教育王國

標題: 香港浸信會聯會小學2008/2009年度小一家長俱樂部 [打印本頁]

作者: HelloKitty*    時間: 07-11-26 13:33     標題: 香港浸信會聯會小學2008/2009年度小一家長俱樂部

感謝主! 我囝囝同囡囡有機會入讀這校!

盼望我們一班家長能有更多的分享,一起經歷在浸聯小的成長片段!ops:" />

Nice To Meet You Here!

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-12-3 00:15 編輯 ]
作者: mckong    時間: 07-11-26 14:04

你好, 我的大仔巳在联小讀小一, 二仔亦會於08-09入讀小一.
作者: HelloKitty*    時間: 07-11-26 14:39

mckong :

我很高興能加入您地大家庭的一份子,亦很高興能在此認識您! 請多多指教!

唔知我仔仔有冇機會跟您囝囝一齊學習呢?

原文章由 mckong 於 07-11-26 14:04 硐表
你好, 我的大仔巳在联小讀小一, 二仔亦會於08-09入讀小一.

作者: NadiaChoi    時間: 07-11-27 00:22

原文章由 HelloKitty* 於 07-11-26 13:33 硐表
感謝主! 我囝囝同囡囡有機會入讀這校!

盼望我們一班家長能有更多的分享,一起經歷在浸聯小的成長片段!

恭喜 恭喜.
作者: Elsamouse    時間: 07-11-27 09:54

我又黎報到!
小兒---遠孜, 好開心同你地小朋友做同門呀.
多多指教!
作者: HelloKitty*    時間: 07-11-27 22:48

好嘢! 我地o既小朋友第日可以一齊玩lu!

您幾時去註冊呀?

原文章由 Elsamouse 於 07-11-27 09:54 硐表
我又黎報到!
小兒---遠孜, 好開心同你地小朋友做同門呀.
多多指教!

作者: Elsamouse    時間: 07-11-28 10:19

原文章由 HelloKitty* 於 07-11-27 22:48 發表
好嘢! 我地o既小朋友第日可以一齊玩lu!

您幾時去註冊呀?

我今日揾阿嫲幫手去左註冊囉

我聽有個媽咪話每一級中有兩班係普遍話班,係咪真架?有冇人知呀?
作者: NadiaChoi    時間: 07-11-28 12:45

原文章由 Elsamouse 於 07-11-28 10:19 發表

我今日揾阿嫲幫手去左註冊囉

我聽有個媽咪話每一級中有兩班係普遍話班,係咪真架?有冇人知呀?

Yes, my daughter is in 普通話班.
作者: HelloKitty*    時間: 07-11-28 13:29

請問您知唔知係點樣安排小朋友讀普通話班定係廣東話班呢? 下年度會係繼續有兩班,定係會多一、兩班呢?

唔該晒!

原文章由 NadiaChoi 於 07-11-28 12:45 發表

Yes, my daughter is in 普通話班.

作者: christina    時間: 07-11-28 17:00     標題: 回覆 #3 Elsamouse 的文章

HelloKitty* :暫時2 class, 不過只是作試驗, 我想遲d都會開班掛. 我女都是讀普通話class.
作者: BookloverJ    時間: 07-11-28 17:22

作者: Elsamouse    時間: 07-11-28 17:51

咁點樣可入到普遍話班呢?
作者: christina    時間: 07-11-29 09:07     標題: 回覆 #1 Elsamouse 的文章

Elsamouse :開學時, 有回條叫家長簽回, 之後作抽籤選架.
作者: HelloKitty*    時間: 07-11-29 11:29

禽日我朋友幫我仔仔註冊時已問了學校。佢話遲d有家長會,大約係六月。到時會有資料。職員說如果家庭用語係用普通話會優先喎。

請問各位仔女係讀普通話班o既家長,您地覺得子女用普通話學習中文好嗎? 請大家給我們新家長一點意見吧! 謝謝您們!

原文章由 christina 於 07-11-29 09:07 發表
Elsamouse :開學時, 有回條叫家長簽回, 之後作抽籤選架.

