用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-4-29 23:06
應該最多係喇小?9班?sjps 5班,dbs有幾多班?不過又唔好同dbs比,真係唔fair,唔好咁誇張講到千挑萬選啦 ...

LS 6 班,比一般學校多一班

明白的 收生情況不一樣

不過LS 叩門都收到一班, 3x 人,好多 KV   所以其實已經收左好多乖仔

其實曳既同學反而唔多係內地家長,相反,識得既都好乖好乖.... 淨係衛生意識爭d ........ 好多好曳既同學家長都係專業人士,真係暈低,見到自己個仔不停踢同學都唔出聲,我地做義工既都睇唔過眼

同埋學校好多處理得麻麻 or 唔處理,又令情況嚴重左

Vana 發表於 24-4-29 23:26
LS 6 班,比一般學校多一班

明白的 收生情況不一樣
專業家長,又係另一麻煩源頭,有啲太自以為是,又有啲太忙,將教仔女既責任交咗俾人

mengye 發表於 24-4-29 18:12
將軍澳前輩,想請教少少嘢,我小朋友係將軍澳區二線小學級頭,想7月份叩皇仁,都知道好難叩得入,不過都想 ...
會唔會墊底,肯努力實追得到。N年前大叔個仔王余級頭入到皇仁,而家做咗醫生啦!

AndrewEdu 發表於 24-4-29 21:54
進來為什麼這麼多喇沙仔轉校?喇沙brotherhood,師生關係是不是弱過其它男校,好少見dbs,qc轉校的。 ...

師生關係小學可以話無乜,我仔已經係老師非常喜愛既類型,個個老師都讚但唔 friend 的

中學就根據轉左去DB 既幾個男仔講,老師係當然無小學咁惡,所以關係好d, 但都係轉左校先知原來老師可以咁 nice

至於轉校原因,其實LS 各方面都幾唔與時並進,好多 old boys 覺得呢個高壓模式唔係訓練現今社會需要既人才既方式

學校比較死板,令到d 仔都好死板..... 呢個係聽到小學 head boy 轉去 DB 既原因

亦有因為覺得運動/音樂訓練好d,有d 因為英文 maths 教得好太多

所以上年其實都識好幾位唔同年級不同原因轉左DB

至於大家認為DB 有 IB, 幾個前 LS 哥哥都話無諗過讀IB.... 佢地話多數PD 上既多d 人想IB, 佢地外來生其實唔係特別想IB

當然家長同學生想法未必一樣

HK-MAN 發表於 24-4-29 23:37
會唔會墊底,肯努力實追得到。N年前大叔個仔王余級頭入到皇仁,而家做咗醫生啦! ...

我小朋友實冇嗰位前輩既仔仔咁出色。

我仔是懶惰型,對待功課快快脆脆、求求其其,務求吾會欠交就算數,係家長日時老師已經投訴佢呢種情況

佢完全吾關心自己的成績、名次,每次都是亞媽急,仔吾急。吾知幾時先會開始著緊自己的學習、成績,毫無「雄心壯志」。

所以如果入到神校都驚佢會吾會墊底,但是又想佢係升中既生涯報一次神校,入吾入到吾係主要,起碼有嘗試過就不留遺憾了。

mengye 發表於 24-4-30 00:58

我仔是懶惰型,對待功課快快脆脆、求求其其,務求吾會欠交就算數, ...

就是無鬥心無所謂,先更加要入好既學校,同學氛圍真是不同的。
入到既同學,總有過人之處,啲仔感受到,亦會對自我有鞭策,未必一定係讀書方面,亦可能係音樂方面、運動方面,自己會摸索到自己強項(見到同學入了職業籃球隊周圍比賽,明白自己強項係讀書咪响讀書方面發揮)
呢樣就係呢種名校既特別之處!

mengye 發表於 24-4-30 00:58

我仔是懶惰型,對待功課快快脆脆、求求其其,務求吾會欠交就算數, ...
hea 住讀既男仔都坐係級頭/一般級頭既男仔好多都係資優生..你可以放心. 提一提你,中一唔好放手, 不竟中小上英中,一定未適應到...搵下補習幫手追進度會好好多.
朋友個仔於軒小中游學生..大抽獎入,中一時就要補習,中二三己經唔需要補..

Vana 發表於 24-4-29 23:46
師生關係小學可以話無乜,我仔已經係老師非常喜愛既類型,個個老師都讚但唔 friend 的

中學就根據轉左去D ...
次次见你讲LSC,都会觉得如果有得拣,最好都不要选LSC.

liverpool2023 發表於 24-4-30 08:42
就是無鬥心無所謂,先更加要入好既學校,同學氛圍真是不同的。
入到既同學,總有過人之處,啲仔感受到,亦 ...
我都係咁諗:如果有幸入到去,會吾會受朋輩、學校氛圍影響下早的開竅呢。

知道叩入機會好微,為咗不留遺憾,所以就試一次

HK-MAN 發表於 24-4-30 09:14
hea 住讀既男仔都坐係級頭/一般級頭既男仔好多都係資優生..你可以放心. 提一提你,中一唔好放手, 不竟中小上 ...
謝謝前輩的提點。

我仔係P4時先開始補英文,其他科冇補過,功課輔導班從P1~P6都完全冇報過。但係上到英中,除咗英文一定要去補之外,我都諗住中一時報埋數學,想佢打好的基礎,第日跟得冇咁辛苦。至於其他科等佢讀開咩情況再作決定。

Calaci 發表於 24-4-29 20:28
試左先,如果叩得入應該不會太過墊底的,始終QC仍有一班是抽入去的
是的,會去試下

PTL_L 發表於 24-4-29 18:52
你咁講,係咪覺得LS啲小朋友唔夠謙虛?定發生咗咩事令你有想出走既想法呀? ...
以前小朋友是偏向文靜, 入左喇小兩年變左一個人咁,又變得好自大, 有自信是好, 但太有自信就是自大

mcl233 發表於 24-4-29 22:43
喇叭仔,除非完全唔想直升,否則都係~
自一 QC,自二 喇叭,甲一QC,乙一喇叭
已經係睇住喇叭,搏QC~
謝謝你的意見

Calaci 發表於 24-4-29 20:25

小朋友自己本身有冇咩意見?
未有咁怏問佢, 諗住考好呈分試先, 到時有選擇時先再商量下

schris1437 發表於 24-4-30 10:57
以前小朋友是偏向文靜, 入左喇小兩年變左一個人咁,又變得好自大, 有自信是好, 但太有自信就是自大
...
我认识一位HKU文学院教授,他这么多年教过无数学生,他觉得LSC的学生是很proud的,超过本身料子的proud, 当然,他们都是颇醒目的。论料子,他觉得SPCC, DGS, DBS 最好,当然,文学院,可能主要是看英文底子方面吧。

皇仁

猴子爸 發表於 24-4-30 11:08
我认识一位HKU文学院教授,他这么多年教过无数学生,他觉得LSC的学生是很proud的,超过本身料子的proud, 当 ...

文學院好多科,睇下邊科啦!

liverpool2023 發表於 24-4-30 12:29
文學院好多科,睇下邊科啦!
我这样讲,当然是英文科那边。 如果是中文,就一定不会是DBS啦。

0030 發表於 24-4-30 11:32
皇仁
這些表情是甚麼意思??

schris1437 發表於 24-4-30 10:57
...

係咁㗎啦,大個仔左~

其實有插班offer前,應該考慮左個格係咪啱自己想要既~
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