用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

民生媽咪會

hi 各位靚媽咪:

我地可以在這裡交換意見啦.

tungwai

今日上午班有咩書帶, 下午班不用返學, 所以唔知.

venus
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Re: 民生媽咪會

Venus,

今天派了
a) 上學去
b) 幼兒識字(一)
c) 兒歌樂幼上
d) Listen and Speak Book 1
e) ABC for Nursery Workbook 1

請問你地有冇人搭沈叔叔的車(DG971)

我係搭沈叔叔車, 但佢地返學同放學係唔同車, 有時會係返學沈叔, 放學沈太.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

ElsaPoon

THANKS

Venus
我個女現在坐洗叔叔間車, 因之前原本坐何太間車, 但何太到星期日先同我講話要 7:55分上車, 因我亦有問她點解當初唔係咁講, 好彩之後她就找了洗叔叔, 因洗叔叔間車可 8:20 分上車, 咁都好彩都終於都攪掂佐

tungwai

有冇冼叔叔的電話及車牌, 因list裏面有兩個姓冼.

venus

大家好!

我個女讀k1B班, 個老師話要帶一本課外書返學校, 等小朋友遲d交換睇, 你地o個班d老師有無咁講過?

我個女尋日無派書, 今日好似派左, 但要等我放工返到屋企先知係咩書.

傻媽媽,

我個女個班個老師都 有講過話要帶一本課外書返學校同 小朋友遲d交換睇呀 !

Tungwai,

我個女好似同妳個女同一組,都係小鳥組係唔係呀!希 望第時她們可以成為好朋友。

傻媽媽
我個女個班主任都有講呀, 不過唔知幾時帶返去呢, 另外, 點解你個女尋日無派書, 因尋日上午班都有返呀

chloetam
我唔知呀, 妳個女話比你聽牙, 我個女就冇同得講, 問多兩句都嚴我煩, 話說呢兩日佢放學後我都打電話比佢, 點知佢一聽就問嘜野事呀, 點解你成日打離呀, 我比麻麻聽呀, 佢不知幾咁唔耐煩呀, 真係比佢 '極' 死

tungwai

我記得老師話果d圖書隨時可以交.

tungwai,

係我老公講比我聽牙,希望無錯喇!我個女就同我講昨天 識了兩個同學仔,一個男一個女,玩得好開心,又話有 三個同學仔'咸'。  

有沒有家長的小朋友讀k2B呀!
我個女讀升上此班, 有沒有小朋友是劉老師教過, 請多多指教!!   

chloelam,

請問是幾時分組, 我個仔沒有講.

Elsa Poon,

應該係星期二。

tungwai,
Sorry disturb you all. My daughter is not a Kindergarten student, she is already P.4 in Mungsang. But you get my memory back that when my daughter is K1, I get the same experience with you. The schoolbus Driver-Mr Ho(the husband of Mrs ho-they have a schoolbus team) also offered a very good time to get on the school bus, then I paid the fee. But before the school year start, he informed me the ealier time to get on the bus, and said that it's only my mistake that it's impossible to get on the bus so late. At last, I find another schoolbus driver, and my daughter ride that bus until now. Of course, they didn't refund the fee to me.
Hoping you all have a happy school life in Munsang.

tungwai, 老師話可以隨時交, 所以我尋日交左喇!

我都唔知點解, 但係真係今日先派書俾我個女, 但我未知係d咩書, 要放工返到屋企後先會知.

我個仔返學冇CRY, 但放學自己坐保母車返家就哭得好緊要, 佢話找唔媽咪同爸爸.

我個仔都係讀K1B,老師今日先至派書比佢帶返離。

原來 bk 有咁多民生媽咪, 真係好啦, 以後重有很多野大家可以交亙意見啦, 等我整返 個 list 先得, 若有入漏或新加, 請代為更正或加入, 希望我地以後多多聯絡 (原來得咁小男仔)

K1B
傻媽媽 --------------------  女
I LOVE HONG KONG ----- 女
Calvin仔媽媽 -------------- 仔

K1C
tungwai ------------------ 女
ElsaPoon ----------------- 仔
Chloetam ---------------- 女
Ivylouie ------------------ 女

K1F
Venus -------------------- 仔
囡囡Mami ---------------- 女