作者: HelloKitty*    時間: 07-11-29 11:33

原來係咁! 我諗出年d資源應該好d,因為政府會撥資源俾學校進行普通話教學。

請問您覺得您小朋友用普通話上課的情況如何,有什麼評價呢?謝謝您!

原文章由 BookloverJ 於 07-11-28 17:22 發表

聽阿女班主任,現時只會開兩班,學校問題係暫時無咁多可以用普遍話教中文既老師,不過呢個係個普遍官津小學都面對既問題.

歡迎你加入浸聯既大家庭,我係P.3既家長.

作者: HelloKitty*    時間: 07-11-29 11:35

請問您囡囡用普通話上課的情況如何,有什麼評價呢?家長會唔會好吃力咁幫助她學習呢?謝謝您!

原文章由 christina 於 07-11-28 17:00 發表
HelloKitty* :暫時2 class, 不過只是作試驗, 我想遲d都會開班掛. 我女都是讀普通話class.

作者: BookloverJ    時間: 07-11-29 16:52

作者: HelloKitty*    時間: 07-12-2 17:43

唔緊要! 我也要謝謝您! 咁係咪即係浸聯今年係第二年用普通話教中文呢?

原文章由 BookloverJ 於 07-11-29 16:52 發表

P.3 以上未有普通話教中文,幫你唔到!

作者: BookloverJ    時間: 07-12-3 17:37

作者: HelloKitty*    時間: 07-12-3 21:57

請問大家知唔知係咩問題呢?

我今晚開機,點知佢初時就出現藍色畫面,之後就boot唔到機。無論我進入安全模式都唔可以進入windows。唔知我部機係咪中左毒,定係我唔覺意刪除左d野呢? 請賜教!我依家用緊notebook呀!

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-12-3 22:01 編輯 ]
作者: HelloKitty*    時間: 07-12-15 19:17

唔知有冇家長可以分享下會唔會為小朋友報讀普通話班呢? 大家可以分享一下嗎?
作者: HelloKitty*    時間: 07-12-15 19:17

唔知大家的小朋友會否自動自覺溫習呢?我囝囝就一時時,要睇下果樣野佢有冇興趣,真係......

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-12-16 15:14 編輯 ]
作者: HelloKitty*    時間: 07-12-24 19:08

Merry Christmas!
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-8 23:51

hello,各位:
今日大抽獎, first choose, bingo!
過兩日去註冊,先嚟呢度報到.多多指教 .
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-9 19:04

恭喜晒! 真係飲得杯落!

恭喜恭喜!

盼望大家日後可以有更多的分享吧!

歡迎您!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-8 23:51 發表
hello,各位:
今日大抽獎, first choose, bingo!
過兩日去註冊,先嚟呢度報到.多多指教 .

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-9 19:08

重要日子:

一) 編班試及家長會
日期: 17/6/08(二)
時間: 2-4p.m.

二) 編班試放榜及註冊
日期: 26/6/08(四)
時間: 9a.m.-12noon

三) 購買課本
日期: 23/08/08
時間: 9a.m. - 1:30p.m.
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-9 23:35

咿,17/6 2-4pm.編班試同家長會個日期時間好似唔係咁方便.點解唔揀sat? 好彩您通知聲,提早請假(我同亞女),死啦,亞女學校18/6畢業典禮tim,唔知17/6洗唔洗採排.
作者: Fchim    時間: 08-6-11 01:01

想請問一下大家知唔知道編班試會考咩呢? 我擔心阿女唔識睇題目呀!!!!
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-14 16:06

我都唔知會考d咩,真係要問吓人先。唔知會唔會考普通話呢? 我知佢好似有兩班係普通話班。

原文章由 Fchim 於 08-6-11 01:01 發表
想請問一下大家知唔知道編班試會考咩呢? 我擔心阿女唔識睇題目呀!!!!

