教育王國

標題: 深水直資學校崇真中學留班兩次學生被勸退學 [打印本頁]

作者: alicechan2006    時間: 08-7-24 05:17     標題: 深水直資學校崇真中學留班兩次學生被勸退學

留 班 兩 次 學 生 被 勸 退 學  

(星島日報報道)家長吳太昨在電台節目中投訴稱,中二的兒子於深水的直資學校基督教崇真中學就讀,本學年試升中二半年後,遭校方以成績未達標為由,要求他重讀中一,早前該校再度勸喻兒子離校,更沒有向他派發新學年書單及註冊資料。她表示,兒子總平均分及格,只有英文科尚欠三分便及格,不滿校方把兒子開除。

該校校長丘頌云回應指,該名學生曾留班兩次,加上學習態度欠佳,所以希望他不要磋跎歲月。

但他指,在暑假結束前會再為該學生進行評估,決定是否可試升,他今日亦會與該家長會面。

對於近日多所中學涉嫌「踢學生出校」,教育局局長孫明揚昨指出,學校應該有教無類,不應要求成績差的學生退學,當

局會約見有關學校作跟進
作者: bobokoi    時間: 08-7-24 19:49

我今天在電台都聽到此事,而且我有一個朋友,她的兒子也有這情況:她的兒子就讀聖道迦南於順利村附近那所,是基督教的,她的兒子讀該校的F.3但因總平均分只有49分左右,未達標,但學生的操行為D左右,由F.1至F.2都未留個班的,怎知一D機會都不給她的孩子,現在留都不給他留就要求他出校,試問,這孩子拿著成績表,操行不及格,成績又不好,那有學校會收他呢?即叫這孩子出來工作或是去那些BAND 3的學校,為何學校不是要教好學生,將成績或有問題的學生盡量去教他們嗎?而是只教好的,壞的就放棄嗎?那為何學校不是基督教會的嗎?耶和華是叫你們這樣對待及教育下一代嗎?

原文章由 alicechan2006 於 08-7-24 05:17 發表

(星島日報報道)家長吳太昨在電台節目中投訴稱,中二的兒子於深水的直資學校基督教崇真中學就讀,本學年試升中二半年後,遭校方以成績未達標為由,要求他重讀中一,早前該校再度勸喻 ...

作者: KOKOMAN    時間: 08-7-24 21:02

TTCA本身並非甚麼 TOP 學校(很多中中成績還好過此校),收生
當然非全部最好,前幾年還要給學位政府電腦派位,但此校為了追
上名校成績,學校竟然這樣對待學生,你叫那些學生還可以轉去那
兒,如果你是TOP學校出來,都可能有些低些少級數學校肯收,但
此校去年會考原校升中六都收不夠自己學生,還要收街外生,成績
可想而然,難道這些學生可轉去喇X、華X、皇X、拔X ?
就算轉去好些少中中都未必收? 何況英中?
教會學校不是很有愛心嗎?
與其像旅行社成日攪 '掠水遊學團',不如用心辦學。
所以家長報那些 '新' 直資前小心中了那些動聽簡介會招!
作者: stevema    時間: 08-7-24 23:45     標題: 非常同意!

原文章由 bobokoi 於 08-7-24 19:49 發表
我今天在電台都聽到此事,而且我有一個朋友,她的兒子也有這情況:她的兒子就讀聖道迦南於順利村附近那所,是基督教的,她的兒子讀該校的F.3但因總平均分只有49分左右,未達標,但學生的操行為D左右,由F.1至F.2都未留個班的 ...

如此学校,不配办学,也有损教会名声!他们的宣传伎俩也真厉害,很多家长都受落呢!所以我说是愿者上钓,希望不是“吊”就好啦,唉!
作者: cj712644    時間: 08-7-25 00:08

非常同意!!!

最慘果  D 中游分子學生, 可以轉去邊呀 ??!!

原文章由 KOKOMAN 於 08-7-24 21:02 發表
TTCA本身並非甚麼 TOP 學校(很多中中成績還好過此校),收生
當然非全部最好,前幾年還要給學位政府電腦派位,但此校為了追
上名校成績,學校竟然這樣對待學生,你叫那些學生還可以轉去那
兒,如果你是TOP學校出來,都可能有些低些 ...

作者: miuwai    時間: 08-7-25 16:56

聽講六班中一(180人), 到學期尾總數有一班(30人)要留班, 這個數字是否太多呢?在電台個案中的學生都已经留班一至二年,學校升班標準是否太緊呀?不是每一個家長都願意子女留班的,只好另覓學校,想來又是一種迫使學生離校的方法。想知道其他學校升班標準是怎樣的?
作者: tictactoe    時間: 08-7-25 21:57

基督教崇真中學校長丘頌云說,該校升班指標包括中英數成績、總平均分、出席率及學習態度等, 學校是如何量度學生的學習態度呢?

