用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

ansonbb 寫道:
Nausica,

Thanks for your info. But I am confusing what's the definition of i位或s位 ?  Could you mind telling me what they are ?

在置頂的topic"BK媽媽所提供的參考資料"可以搵到
HERE

Nausica,

看看以下內容, 希望幫到您 (原文是引述一位bk之好心人提供):

究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。

首先,談談三種學位的分別: S位是特殊幼兒中心,專門給一些學習能力較弱的小朋友去讀。那裡有最全面的服務,而且師生比例比較好,一個老師對六個小朋友,所以每個老師都可以針對小朋友的個別問題設計一些治療或學習的計劃。這個是非常重要的。另外,S位裡面有齊三師,即物理治療師、職業治療師和言語治療師。中心裡也會有高級幼兒工作員和中心主任,而臨床心理學家每隔一段時間會去中心一次。

兼收位(I位,或稱混合位)是普通幼兒園或幼兒中心加一些學位,給發展比較慢的(又不算很慢)小朋友就讀的。日常的活動都是一大班小朋友上堂,但是這六位小朋友會有由社會福利署批錢多請回來的一位特殊幼兒工作員,即是平時叫做I位老師的同事和小朋友做一些個別訓練。基本上個別訓練的範疇也很全面,因為每個老師都要全權負責大肌、小肌、智能、語言等等各方面的發展。除了兼收老師之外,還有言語治療師每隔一段時間到訪,現在的要求是每一個月兩次至三次進行個別訓練或小組訓練,要視乎每間幼兒園不同的安排。

如果小朋友需要職業治療,治療師也會到訪中心,但每一年兩至三次,主要是教老師跟進小朋友的進度和每個小朋友的訓練內容。臨床心理學家亦會一年幾次去觀察,如果有特別要求,學校會請兼收老師請臨床心理學家到訪。

至於早期教育及訓練中心(EETC),其形式類似補習班,不用每天都去,大概每星期一至兩次,做個別或小組的訓練,而導師可能是特殊幼兒工作員或治療師,要視乎小朋友的需要。

無論哪一種服務,特殊幼兒工作員(SCCW,即小朋友的老師)所接受的訓練及要求的資格其實並沒有分別。

要選擇哪一種,最重要的是視乎小朋友的能力和需要。舉個例:如果小朋友需要整體服務(如各方面都需要幫助或比較慢),可能需要S位。有些家長或者會覺得特殊幼兒中心這個名稱不好,會擔心穿著這些校服會被歧視,而不去選擇。我明白作為家長會很難受,但當想到假如基於自己難以放下的自尊而令到小朋友會得不到最適合他們的服務,而阻慢了小朋友的進展,這並非我們想見到的情況吧﹗我經常強調越小做訓練,效果越好。所以請各位家長為小朋友著想,不應該為了自己的想法而影響他們的發展。

其實在六歲之前的進展是非常重要的,六歲之後腦部發展會緩慢下來,令小朋友再學新的事物亦未必容易掌握得到。所以應該可以考慮趁小朋友還小的時候,選擇最合適的服務,令小朋友的能力可追得上一般程度。

我見過很多小朋友在入讀特殊幼兒中心一兩年之後,因有明顯進步而轉讀普通位或兼收位,因為輪候特殊位的人有很多,本身能力巳達到的話,中心不會要求小朋友再留低。

至於如何選擇早期訓練或I位呢?我覺得都要視乎小朋友的能力,而且還要視乎家長有否時間去帶小朋友。如果家長要上班,自己照顧不到小朋友,可能兼收位有個好處,因為不用請假帶小朋友去做訓練。如果請傭人帶小朋友去做訓練,其實跟小朋友在I位是沒有很大分別的。

