用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局俾人告上高院
樓主: lot888
go

教局俾人告上高院   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-5-1 18:55
一個內部調查,一個外部調查,兩者性質不同,外人難知實情。既然當事人認定不公,訴諸法庭去公開事實,亦似 ...

有冇派返quiz卷似乎幾關鍵!

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成立!

教育局:冇證據證明老師有派,唔可以無理怪罪學生,老師欠缺公正失職,發信警告!

其實,隔離左右同學應該知有冇派,但事情攪到咁大,個個都話唔記得啦但法庭見便有可能記起

rsx 發表於 24-5-2 09:26

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成 ...
隨時係隔離同學惡作劇...收埋同學測驗卷玩大咗...攪到黑社會大佬出嚟講數

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成 ...

印象中,似乎係講緊疫情期間,SFH~

HK-MAN 發表於 24-5-2 09:26
相信呢位校長係自己學校都係一言堂...一長專政
校长和老师都算是同行,应该比较体恤同行的难处,但他竟然去告别校的老师,可见他应该是一位自视甚高的博士。其实中学生拿个缺点,有什么大不了?又不是要升中,看操行。

隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育局怎么能怪罪老师?

猴子爸 發表於 24-5-2 09:45
校长和老师都算是同行,应该比较体恤同行的难处,但他竟然去告别校的老师,可见他应该是一位自视甚高的博士 ...
無錯...想當年講錯野都隨時記缺點..

HK-MAN 發表於 24-5-2 10:10
無錯...想當年講錯野都隨時記缺點..
其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响?

猴子爸 發表於 24-5-2 10:20
其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响? ...

上到大學就冇乜所謂...但果個學生可能要靠中學成績表出嚟搵食就爭啲囉....

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

我意思係附近同學一般都會望吓或傾吓分數,應該會知道該學生有冇收到卷!

其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响? ...
我都想知,學校教育正常係有教無類,衹要想讀書既學生正常就可以去讀,衹係小學中學學習生涯因品行拿了幾个缺点,但佢既知識能力可能直逼愛因思坦,是否就唔比佢入讀大學?若然品行品德咁重要,為何成長路對孩子品德唔著緊?

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

正正就是舉證在原告,即係老師在沒有證據證明同學收到既情況下,當左同學收到而冇交回,已經有責任!

但我也認同教育局在未有給老師抗辯的情況下而給警告也是不合情理!

法庭見是最好解決方法!

rsx 發表於 24-5-2 10:36
正正就是舉證在原告,即係老師在沒有證據證明同學收到既情況下,當左同學收到而冇交回,已經有責任!

但 ...
俄我觉得从老师角度看派卷,就有些不一样。 派卷一般来说并不会漏掉某一位。如果次次都有个别学生说没收到,可能要每份卷加个QRcode, 学生收到后要du一下,有个证据。

回覆樓主:

有無派到/收到quiz卷是口同鼻拗,但該學生說自己在派發當日無返學,但最後學校check到他是有返,無absent,好明顯就是講大話了。

但 ...
而家個社會係要自己搵證據證明自己無犯法架...

HK-MAN 發表於 24-5-2 11:10
而家個社會係要自己搵證據證明自己無犯法架...
原来香港已经不玩普通法?

教育局是某幫派代理人? 要為校長出頭, 撥亂反正? 我係外人只有估下到底發生了什麼事?

上網課,我相信應該係softcopy 多啲,有派無派應該有記錄

無影響,除非你將來係手領,先會有人去挖掘你啲瘡疤
真心吾明依家啲家長連呢啲操行問題都要插手幫孩子,仲要係用"橫手" 而吾係求情

但 ...
報紙上好像講有再次提那位學生要交功課

冇影響, 我女中六時有位同學衰衝動犯咗校規(挑機訓導), 個個叫佢忍一時風平浪靜, 結果記咗一個缺點, 最後入咗HKU (都唔係好多星)

大學睇DSE成績only。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