用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 妳哋開始比BB睇"Your Baby Can Read"未!!? ...
go

妳哋開始比BB睇"Your Baby Can Read"未!!? [複製鏈接]

妳哋開始比BB睇"Your Baby Can Read"未!!?

妳哋BB睇唔睇呀??
我個囝囝對有音樂o既嘢有興趣, 淨係教佢讀, 就唔睇...
睇吓妳哋BB係咪一樣???
該用戶已被刪除

Re: 妳哋開始比BB睇"Your Baby Can Read"未!!?

Re: 妳哋開始比BB睇"Your Baby Can Read"未!!?

I have bought a set of book.  However, my baby does not have the patience to read it.

朋友比左一張starter dvd, 每次開比阿囡睇, 除左開頭一段時間會有心機睇外, 到中間就唔肯睇, 爬去玩玩具or 企起身, 一有歌仔先至轉個頭去睇。而家攪到我唔知好唔好買一套 , 至驚買左佢真係唔肯睇就好浪費嘛~

我覺得你地照開住比小朋友睇。
之前有bk媽咪講過同你地一樣既case,小朋友睇下又走去玩第二樣野,發覺原來佢地都吸收到架。

我個囡睇得好好喎,宜家starter大部份的生字(除左歌仔)佢都已經識了,不過唔知佢係認得個字定係識得聲音

由4月初開始俾阿仔睇starter, 睇咗2-3星期, 發現佢已經識clap, wave, arms up, 做"down came the rain"嘅動作, 所以之前集體訂購時訂咗一套dvd+flash cards, 希望佢有心機繼續睇啦

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Re: 妳

我大約由bb四個月開始比他睇, 每星期只比他睇2-3次, 我另外自己做了些相關的字咭比他睇.  現在bb剛一歲. 他見到d字咭時就如video片頭那個爸爸和小朋友一樣, 吾使我讀比他聽, 他都會做相應的動作, 例如clap hands, arms up, nose, ear, leg, knee, etc.  有d讀音簡單的字, 如dog, cat, leg, up, down 他都會嘗試讀出來, 雖然吾係讀得好正, 但都有7-8成正確.  我覺得好神奇呀!!

我問我亞媽我一歲時識d咩, 佢話我只係一舊飯咁, 邊有我亞仔咁醒呀, 現在的bb可能比以前的學

同意, 宜家啲bb真係好醒..

5y, thanks  

簽名被屏蔽

我會繼續比bb睇一段時間!!
相信每日一滴,一滴的水, 最後點滴成金...成河都已經好開心啦!!!   

5Y,

他4個月時, 我比他坐在我大脾, 開埋聲同畫比他睇. 如有動作的話會捉住他一齊做, 在歌仔出現的時候, 我會一齊唱及打拍子.  他好開心架, 一路睇一路咪咪咀笑.   開始大個d, 他有時見到d他喜歡的畫面會擰轉頭望下我, 跟住指比我睇, 聽到d音樂會左右搖 :) 不過為免他睇太多電視, 我沒有比他睇其他電視, 所以自他出世以後, 我自己都無電視睇.

我覺得最重要是你同bb一齊睇, 而大家都覺得開心, 他自然會喜歡模仿其中內容.  我得一個b咋.  不過我覺得如bb有家姐的話仲好啦, 同家姐一齊睇, 有d野姐姐會做得好過bb, 姐姐會成為bb的模仿對象, bb咪學得快d囉
‹ 上一主題|下一主題