教局通告籲勿踢成績差學生出校

【明報專訊】多間中學近日被揭發涉嫌「踢」走成績差的學生,粉飾公開試成績。教育局昨罕有地向全港中小學發通告,督促學校「確保學生接受教育的權利」,提醒不應因學生學業成績而開除學生。昨日繼續有家長投訴,指子女早於學期結束前半年,已遭學校要求簽定自願退學書,若成績不達標便需自行退學。

促學校確保學生受教育權利近日至少6 所中學被指以成績不佳為由「踢」學生出校,有學校勸退十多名中六學生。教育局昨發通告表示,關注有家長指子女因成績不佳被勸諭離校,提醒學校保障學生接受教育的權利至為重要。通告指出,免費普及基礎教育政策是讓學生完成中三,若有志及能力升學下,享有升讀高中機會。明年推行新高中學制,正常情况下所有學生都會原校完成中六。通告表明,學校須向成績未達理想的學生,提供適切的協助及輔導。

直資英中被指逼簽退學書

直資英中基督教崇真中學學生家長梁先生致電商業電台說,校方曾要求於07 年簽定「自願退學書」,寫明若其中二兒子08 年2 月上學期成績不理想就要退學。

另一家長吳太亦投訴,其子因成績欠佳遭迫離校。校長丘頌云回應指部分學生家長須簽承諾書,但平均每班不足1個。他說,該校升班指標包括中英數成績、總平均分、出席率及學習態度等,又說︰ 「有時是家長主動要求離校。」丘頌云更說︰ 「與其浪費光陰,不如轉讀一間不強調英語的學校更好。」教育局指出,有與該校及家長接觸,指若學生未能適應學校環境,鼓勵雙方溝通尋求協助學生的方法。

津中:盼校方及早與家長溝通津貼中學議會主席黃詩麗相信,多數學校並非刻意要學生退學,盼各校及早就學生學習情况與家長溝通。教育工作者聯會主席黃均瑜亦指出,當學校針對學生成績給予升學建議時,若表達不得宜,易給家長「被踢」出校的印象,需加強溝通。

家長協進會副主席陳小雲認為,學校若為催谷公開試成績勸退學生不能接受。她說,如初中生不適應學校學習方式,應考慮轉校,如入英中後不適應,可考慮轉去中中。

葵青區家長教師會聯會主席梁麗珊指出,學校應幫學生而非「踢出校就算」,但若多番嘗試仍不能達標,勉強則只會令學校、學生及家長三方均辛苦。
作者: mattsmum    時間: 08-7-25 22:05     標題: 回覆 #6 bobokoi 的文章

為何學校不是要教好學生,將成績或有問題的學生盡量去教他們嗎?而是只教好的,壞的就放棄嗎?那為何學校不是基督教會的嗎?耶和華是叫你們這樣對待及教育下一代嗎?

shameful,

if school can ask student to sign an agreement, can parents sign another agreement with school so that the school promises that they must help children to achieve a certain grade?

學生家長須簽承諾書,學校也要須簽承諾書!承諾要教好學生,去教好成績或有問題的學生!!
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-25 22:20

今年剛完成中一、二的學生是 TTCA 自行收回來,全部都是經
學校精心挑選出來,但為何未夠兩年就踢人走,究竟此校有冇用心
栽培學生還是只懂加學費、起泳池、攪掠水遊學團扮名校呢?

作者: silviang    時間: 08-7-25 22:48

學校攪成咁,真係好失望,直資中學有選擇學生的權力(並不是抽簽的),為甚麽不在選S1新生時精挑細選呢?為甚麽要收足6班(180人)呢?為甚麽學生只讀了一年又要放棄他們呢(6班同學竟有1班要Repeat)?究竟是甚麽辦學的理念?難道以為名校是可以一揮而就嗎?

冇咁大個頭,便不要戴咁大的帽,最終只搞出一個"大頭佛",真是可悲!!!

原文章由 KOKOMAN 於 08-7-25 22:20 發表
今年剛完成中一、二的學生是 TTCA 自行收回來,全部都是經
...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-25 23:41

原文章由 silviang 於 08-7-25 22:48 發表
學校攪成咁,真係好失望,直資中學有選擇學生的權力(並不是抽簽的),為甚麽不在選S1新生時精挑細選呢?為甚麽要收足6班(180人)呢?為甚麽學生只讀了一年又要放棄他們呢(6班同學竟有1班要Repeat)?究竟是甚麽辦學的理念?難道以 ...

學校攪到日日上報紙, 好心那個校長及一班校董好好反省啦.  最令我失望是校長還在大氣電波(電台)公開講大話說沒有迫家長簽2月2日退學同意信.  他是否要我的家長朋友拿出副校長那尖酸刻薄的錄音証據.

請所有在TTCA工作的管理人員, 請本著校訓的理念去教好在TTCA的學生啦.
作者: stevema    時間: 08-7-25 23:44     標題: 直资制度有自由,同时有监管缺陷

原文章由 silviang 於 08-7-25 22:48 發表
學校攪成咁,真係好失望,直資中學有選擇學生的權力(並不是抽簽的),為甚麽不在選S1新生時精挑細選呢?為甚麽要收足6班(180人)呢?為甚麽學生只讀了一年又要放棄他們呢(6班同學竟有1班要Repeat)?究竟是甚麽辦學的理念?難道以 ...

很多直资办了不到几年,面目全非,校长又换,老师又走,话就话约满走人,但是为何不续约?好做的工没有人会走的。如果你是老师,你会选择直资教吗?直资根本就是一盘生意,很商业化,没有商业智慧未必适合。好的商业人才,会去经营学校玩下吗?每年转来转去,老师队伍都不稳定,要教好学生从何说起?
作者: cj712644    時間: 08-7-25 23:47

唔好意思, 想問下佢搞 d 咩掠水遊學團呀 ??