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-14 16:07

大家都係朋友,而且係同一間學校o既家長,好應該互相提醒。嘻嘻!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-9 23:35 發表
咿,17/6 2-4pm.編班試同家長會個日期時間好似唔係咁方便.點解唔揀sat? 好彩您通知聲,提早請假(我同亞女),死啦,亞女學校18/6畢業典禮tim,唔知17/6洗唔洗採排. ...

作者: googoo    時間: 08-6-19 14:20

hello, 蝦碌媽咪,
記唔記得我呀? 書櫃果個呢?
恭喜你呀!雖然我個大仔先讀緊n2 (同你囡囡同校),但浸聯會小學係我心儀學校,所以入來8下,見你囡囡入到,真戥你高興!!

我想問下呢,今年我地學校有幾多學生入到呀?有幾多係計分入?有幾多係派入去?  我仔仔應該係有 20分,唔知機會大唔大呢?
作者: shadowdaniel    時間: 08-6-19 23:24

原文章由 googoo 於 08-6-19 14:20 發表
恭喜你呀!雖然我個大仔先讀緊n2 (同你囡囡同校),但浸聯會小學係我心儀學校,所以入來8下,見你囡囡入到,真戥你高興!!

我想問下呢,今年我地學校有幾多學生入到呀?有幾多係計分入?有幾多 ...

My litte daughter may be your daughter's classmate. My daughter is in Room 1. How are you? Up to now, our nursary has 15 children to enter this school. 6 children have b/s in the school. 7children got the place in 2nd round. 2children got it after 2nd round.
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-19 23:44

hello,googoo:
我當然記得你啦. 眨吓眼,快又到你啦.你嘅問題,DANIEL都答到你喎.係呀,你囝囝同佢細囡同班喎(RM.1)你地交流吓啦

DANIEL:
你女報普通話班同管樂團嗎?

原文章由 googoo 於 08-6-19 14:20 發表

我想問下呢,今年我地學校有幾多學生入到呀?有幾多係計分入?有幾多 ...

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-6-19 23:47 編輯 ]
作者: googoo    時間: 08-6-20 09:24

Thanks, 蝦碌媽咪! Thanks Daniel!

係咪計分入果d 都係有哥哥姐姐先得架?

Daniel, 你囡囡叫咩名? 我仔仔係 Lucas 瀚孜
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-20 11:59

係呀,有哥哥姐姐果啲入梗.有足20分都冇行.其他係統一派位同叩門成功.
原文章由 googoo 於 08-6-20 09:24 發表
Thanks, 蝦碌媽咪! Thanks Daniel!

係咪計分入果d 都係有哥哥姐姐先得架?

Daniel, 你囡囡叫咩名? 我仔仔係 Lucas 瀚孜

作者: googoo    時間: 08-6-20 13:19

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-20 11:59 發表
係呀,有哥哥姐姐果啲入梗.有足20分都冇行.其他係統一派位同叩門成功.

即刻開始擔心添
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-20 21:47

Hello! 各位好!

唔知您地有沒有選讀普通話班呢?您地會唔會幫小朋友報管樂團呀? 我報左普通話班,管樂團仲考慮緊。

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-20 21:49

您地去左恒生入數俾簿費及雜費未呀?

您地26號會唔會帶埋小朋友去學校造校服呀? 如果我地帶囝囝去學校造校服,就要向幼稚園請假了。
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-20 23:17

我打算係屋企同佢度好尺碼,自備軟尺去學校買,費事同佢去.重未入數呀,加加埋埋成五千幾$

原文章由 HelloKitty* 於 08-6-20 21:49 發表
您地去左恒生入數俾簿費及雜費未呀?

您地26號會唔會帶埋小朋友去學校造校服呀? 如果我地帶囝囝去學校造校服,就要向幼稚園請假了。

作者: shadowdaniel    時間: 08-6-20 23:30

I have applied 普通話班 for my daughter. I think most parents have applied.

How come $5,000.00?????
作者: Fchim    時間: 08-6-21 01:00

Daniel,

如果計埋參加管弦樂團就要5仟幾啦!

