用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen,

我今日同阿仔去左做評估, 佢語言發展真係慢左, 其他方面就不太差, 姑娘估計主要係雙語環境, 同埋阿仔本身未有好大動機去學講野, 建議我可以依家開始言語訓練, 或者等開始返學後睇下會唔會好D.  個姑娘真係好專業同好好, 仲教左我點樣係屋企教阿仔.....我好開心, 起碼知道阿仔唔係有好大問題.....無上星期咁傍惶......依家排緊協康星期六訓練, 大概都要等半年到.....老公覺得未有咁迫切出去搵私家言語治療....所以惗住一邊等協康, 一邊自己努力d, 同埋睇下阿仔開學後會唔會有進步啦......

多謝你呀......

醒目開學勳章

Hi fhmum,

What kind of 評估 you did today?  Private or Government?

我去左協康會搵言語治療師做評估.....政府個邊要排4-6個月, 我唔想等咁耐......

fhmum 寫道:
Meisuen,

我今日同阿仔去左做評估, 佢語言發展真係慢左, 其他方面就不太差, 姑娘估計主要係雙語環境, 同埋阿仔本身未有好大動機去學講野, 建議我可以依家開始言語訓練, 或者等開始返學後睇下會唔會好D.  個姑娘真係好專業同好好, 仲教左我點樣係屋企教阿仔.....我好開心, 起碼知道阿仔唔係有好大問題.....無上星期咁傍惶......依家排緊協康星期六訓練, 大概都要等半年到.....老公覺得未有咁迫切出去搵私家言語治療....所以惗住一邊等協康, 一邊自己努力d, 同埋睇下阿仔開學後會唔會有進步啦......

多謝你呀......

fhmum,

恭喜晒, 妳都放心好多. 只係語言慢, 係協康訓練真係會進步架! 大家一齊努力呀!

fhmum,

What training can we do at home ? "Why 排協康星期六訓練都要等半年到 ? It seems 協康 has long queue for language training. Which 協康 you are waiting for ?

fhmum 寫道:
Meisuen,

多謝你呀......

言語治療師教左我一D技巧:
- 同BB描述身邊D野, 或者玩過程中多加描述 e.g.我地依家玩緊架火車, 架火車.......
- 多說話, 但要慢D, 簡單, 清楚, 多重覆, 可以高音少少, 吸引注意力
- 可以多做得意聲音 e.g.車 - bubu聲, 提高BB模仿發聲興趣
- 盡量用1種語言(我同老公以前大部份用英文, 公公婆婆用中文.....其實我個仔聽英文仲好D, 但姑娘都叫我用廣東話)
- 多咀嚼, 食不同質地的食物, 幚助口部發育

我依家排緊沙田同九龍區協康, 佢地話星期六同一至五下午接近放工都好hit, 要排半年到, 如果選擇一至五朝早就應該可以好快有位....

你個小朋友點呀?

ansonbb,

妳結果有冇去靈實呀?

Meisuen,

我最終考慮過仔仔的情況及言語師的意見後,放棄了"i"位,而轉回普通幼稚園,希望決定沒錯喇!
早兩日仲15/16,驚住放棄了果位,沒法回頭!

因為言語師話仔仔的理解及表達已大至上逹標,不過發音就不太好,有待改善!

Meisuen,

I go there and see nurse. They said my queue is very long and probably will have doctor's assessment in Nov. It seems I have to study outside kindergarten before queue for "I" seat. That's why I want to know more on at-home training.

說故事也是其中一個很好的方法, 其實你可以讓仔仔參加一些提升語言表達及理解能力的課程。請問你的仔仔幾歲?

哈哈笑1,

He is now 2 yrs old. He can only speak single words. So, I think 說故事 is difficult for him. right ?

fhmum,

Thanks for yr training techniques and I will try at home. I am start thinking to enroll 協康 speaking training but I heard from other mummies it needs to wait for half yrs. That's why still want to search for some which is faster but must be done during weekends. Do you have any suggestion other than 協康 ?

羊咩囝 寫道:
Meisuen,

我最終考慮過仔仔的情況及言語師的意見後,放棄了"i"位,而轉回普通幼稚園,希望決定沒錯喇!
早兩日仲15/16,驚住放棄了果位,沒法回頭!

因為言語師話仔仔的理解及表達已大至上逹標,不過發音就不太好,有待改善!

羊咩囝,

咁妳有冇排早期訓練? 我都覺得我囝讀緊而家尼間普通幼兒園+語言訓練已夠! 繼續努力!

ansonbb,

有個協康course岩妳囝:

將軍澳尚德村尚義樓地下B及C翼       
查詢及報名: 2178 2885
HVC-CCH
031C/06       

全才兒童成長
發展計劃C班        31/7-4/8/06
(共5日)
9:00-12:00        語言能力及人際溝通智能:
1.透過集體社交遊戲,讓兒童學習社交技巧(輪候、   
等待、分享)明白簡單指示及遵守遊戲規則等,提
升溝通的動機。
2.透過活動, 引發兒童表達的動機及提升語言表  
達的興趣。
3.安排在感官室進行活動,透過各項剌激,引發兒童
學習的興趣。
視覺空間智能:
1.讓兒童學習製作不同的手工藝,發揮自我創作力,
以及藉著運用不同的用具,鍛鍊小肌肉。
2.透過做手工藝的過程,提升兒童的視覺空間概念        2-9歲兒童
(名額:8人)        $400 會員
$450 非會員

醒目開學勳章

Hi Meisuen,

我上星期評估完喇, 醫生只係比我排 I 位同早期訓練, 其實我想排S位架!

Meisuen,

I have enrolled already. Very full ! Did you join that also ?

軒軒今日幼兒園學期完啦! 明天放暑假啦! 學校派左本相簿真係好開心, d 相好得意, 可以比我地知d小朋友係學校既情況.

軒軒囉獎, 我開心到咸呀!

- 軒軒囉本年度之進步獎
- outstanding award - easter egg design
- outstanding award - x'mas card design
- 親子攝影比賽 - 嘉許狀
- 自理金獎
- 親子刷牙大獎

ansonbb 寫道:
Meisuen,

I have enrolled already. Very full ! Did you join that also ?

ansonbb,

我冇join 因我已搬左去香港區.  我join左個協康暑期暫托班 (8月1-9日) 上午9-下午1, 包lunch每日$42 only! 好似返幼兒園咁!

Funny 寫道:
Hi Meisuen,

我上星期評估完喇, 醫生只係比我排 I 位同早期訓練, 其實我想排S位架!

funny,

仲好啦, 正明醫生都唔覺得太嚴重! 妳應該高興先岩

醒目開學勳章

Meisuen,

弊在上次去Dr T度評估, Dr T 既意見係比佢去S位吹谷下!  
‹ 上一主題|下一主題