用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉兒爸爸的分享
樓主: 生生爸爸
go

自閉兒爸爸的分享 [複製鏈接]

Thanks for your sharing.

原帖由 生生爸爸 於 06-4-18 04:46 發表
各位父母好, 很久沒跟大家分享, 工作及2個小孩令到自己及太太很忙!

生生將參加了由私人機構舉辦之歷奇營, 明天他會嘗試自己一個在外面渡過2日1夜既宿營! 12小時前媽媽用了差不多3小時教他如何預備及收拾行李, 重覆 ...

不妳意思, 我也正需要張牙醫名單, 好帶三歲兒去check牙, 若有的媽咪可否也pm給我呢, 謝謝
原帖由 starfish 於 10-1-22 11:43 發表
我都好需要這一張牙醫名單 (內裏的牙醫是對自閉症的小孩子較有經驗)可否send給我 Thousand Thanks

我也需要張牙醫名單, 若有的媽咪可否也pm給我呢, 謝謝!

生生爸爸你好!!

我女兒四個半月大,平日都有同人玩下笑下,不過就唔多發脾氣,一樣會有牙牙語,但就不十分對人既臉孔好奇,佢會與人對望及牙牙語但不會眼定定望實你(視乎心情以定),對某些人佢會回避眼神好似視而不見咁就轉向令一邊,叫佢個名唔多會應,差不多學會反身,亦有想爬既動作。對食物特別有反應一見人食野自己就想食,會不停張開口流口水,有時仲會叫出聲。不特別貼身或找指定某一個人,但有時想睡覺就指定搵姐姐或找爸爸。有時係佢面前唔理佢都會叫出黎鬧你。
由於有比較陌生既親人指bb回避她眼神又成日唔想望佢,所以有此推論及聯想,請問依我以上形容,大家認為bb有可能有自閉症嗎?我可十分擔心~
‹ 上一主題|下一主題