HelloKitty,

我去金綸買咗校服, 價錢同去學校買一樣, 仲可以比小朋友試身先買.
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-21 23:36

嘩!我都未計數添! 原來成五千幾蚊!小朋友未正式入學,家長已被打了一大板呵呵呵!大家慳d洗囉!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-20 23:17 發表
我打算係屋企同佢度好尺碼,自備軟尺去學校買,費事同佢去.重未入數呀,加加埋埋成五千幾$

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-21 23:37

唔知我囝囝有冇機會同您囡囡一班呢?

原文章由 shadowdaniel 於 08-6-20 23:30 發表
I have applied 普通話班 for my daughter. I think most parents have applied.

How come $5,000.00?????

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-21 23:38

咁我又諗吓會唔會同佢去金綸度買先至得。謝謝您!

原文章由 Fchim 於 08-6-21 01:00 發表
Daniel,

如果計埋參加管弦樂團就要5仟幾啦!

HelloKitty,

我去金綸買咗校服, 價錢同去學校買一樣, 仲可以比小朋友試身先買.

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-21 23:47

蝦碌媽咪 :

原來我地將會住係附近。Nice to meet you her again!

請問您小朋友係咪會搭校車? 會係邊個站上車呢?
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-22 23:47

你咁心水清知我哋住附近?我女將會2 號車第二個站上,呢條線有好多舊相識+ .你呢?

原文章由 HelloKitty* 於 08-6-21 23:47 發表
蝦碌媽咪 :

原來我地將會住係附近。Nice to meet you her again!

請問您小朋友係咪會搭校車? 會係邊個站上車呢?

作者: Elsamouse    時間: 08-6-23 09:41

有冇小朋友係青衣住架?
我諗住暑假快結束前先去買校服,因為暑期通常會高多d
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-23 13:34

嘻嘻! 我仲未決定係邊個站上車呀!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-22 23:47 發表
你咁心水清知我哋住附近?我女將會2 號車第二個站上,呢條線有好多舊相識+ .你呢?

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-23 13:39

係播! 遲d先至買好似好d。不過,我怕佢唔知會唔會無存貨呢? 照計呢間校服公司咁出名,應該有存貨o既,right?

咁我可能放暑假後先至同佢去買lu! 謝謝您的提醒!

原文章由 Elsamouse 於 08-6-23 09:41 發表

我諗住暑假快結束前先去買校服,因為暑期通常會高多d

作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-23 19:24

26號編班放榜之後,大家記得上0黎做番個list,睇吓有冇同班?可以互相照應吓.小一仔,真係成舊番薯咁架.
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-24 13:25

好呀!

我只擔心我囝囝太百厭,會嚇親您地! 到時請多多見諒啊!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-23 19:24 發表
26號編班放榜之後,大家記得上0黎做番個list,睇吓有冇同班?可以互相照應吓.小一仔,真係成舊番薯咁架.

作者: shadowdaniel    時間: 08-6-26 10:54

Class A

Who can enter Class D, E?
作者: Elsamouse    時間: 08-6-26 11:18

1A  
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-26 13:28

1D.
另外,我今日係浸聯果條樓梯撻生魚.PETPET同手肘瘀晒.
之前坐車經過同C6講呢條樓梯都好唔安全,點知今日真係自己領嘢.六合彩又唔見我中.叫您哋啲小朋友小心,小心.

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 13:41 編輯 ]
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-26 13:39

吚,同子愷一班喎.
原文章由 shadowdaniel 於 08-6-26 10:54 發表
Class A

Who can enter Class D, E?

作者: Elsamouse    時間: 08-6-26 13:52

蝦碌媽咪
你小朋友就好啦,入到普通話班,我囝入唔到
作者: 12H    時間: 08-6-26 14:10

Dear All,

I just join 親子王國.  Because, i would like to talk with you all.  My son will go to 1E, nice to met you all.

