用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉兒爸爸的分享
樓主: 生生爸爸
go

自閉兒爸爸的分享 [複製鏈接]

Re: 自閉兒爸爸的分享 (生生學游泳)

HelloMelody2007
你可以講講bb一歲前有咩先兆嗎?等我可注意下...thx
你話好好湊..指bb平日好少扭計嗎?好少喊?
我離遠望住佢佢望住我,我逗佢佢會笑下咁囉..我行咁時佢多數會望住我行...有時就望一陣又會望第二樹

Hi 生生爸爸,各位媽咪:

努力!加油!

noknok 媽咪

emilylam

你所描你個BB算幾正常,如果你行緊時,佢眼神
多數跟住你走. 你睇定D,唔洗咁担心住。

我個仔 1< 時,平日好少扭計,好少喊。吃飽
就訓。好好湊!

Melody :sleep:

生生2歲前, 好多時都自己一個很靜地坐係bb床玩, 好少要我們抱, 好少要我們陪他玩, 當時我倆夫婦覺得好好, 就算我們離開他出街, 他亦沒有喊! 回想有d內疚, 因為沒有真正去了解他的情況, 只是想有個仔可以唔要人陪幾好, 咁獨立, 唔洗像其他細路咁貼身!

請不要像我們當時如此傻的想法啦!!

生生爸爸

大家加油

HelloMelody2007,生生爸爸

um..我唯有睇定d先,謝謝你們.
我仔成日都會發脾氣架,係又喊唔係又喊,逗佢開心佢都可以喊,如果搶佢手中的野佢會好惡!同佢講野佢只係顧自己玩玩具一係周圍望!望鏡唔笑唔喊..係佢後面叫佢名字佢好少即時轉過頭來望我..我都唔知咁樣有無問題  

生生爸爸,請問如果你逗佢笑佢會唔會笑架?還是無反應呢?  

Re: 自閉兒爸爸的分享 (生生去宿營)

各位父母好, 很久沒跟大家分享, 工作及2個小孩令到自己及太太很忙!

生生將參加了由私人機構舉辦之歷奇營, 明天他會嘗試自己一個在外面渡過2日1夜既宿營! 12小時前媽媽用了差不多3小時教他如何預備及收拾行李, 重覆地讓知道他背囊裡各樣東西幾時用, 如: 叮囑他沖涼時要換拖鞋, 然後帶乾淨衣服及沐浴露入浴室沖涼! 還有, 要問他一些假設性情況, 如玩玩下, 想去厠所大便點算? 講起來好似幾好笑, 但實在擔心他不知道怎樣處理!

今次宿營安排, 生生感到非常雀躍, 但日子漸近, 自己就開始想到一些負面情況, 因今次參與的小朋友, 生生是最細亦是唯一幼兒生, 生生會不會被人蝦, 會不會唔見晒d行李, 會不會達不到活動的要求?...... 如參與意見去預備早餐, 爬繩網? 夜行?  

今晚, 自己不知是否有點擔心, 所以瞓唔著!

希望這次宿營會對生生有正面刺激, 令到他有自心面對新環境及上小學時會容易d 適應! 讓我及太太學習怎樣放手使生生自己獨立去面對的將來的挑戰!

emilylam,

因生生怕"gi", 我會'gi"佢令他笑!

生生爸爸

生生爸爸,
祝你們一家有個難忘又有意義的旅程,
很心急等你回來和我們分享生生旅行的故事呢!

Yee, 生生爸爸, 原來你有兩個小孩的嗎? 是大定細仔/女? 另一個小朋友是否對生生的成長有很多的刺激?

生生應該是明天回來啦, 其待你的分享呢.

生生爸爸

So glad to hear that your son is getting so well.

My daughter is developmental delay, can you send me the information about the coach who is now teaching your son swimming ??

I am looking for a coach to teach my daughter for swimming so that she can improves her eye-hand co-ordination.

Thankssssssssssssssssssssss a billion !!

生生去完宿營後, 我學了重要的一課, 就是要學識放手, 無論小朋友係自己心目中是仍然能力不夠, 他們都需要成長, 長大, 他終會要自己去面對社會, 去解決問題!