原文章由 KOKOMAN 於 08-7-25 22:20 發表
...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-26 00:07

校長為保學校公開試成績,不惜用盡各式各樣的方法去踢成績差的學生出校,校長沒有反省自己在大氣電波(電台)講大話的嚴重性及招聘的副校長水準有幾高,只懂成績不達標就要"OUT, OUT, OUT,"。那個女副校長更不知所謂,跟家長說話尖酸刻薄(10多個家長一致的意見),全無教育人員尊重家長及學生的操守,那又點會教好學生。基督教崇真中學的校董,你們要正視家長的意見才是保學校的聲譽。
教育局局長,最近那麼多踢學生出校事件,好心你正視問題la,否則家長就發動遊行嫁啦!

相信開學後, 崇真中學會更迫學生的成績, 因為下次會考, 正是第一批真正在祟真由中一讀至中五, 校長及那尖酸刻薄的副校長一定想做個優越的公開試成績, 所以係不斷迫學生. 其他家長小心! 小心!
作者: anna_gigi    時間: 08-7-26 00:19

同我個仔間學校一樣, 本身小兒中四升中五, 學校話佢未達標,要佢out,out,out, 總共有幾十人,話會考唔想見到有人0分war, 又話有問責制問責學校 ,係咪都比缺點你整到你張成績表花晒,到時唔迫走你都唔得
原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 00:07 發表
校長為保學校公開試成績,不惜用盡各式各樣的方法去踢成績差的學生出校,校長沒有反省自己在大氣電波(電台)講大話的嚴重性及招聘的副校長水準有幾高,只懂成績不達標就要"OUT, OUT, OUT,"。那個女副校長更不知所謂,跟家長說 ...

作者: anna_gigi    時間: 08-7-26 00:28

我個間都係基督教, 點解教會學校會變成咁樣
作者: 生日    時間: 08-7-26 03:46     標題: 呼籲踢爆大話校長

:;pppp: TTCA丘校長話「家長自願離校」、「踢走學生人數寥寥可數,平均每班不足1個」,真是大話連篇。請所有受害人及「有良心的」TTCA教職員,星期一(28/7/08)早上7:00 - 110:00致電商業電台「在晴朗的一天出發」,齊來踢爆大話校長。電話:1872881    傳真:23380021

[ 本文章最後由 生日 於 08-7-26 03:51 編輯 ]
作者: minicat    時間: 08-7-26 06:12

原文章由 alicechan2006 於 08-7-24 05:17 發表

(星島日報報道)家長吳太昨在電台節目中投訴稱,中二的兒子於深水的直資學校基督教崇真中學就讀,本學年試升中二半年後,遭校方以成績未達標為由,要求他重讀中一,早前該校再度勸喻 ...

祟真中學勸退一名兩年都是留級學生轉去其他中學,我覺得問題不大!學校唔勸退學生由他繼續留班,每年都不合格但就由那位學生繼續留級?留到二三十歲都要留?對學生是不是最好!(個人意見)我想講某一條龍直資校!早年某校長對小一簡介會上話:學校轉了直資,小一生有收生自主權,六年後教唔好係學校問題!(大口氣)哈!而家那所中小直資一條龍學校某校長就話五年級成績不達標要留級(聽d家長朋友講)!升中某程度或成績不達標不准升回中學!某校長今時就話:如果我地小學生升回中學係有條件升中既?(即係教不好啦!)d升小一家長重一窩蜂去報考?滿以為兒子入到有中學的直資小學將來可以升回自己一條龍中學!真係羊生!羊太!多的是!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-26 06:16 編輯 ]
作者: anna_gigi    時間: 08-7-26 09:23

我個仔間今日學校上報紙

原文章由 minicat 於 08-7-26 06:12 發表

祟真中學勸退一名兩年都是留級學生轉去其他中學,我覺得問題不大!學校唔勸退學生由他繼續留班,每年都不合格但就由那位學生繼續留級?留到二三十歲都要留?對學生是不是最好!(個人意見)但我想講某一條龍直資校!早年某校 ...

作者: ZZdaphne    時間: 08-7-26 11:31

中學會考合格率

沙崇        循道        呂明才        曾肇添        林裘謀99.4        91        95.7        95.7        93.7        
聖羅撤        沙官        蘇浙        培英
97        96.4        98.9        98

(如果錯誤,請指正)

以上係我在搜集升中資料,中學會合格率,
沙田崇X勁過曾,呂,沙官,..........?????
係咪想呢D數字好睇,所以要out. out. out.

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-26 11:36 編輯 ]
作者: Carrie媽    時間: 08-7-26 13:47     標題: 回覆 #7 Carrie媽 的文章

丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校啦?
如果時光可倒流,孩子正準備升中一的話, 我一定不會選擇你這間沒有愛心, 不跟校訓理念辦學的學校.因為我唔想孩子跟你學講大話.
作者: silviang    時間: 08-7-26 17:10

100%認同,如果可以時光倒流,我寧願選擇"大抽獎",也不會選這間完全違背教學理念的學校。

每一年,這間學校產生多少個徬徨無助的同學及家長呢???
S1-6班, S2-5班,而S3只有4班,每一級都不見了一班人。之前他們都是經過面試及考試進入這間學校,是學校眼光有問題,還是學校老師無心去幫助程度稍差的同學呢??!!!

