用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉兒爸爸的分享
樓主: 生生爸爸
go

自閉兒爸爸的分享 [複製鏈接]

Re: 自閉兒爸爸的分享

我都係自己幇個仔剪頭髮, 每次剪前, 我都會讓他選擇鍾意睇之卡通片, 如 THOMAS, 跟住幇他洒爽身粉係髮尾避免剪完d碎髮刺激他敏感的頸部, 然後, 太太開始就與他傾計及俾朱古力佢食, 分散佢注意力, 我就係髮尾開始剪, 因剪刀聲音較細, 然後, 到頭頂及前額, 最後剪兩邊, 但最緊要把握時間, 因他的專注力很短, 所以, 要用把專業髮廊師博用的髮剪, 夠利, 唔會kick 住他頭髮, 令他痛! 幇他剪了5年6個月, 前日, 他很大突破, 被我用電髮剪幇他剪個型仔頭!  

生生爸爸,
Congratulations!! 這突破對你和你太太的滿足感一定很大.

Justin2002,
唉, 昨天剪髮時都仲未出動 si si sound 的電剪架.

anyway 見過你們各方的回應都是充滿著耐性, 細心和愛心的. 我真的越想越覺得我昨天太殘忍. 可能我 koo 得佢太緊, 回家幫他 shower 時發現他胸口有少少紅痕呀. I'm so upset...我應再細心一點了解他的行為, 再幫佢做多d事前心理準備.  其實我知佢係唔鍾意我強迫佢, 而我就一心諗住要強硬過佢...

不過佢出了salon 後一見到 mirror 又好滿足咁照鏡, 回來還說 ..好似 daddy 咁 woh..

我剛幫仔仔剪完頭髮,效果比上次在髮型屋剪還好.上次佢見倒髮型師拿起剪刀,就叫唔剪啊,好驚啊,唔剪啊.好似人地要謀殺佢咁.大吵大鬧攪到場面非常混亂,幾乎比人踢出門口.不過以前BB時一路都係自己用電動剪髮刨,唔多覺佢驚的聲.快靚正!夏天都係用電動剪髮刨算了!

不過剪頭髮都話可以DIY,將來如要整牙就真係煩啦!

MerMee

我個仔都係等到差不多4歲, 我先敢帶阿仔出街剪頭髮. 仲要係特登去上海理髮店剪, 貪佢夠平($45). 就算剪唔成/剪到一半, 都無咁肉痛.

第一二次就更係差d, 都係不斷俾佢食, 同佢傾計, 都算捱到完場. 之後每個月剪一次, 剪左大半年, 上次終於可以唔駛再扶住佢個頭剪.

你仔仔仲細, 或者半年佢又無咁怕. 要明白, 我地看似一件平常過平常既事(剪頭髮), 對阿仔地來講, 可能真的好可怕啊! 仔仔咁驚si si聲電剪, 會否是感覺統合(聲音過敏)有問題? 有機會問下ot治療師.

mamee

我個仔係1歲時,出去salon第1次剪髮,佢又係發哂癲的狂叫狂喊,最後都係要夾住黎剪,攪到我都怕咗帶佢出去剪.

於是,我買咗把剪髮交剪自己同佢剪,開頭,佢有少少抗拒,但始終我都係佢媽咪,好快就適應了,一剪就4年啦,係第3年果陣,我加埋個剪髮器, 佢都ok.

而每次行經salon,都會話佢知,遲的帶佢去剪髮,久而久之,佢接受咗,先真係帶佢去剪,咁就再冇反抗

講開怕聽刺耳聲音, 小兒幾個月前無端端對嘟八達通很敏感, 搭綠色小巴時自己用手摭住對耳, 後來同OT 治療師傾, 她建議給兒子聽有不同樂器的交響樂音樂, 這可令他的聽覺不會過敏!

現在, 他去做感覺統合訓練時, 都會先帶上headset, 跟住一路聽住好細聲既交響樂音樂時,一路做訓練如刷身, 盪鞦韆, 爬充了氣的大墊等!

唔知係咪這樣訓練令他對電髮剪的si si 聲無咁敏感及覺得無咁刺耳!

