用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 "如何教寶寶百科知識"
樓主: SK1
go

"如何教寶寶百科知識" [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: "如何教寶寶百科知識"

kctammy
原本想中英文都做.但過程十分痛苦.所以只會做中文.

從書中提及到做生物部份,如下:

項目 :        生物
類別 :        昆蟲
智力元件 :蟬
1. 蟬的一生,大部分的時間都於地面下生活.
2. 在地面下生活的,是蟬的幼蟲,翅膀尚未長出
3. 到地面上後,蟬會脫去舊殼,蛻化成有翅膀的成蟲
4. 蟬在地底生活了十三至十它年之久,但牠們到地面上之後,郤只能再維持幾週的壽命而已.
5. 蟬乃節肢動物門
6. 昆蟲綱
7. 半翅目
8. 蟬科
9. 蟬屬
10. 蟬種

1-4點自由發展,第5點開始便分門,綱,目,科,屬,種.
昨天找到有關Website.

[size=large]中國科普博覽
[size=large]科名

有個提供高解像的相片網站
http://www.webshots.com/
是免費登記的,但每日只可下載5張圖片,有800x600的size,可清楚的印至A4size.若你有多個email account,便可登記多次.

Hi lokma,
How did you download the pictures?  I did download some pictures, and it was saved as my PC wallpaper, the pictures are very small if I open the it.  May be I did something wrong, pls let me know how do you do it?  Many thanks.

jvc,

將相會自動載入電腦裡面的WINNT folder ,file name 是WebshotsForMac.bmp ,你只須按着圖檔再右按滑鼠鍵的複製, 再貼上你想放入的位置便可.以上是用在win2000的系統.
另一個方法是你用"開始"內的"搜尋"填入"WebshotsForMac.bmp",便可找到準確位置複製.
希望可以幫到你,若再有問題,請告知!

我見一週刊每期中間那頁都有動物的圖片,而且有一些簡單的介紹:如種族、生長地方、餐單和特徵。如果大家有買開就可節省一些printer墨了。

醒目開學勳章

而家做緊花卉百科咭.有好用的網址可以一用.

[size=large]花卉

一般門,綱同科都比較容易搵.但如果媽咪找不到"目"那一部份,可到以下網址:

[size=large]延陵科學綜合室

SK1,

因我不大懂分類法則,請指教:

門、屬、種是怎樣分別呢?有時見到'類','類'是不是'種'呢?

Many thanks!

醒目開學勳章

我先做一次.例子:Iris.用百科全書網找到以下資料.

Irises are classified in the division Magnoliophyta , class Liliopsida, order Liliales, family Iridaceae.

5.被子植物門Magnoliophyta
6.單子葉綱Liliopsida 
7.鳶尾目Iridales
8.鳶尾科Iridaceae
9.鳶尾屬 
10.鳶尾蘭 / 愛麗絲 Hong Kong Iris

由於Iris比較普通,所以有齊5-8點.第九點.在yahoo或MSN打入Iris搜查.便可找到"屬",但就可能冇英文名.第十點就係Iris既中文名.
希望可以幫到妳.

SK1,

多謝你的解答!
還有你指的百科全書網是那一個呢?
Thanks!

醒目開學勳章

kctammy

[size=large]百科全書

我覺得找資料真的非常困難和費時,如果大家可以分享一些心得,那麼大家都可以節省不少時間了!以下是我的少少心得:

爬蟲類 - e.g.眼鏡凱門鱷
首先在

爬蟲類
找到
很清楚的圖片,
科名(family):短吻鱷科 (Alligatoridae) ,
目(order ):鱷目(Crocodilia),
種 (species)/Chinese name:眼鏡凱門鱷 ,
其他資料

再到

爬蟲類2
找到
( 門 ) phylum :  Chordata ( 有脊椎動物 )
( 綱 ) class :  Reptilia ( 爬蟲類 )
屬(genus): 短吻鱷屬
其他資料

如有錯誤,請指正!

SK1,
那web site是不是沒有中文呢?

醒目開學勳章

kctammy

係呀百科全書沒有中文.所以找到英文都要找中文.幾麻煩架.

要做1000張咭, 教完以後仲要寫智力綱領, 好痛苦呀!!! 我做左30張咭(未計智力綱領), 剩係搵靚圖同去背景都做到想死啦!