B.rgds,
12H
作者: shadowdaniel    時間: 08-6-26 15:02

I make mistake. She will go to 1B. One of her classmate is in 1A. Let me check other nursary classmates.
作者: Elsamouse    時間: 08-6-26 15:11

2008年浸聯小一名單:
1A:
Elsamouse - 囝囝

1B:
Shadowdaniel - 囡囡

1C:

1D:
蝦碌媽咪 - 囝/囡?

1E:
12H - 囝囝
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-26 15:32

係囡呀.
原文章由 Elsamouse 於 08-6-26 15:11 發表
1A:

1B:

1C:

1D:
蝦碌媽咪 - 囡囡

1E:
12H - 囝囝

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 15:45 編輯 ]
作者: mckong    時間: 08-6-26 15:41

原文章由 Elsamouse 於 08-6-26 15:11 發表
1A:

1B:

1C:

1D:
蝦碌媽咪 - 囝/囡?

1E:
12H - 囝囝

Hi,
My son will be in 1C. I want him to study in 1D/E as my elder son is now in 1D.
作者: 12H    時間: 08-6-26 15:56

I don't know 普通話.  Is it easy to handle for kids or do we need to prepare something for my child.  Pls share if any comments.  Thanks.
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-26 16:03

好運氣.唔知點樣計?之前校長話有附帶條件,但又未知學生資料,唔知屋企係咪用母語格?

原文章由 Elsamouse 於 08-6-26 13:52 發表
蝦碌媽咪
你小朋友就好啦,入到普通話班,我囝入唔到

作者: mckong    時間: 08-6-26 16:10

It 's really a hard job for the parents who don't know 普通話 if your kid is in Class D/E. So, I let my sons have tutorial lesson every week. I give them same resources but my younger son can't be in Class D/E. I'M A BIT UPSET.
作者: 12H    時間: 08-6-26 16:29

Mckong,

Don't upset.  Maybe there will be opportunity in the future if anyone give up.  

Understand your elder son is in 1D now.  Is he very business in 1D.  How many homework everyday and is he join any class after school.

Are you a working mama.  Because, i am a working mother.  Don't have too much time to work with my son.  Also, something i need to work overtime.  So, i am worry about the schooling.  

B.rgds,
12H
作者: trudymummy    時間: 08-6-26 22:11

Hi, 12H!

My daughter is also in 1E. Nice to meet you! She will attend PTH class A in August. How about your child?

原文章由 12H 於 08-6-26 16:29 發表
Mckong,

Don't upset.  Maybe there will be opportunity in the future if anyone give up.  

Understand your elder son is in 1D now.  Is he very business in 1D.  How many homework everyday and is he jo ...

作者: 卡樂媽    時間: 08-6-26 23:24

Hello! Nice to meet you!

My son will study in class 1B. I am disappointed too.
Anyway, I hope our children will enjoy their study in HKBCPS.
作者: 卡樂媽    時間: 08-6-26 23:29

Are you okay? Did you see the doctor? Take care!

Have you told the staff about your accident? I think the school must provide a safety enironment for our children and parents.  Where is the stairs?

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 13:28 發表
1D.
另外,我今日係浸聯果條樓梯撻生魚.PETPET同手肘瘀晒.
之前坐車經過同C6講呢條樓梯都好唔安全,點知今日真係自己領嘢.六合彩又唔見我中.叫您哋啲小朋友小心,小心. ...

作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-26 23:43

多謝關心,我係樓梯坐左好耐先坐得番起身,跟住就去校務處向書記同校工反映,點知反應比我好冷淡,問候都冇句.睇阿囡份上,唔想再投訴咁多,希望在教學方面補番d印象分啦...
坐小巴係2期望過去近玻璃門側果條露天樓梯...

原文章由 卡樂媽 於 08-6-26 23:29 發表
Are you okay? Did you see the doctor? Take care!

Have you told the staff about your accident? I think the school must provide a safety enironment for our children and parents.  Where is the stairs?

...