我自己覺得最重要的是,即使小朋友選擇了早期訓練,家長選擇幼稚園的時候也應盡量選一些本身有I位的幼兒中心。因為大班老師會明白小朋友的困難及知道如何教導他們。坦白說,普通的幼稚園或幼兒園老師未必懂得幫助一些學習慢的小朋友,除了覺得他們頑皮、不合作,會經常投訴外,最重要是浪費了小朋友的時間。因為小朋友上堂時如不明白老師的說話,跟不上,發白日夢或四圍走,其實是浪費上堂的時間。要記著,我們其實要與時間競賽﹗

相反,在特殊幼兒中心,個別訓練的時間比較長,小朋友能夠學習的機會比較多,對整體訓練都會有好處。我實在不希望小朋友上學但學不到東西而浪費這幾年的時間,因為過了這幾年的時間便會很難追得上。

醒目開學勳章

Hi nausica,

I received a call from the nurse asking me to go there on this Friday.  Is that mean 有社工會幫my son 排i位或s位 on that day?  Is it only the doctor will see my son on Friday?

Thanks

funny,

如妳今次見醫生, 醫生覺得有需要自然叫妳排啦! 我個醫生淨係比我囝排早期, 話已ok喎! 所以要視乎個別問題! 妳唔洗擔心啦!

係咪約你見醫生做評估啊? 醫生見小朋友會同佢玩玩具同問下佢發展, 然後做出評估, 如果證明係有自閉症傾向, 醫生會決定i位定s位 和eetc適合小朋友讀, 跟住社會福利署的社工姑娘會接手安排, 俾有關i位s位&eetc 的各區資料你選擇, 咁果日就可以開始排隊了.

醒目開學勳章

Hi Meisuen, nausica,

Thank you for your information.  咁都好D, 起碼可以排隊訓練!  但我一直以為會有醫生, 治療師, 心理學家等等一齊做評估, 乜原來得個醫生?!  咁點解評估中心份流程小冊子話會有醫生, 治療師, 心理學家等等作專業分析及評估?  咁如果淨係見醫生, 仲會唔會有聽力/視力檢查?   :-|

我前日去左Dr. T度做免費評估呀, 好心急等報告!

醒目開學勳章

Hi Meisuen,

I will go there this Friday.  

Meisuen 寫道:
我前日去左Dr. T度做免費評估呀, 好心急等報告!

funny,

原來妳都有份! Dr. T 好好人, 同軒軒玩到癲!

meisuen,係咪之前住tko那位?if yes,記得我嘛?
今日同囝囝番健康院見醫生,話佢社交同語言能力慢,得18個月,要排評估中心(排半年喎 ,等得黎蚊都訓,我已經排緊協康會)我問佢其實係咪懷疑佢有自閉症(最擔心呢樣,講野慢啲都無所謂),佢話似係有少少傾向,不過唔係嚴重果啲(話佢都有eye contact,但係少啲),所以要去評估中心check真啲.
想問邊度有免費評估?

Nausica,

Thanks for your findings. I understand the definition of "I" and "S" la ! But do I have to approach the school by telling them my child's situation so that they arrange him to study "I" seat or only go through normal application ? Or the "I" / "S" seat must require referral ?

nausica 寫道:
[quote]
ansonbb 寫道:
Nausica,

Thanks for your info. But I am confusing what's the definition of i位或s位 ?  Could you mind telling me what they are ?

在置頂的topic"BK媽媽所提供的參考資料"可以搵到
HERE[/quote]

Meisuen, Funny,

I also go there and wait for the score. Dr. T is very nice. He gave me positive advices which is more encouraging. Let's share when you have time.

Hi Meisuen,
重記唔記得我呀.我之前開左過Topic亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……”個過.
好耐都冇上黎喇.因為家中近期發生好多事....  . 呀仔10號係Kwun Tong做左評估喇,confirmed 佢有自閉証了. 今日同佢返左協康上左第一堂(青蔥計劃),呀仔係度Cry cry cry......   另外個姑娘安排左一個月4堂,其實夠唔夠架?可唔可以話比我聽,平時自己應該點Plan呀仔D Training?.....請幫忙 . 其他朋友如果有好提意,不妨指教吓我, 我好想快D幫到呀仔,可以叻D.......      