奉勸一句,想做名校,並不是單靠Repeat,Repeat,Out,Out,Out便可以做到的。

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 13:47 發表
丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校 ...

作者: 黃太112    時間: 08-7-26 18:25     標題: 回覆 #1 alicechan2006 的文章

其實我覺得學校唔合理,但就我所知,已經有幾個家長聯絡陳偉業議員,搵佢幫手。

陳偉業都答應左會幫手,仲已經同左d家長開會,傾下點做。陳偉業話,會約教育局既官員同家長開會,希望可以幫到小朋友。

如果大家有類似情況,又未搵陳偉業求助,可以聯絡陳偉業,希望集結家長力量,討回公道,等小朋友可以開開心心讀書。
作者: Carrie媽    時間: 08-7-26 19:49

TTCA丘校長話「踢走學生人數寥寥可數,平均每班不足1個」,但全校二十多班,即每年二十多學生要Out,Out,Out 啦, 還未計留班生(今年S-1有32人要留班), 係度讀, 簡直送了自己的孩去墓園. 如果成績是標準邊緣, 真是年年都有可能Out,Out,Out .  恐怖!
作者: Carrie媽    時間: 08-7-26 20:00

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 19:49 發表
TTCA丘校長話「踢走學生人數寥寥可數,平均每班不足1個」,但全校二十多班,即每年二十多學生要Out,Out,Out 啦, 還未計留班生(今年S-1有32人要留班), 係度讀, 簡直送了自己的孩去墓園. 如果成績是標準邊緣, 真是年年都有 ...

各位TTCA家長,

孩子初入讀基督教崇真中學時我曾經問過學校為甚麼沒有家教會, 副校長的答覆是學校足夠溝通渠道給家長反映意見,所以不會及不打算成立家教會, 但最近學校發生那麼多的不開心事件, 現在我明白不成立家教會的原因是唔想家長團結. 我哋TTCA的家長, 是否有必要集合大家家長的聲音考慮成立家教會呢?以監察學校一些無理的要求(如迫簽退學書等...).
作者: kenlai    時間: 08-7-26 20:48     標題: 丘頌云退休啦,關愛珠更辣!老師們已大部份不滿請辭?

坊間吹風頌云退休啦(懶理),關愛珠上塲更辣!老師們已大部份不滿其冷漠自持見死不救的態度請辭?
是否真有其事?但本人感覺相同!

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 20:00 發表

各位TTCA家長,

孩子初入讀基督教崇真中學時我曾經問過學校為甚麼沒有家教會, 副校長的答覆是學校足夠溝通渠道給家長反映意見,所以不會及不打算成立家教會, 但最近學校發生那麼多的不開心事件, 現在我明白不成立家 ...

作者: KOKOMAN    時間: 08-7-26 20:57

我去年已提過此校要扮名校,起泳池、加學費、攪掠水遊學團,似足旅行社,最衰格中三果年如唔去叫你返學校自修,校長呀!
你唔好在平時上課日子迫人去。可惜我講出來比那些仲了毒家長罵,我亦提過此校會考成績唔掂,唔夠人升回原校,但那些家長
又話果D學生唔係由中一讀起,所以唔計,現在中二那個學生是
由中一自行考入嚟,唔夠兩年比學校玩死,各位 BAND ONE/
TWO 學生小六生家長 千祈唔好入此校,等學校收 BAND THREE
生比校長慢慢踢吧! 如果比真正名校踢出來冇得好講,但比D
質數咁差嘅學校踢走真唔抵!

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 13:47 發表
丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校 ...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-26 21:04

原文章由 kenlai 於 08-7-26 20:48 發表
坊間吹風頌云退休啦(懶理),關愛珠上塲更辣!老師們已大部份不滿其冷漠自持見死不救的態度請辭?
是否真有其事?但本人感覺相同!

這個關愛珠, 尖酸刻薄, 沒有教育人員專業操守, 如果祟真的校董決定由她上塲, 簡直是推祟真去死, 祟真遲早完成!! 可憐!
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-26 22:44

間學校已經成日換老師,現在又換校長,唔怪得我親戚不停谷個仔出去補習,佢話學校成日執位信唔過,個仔今年已升中四,學校
唔知可不可以應付公開試!
新校如此急進上位,又封建(家教會都冇,幼稚園都有啦!),遲早
執笠,真係轉校趁早!
原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 21:04 發表

這個關愛珠, 尖酸刻薄, 沒有教育人員專業操守, 如果祟真的校董決定由她上塲, 簡直是推祟真去死, 祟真遲早完成!! 可憐!

作者: mrsliu1991    時間: 08-7-26 23:05

silviang,

我想問吓你囡囡點情況?同埋佢個班有幾多人要留班?及有幾多人可以試升?

原文章由 silviang 於 08-7-26 17:10 發表
100%認同,如果可以時光倒流,我寧願選擇"大抽獎",也不會選這間完全違背教學理念的學校。

每一年,這間學校產生多少個徬徨無助的同學及家長呢???
S1-6班, S2-5班,而S3只有4班,每一級都不見了一班人。之前他們都是經過面試 ...

作者: silviang    時間: 08-7-27 00:27

Dear mrsliu1991

因小女屬於中游份子,很擔心以後都會被out, 所以決定幫小女找學校,如果找到就會轉校. 與其日後被人out,不如自己先走.