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 23:46 編輯 ]
作者: Elsamouse    時間: 08-6-27 08:41

updated on 27/6/2008

1A:

1B:
卡樂媽-囝囝

1C:
Mckong-囝囝

1D:
蝦碌媽咪 - 囡囡

1E:
12H - 囝囝
Trudymommy-囡囡
作者: 12H    時間: 08-6-27 10:16

Hi Trudy Mummy,

My son will go with A class in August also.  It's good to hear we are in the class.  

B.rgds,
12H
作者: trudymummy    時間: 08-6-27 10:34

I'm glad to hear that. But I will not take her to the class since I have to go to work.
作者: 12H    時間: 08-6-27 11:00

Hi Trudy Mummy,

Me too.  I need to work also.  No time to bringing my son to school.

B.rgds,
12H
作者: mckong    時間: 08-6-27 17:57

原文章由 12H 於 08-6-26 16:29 發表
Mckong,

Understand your elder son is in 1D now.  Is he very business in 1D.  How many homework everyday and is he jo ...

Hi, 12H
I'm OK. Honestly speaking, my elder doesn't enjoy speaking 普通話 even he is in Class D. It's a new language for him. I have to spend a lot of time on pushing to study Chinese. Now he has got 暑期workbook. He has almost finished the English and Maths Ex. (but not the Chinese one) He will cry whenever he has to recite the Chinese poems.

However, it is true that he get progress on speaking and listening.
作者: 卡樂媽    時間: 08-6-27 21:49

Will you buy the books on 23rd August,2008? Is it too late?

I didn't buy the school bag too. Which brand is good ?
作者: trudymummy    時間: 08-6-28 09:55

I'll probably buy books on 23 Aug. It's more convenient. If a book is out of stock, the book store will send it to the school direct, which is then delivered to the student, after the school term starts. But of course, some parents may want to revise the books with their children during summer holidays.
作者: 卡樂媽    時間: 08-6-28 16:58

Have you apply the reading programme? I apply this today and borrow some books for my son.
作者: HelloKitty*    時間: 08-6-28 18:15

唉! 我呢輪好鬼忙,所以果日都係老公去交嘢。平時,我一定好心急咁問囝囝讀邊班,但係果日忙到放工先至醒起要問吓。我都有失望呀! 因為囝囝讀唔到普通話班。不過,可能對佢好d,因為我怕我無時間同佢溫普通話。
作者: Fchim    時間: 08-6-28 23:13

蝦碌媽咪:

你好一點嗎? 好多謝你26/6幫我交表, 那天是否樓梯很濕滑, 以前都曾經聽過有家長提到雨天時樓梯會濕, 咁危險, 學校都仲係未有改善, 真係擔心小朋友的安全呀!

我囡囡知道讀1B, 不是和你囡囡一班感到好失望呀!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 23:43 發表
多謝關心,我係樓梯坐左好耐先坐得番起身,跟住就去校務處向書記同校工反映,點知反應比我好冷淡,問候都冇句.睇阿囡份上,唔想再投訴咁多,希望在教學方面補番d印象分啦...

...

作者: HelloKitty*    時間: 08-6-28 23:16

好彩您無咩大礙,過左幾日仲有冇痛呀? 睇左醫生未呀? 我地都要多d提醒小朋友要小心走路啊! 保重啊!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-26 23:43 發表

...

作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-30 19:03

嘩,飛鴒傳書呀!HOW ARE YOU?你囡囡有冇打"乞次"呀,我果個成日問我你哋行嘅行踪,唔知我果班另外個yoyo撞唔撞倒你哋?(佢又去咗你而家嘅所在地).
你番0黎睇吓我傷勢啦.不過,做定心理準唔好嚇親你,我同事話我隻手似成舊紫番薯.
唔緊要啦,1B都有好多老朋友.

原文章由 Fchim 於 08-6-28 23:13 發表
蝦碌媽咪:

你好一點嗎? 好多謝你26/6幫我交表, 那天是否樓梯很濕滑, 以前都曾經聽過有家長提到雨天時樓梯會濕, 咁危險, 學校都仲係未有改善, 真係擔心小朋友的安全呀!

我囡囡知道讀1B, 不是和你囡囡一班感到好失望 ...