返到屋企, 雖然看到他身上都有損傷, 手肘擦傷, 但問他下次有宿營去唔去, 他好開心及大聲話"去"!

社工對我講在2日1夜既宿營, 生生都未必跟到大隊去完成集體活動, 很多時都需要社工從旁提示,  因他的年紀是最細, 生生是幼兒園生, 其他小朋友都上了小學, 大部是小二生, 但整個過程, 生生都勇於面對挑戰, 他願意去爬繩網及攀石, 他爬得慢, 有小朋友叫他放棄, 但他都無放棄, 繼續試!

這個兒子真令我自豪及欣慰!

生生9月會升讀小一主流小學, 我與太太亦為他報讀了石圍角痙攣協會在7月尾舉辦的預備班, 希望生生可以很快適應小一生活!

生生爸爸

SangSang Daddy

Glad to hear from you and the camping news of Sang Sang.  He is great and we are proud of him.  I didn't know that you have a 2 children father, you and your wife should working very hard and still very concentrate to train up Sang Sang, 真偉大

生生爸爸

I also want the info of swimming class, can you send it to me as well.

many thanks.

生生爸爸,

睇完你的發表, 覺得你和太太都很偉大。生生在這家庭成長一定非常幸福。真正的"愛"是無條件的付出, 不望回報。從你的發表, 完全可以引正什麼是"愛"!
我也有一個自閉傾向囝囝, 幸運地發現得早, 現在2歲半, 已經在協康做了6個月幼兒訓練。看著他一天比一天進步, 內心的喜悅真是很難用筆墨來形容。作為我們這一群父母, 很多事情都也別人付出的多, 如時間、耐性、愛心、包容等等。每當我遇到情緒低落, 便會上來BK看你們的發表, 每次都可以舒緩情緒, 有時甚至從字行間得到啟示, 這裏真是獲益良多!
生生爸爸 寫道:
生生去完宿營後, 我學了重要的一課, 就是要學識放手, 無論小朋友係自己心目中是仍然能力不夠, 他們都需要成長, 長大, 他終會要自己去面對社會, 去解決問題!

返到屋企, 雖然看到他身上都有損傷, 手肘擦傷, 但問他下次有宿營去唔去, 他好開心及大聲話"去"!

社工對我講在2日1夜既宿營, 生生都未必跟到大隊去完成集體活動, 很多時都需要社工從旁提示,  因他的年紀是最細, 生生是幼兒園生, 其他小朋友都上了小學, 大部是小二生, 但整個過程, 生生都勇於面對挑戰, 他願意去爬繩網及攀石, 他爬得慢, 有小朋友叫他放棄, 但他都無放棄, 繼續試!

這個兒子真令我自豪及欣慰!

生生9月會升讀小一主流小學, 我與太太亦為他報讀了石圍角痙攣協會在7月尾舉辦的預備班, 希望生生可以很快適應小一生活!

生生爸爸

Moonloh & cwong,

你一様是很偉大! 每個父母都是偉大! 我們作為父母都會為自己的兒女好自然去付出, 甚至犧牲, 這是天父給我們的天性! 高興你能在兒子2歲時, 可以為安排有關訓練, 專家話小孩子最能改變是首6年, 現在生生6歲2個月, 雖然還有很多要成長的地方, 但整體來說, 都覺得我與太太的付出是沒有白費!

齊齊努力!

生生爸爸     

cwong,

現在生生在史x福泳會學游泳!

生生爸爸

生生爸爸,
你同仔仔佈名時有冇同他們講仔仔是自閉的小朋友啞?

無特別講, 因為我不想別人特別看待生生!

生生爸爸

生生爸爸,

我嗰仔今年四歲,上年他話要學游水,我就同他佈史X福,他学了兩堂都是哭着学的,時時都要我同他下水,真是激死人,之後他們話可以今年比返他上完其他的堂數,但我仔仔又係怕嗰頭浸落水,怎樣可以幫他呢?
‹ 上一主題|下一主題