MerMee,
我仔仔3歲前是老公在家幫他剪,之後在理髮店剪,方法同Justin2002的相似,都係由沖涼開始,用水同玩具引開仔仔的注意力,起初剪少少,令他容易接受,之後將時間拉長,剪後讓仔仔照鏡同讚佢叻,試多幾次覺得仔仔已可以接受剪頭髮後,便預先做好心理準備同去多幾次理髮店,坐在坐位上讓他感受一下環境,介紹髮形師給他認識,髮形師亦好識做,每次見仔仔都會比糖,所以仔仔並不抗拒見到佢,到正式剪當日一早約定髮形師,實行做最早的顧客,以免人多仔仔會覺得不安。仔仔的第一次表現不錯,反而第二次就麻麻,可能跟上次相隔得耐,所以之後都是每月剪一次,最近一次已進展到可以自己坐定定剪完個頭先至問食糖。

我的孩子4歲了,一值都是我在家用剪刀剪.當他還小的時候,我放卡通片砵砵巴士給他看.裡面有一齣Little Bo Pee的故事,講剪羊毛.他自小剪髮就看,所以暫時很順利就開始剪,坐差不多一小時也沒問題.但最近開始不耐煩,又要玩其他電腦遊戲,開始不安本分.
我打算交給附近的理髮師傅,(孩子大了,小時的髮型好像不好看)所以每次經過理髮店,我都教孩子向師傅打招呼,搞好關係.遲點讓他爸爸進去剪,讓孩子看看.聽你們講電剪的嘶嘶聲,我開始擔心我的孩子會不喜歡.或者跟師傅說說,不用電剪.
新的一年,祝各位孩子越來越有進步!爸爸媽媽沉住氣,我們都是盡責,知足常樂的父母!以此共勉!!
HayBMum 寫道:
MerMee,
我仔仔3歲前是老公在家幫他剪,之後在理髮店剪,方法同Justin2002的相似,都係由沖涼開始,用水同玩具引開仔仔的注意力,起初剪少少,令他容易接受,之後將時間拉長,剪後讓仔仔照鏡同讚佢叻,試多幾次覺得仔仔已可以接受剪頭髮後,便預先做好心理準備同去多幾次理髮店,坐在坐位上讓他感受一下環境,介紹髮形師給他認識,髮形師亦好識做,每次見仔仔都會比糖,所以仔仔並不抗拒見到佢,到正式剪當日一早約定髮形師,實行做最早的顧客,以免人多仔仔會覺得不安。仔仔的第一次表現不錯,反而第二次就麻麻,可能跟上次相隔得耐,所以之後都是每月剪一次,最近一次已進展到可以自己坐定定剪完個頭先至問食糖。

我仔只在幾個月大, 自己曾經用電剪剪過一次, 其它都是在同一師傅剪, 佢的頭髮好快長, 平均約1個月剪一次, 在上個終於自己可以一個人不用扶, 不用食糖, 師傅用較剪好平靜咁剪完, 可能師傅平時剪慣小朋友, 師傅會好快手, 約10分鐘就剪完, (而且都幾適合阿仔髮型), 以前要出動師傅的女兒, 分散注意力, (小朋友大仔仔半年), 現在阿仔夠膽死, 小女孩被她媽媽用滕條教訓, 阿仔會拿起滕條話 : 打打, (簡席就是"落井下石")阿仔就快 3.5y

MerMee 寫道:
或試下同佢玩玩具公仔梳頭剪頭髮起去看一下他的反應再分析下點攪. 知唔知邊度有類似的 toys?

MerMee,
反斗城有套playdough泥膠玩具,一壓泥膠,公仔就會長頭髮,然後可用玩具剪刀剪,你可以看看.
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

哈哈, 看見大家較盡腦汁出盡法寶的經驗同分享, 巳是最大鼓舞. 剪羊毛的story? 又幾有趣woh. 等我搵下先.

真係唔講都醒唔起將來仲要面對整牙問題, 不過到時見招拆招啦. 對住我們的小朋友, 最大得著就是EQ and 智慧都提升了不少, 一定有計的. 大家繼續努力吧.

sjmama, 據聞那款 playdough 巳沒有再出, 不過我都會去睇下.  

Dear all,

Re dental issue, my boy also rejects to let the dentist looking at his mouth, no mention to lay down on the 'sleeping chair'! Last week, I brough my elder son together with Justin to the dentist for routine check-up.  Justin saw his elder brother lying on the chair and being examined by the dentist.  However, when the dentist said it's his turn, he held me tight and said No No ...  The dentist even blamed me of not explaining to him well in advance!!  Anyway, this is not the first time that Justin rejects to see a dentist but I shall try again, bring him every time when his brother books for a normal checkup and cleaning!

Justin2002

睇牙醫真係比剪頭痛難度高好多, 剪頭髮都話可以DIY, 但去睇牙科就一定冇得避免!

