LTF

...................運動唔好.........運動好

jiljill 發表於 24-4-24 15:56

成績好........DB/DG...............?

你不用太沉迷這個,點會有這樣既家長,因為有咁既學校玩法,雙方面都有連帶關係做成,要家長去改變好難,所以點解講要本身教育制度去改善,慢慢令學校及家長改. 所以講適合孩子既學校都係假,最終都係睇孩子自己,冇"心"就自然唔係適合,而這個"心"唔係單單依靠學校,仲要係家庭要配合,更何況見唔少好多本身入咗話好適合既學校,最後咪又係一般般夾硬繼續甚至要轉校,唔係點會出現咁多呀貓呀狗既大學生.

教育改革應該係要改下,加上香港國民意識咁差(大部份父母引導),更何況現今政府庫房又轉差用盡一切方法去揾錢,唔係點會連DSE考試費都要CUT(當然係政府亂洗錢先係最大原因).教育方面歸納番一起資源及教育方面可能會好啲.

jiljill 發表於 24-4-24 15:56

从学校的角度,除了做运动的好处,在学界运动拿奖,这份荣誉,是会带来很大的凝聚力,是校友学生归属感的一股助力,所以校董会评核学校高层时,学界成绩都是其中重要一环。有demand, 就有supply。
你如何看不过眼,都只是你自己的看法而已啦,这个世界大把人是很在意自己学校/母校的运动成绩的。

回覆 Dybala 的帖子

我膚淺,運動的目的系為了身體好,能拎學界獎最好,不得就算數重在參與

0030 發表於 24-4-24 16:48
回覆 Dybala 的帖子

我膚淺,運動的目的系為了身體好,能拎學界獎最好,不得就算數重在參與 ...
學校既體育課本身就係為了學生舒緩學習身心之用,其實最好天天都要有一課體育堂. 現今學校既體育課好多都變晒質.

回覆 天外之人 的帖子

學校體育堂+運動校隊訓練,差不多天天都有,夠數了~達到每天的運動量了

0030 發表於 24-4-24 17:30
回覆 天外之人 的帖子

學校體育堂+運動校隊訓練,差不多天天都有,夠數了~達到每天的運動量了 ...
若你講既天天都有就當然夠,我所指唔係單單校隊學生,而係全體學生

jiljill 發表於 24-4-23 10:26
很多家長都很緊張小朋友的升中問題,起碼 EK 的家長大部分都是這樣。

他們緊張什麼?

睇曬都唔明你嘅「迷思」?
- 運動好,不論學業成績如何,都應該揀LTF?揀DBS就係虛榮/虛偽?
- 讀LTF就可以拎奧運金牌?
- 因「合適」而讀普通學校,就係虛偽?
- 好介意自己只係讀書叻,無其他技能?
但請尊重有技能嘅孩子,如果孩子不是真心鍾意,你要佢跑多步都難,多年嘅風吹雨打、日曬雨淋、頻頻撲撲,付出嘅汗水竟被你說成「旁門左道」
選中學時得果十一歲,我點知佢會唔會過兩年一個早上瞓醒會同我講佢都係唔再練武?咁係間文武雙全嘅學校起碼可以有得揀追返讀書進度,同埋特異得都係係出面操,邊間學校影響不大
當年建議不同隊友
Band 1 - 去名校
Band 2 又想讀書,去返band 2學校
Band 3 - 去名校(好過去武館)
亦有去咗LTF
之後每人亦有不同選擇和造化,但大部分仍繼續風吹雨打、日曬雨淋、頻頻撲撲去努力自己嘅技能,因為係真心鍾意

傻太 發表於 24-4-24 18:29

睇曬都唔明你嘅「迷思」?

你小朋友如果文武雙全,DB 和 LTF 二選一,你選邊間?

答到這個問題,自然明白什麼人讀 LTF。

是因為適合,還是因為沒有可以選擇的能力?

DB 和 LTF 只是例子,可套用其它名字。

jiljill 發表於 24-4-25 08:14
你小朋友如果文武雙全,DB 和 LTF 二選一,你選邊間?

答到這個問題,自然明白什麼人讀 LTF。

我上面寫得唔清楚咩?
Band 3 - 去名校(好過去武館)
咁你咁針對體藝生嘅迷思究竟係乜呢?

傻太 發表於 24-4-25 08:39
我上面寫得唔清楚咩?

冇,你思路好清晰,想法亦好正確。

呢個 POST 俾人感覺係針對 / 抹黑 / 矮化 LTF及其學生及其家長,以及廣大努力不懈的體藝生 (亦即係被冠以特異功能人士) 及其家長?

亦可以估計到樓主反而係認為係佢本人被抹黑......

傻太 發表於 24-4-25 08:39

我上面寫得唔清楚咩?

我冇針對體藝生,問題出在常常把合適掛住口邊的家長身上。

DB/DG 適合所有人,文、武、文武雙全和文武不全。問題只是你高攀不上,並非 LTF 更適合。

回覆樓主:

如果你覺得用DB/DG太極端,咁我哋用返張生做例子。

當年張生由 YW 轉 LTF,係佢/佢父母嘅選擇,定係成績太差而敗走?呢樣野 fact check 應該唔難。

回覆樓主:

所以,當我哋話張生選擇咗劍擊,我哋應該先問問,張生有冇得選擇?

同樣地,當我哋聽到有人話 LTF (或其它 B3 學校)適合自己嘅小朋友,我哋同樣應該問問,佢小朋友有冇得選擇?

B.B.BaBa 發表於 24-4-25 08:43
呢個 POST 俾人感覺係針對 / 抹黑 / 矮化 LTF及其學生及其家長,以及廣大努力不懈的體藝生 (亦即係被冠以特 ...
都唔淨係呢個post啦

佢由day 1開始每個post每個回覆都係呢張咀臉

回覆樓主:

之後,我們要再問,如果可以選擇,劍擊 / LTF 是否依然是張生/他父母的選擇?

其實我並不是看不起 B3 學生或有特異功能小朋友,我只是覺得常常把適合兩個字掛在口邊的家長很虛偽,自欺欺人。

jiljill 發表於 24-4-25 08:59
如果你覺得用DB/DG太極端,咁我哋用返張生做例子。

當年張生由 YW 轉 LTF,係佢/佢父母嘅選擇,定係成績太 ...

講得好啱。咁麻煩你fact check 完話俾我地知。thanks a lot

jiljill 發表於 24-4-25 09:11
之後,我們要再問,如果可以選擇,劍擊 / LTF 是否依然是張生/他父母的選擇?

其實我並不是看不起 B3 學生 ...

呢條問題都麻煩你fact check 埋/ 問一問張生張大。
估唔到EK 有咁好嘅家長,思考咁多問題,可能仲會幫手fact check 埋,搵埋答案,真係我哋嘅福氣呀!

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