用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

TTMA,

幼稚園程度不會太深. 是傳統教學, 有國語課程.英文水平K1第一學期會學A,B,C,D, Apple, Car, Book, etc...

請問各位會買幾多套冬季校服,會唔會預大D呀 ﹖

民生幼稚園 k1-k3 都是活動教學, 小學開始才是傳統教學.

有無人知國語會唔會係k1教 ﹖

chloetam,

普通話會在k2由專科老師任教。
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

venus, 我都未派手冊.

abbybear,

Thanks a lot!
妳的小朋友讀幾年班呀﹖

chloetam

check pm
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

P.1
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

tungwai & ElsaPoon,

妳地係咪全部書都帶返學校 ﹖

chloetam
係呀, 其實都幾多, 我 d 朋友都係帶 2 本書渣

tungwai,

明天再問問老師可否帶小D﹖冬季校服妳係唔係學校 訂, 訂幾多套 ﹖另外個女今日同我講話被同學 仔 'MET',真擔心她又係學校曳曳 ﹖

chloetam

我買校服裙 1 條, 恤衫 2 件, 長襪 2 對, 校褸 1 件, 咁就四佰幾冇佐, 你個女俾同學 仔 'MET' 佐邊到呀, 緊唔緊要呀, 唉, 但有時小朋友 D 野好難話邊個對邊個錯, 有時佢地可以為一些雞毛蒜皮的事就打人, 其實我都好擔心我個女在學校的情況, 因為佢 D 脾氣都唔弱

tungwai,

我都係禁話,D小朋友有時真係好難講,個女話俾同學 仔 'MET' 佐隻手,無曬符!校服我想去 '金 X'買,睇下 買咩 SIZE,今早問老師係學校訂如果唔口身要自己 去 '金X'換。

tungwai,

買校服都唔平,就黎重要買冬季運動服 !

chloetam, tungwai

我買左一件褸, 二條褲, 二件衫, 二雙襪, 一條bow呔.... 咁就要594元

今日阿仔成日哭, 話唔返學, 我朋友話因為過左個星期六,日 所以會哭, 佢話起碼一個月啦, d小朋友就會唔哭.(我朋友做幼稚園教師)
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

chloetam, tungwai, venus,

我問過班主任, 除了主題課本on schedule帶回校, 其餘都要帶回校.我買了一件褸,一條褲,一件衫,一雙襪,一條bow呔, 有需要再買.手冊已派回.

chloetam
你唔講, 我都唔記得要買冬季運動服, 呀, 重有件厚褸呀, 唉, 又一筆

ElsaPoon
我昨晚拿起個女個書包時, 都覺得幾重, 得個幾歲人仔, 就要拿咁重個書包, 都鄧佢辛苦

Venus
我個女都幾奇怪, 若當日我有叫佢幫交些野給老師, 咁佢返學時就會很順灘, 若沒有野交時, 咁就要睇佢心情啦

版主

tungwai
Thank you!唔知其餘雜費昂貴嗎?老實講,我真係咩都唔知,所以咁多問題。因為唔知佢同其他九龍塘學校一樣使費高?

現時小學學費一個月多少?

麻煩哂!

JuliaCheng
小學2001-2002年度 :   一至四年級 : 1 千 2 佰幾
                                    五至六年級 : 1 千 4 佰幾

至於其餘雜費, 等我回家後, check 完再講你知, ok

‹ 上一主題|下一主題