用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

唉, 一有小朋友就有好多野擔心

你地買左幾多套校服, 我只係買左一套, 我這幾日又冇時間去買套, 學校又冇得買, 好驚佢尿濕.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

我買了運動服及校服裙各兩套

請問運動衫幾時開始著呀﹖另外都唔知個女上堂點樣, 很想問下老師,會唔會太快 ﹖

chloetam

我仔仔下午F班就係九月二十二日開始, 你問下老師啦, 如果想知囡囡上堂如何, 你可以找日去接佢放學, 問下老師的情形, 我媽咪有日去學校接仔仔放學, 老師都話比我媽咪聽仔仔好乖冇哭.

tungwai

我每樣都係買左一套, 老師話體育衫學校會再訂.
但校服就要自己出去買.

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,
你仔仔個樣好鬼Q,可否講下你仔仔D野俾我知呀或PM我都得,大家互相交流下﹖  

Tungwai,
上課中也不可以有閒雜人等在逗留, 這是保障兒童安全,其實也是一個機會了解小朋友上課程情況.

Venus,

我買了兩套校服及一套運動服. 我想運動服如需要可以在學校買.

venus, 你個仔無事嗎?

我校服同運動衫各買左兩套, 因為個女大汗, 等佢有得替換.

乜唔係收到運動衫後, 就開始跟時間表著返學咩?    我o個班係逢一, 三, 四上運動堂.

唔好意思, 剛證實應由22/9起才需要跟時間表著運動衫, 之前只需著校服返學.

我問過朱老師, 她說要放在書包內的書有以下:
1) 上學去(主題書)
2) 幼兒識字(一)
3) 兒歌樂
4) Listen and Speak
5) ABC for Nursery workbook
6) 手冊
7) 溫習薄
8) 膠file

另外, 要買冬季校服啦! 你們會不會買長筒襪呢? 是否有規定色呢?

版主

唔好意思,算我孤陋寡聞,有少少問題想問各位...

我囡囡而家八個零月,已經開始留意幼稚園,前兩天屋企等"車立"見到個小朋友個書包印有民生XXX,我諗諗,荃灣唔覺有呢間幼稚園,o岩o岩而家我見到呢個topic,令我即時去yahoo摷,只見北角有,想請問...

是否只此一間?
難入嗎?
um...... 其實我都唔知應該點問?可否簡介一下?

謝謝!

ElsaPoon
我見到本校刊對襪是灰色的

Venus
佢爸爸打去問過個洗叔叔啦, 洗叔叔話亞彤彤未行完功樂道都已經冇哭, 咁頭先我問個女鍾唔鍾意坐褓姆車, 佢又話鍾意, 不過小朋友講 d 野真係一時一樣

JuliaCheng
我地讀那間是在九龍城的, 而九龍城那間是有幼稚園, 小學, 中學, 而幼稚園, 小學, 中學都是同一個地址的, 至於北角那間是唔同機構的, 至於難入與否, 就要睇小朋友的臨場表現啦, 因面試時, 小朋友及一個家長一同入一間課室, 小朋友坐在黑板那面同老師面試, 而家長則坐在壁布板那面同另一個老師傾談, 而家長和小朋友是看不到的, 因是背對背, 若有問題可再題出, 這裡有很多媽咪可幫到你的

版主

tungwai
Thank you!Thank you!

唔好意思,我想多問一句,有埋小學,中學,係私校?如係,咁係咪等於國際學校?

JuliaCheng

民生是私校, 不是國際學校, 但 F.1-F.3 不是私校

民生幼稚園 : k1 分上午班及下午班
k2 全部上午班
k3 全部下午班
民生小學 : p1, p4 全部是上午班
p2, p3 全部是下午班
p5, p6 全部是全日制
*** 不過聽聞好似話遲 d 全部會轉全日制 ***

JuliaCheng,

港島民生是近幾年開辦, 同一辦學團體, 只有中學部.  所以妳見到既小朋友, 一定係讀位於九龍城既民生書院幼稚園.  

借問聲, 冬季校服中的長襪, 是否有校徽, 所以要定購?

ivylouie

長襪我想是沒有校徽的, 不過我都會買, 唔想出街找, 方便d.

各位媽咪, 你們派了手冊嗎? 我仔仔還沒有派, 仲有呀"要包書"啦.

請問各位冬季校服大概幾時要做?
‹ 上一主題|下一主題