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏繼續讀下去,肯定晚晚訓唔着,所以不如自己先走。

咁妳的囝囝怎樣呢?

原文章由 mrsliu1991 於 08-7-26 23:05 發表
silviang,

我想問吓你囡囡點情況?同埋佢個班有幾多人要留班?及有幾多人可以試升?

作者: Carrie媽    時間: 08-7-27 01:47

原文章由 silviang 於 08-7-27 00:27 發表

因小女屬於中游份子,很擔心以後都會被out, 所以決定幫小女找學校,如果找到就會轉校. 與其日後被人out,不如自己先走.

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏 ...

Silviang,

祝你女兒能轉到校.  我個仔是學校升班標準好一點的學生, 但亦每次為他考試後擔心到死而想轉校,現需可升班, 但數天前曾為小兒報考二間中學都不成功, 可能其他學校都想受一些 very good
marks 的學生.
作者: mrsliu1991    時間: 08-7-27 08:45

Dear silviang & Carrie Ma

我個仔成績都系一般,過到升班標準多d,我到有問過其他英中關於轉校升讀中二(轉校原因絕對唔係因為學校問題,只係家庭問題),但好多英中都話無學位,叫我地唔洗試,如果要我轉中中我又唔甘心,所以我都無問中中學位,有小小煩,但我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前。但點都好,都希望兩位揾到心儀學校。

介唔介意話比我聽你哋兩個小朋友讀邊班?我個仔讀1E.

原文章由 silviang 於 08-7-27 00:27 發表

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏 ...

作者: kitty331968    時間: 08-7-27 09:20

我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前。

我認同你的觀點, 小女今年入讀中一
作者: everyma    時間: 08-7-27 09:41     標題: 回覆 #18 minicat 的文章

Minicat

Please check PM
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-27 16:46

我親戚個仔考得唔錯都轉唔到區內英中,人地當此校放不在眼內。
中游份子轉英中仲難!
作者: mamalou    時間: 08-7-27 17:33     標題: 崇真有感

我的孩子也是給學校勸退的,現在正十分煩惱為孩子找一間合適的學校。剛才看過有關的留言,有一些感想。

本來我以為只是自己的孩子不濟事,未能適應學校的要求,所以才有此遭遇,但原來天下間也有不少的淪落人。而我也有一些疑惑,為什麼孩子進入這間學校後會整個人有這樣的改變,是誤交捐友,還是本質如此?作為媽媽的,只有心痛及無奈。

我也同意KOKOMA講,其實崇真這兩年收的學生也是自己挑選的,應該好有信心把他們教育成材,試想想一個中一學生初到一個新環境可以惡到些什麼,學校其實是否可以想想應如何教好自己收回來的學生,如果發現有這麼多學生也出現問題,就應該好好反思,正視問題所在,找出幫學生的方法,而不是只把自己教不好的學生趕走,這根本沒有正視學校出現的問題。但我發現事實好像不是如此!辦教育的目標為何?我期望學校可趁這危機好好想想辦法!

另一個較多會員討論的人物為關副校長,或者我們也想表達一下感受,對於我們接觸到的關副校長,卻不像大家認為的樣子,相信她也有教育理想,也希望給小朋友機會。不過奈何自己的孩子需經努力,但仍未可達到學校的要求而退學,亦沒有給予機會。真有一點失望呢!

作者: bobokoi    時間: 08-7-27 20:25

kitty319968:我對你的觀念並不完全認同,無疑學校要求高是對家長來說肯定是好事,亦對於讀到書的同學也同樣是獲得極佳的成績或有美好的前途,但我不認同讀到書的同學就一定不會學壞,這是什麼道理呢?難道讀不成書的學生就一定是壞份子嗎?
我本人認為辦學校要有崇高理念,也要有德育,不論學生的成績是好是壞,在學校方面必須要教育他們,並不是容易放棄,而且在這些個案大都是因成績不好而被out,這樣不是厄剎了學生的前途嗎?再者現今有好多人都讀不成書,是否全部都是壞份子呢?相反讀到書必定是好人嗎?

原文章由 kitty331968 於 08-7-27 09:20 發表
我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前 ...

作者: hermit88    時間: 08-7-27 21:41

兩個星期前在BK提出小女在TTCA repeat的問題,真想不到原來還有這麽多同學有相同的遭遇,有些還更惨。

事情看似愈鬧愈大,但校方有沒有想清楚問題的根源所在,不要老是採取"掩耳盜鈴"的態度去處理事件。好像S1為甚麽6班同學有超過1班要repeat等等問題,校方能否跟各級要repeat或out的同學及家長開一次交流會,看看問題所在,正所謂"教學相長"。這總好比隔空對駡來得積極互動

作為直資中學,學生是自己精挑細選回來的,學校應要努力栽培,更要做好補底工作。只是一年工夫便要repeat或放棄學生(而要repeat的學生佔了一班, 30多人),是不是有些過份嗎?!!那些慢熱及中流的學生是否被犧牲掉呢??!!
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-27 22:29

我今天收拾書本時,無意找到一本 ''05/06明報升中選
校全攻略'',封底祟真賣了一版招生廣告,其中一點辦學理念是:
''評估學生學習,儘量減少高壓力考試,....'' 現在卻完全相反!

