用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀!

我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

我排左8個月啦! 請問有冇經驗媽咪可講我知, 第一堂教d mud及洗唔洗再做評估呢?    

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

補充下先, 我囝係做語言治療, 請給些意見!

其實已係私人機構上左兩堂! 但協康 $600 - 50分鐘, 仲貴過我私人果間, $600 - 60 分鐘, 請比d意見, 協康會唔會好d?

我都排了期,
不過,我揀weekday即有位,
兩個星期內任揀,基本上呢個唔係排。
我知道如果揀星期六會成兩個月,所以揀了week day。
Meisuen,我都覺得好貴,
我打了另外兩間平0的排了,但是,唔夠協康快...... :cry:
我個bb同你個差幾日,佢29號。
[size=medium]queensroad

queensroad,

咁妳仔係協康開始左未? 有冇improve. 我仔只識3個單字咋, 擔心死我啦!

600元60分鐘吾貴啦

我個仔依家上緊係750元60元鐘, 我知道有d還貴d

我個人就覺得, $係另一個問題, 就算比到你300元60分鐘好未? 但係個言語治療師無經驗, 幫吾到個仔的話, 就算free比我, 我都吾會去上, 因為時間已經係$

小兒生生現在痙攣協會之兒童發展綜合服務進行言語治療
價錢:
個別HKD400/session
另外亦有2人或小組形式.
導師多數是在其他不同機構或特殊學校做梗言語訓練老師
詳情可登上以下網址:
http://www.spastic.org.hk/
=>服務簡介=>專業服務=>言語治療

另外, 如你登記成為協會會員, 你還可參與有關親子或其他家長活動, 同埋借玩具在家裡進行不同親子活動及言語訓練!

hinhinmummy ,

雖然$不是最重要, 但我第一次上協康, 唔知d治療師有冇經驗, 先黎問下各位意見咋嗎!

生生爸爸 ,

tks for your info! pls check pm! 痙攣協會的st只在荃灣嗎?

Meisuen,
已pm 了你有關資料, 除石圍角有提供言語訓練服務外, 其他地方有石硤尾及九龍東!
生生爸爸

生生爸爸 ,

好多謝妳既意見!

hinhinmummy:
0甘都比你講中,我真係搵到$300.- 60分鐘.....
不過,我都仲排期中,所以,我都唔知道好唔好??

Meisuen:
未開始呀~~約了6/3,我個仔又係軒字堆......
佢講到10-20個單字。
A-Z認到,識講ABCDEGIJKOPRTV
1-10認到,識講124578910
評估早了一次,語言發展得18個月,智力發展22-24個月
聽落好似好過你告仔,但是......佢有輕度自閉症傾向呢! :cry:

Meisuen:

我都排了痙攣協會......
佢話大約要一個月到(平日)

queensroad ,

聽落妳囝都識講呀? 咁都話得18個月standard! 我唔排痙攣協會啦, 因我住香港區! 其實我已在健康院做評估, 點知協康都話唔算數, 所以昨天都係去做評估咋! $600 - 50分鐘, 下次先做訓練.  我囝就冇自閉. 只係語言能力底, 聽完妳講妳囝識咁多字, 我更加擔心.  不過佢認到a-z及1-10的砌圖. 而家又唔知協康係咪真係幫到佢, 又驚如果唔好又晒時間及$$     

咁妳有冇比妳囝讀幼兒園呀? 我囝讀左4個月!

Meisuen:
我個仔識講,但是有1/3 的音唔係好準....
我先前都係0係健康院搵醫生做評估,
掂知個醫生做唔掂,又加上我兩公婆好擔心....
之後先轉介去智能中心做智力測驗,
最後咪得出呢個結果。
我依家排緊政府的言語治療(約三個月有期),
我想親早比訓練佢先,如果唔係逼不得已都唔想晒錢.....!
我個仔都係讀緊幼兒園,幾好,睇住佢進步。
佢喊足一個月,但到依家十分之喜歡番學。

queensroad ,

我睇健康院d單張, 話4歲前發音唔準正常喎! 妳唔洗做語言治療啦! 反而妳可考慮協康果d為自閉兒童既訓練岩d喎! 我都排緊政府早期訓練, 但仲等緊.

唔係ga,小朋友係唔同歲數會掌握到唔同既音,譬如"g"狗狗音,2歲要讀到ga la.....so depends on which consonants or vowels ur child cant produce...

Laney ,

oh i see!

Meisuen,

Actually 痙攣協會 also hv training centre in HK Island but not sure if Ap Le Chau is too far for you or not.  And I think that this centre seems not so full.  It is because my son select Sat ST training, there is still some diff time zone for me to select.  
if you want to start 痙攣 ST training, their charges as below:-
a) 1st 評估     HKD500.00
b) Training charges pay at one time in advance
    HK$400 x 9 lessson(@45minutes) = HK$3600

siue

siu,

tks! 我岩岩check 到個tel, 唔該晒! sat 仲有位, 姑娘叫我明天fax 之前個評估表比佢, 可能唔洗再做評估!      tks so much!

妳囝開始幾耐, 有冇進步?
‹ 上一主題|下一主題