有無可能揾到10位媽媽, 就著不同項目一人做100張圖連圖名, 然後加加埋埋咪有1000張, 唔駛重覆個個都去做動物植物. 至於智力綱領, 等做完呢1000張先至再合力慢慢寫都未遲. 本書話可以教晒1000張圖先開始教智力綱領, 到時都係起碼一年後的事了.

大家點睇?

Tina,

我都覺得做卡好痛苦,但同時亦學到不少知識。我的經驗中做智力綱領是比較困難,但只有圖和名的卡已比較易找,特別是生物,在大家介紹的web site 如曲曲介紹的素材庫中的圖片都不錯。

我是用Excel file把資料儲起的,好像fill in the blank那樣,有souce(web site..)、種 (species)/Chinese name、English name、學名、門(phylum )、綱(class)...等等,當找到資料就fill in 。大家也可以每個組別開一個topic,讓有資料的mommy fill in。   

可否搭訕? 我有睇你地有關flash card既message, 請問實踐成點? 是否己經很順利才進入"百科"階段? 因為我怕做完D咭用唔著呀!

醒目開學勳章

Jsmami
小女已經進入中英文及數學階段.效果唔錯.所以先至教百科.但由於做咭進度太慢.未能做到二十五張.(因為要寫綱領)所以尚未實行.但做咭過程我已經學到好多野.
如果妳做左百科咁,一定用得到.因為好多係身邊既野黎.只係平時唔在意.
好似花草樹木咁.做左百科咭後,出去見到好似棕竹,美人蕉,酢醬草,五星花,洋紫荊...了解真係多左.好似邊D係有毒植物同冇,邊D可以入藥等.自己都upgrade左先.咁妳諗下小朋友會學到幾多野.
之前我帶個女去博物館,有好多我都唔識.如果做左百科咭.我諗我同佢都會學到好多野.唔使去到博物館都教唔到佢野.
況且格連杜曼話.小朋友除了學語文,數學,重要學埋百科先夠全面.如果想妳個小朋友smart,咁妳真係要開工.過程係就係幾痛苦.一齊努力啦.

SK1,
我記得本書話可以先教圖, 可以教完1000張先教綱領, 所以即使只係做左25張都可以開始. 你不如快D開始先, 等我地可以分享下點用同進展. 我覺得如果要堅持教百科圖, 真係好需要互相支持.

kctammy,
我都係用Excel File. 格式同你應該幾接近. 你教囡囡的情況點呢?

各位,
我暫時做了以下40個百科圖:
動物 - 20 (只有圖)
花 - 10(只有圖)
昆蟲 - 10(有圖及有綱領)

我的經驗是, 即使只做圖, 每10張一組也要做成至兩三個鐘, 主要是搜集資料同把網上找到的圖去背景. 昨晚做昆蟲百科圖時, 做10張連埋綱領要成5-6小時!!! 每一張都真係有血有肉. 其實已經係同老公一齊做, 但係都覺得用好多時間. 都唔知要做到幾時先可以做出1000張. 真係上網都無時間.

我好想同大家一齊做, 如果每人做唔同的範圍, 可以快好多. 睇下大家有無興趣.

Tina,

我未開始教囡囡。因為我每天都要教囡囡英文卡、圓點卡和算式,又要看其他教材,又要跟她玩其他遊戲,每天都很忙,所以現在都是在準備階段。我希望等教完圓點卡和數字卡後才教囡囡百科卡。  

kctammy,

你很厲害呀! 可以又教英文又教數學. 你是全職媽媽嗎?

可否分享如何可以令寶寶看字咭/點咭時專心一些呢? 小依言連五5秒的集中力也沒有...

醒目開學勳章

Tina
妳試下抱住佢一齊同佢睇,但係要唔開電視同埋冇其他野吸引佢.小朋友會好鐘意聽妳講野.我個仔十個月,都係咁睇.好多時覺唔夠喉添.專注力肯定多過一分鐘.

另外我係小樹苗見到些playing cards.HK$8一盒.有國旗,恐龍,昆蟲,花卉..好似百科咭咁.細就細D同資料唔夠多. 不過可以省回不少時間去找.
‹ 上一主題|下一主題