作者: Fchim    時間: 08-6-30 19:40

係呀! 我現在富良野, 阿女自拍很多花話要比你囡囡睇呀!
嘩! 你真係好傷喎! 浸聯的職員竟然冇反應, 真係......!!!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-30 19:03 發表
嘩,飛鴒傳書呀!HOW ARE YOU?你囡囡有冇打"乞次"呀,我果個成日問我你哋行嘅行踪,唔知我果班另外個yoyo撞唔撞倒你哋?(佢又去咗你而家嘅所在地).
你番0黎睇吓我傷勢啦.不過,做定心理準唔好嚇親你,我同事話我隻手似成舊 ...

作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-6-30 20:58

花海---你就好啦!

原文章由 Fchim 於 08-6-30 19:40 發表
係呀! 我現在富良野, 阿女自拍很多花話要比你囡囡睇呀!
嘩! 你真係好傷喎! 浸聯的職員竟然冇反應, 真係......!!!

作者: HelloKitty*    時間: 08-7-11 08:55

大家去左邉度呢?
作者: HelloKitty*    時間: 08-7-23 21:31

大家有沒有指導小朋友做小學的暑期功課呀?
作者: shadowdaniel    時間: 08-7-29 01:39

Oh!!!!!!!!!!!! I really forgot tim. Could you tell what are the homeworks?
作者: momomammy    時間: 08-7-29 13:12

原文章由 shadowdaniel 於 08-7-29 01:39 發表
Oh!!!!!!!!!!!! I really forgot tim. Could you tell what are the homeworks?

中文及英文每天寫一頁
仲有其他,詳情在2008/09小一新生入學家長須知.

[ 本文章最後由 momomammy 於 08-7-29 13:16 編輯 ]
作者: momomammy    時間: 08-7-29 13:31

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-23 21:31 發表
大家有沒有指導小朋友做小學的暑期功課呀?

hi HelloKitty*,

請問Part B)手冊之抄寫: - 家課日誌
要做怎麼?

請多多指教!
作者: HelloKitty*    時間: 08-7-29 17:56

我諗都係抄下手冊o既簡稱,等佢地返學時唔使抄得咁辛苦。

我仔仔幼稚園都有暑期作業,所以都唔可以每日做咁多抄寫功課。您地呢?

原文章由 momomammy 於 08-7-29 13:31 發表

hi HelloKitty*,

請問Part B)手冊之抄寫: - 家課日誌
要做怎麼?

請多多指教!

作者: HelloKitty*    時間: 08-7-29 18:00

我見學校話要小朋友識得1-100內的數,我就叫埋仔仔寫數學添,係咪多左d呢?

原文章由 momomammy 於 08-7-29 13:12 發表

中文及英文每天寫一頁
仲有其他,詳情在2008/09小一新生入學家長須知.

作者: momomammy    時間: 08-7-29 20:10

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-29 17:56 發表
我諗都係抄下手冊o既簡稱,等佢地返學時唔使抄得咁辛苦。

我仔仔幼稚園都有暑期作業,所以都唔可以每日做咁多抄寫功課。您地呢?

多謝妳的回覆,阿女幼稚園都有暑期作業要做,
仲有返暑期班,所以都忙幾.
作者: Tippi    時間: 08-7-30 00:56

Hi!!!
浸聯的通告指九月一日不用帶書
只要帶暑期作業及文具,咁我哋小一是否
也要交暑期作業???而暑期作業又是指什麼啊?
即上次通告說1-100 ,A-Z 詞語等嗎????
有沒有家長知道啊!!
因為我沒有特地買新的簿給小朋友抄寫
只是用幼稚園用剩的簿給她寫,要交的話
=我要買新簿給她寫囉??
請大家指點指點mouth:" />mouth:" />
原文章由 momomammy 於 08-7-29 20:10 發表

多謝妳的回覆,阿女幼稚園都有暑期作業要做,
仲有返暑期班,所以都忙幾.