我有朋友曾經給我一張牙醫名單, 內裏的牙醫是對自閉症的小孩子較有經驗, 但我要返屋企搵下先因為唔記得收埋係邊, 我囡囡睇開牙醫教我的經驗如下:

1. 多D幫佢地擦牙, 讓孩子習慣別人在他們口腔內做野

2. 久不久用下電動牙刷, 等他們習慣下那些"滋滋"聲音

3. 好好保護牙齒, 定期檢查牙齒否則有蛀牙又唔合作便要全身麻醉就麻煩好多啦

就是現在囡囡睇牙醫都非常唔合作, 激到牙醫死死下

hair

未評估時, 自己剪, 跟住有次返大陸旅行, 去剪, 用埋電剪都無問題, 還好靚仔

跟住返hk之後都係自己剪

但再去大陸剪呢(呢次做完評估), 吾知點解(可能大左), 就吾肯用電剪

返到hk吾x氣, 點解上次得, 今次吾得, 再帶佢去上海理髮舖, 講明吾用電剪, 但都吾肯, 喊到好似比人虐待甘, 出埋糖都吾得, 最後剪到一半, 個老闆還只係收一半$, 因為only剪左一半.

跟住之後就係home剪, 老公就每次用膠剪係佢耳邊, 剪兩下, 等佢習慣下

(過左一年)到最近, 暪住老公帶軒軒去返同一間上海舖剪(上次比老公鬧到我cc下), 個老闆都認得軒軒, 呢次佢半推半就之下, 終於完成, 但半路佢係度自己安慰自己, x軒吾駛驚, 吾駛驚, 無電, 吾要電(剪)

甘就完成偉大的剪髮

軒軒第一次註牙好似係一至兩年前

第一次去左某間衰醫生樹, 軒軒吾肯坐, 看都無看就叫我們走

跟住我去返我細細個看開的醫生樹, 我抱住(攬住)軒軒, 坐係張chair樹, 工人捉實軒軒對腳, 軒軒係甘喊, 吾駛5分鐘, 攪掂隻牙

第二次, 飲奶門牙出血, 再去, 呢次佢自動獻身, 訓上張chair樹, 半推半就之下, 杜埋牙根

第三之, 補埋杜左牙根的牙................又係自動獻身訓上張chair樹, but........隻牙已經摧c左, 醫生話吾駛補

rachaelmum 寫道:

我有朋友曾經給我一張牙醫名單, 內裏的牙醫是對自閉症的小孩子較有經驗, 但我要返屋企搵下先因為唔記得收埋係邊,  

Dear rachaelmum,
Could I have the list pls?
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

偶然路過這topic, 最近又看電視見到一些有關自閉兒童的節目.  我覺得自閉兒童的父母真的需付出很多很多, 希望你們努力,加油 !!!    
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

Rachaelmum,

如果何以, 煩請給予有關牙醫 list?

事實上, 睇牙醫是非常有挑戰性的事, 因要小兒張開口之後, 還要他被牙醫用工具於口腔周圍檢查, 我與太太會早d做定演習和他講講有關之社交故事! 等小兒明白多少, 有d心理準備, 唔需要等佢牙痛先煩, 多謝提醒!

正如他3-4歲睇醫生, 如果要他張開口要給醫生用雪條棍放入口檢查喉朧, 他會掙扎及反抗, 但, 與他玩扮多d睇醫生遊戲, 甚至, 在他睇醫生時, 先示範一次張開口給醫生睇!現在他已夠膽張開口給醫生檢查!  

rachaelmum,

Mug有牙醫咁有愛心肯專為自閉兒服務.請你post佢個名出來等我帶仔仔去認識佢及check下的牙仔.免得將來要搞大工程時咁頭痛.

rachaelmum 寫道:
睇牙醫真係比剪頭痛難度高好多, 剪頭髮都話可以DIY, 但去睇牙科就一定冇得避免!

我有朋友曾經給我一張牙醫名單, 內裏的牙醫是對自閉症的小孩子較有經驗, 但我要返屋企搵下先因為唔記得收埋係邊, 我囡囡睇開牙醫教我的經驗如下:

1. 多D幫佢地擦牙, 讓孩子習慣別人在他們口腔內做野

2. 久不久用下電動牙刷, 等他們習慣下那些"滋滋"聲音

3. 好好保護牙齒, 定期檢查牙齒否則有蛀牙又唔合作便要全身麻醉就麻煩好多啦

就是現在囡囡睇牙醫都非常唔合作, 激到牙醫死死下

各位:

我真係需要一點時間去找番張名單出來, 如果找不到的話我要嘗試搵我以前給我的朋友, 因為很久沒有聯絡希望她的電話沒變。

其實他這些牙醫不是專為自閉症小朋友服務, 只不過是較有經驗。

‹ 上一主題|下一主題