另校訓是 ''信、望、愛'',學校真的做到了 :
信 - 家長 ''信'' 錯學校!
望 - 家長完全失 ''望'' !
愛 - 學校完全冇 ''愛''心 !

家長們應團結起來,就算今年升到班的不代表下年會冇事,一般
學校就算名校都冇可能咁多人留班,難道校長想學校年年出
10A ?
作者: mother-cat    時間: 08-7-28 00:19

原文章由 hermit88 於 08-7-27 21:41 發表
兩個星期前在BK提出小女在TTCA repeat的問題,真想不到原來還有這麽多同學有相同的遭遇,有些還更惨。

事情看似愈鬧愈大,但校方有沒有想清楚問題的根源所在,不要老是採取"掩耳盜鈴"的態度去處理事件。好像S1為甚麽6班同學 ...

剛收看了有線電視一個談及教育的節目,訪問了鮮魚行學校的梁紀昌校長,他說,'有教無類'是家長的糖衣毒藥(孔子時代或許是有的),教育局視學隊來到學校,甚麼也不聽,只問派位數字如何,所有的教學質數也以數字來衡量辦學的成功與否.

我想表達的是現在的教育改革才是原兇,學校及學生均是受害者.

傳統名校紛紛轉做直資學校,以控制收生的質數,官津BAND 1 的學校在自行收生的階層也只考慮成績好及操行有B十以上學生,看來,有教無類在任何宗教的辦學團體來說,已是名傳實亡.

眾所周知,傳統名校早已存在'勸退學生'的做法,幹嗎這些學校這樣做多年來就不會受到公開批評,其他學校做的就要千夫所指.

是否好學校是相對學生來說的,學生能適應的就是他的好學校,不能適應的就不是他的好學校,學生在成績及行為上總會反映出來.強行的要學生留在他不能適應的學校,對他來說的確未必是好事,問題是家長自行察覺而自己選擇退學,抑或是由學校採取主動罷了.名DJ鄧靄琳的教子分享,相信大家都聽過,名校對於她的兒子來說,的確不是他的好學校,甚至當媽媽的也感受到壓力,但一旦尋找到一間適合他兒子發展的學校,一切也變得美好.

明白家長對於尋找學校有徬徨的感受,我也曾有替大兒子於暑假近尾聲時才轉校的徬徨經歷,皆因他那時才向我表達他不想在原校升讀,他成績一向不好,主科只有中文合格,其他科目當然也見紅,學校讓他升級,那是否代表是為他好?這只不過是另一種官津校放棄學生的做法,這樣的底子再升級的話,害了只是學生.結果和兒子商談過,他明白自己的能力是不能再應付升級的,他選擇轉校留班.做父母的,要退一步想清楚,究竟自己所做的所堅持的,是在幫助子女成長,抑或是阻礙了他對某事情的價值觀的發展.

對於學校今次的處理方法,我個人是接受的,但也贊成學校舉行一次家長大會,以便家長可以當面與校長對話,或許不同的家長都有自已不同的睇法,正等於原來家長對副校長的睇法也不一樣.透過傳媒表達自己的不滿是可以的,但希望家長真正客觀地將事情公開,否則傷害的,只是那些仍熱愛學校的學生,而一些別有用心的他校家長,也趁此而大為發揮他撩是鬥非的本色.

學校是否不給予機會給成績不達標的學生,我知的卻又不是,我朋友的兒子是1E班的,主科無一合格,更不論其他科了,但學校也給予他重讀的機會.看來學校只是勸退那些行為上表現出不能適應學校的學生,這種做法,是否不恰當?若干年前,港島區的慈幼中學,堅決不肯取錄一名會考取得26分的學生於原校升讀中六,問題就是出於學生的操行未達理想,事件訴諸傳媒,當然引起過爭論,但到底,作為家長的,必需要引導小朋友明白德育的重要性.加把勁關心他,讚揚他在學業上的付出.子女若然回家投訴學校的不是,做父母的除了先安慰
他外,亦同樣需要站在學校的角度來與他分析事件,這樣他才對學校有信心和有歸屬感.囡囡也多次向我投訴過班主任重男輕女,(當時我沒有問她是正的還時副的,畢竟是要明解為何她有這樣的想法),嘗試從老師的角度去解給她聽,她便不再投訴了.相反,我在家長會上向正班主任反映女兒的不滿的,她坦然回答我說囡囡所投訴的相信是她,我們互相分享了睇法,氣氛融洽,但我想不到班主任其後主動找囡囡交代了這件事,囡囡又向我說出.由此可見,家長,學生及老師的互相包容和溝通,對學生融入學校生活,是會起了重大的作用.

說話太多,但畢竟我們要明白,現今香港的教育制度是要迫使名校及非名校都要求自保,若然教育局真的要求學校背負着'有教無類'的宗旨,那政府殺校的動作又是否背道而馳,自打嘴巴呢!

各位仍然信任TTCA的家長,縱使你的意見與我不一樣,也歡迎平心的交流,須知我們都是有教養的一群.但請別因你的小朋友成績只達邊緣而懷疑他的能力甚至對他失去信心.多點鼓勵他吧.

謹祝福未能適應學校而選擇離開,或是被學校勸喻退學的學生,早日找到一間合適的中學.

也希望學校早點回復平靜,讓學生可以專心學習.