[ 本文章最後由 Tippi 於 08-7-30 00:58 編輯 ]
作者: HelloKitty*    時間: 08-7-30 12:16

我就專登買左d街簿俾囝囝寫。如果要交暑期作業,就會交幼稚園那幾本。

等我得閒打聽下先得。

原文章由 Tippi 於 08-7-30 00:56 發表
Hi!!!
浸聯的通告指九月一日不用帶書
只要帶暑期作業及文具,咁我哋小一是否
也要交暑期作業???而暑期作業又是指什麼啊?
即上次通告說1-100 ,A-Z 詞語等嗎????
有沒有家長知道啊!!
因為我沒有特地買新的簿給小朋友抄 ...

作者: mckong    時間: 08-7-30 15:44

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-30 12:16 發表
我就專登買左d街簿俾囝囝寫。如果要交暑期作業,就會交幼稚園那幾本。

等我得閒打聽下先得。

It's no need to hand in any homework at all. The notice gives parents some ideas what the kids can prepare during this summer holiday.

My son is weak in hand-writing, so I want him to practice more. However, he is not willing to do so.
作者: 蝦碌媽咪    時間: 08-7-30 23:26

小朋友報咗名學口風琴嘅媽咪:
你哋收到第二個e-mail未?
作者: HelloKitty*    時間: 08-7-31 09:29

我仔仔d字寫得好肉酸,又唔跟筆順,教佢又唔聽,真係.......

原文章由 mckong 於 08-7-30 15:44 發表

It's no need to hand in any homework at all. The notice gives parents some ideas what the kids can prepare during this summer holiday.

My son is weak in hand-writing, so I want him to pract ...

作者: 卡樂媽    時間: 08-8-5 13:48

HI! 各位好!

請已獲確認修讀管樂班的小朋友家長要注意啊!

我今天已收到BMEC的EMAIL,內容如下:

本屆基礎班將於八月份開始上課,首3節課日期為15/8, 22/8, 29/8﹙星期五﹚【11:30-1:15pm,請提醒學員當天回校時留意:

1. 於學校1/F 迴旋處集合
2. 穿著整齊學校體育服
3. 帶備簡單文具及顏色筆
4.  口風琴 (如委託我們代購,則無須預備)

當中還有一個附件,那是一份FC樂器選擇評估表(智力及個性)。我們需要在8月13日前寄回BMEC。

我覺得那份評估表有點難填,因為某些選擇太窄了。大家有同感嗎?

[ 本文章最後由 卡樂媽 於 08-8-5 13:50 編輯 ]
作者: Tippi    時間: 08-8-5 23:27

多謝你的提點,馬上去看看,發現真的好難選擇,
好多都是中間位. 我朋友的囡囡今年升P.2
朋友話P.1 唔駛學五線譜,小朋友只要記顏色
所以學緊琴的媽咪記得回家,話番小朋友聽
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴譜
玩下.
原文章由 卡樂媽 於 08-8-5 13:48 發表
HI! 各位好!

請已獲確認修讀管樂班的小朋友家長要注意啊!

我今天已收到BMEC的EMAIL,內容如下:

本屆基礎班將於八月份開始上課,首3節課日期為15/8, 22/8, 29/8﹙星期五﹚【11:30-1:15pm】,請提醒學員當天回校時留意:

1.  ...

作者: 卡樂媽    時間: 08-8-6 00:03

謝謝您的資料!

我想不到BMEC這麼早便開始評估小朋友適合學哪種樂器。其實會否很難學呢? 我囝囝在這個暑假才開始學小提琴,可是他學得不太好,這令我有點擔心!其實他對音樂很有興趣。

謝謝您的資料!

原文章由 Tippi 於 08-8-5 23:27 發表
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴 ...

作者: 卡樂媽    時間: 08-8-6 00:04

Tippi:

我覺得很難填,我都是有很多選擇是在兩者之間。我已填了一次,明天再檢查一下。

原文章由 Tippi 於 08-8-5 23:27 發表
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴 ...

[ 本文章最後由 卡樂媽 於 08-8-6 00:05 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5