用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

回覆樓主:

畀少少時間去一樓望下

jiljill 發表於 24-4-23 17:51
再問多你一次:如果張家朗細個讀書同運動都叻,你覺得佢父母會點揀?
你這個問題冇可能,但都回應一下,先講張生唔讀書轉去玩劍,好似係佢自己意思.我唔係佢父母,所以冇得幫佢揀,就算佢係學霸但冇興趣(因佢興趣係玩劍),都係一樣比佢去玩,因為踏出既一步都係佢自己決定,唔係父母決定,父母衹係比意見, 其實你問題等同何小姐,佢都算係學霸,佢父母有冇逼佢呢? 所以父母做咩決定影響孩子一生,唔係話自己覺得孩子最適合就係好學校,因為連孩子有冇心讀都唔知,點會知係最適合既學校.

jiljill 發表於 24-4-23 17:57
你講嘅嘢唔係錯,只係用咗比較偏激嘅形容詞去描述。
我反而覺得係錯

PTL_L 發表於 24-4-23 18:14
因為張家朗太叻,已定發展既方向,加上佢父母都係運動員,一定明白同理解!呢個世界,冇咁多何詩蓓、張家長 ...
張生唔讀書專注體育時候,應該未係出名,衹可以講有天賦技術,冇心向學自然放棄讀書專心體藝先有而家既成就,若然佢繼續在學校,我相信唔係而家既張生.

PTL_L 發表於 24-4-23 18:10
你引申咗第二樣嘢,你前題係以體藝帶出入名校,而家講係「適合」問題!首先,我認同,有得揀先係老闆,但有 ...

唔明樓主點解咁緊張「適合」兩個字。點解唔適合其實讀唔上的可憐人?適合不是藉口,適合也包括成績學術要求。
(1)學生文理商科科100分都可以因不同原因認為自己唔適合讀[醫/律/銀行]。原因可以是anything[怕血/唔鍾意做到半夜/唔鍾意坐Office/唔想子承父業等]
(2)朋友先講自己小朋友讀專上學院好似搵到新的未來,整個人變得上進心有目標。在這個情況專上學院就是適合那小朋友,雖然他成績可以選擇讀非神科大學,但不會讀得開心。唔通朋友同個小朋友話,你好可憐,讀書唔掂,而家要讀專上學院,父母睇死你,搞到我冇晒面見人。這個小朋友有父母全力支持,非常幸福。
反而如果小朋友出盡全力去滿足父母讀神科讀大學賺大錢,然後壓力超大人生目標就是滿足父母為自己定下的目標先,但生活空虛做唔到自己想做的,最可憐。

Temp

RainyRice 發表於 24-4-23 18:51

唔明樓主點解咁緊張「適合」兩個字。點解唔適合其實讀唔 ...

我覺得適合既定義會係:
1) 能力上配合到﹐不會有力有不逮情況 ;

2) 小朋友認為自己適合/喜歡

所以﹐我作為家長﹐如果小朋友讀到神科/神校﹐佢鍾意又讀得來﹐做阿媽梗係想佢去神校rather than 普通學校。但如果力有不逮﹐或者對神科全無興趣﹐我會prefer佢去到一科自己能力上配合到而又有興趣既學科/專業。

以前有朋友讀到yr4由medic轉去另一科﹐佢唔算讀得好差﹐但真係當初父母期望下入medic﹐結果

真係過唔到落去﹐唔想再過呢d生活﹐最後揀轉科﹐咁樣真係白白浪費左幾年。神科每一科都係地獄生活﹐都要讀果個有興趣﹐先可以讀到落去﹐否則真係生不如死。

RainyRice    發表於 24-4-23 19:52

jiljill 發表於 24-4-23 17:32
SPCS 有沒有?

SPCS 唔清楚有無

天外之人 發表於 24-4-23 18:36
你這個問題冇可能,但都回應一下,先講張生唔讀書轉去玩劍,好似係佢自己意思.我唔係佢父母,所以冇得幫佢揀,就 ...

簡單問你一句:張生玩劍之前成績點?

天外之人 發表於 24-4-23 18:43
張生唔讀書專注體育時候,應該未係出名,衹可以講有天賦技術,冇心向學自然放棄讀書專心體藝先有而家既成就,若 ...

有時一樣唔ok,就會專注喺另一樣嘢,人就係咁樣。

唔明樓主點解咁緊張「適合」兩個字。點解唔適合其實讀唔 ...

我從來都唔會用「適合」呢兩個字,喺育兒方面亦唔覺得「適合」係合適嘅詞語。

minnieevergreen 發表於 24-4-23 19:19
我覺得適合既定義會係:
1) 能力上配合到﹐不會有力有不逮情況 ;2) 小朋友認為自己適合/喜歡 所以﹐我作為家 ...

我比較認同你嘅睇法

Greylay 發表於 24-4-23 19:23

SPCS 唔清楚有無

咁就多數都冇喇

jiljill 發表於 24-4-23 17:32
SPCS 有沒有?

以我所知就無
學校收生,對運動特異無特別優惠,如果唔係,以學校嘅名氣,要爭學界運動尖子,同其他女直,爭一日之長短,亦未嘗不可~

利申,小女靠英文資優,但運動豬兜
而有幸著上熊貓鞋

天外之人 發表於 24-4-23 18:43
張生唔讀書專注體育時候,應該未係出名,衹可以講有天賦技術,冇心向學自然放棄讀書專心體藝先有而家既成就,若 ...
由佢從英華轉去林大輝就知,佢選擇咗運動,欣賞佢既,早早搵到自己方向。

可能幾十年前啲父母仲會咁想法,而家新一代既父母,好多都可以負擔到自己老年嘅洗費,已經唔會對子女有太大寄望,而家自己都只係諗,仲有幾多年可以做輕鬆快活人,唔洗再投放資源起小朋友身上。

Holam920 發表於 24-4-23 19:46
以我所知就無
學校收生,對運動特異無特別優惠,如果唔係,以學校嘅名氣,要爭學界運動尖子,同其他女直, ...

以我所知學校都有港隊成員,不過應該唔係張家朗嗰個級數。

綜合大家所講,似乎得 SPCS 收生無特異隊。

jiljill 發表於 24-4-23 20:43
以我所知學校都有港隊成員,不過應該唔係張家朗嗰個級數。

綜合大家所講,似乎得 SPCS 收生無特異隊。

都唔似係,都有收,不過唔係多,唔算積極~

bettyay    發表於 24-4-24 07:46

成日講張生
香港到底有幾多個行張生條路係成功o既?
你睇泳總亞運先益自己人就知張生付出到底有幾大人o地先睬佢
個個都叻
冇人識就連機會都冇
又好似學界咁
一間學校只可派幾個人
你入到名校Fight唔低自己人就連跑都冇得陪

Holam920 發表於 24-4-23 19:46
以我所知就無
學校收生,對運動特異無特別優惠,如果唔係,以學校嘅名氣,要爭學界運動尖子,同其他女直, ...
咩係英文資優?點知係咪英文資優?

cafeva 發表於 24-4-24 06:48
咩係英文資優?點知係咪英文資優?

我主要想帶出,佢運動零技能啫~

不過,佢英語能力較好,在芸芸面試者中,憑英語能力考入SPCS
另外,小學推薦憑英文科入資優學院,亦知其他同學憑其他科目(中文/數學/全科……)選入。
未必係真正資優,但英語能力應該資質悟性比較好~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