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-28 01:30 編輯 ]
作者: Carrie媽    時間: 08-7-28 01:13

原文章由 mother-cat 於 08-7-28 00:19 發表

剛收看了有線電視一個談及教育的節目,訪問了鮮魚行的梁紀昌枚長,他說,'有教無類'是家長的糖衣毒藥(孔子時代或許是有的),教育局視學隊來到學校,甚麼也不聽,只問派位數字如何,所有的教學質數也以數字來衡量辦學的成 ...

To mother-cat,

看完你的詳細分析, 覺得有短暫的道理.  但過後就極之有保留, 相信你不是TTCA的家長, 你完全未感受過與那尖酸刻薄的關愛珠副校長對話, 未感受她傷盡家長及學生自尊的說話.  所以在字褢行間都很維護學校, 但這只有令學校更不會反省問題所在, 所以我很多謝你的分析, 但未認同你的說話.
作者: mother-cat    時間: 08-7-28 01:49

原文章由 Carrie媽 於 08-7-28 01:13 發表

To mother-cat,

看完你的詳細分析, 覺得有短暫的道理.  但過後就極之有保留, 相信你不是TTCA的家長, 你完全未感受過與那尖酸刻薄的關愛珠副校長對話, 未感受她傷盡家長及學生自尊的說話.  所以在字褢行間都很維護 ...

很抱歉,我真的沒有接觸過副校長本人,所以我從沒有向她作出評價,但如果她真的在言語上冒犯了多位家長,看來她的確有需要作出檢討.但每次在家長會上見到她,我都覺得她帶點氣焰,不像丘校長般平易近人.

我也希望學校早點成立家教會,你願意出一分力嗎?

TTCA中一6班基本上收180,但中二5班有162,(上學期多幾個,可能不適應退了學),兩級人數實際相差大約15人.請家長不要過份擔憂.

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-28 01:53 編輯 ]
作者: tictactoe    時間: 08-7-28 07:19

傳統名校'勸退學生'的做法亦一樣不能接受,無論是津校或直資校,都是用納稅人的錢。無人針對TTCA,最近傳媒亦揭露至少6間學校踢學生走,第一間是譚伯羽...。

原文章由 mother-cat 於 08-7-28 00:19 發表
... 眾所周知,傳統名校早已存在'勸退學生'的做法,幹嗎這些學校這樣做多年來就不會受到公開批評,其他學校做的就要千夫所指.
...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-28 11:49

原文章由 mother-cat 於 08-7-28 01:49 發表

很抱歉,我真的沒有接觸過副校長本人,所以我從沒有向她作出評價,但如果她真的在言語上冒犯了多位家長,看來她的確有需要作出檢討.但每次在家長會上見到她,我都覺得她帶點氣焰,不像丘校長般平易近人.
我也希望學校早點成立家教會,你願意出一分力嗎?

我相信學校是會千方百計反對成立家教會,如果可成立家教會,我相信全校家長都會支持,為仔女出一分力是沒有家長唔願意的。

字裏行間,你很維護學校,相信你與學校的關係一定很好,如果由你提出,相信一定事半功倍,你願意幫忙TTCA的家長嗎?
作者: hermit88    時間: 08-7-28 12:11

Dear mother-cat,

很抱歉要更正妳提供的班級人數,妳提供的是上年度(2007-2008)的人數,今年的人數(2008-2009)學校還沒有公佈。以下為2007-2008年度各級最初的人數:
S1-180人
S2-162人
S3-137人
但S1-的178位同學肯定有一班(超過30人)要Repeat或Out,這是鐵一般的事實,只要學校稍後公佈S2的編班結果便一清二楚了(不計S2插班)。

本人並沒有意圖抹黑學校,但只希望學校能正面回應及正視各家長的訴求,正所謂"有則改之,無則加冕之",這樣對學校又有甚麽壞處呢?!到現在學校一次都沒有聯絡過我們,也沒有說一些關心的話,似乎真的太缺絕了!!!

誤會往往是由於大家缺乏溝通所做成,並沒有絕對的誰是誰非。

原文章由 mother-cat 於 08-7-28 01:49 發表

我也希望學校早 ...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-28 12:36

剛收看了有線電視一個談及教育的節目,訪問了鮮魚行學校的梁紀昌校長,他說,'有教無類'是家長的糖衣毒藥(孔子時代或許是有的),教育局視學隊來到學校,甚麼也不聽,只問派位數字如何,所有的教學質數也以數字來衡量辦學 ...

再看一次你這長篇大論的見解,不得不再回應你。

從字裏行間,你可能已是學校的決策者,我相信你完全明白學校的問題所在,希望學校反省後能有顯著改善,不要投訴接受,Out學生態度照舊.
雖然小女可升班,不是受害者,但都替那些家長不值,亦擔心小女在以後的考試特有失蹄便是下一批受害者。

大部分家長都覺得遊學團對學生增加講英文或普通話的能力是沒有太幫助,所以本人覺得學校只需每年暑假辦一次遊學團已足夠,將老師及行政職員的時間用心放在教好學生身上,才是改善學校走上名校的階梯,只懂成績唔掂就out, out , out, 這做法,是推學校去墳墓。
在其他校外場合,得知老師對繁多而幫不到學生的活動都有很多不滿,辭職潮亦是學校面對的另一問題,你哋聽到的意見又有幾多呢?
名校雖有要學生留班或離校,但情況沒有TTCA那麼多(中一要留班三十多人,這數字還未計離校那些)?所有家長都唔希望學校上報紙或投訴之聲不絕,只是學校將辦校變成一盆生意,要做好業績,與教學理念背道而馳,在大氣電波說謊才令學生家長反感,壁虎跳牆吧。
作者: mother-cat    時間: 08-7-28 15:47

原文章由 Carrie媽 於 08-7-28 12:36 發表

再看一次你這長篇大論的見解,不得不再回應你。

從字裏行間,你可能已是學校的決策者,我相信你完全明白學校的問題所在,希望學校反省後能有顯著改善,不要投訴接受,Out學生態度照舊.
雖然小女可升班,不是受害者,但都替那些家長不 ...