hi,onalwong,請問你囝囝幾大呢?因我今日先見完健康院醫生,話擔心囝囝有少少自閉傾向,轉介我去觀塘跟進,果度話起碼半年先見到醫生呀!咁我打去協康問,佢地話咁細(兩歲)唔會肯定係咪自閉症喎,一係比心理醫生評估先(起碼千幾二千蚊,視乎要見幾耐),再睇要安排咩training...好貴呀!

ansonbb,
應該係要referral的, 到時社工會俾個list係全港有提供i位s位的kindergarten俾你選擇, 排到就會通知你入讀, 通常係每年9月開學

nausica,

It seems I have to arrange him to study normal kinder before the assessment. right ?

醒目開學勳章

Hi ansonbb,

For me, I will arrange my son to study those kinder which has I-seat, but of course apply normal seat at the moment since I-seat needs to be referred by the government.  I think the teachers there will have much more experience in handling special kids.

ansonbb,
Funny講得好岩啊, 有i位的幼兒/稚園的老師和阿姐有處理特別小朋友的經驗會好好多架, 好多時見到有媽咪去到一些無處理呢d經驗的幼稚園係會碰釘的, 問題在於佢地跟本唔識handle, 我有個LIST有i位的幼稚園俾你參考

llcathy2004寫道:
meisuen,係咪之前住tko那位?if yes,記得我嘛?
今日同囝囝番健康院見醫生,話佢社交同語言能力慢,得18個月,要排評估中心(排半年喎 ,等得黎蚊都訓,我已經排緊協康會)我問佢其實係咪懷疑佢有自閉症(最擔心呢樣,講野慢啲都無所謂),佢話似係有少少傾向,不過唔係嚴重果啲(話佢都有eye contact,但係少啲),所以要去評估中心check真啲.
想問邊度有免費評估?

llcathy2004,

yes is me! Dr. T 之前有個TOPIC 叫有懷疑發展有問題既小朋友做免費評估, 但已FULL 左啦!

onalwong 寫道:
Hi Meisuen,
重記唔記得我呀.我之前開左過Topic亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……”個過.
好耐都冇上黎喇.因為家中近期發生好多事....  . 呀仔10號係Kwun Tong做左評估喇,confirmed 佢有自閉証了. 今日同佢返左協康上左第一堂(青蔥計劃),呀仔係度Cry cry cry......   另外個姑娘安排左一個月4堂,其實夠唔夠架?可唔可以話比我聽,平時自己應該點Plan呀仔D Training?.....請幫忙 . 其他朋友如果有好提意,不妨指教吓我, 我好想快D幫到呀仔,可以叻D.......      

onalwong,

我當然記得你! 唔洗擔心, 發現得早可以盡怏幫佢! 協康青蔥計劃, 你是上語言治療or 幼兒訓練服務 or 自閉症兒童訓練? 1個月4堂啦, 我囝係上語言治療兩星期1堂咋!

另政府有冇幫你排早期訓練, i位 or s位呀? 你可以比佢讀下n幼兒園呀! 學下合群! 佢夠兩歲未?

其實協康仲有d課外活動岩你囝參加, 因我不知你住邊區, 所以不suggest你, 你自己睇click here
另我個人意見係比佢早返學好d, 因幼兒園每日3個鐘可訓練耐性. 我囝返左n1自理真係好左, 而且又可比佢接觸小朋友長d時間可訓練佢社交. 妳有冇試下佢要d mud野, 妳比佢時, 把物件放在妳眼前要迫佢望住妳, 久而久之佢會習慣望妳, 妳要耐性d, 唔好放棄! 訓練佢坐定定, 可比d佢中意既玩具要佢坐定係枱玩, 如佢玩1陣想走, 又比另1樣玩具佢, 佢1走又捉番佢賣位, 我見果陣軒軒係協康番入學預備班playgroup d姑娘係咁教, 跟住上左8堂就自然坐定定, 所以妳要忍心d!
‹ 上一主題|下一主題