用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

anna_gigi,

其實我想問eye-q 同dha 有乜分別呀

小彬女
eye-q 含多種成份,而dha只是其中一樣成份。它自稱adhd患者服後可改善專注和過動症狀。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

醒目開學勳章

anna_gigi/當媽,

其實我想問下你地小朋友既學校接唔接受佢地呢d細佬, 我眼我仔間學校就唔係好接受, 佢比左好多壓力我, 我有時都好痛心, 我仔比老師/校長同樣地傷害佢自尊心, 我都唔知點可以幫到佢.

小彬女
岩岩參加完小一入學家長會,撞返以前阿仔班主任,問候阿仔如何景況,咁岩又有位家長既小朋友大概6歲到又係ADHD,佢現正搞緊一個叫ADHD會,我地傾左幾句,不過開學時會再聯絡佢,另外學校多數都唔多接受佢地,因為教育署未有準備訓練到好既融合教師,由其是傳統學校,你所講經歷咩都經過,壓力唔好再比自己,覺得盡左力就算啦

小彬女
遇到有融合教育知識的老師已經很難,再要遇埋有同情心的老師更加難。
我和你都是同路人,學校都給了我不少壓力。       
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

醒目開學勳章

Anna_gigi/當媽

學校給予我既壓力都不算問題, 我自己還可以應付, 問題係點解校長/老師帶比小朋友既傷害, 唔通他們都沒有仔女嗎? 換轉個角色睇, 佢地又會點呢?

連呢一點愛心都冇, 又點能辦學呢? 就算沒有愛心都不是用言語來傷害個咁細既小朋友架, 小兒今年先一年級, 其餘五年又將會是怎樣過呢?

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

小彬女
不要想太多了,過多幾天,趁放暑假,等自己和孩子休息下。復課再算。
其實你有否把精神科醫生証明通知駐校社工,等社工向校方解釋多一點。

醒目開學勳章

當媽,

精神科醫生寫初頭估計我仔係有ADHD, 但要再跟進, 而學科話果封信唔得, 要求我叫醫生寫COMFIRMED 比佢地去申請撥款jar.

學校方面從來沒有証視呢個問題, 沒有將我仔既問題轉往教育局d 心理醫生.

仔仔考完試,可以鬆一鬆.

我仔仔食EYE Q 已經2個半月,差不多完成第一個療情,頭三個月每天食6粒,跟著以後每天食2粒就達成一定量的EPA & DHA 的水平,令ADHD小朋友腦內傳導物增加,達致可自我控制, EYE Q 的配方與一般魚油不同,一般是DHA高出EPA一倍而EYE Q 的成份EPA最高, 每粒 EPA93mg, DHA58mg, GLA10mg. EPA是可提高大腦與小腦的聯繫及控制情緒,所以藥廠標榜是可幫助ADHD小朋友,不過我覺得只可當補充品,不可代替藥物,同時食藥及EYE Q 表現會比只食藥好D, 但唔食藥只食EYE Q 效果不到藥的3分1.

我女食左藥(Ritalin)一年, 我睇住佢不斷有進步, 連託管導師同埋班主任都讚佢進步好多, 我女就冇乜副作用, 胃口我又唔覺佢差左, 由今年1月開始我俾佢食eye-q, 老實講, 我都唔知有冇效, 因為亞女一直都有進步, 而家我都唔知係藥物定係eye-q, 還是佢長大左, 不過我都會keep住俾佢食, 其實而家我著重同佢嘅親子關係多過學業, 因為前2年唔知佢係ADHD, 以為佢曳, 懶, 唔肯讀書, 又鬧又打.....而家我要修補番同佢嘅關係~

醒目開學勳章

cow 仔,
我係另一個topic 見到你話上網訂eye-q, 可否教我點訂呀.

penants,
我想問下你個囡囡有冇做行為治療或其他, 我都想知點樣可以幫到個仔.

我都是以為兒子曳, 懶, 唔肯讀書, 又鬧又打.....,當知道他有adhd時,我很內疚和感覺很對不起他,很想去補救,很想修復親子關係。但發覺隔漠很大,跟他談話一句起,兩句止,约他外出,他情願在家打機或跟表弟玩。再過兩、三年,他便步入青春期,我真是有點擔心。

Hi Cow仔,

請問那裡可買EYE-Q呀?   我想比對仔試下, 大仔已證明是adhd, 但細仔排緊隊, 唔知幾時有得見...

謝謝   
露 絲 :-)

當媽
曳, 懶, 唔肯讀書, 又鬧又打.....,其實D小朋友唔係ADHD都有呢種行為,咁你都唔使內疚
想問你個仔有幾多歲,而家係唔係讀緊中學

anna_gigi
快十歲,暑假後便升五年級,又要安排部署升中了,他成績中下,小學在灣仔,你是過來人,可否俾些升中心得。

小彬女,

我女係專注力問題但佢冇過度活躍, 除左食藥之外冇任何其他的治療, 開頭我都覺得好無助, 次次見醫生只係俾藥, 我同佢講個女嘅問題佢只係話: "係呀, 呢d小朋友係咁o架, 你要幫下佢, 同學校老師講幫下佢囉", 所以, 唔好諗住靠醫生, 如果你有經濟能力嘅, 自己同個小朋友報d課程, 同埋聽下講座~

當媽,

我都明白你心情, 當初都唔知有ADHD呢樣野, 又冇人話俾我知, 拖左幾年, 先發現原來係有問題! 幾年之間攪到親子關係差晒!  我都係覺得好內疚, 但有時又忍唔住講左d傷害性嘅說話, 轉頭又後悔!  我個女都唔會同我講心事, 我問佢佢都係一句起兩句止, 不過佢唔同我傾我會自言自語, 講我想講嘅野, 佢唔答我但其實佢聽到, 我女都會跟我出街, 我有時會同佢一齊打機, 你個係仔會比較困難, 不過唔好放棄呀!

EYE-Q你可以直接打電話上去問他!哪邊有的賣!或是訂貨囉!電話:26370208
地址:九龍旺角塘尾道18號嘉禮大廈5C
愛是恆久忍耐又有恩慈!
所以帶著我們的忍耐恩慈去對待孩子吧!

當媽
升五年級係入分試時候,我諗你會係尼段時間會好辛苦,當第一就是緊張成績,過來人知道唔好成績會派唔好學校,決定將來前途,尼個係定律

當媽,

我個女都係10歲, 今年升小五, 一諗起下學期要呈分我就飯都食唔落   我成日同自己講, 盡左力就算啦, 但係入左間BAND 3學校, 點算好! 成績唔好唔緊要, 但品德唔好就大件事!

Peanuts

ADHD +青春期= 反叛威力10倍
有時學校控制唔到
‹ 上一主題|下一主題