用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福中vs 顏寶鈴
go

福中vs 顏寶鈴 [複製鏈接]

男仔,中英文良好,性格純品,地點冇所謂,應該點樣選擇?請指教
   2    0    0    0

福中

唔計NPL有IB先
睇成績
睇校舍
睇地圖
睇校長
真係一切為了愛而愛?

早兩年有呢兩間OFFER
小學老師話福中校風好D, 啱我小朋友多D

個人鍾意顏寶鈴多D﹐
英語語境好D﹐校舍又靚

minnieevergreen 發表於 24-4-24 15:55
個人鍾意顏寶鈴多D﹐
英語語境好D﹐校舍又靚

NPL

DSE 成績,讓半臂 (除左中文)

jjbbmom 發表於 24-4-24 17:12
NPL

DSE 成績,讓半臂 (除左中文)

NPL 喎,唔係SPCC, 有乜資格講讓半臂?你睇吓福中成績先好講啦。

travelman 發表於 24-4-24 19:30

NPL 喎,唔係SPCC, 有乜資格講讓半臂?你睇吓福中成績先好 ...

sorry 先!

我講的唔清楚!

其實同福中沒有半點關係!

NPL 有一班小朋友去左讀 IB, 好似成績都唔係太差。但是,他們的成績唔會計算在DSE 成績内。

表達得唔清楚,再次對福中抱歉。

travelman 發表於 24-4-24 19:30

NPL 喎,唔係SPCC, 有乜資格講讓半臂?你睇吓福中成績先好 ...

我又再 check 下 福建中學的 DSE 成績 同  banding.

福建中學屬於 Band 1B

福建中學有冇 IAL or IB?

福建中學有冇邊科超過 NPL (IB 唔計)?

望賜教,我不太了解福建中學, 希望不吝賜教,用數字講説話。

jjbbmom 發表於 24-4-24 19:35
sorry 先!

我講的唔清楚!

顏寶鈴2023考IB好似係17個
剛剛睇2023數據,有4個拎40分以上(我唔熟IB幾多叫好成績,我就姑且當40分係好)
即係有幾位同學係考得好
而其他學生考dse
根據ek網友統計
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877193&extra=&page=1

顏寶鈴4+係58. 9%
福中4+係59.9%

其實兩間水平差不多,顏未至於讓半臂

geminialing 發表於 24-4-24 22:21
剛剛睇2023數據,有4個拎40分以上(我唔熟IB幾多叫好成績,我就姑且當40分係好 ...

明白的, 的確 IB 40 以下在某些家長眼中,等於 DSE 平均唔會有 4+
尊重,始終比較唔到.

坦白講,我們家族沒有人讀福中,亦沒有人打算讀福中,但好多人都喜歡踩福中,抬其他二線嘅直資,所以我才會這樣講。當然福中有個問題,就係佢中一至中三係全英,但去到中四會有中文班,佢個學制係比較奇怪,亦令到好多人会卻步,但係其實佢實力一啲都唔差,校園亦好大設施配套好好。另外雖然佢有中文班,其實嗰班中文班DSE成績唔會差,因為佢主要係比一些國內尖子來香港讀,所以校內競爭亦都好激烈,如果有一些真係福中用家,都可以分享吓實際情況。

jjbbmom 發表於 24-4-24 23:44
明白的, 的確 IB 40 以下在某些家長眼中,等於 DSE 平均唔會有 4+
尊重,始終比較唔到.

我諗法係,講到校內尖子都係讀IB去到讓半臂
咁應該拎到好高分先合理
不如你分享下IB成績分佈,幾多分同dse4+5+相約,咁先証明到係咪讓半臂見你話要數字,真心想請教返有關IB的數據,因為唔熟IB

現在兩間DSE成績差唔多,中文強去福中,英文強去NPL
長遠嚟講,福中可能成績會更好,小學收生越嚟越好,依個利好未反映。

顏同福同級都1B,未至於邊間讓半臂,相信各有各好各有支持者,顏讀緊的用家有帖反影有啲講普通少許負面,自己可以搵,,福不清楚不了解不評論。

Rpp 發表於 24-4-25 10:36
顏同福同級都1B,未至於邊間讓半臂,相信各有各好各有支持者,顏讀緊的用家有帖反影有啲講普通少許負面,自 ...

我都好奇點解咁多負面新聞﹐
但問左真實認識既用家﹐包括老師既好友子女﹐評價都是正面的。

keb 發表於 24-4-24 11:40
男仔,中英文良好,性格純品,地點冇所謂,應該點樣選擇?請指教

兩校2023年整體4+相若
CEM4+ 福建 中>英 顏 英>中 數差不多
33222 顏 82.7% > 福建 69.4%

顏寶鈴2023年文憑試成績 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3880364&pid=49309961

福建2023年文憑試成績 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3880492&pid=49314267

geminialing 發表於 24-4-24 22:21
剛剛睇2023數據,有4個拎40分以上(我唔熟IB幾多叫好成績,我就姑且當40分係好 ...

留意你說的是整體4+
不是CEM4+
NPL 的英文4+ 和 福中的英文4+ 比是天與地級
福中真的很低分
真係直資中的表表者
而NPL有機會計埋其大量NCS生
所以根本看不出本地生中英的真正分數
不過理論上英4+去到近90%
本地生英文都應該考得不錯
反而是中文是給NCS生拉低了

https://www.npl.edu.hk/en/achievement/view?year=2023&id=65
https://www.fms.edu.hk/p/37745

keb 發表於 24-4-24 11:40

另外看看選修科目4+
文科 顏>福建 理科 福建>顏

TAIOU4 發表於 24-4-25 13:54
留意你說的是整體4+
不是CEM4+
NPL 的英文4+ 和 福中的英文4+ 比是天與地級

福中的英文確係佢弱點, 所以拉低左3322率但NPL中文何嘗不是他的弱點
各有其所長與短

4+率大家又接近
5+顏寶鈴無提供就比較唔到

所以我話大家水平相若, 未去到讓半臂程度
另外, 見你話中文比NCS生拉低, 其實校內有幾多NCS生? 有幾多讀左IB?
因為NPL可以考GCS中文, 如果中文差的學生可以分流去考
咁去比較, 佢科中文弱的程度係咪有點過份?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