很欣賞你懂得關顧成績較弱的學生.老實說,我比例幸運,我囡囡的成績雖不是很突出,但不用我操心,而她的性格也變得開朗,故我肯定她是適應學校的生活.但我之前未能像你一樣,懂得從別的學生的角度去看整件事件,這是我要致歉的.

老實說,我只認識班主任和丘校長,去年我也曾透過學校的e-mail反映過一些意見,當然也有提出成立家教會,但因自己工作太忙,實在不能付出時間去跟進.相信在新學年,我們要齊心起來,向學校再爭取.

或許我早將太埔區一些英中的升級準則消化了,(中英數其中一科不合格便要留級),故一直都不覺得ttca的升級標準太嚴格,未知其他英中的升級準則如果,可否分享一下.

對於遊學團,我的見解是與你一樣的,所以我從來沒有給囡囡參加,但我們卻又不能抺煞有些家長是樂意讓子女參與.參考有關通告,只知若參加的學生數量不超過某數量,是由沐恩中學的老師帶隊的.
理論上如果遊學團真的不受歡迎,學校自會把它淘汰.

hermit88,對不起,我遺忘了把中一及中二的人數標名是07-08年,我們暫且看看08-09的數字如何.只不過我想表達的,是希望家長多鼓勵,以取代多憂慮.你小朋友的去向如何?

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-28 15:50 編輯 ]
作者: miuwai    時間: 08-7-28 15:56

有沒有人知道家長是否可以拒絕留班?如果年年留班,對學生不一定是好事。
作者: mother-cat    時間: 08-7-28 16:22

原文章由 miuwai 於 08-7-28 15:56 發表
有沒有人知道家長是否可以拒絕留班?如果年年留班,對學生不一定是好事。

以我成績差的兒子為例(大部分滿江紅),學校讓他升班,又是否愛的表現,我選擇他留班,是希望他利用一年時間打好底子,也要引導他知道自己付出多少,收 獲就是多少,完全成正比的.
做家長的如果時常都擔心子女'年年留班',那即是說你對他失去了信心,那做子女的也對自己沒信心了.
有沒有家長有不同的意見?
作者: miuwai    時間: 08-7-28 17:14

初中階段孩子,可能因為未夠成熟而去好好讀書,並不代表他們能力有問題,如果只是邊緣成積,留班未必必要。
作者: catcatmom    時間: 08-7-28 18:35

我以前有個男同學小學到中三上學期, 年年都考第尾, 到中三下學期就開發力, 直升中四, 最後入HKU 主修英文, 前幾年係教中學, e+做左補習天皇,搬左去九龍TONG住house.

我覺得學校要靠踢學生走/留班keep著水準, 而這間又不是什麼名校, 踢出來既小朋友仲有邊間中學收庶! 名校都有O甘做, 但佢踢出來都有中學收喎!  我覺得除非個小朋友行為差, 9到其他同學讀唔到書, 別論, 如果不是, 不可以成績差為理由要佢離校, 不公平! 如果時光倒流, 佢亞媽同佢抽番間BAND2中中,算啦!
而這間學校係直資, 受政府資助, 應受監管.

原文章由 miuwai 於 08-7-28 17:14 發表
初中階段孩子,可能因為未夠成熟而去好好讀書,並不代表他們能力有問題,如果只是邊緣成積,留班未必必要。

作者: 黃太112    時間: 08-7-28 19:56

最新消息:據我所知,陳偉業議員已經約左教署官員係明日下午開會。如果各位有查詢,可以同陳偉業議員辦事處聯絡。
作者: mother-cat    時間: 08-7-28 21:11

[quote]原文章由 catcatmom 於 08-7-28 18:35 發表
.
  ....我覺得除非個小朋友行為差, 9到其他同學讀唔到書, 別論, 如果不是, 不可以成績差為理由要佢離校, 不公平! ....

我都贊成這個論點.
作者: bkfriend    時間: 08-7-28 21:46

原文章由 tictactoe 於 08-7-28 07:19 發表
傳統名校'勸退學生'的做法亦一樣不能接受,無論是津校或直資校,都是用納稅人的錢。無人針對TTCA,最近傳媒亦揭露至少6間學校踢學生走,第一間是譚伯羽...。

...

我認同學校係欠缺同家長溝通既問題, 但好似近期大部份"新手"所回應既言詞尖酸刻薄, 單單打打實在令人討厭....
唔排除係有某的小朋友要留班既家長回應, 但相信攪事既人更多
作者: kitty331968    時間: 08-7-28 23:10

原文章由 bobokoi 於 08-7-27 20:25 發表
kitty319968:我對你的觀念並不完全認同,無疑學校要求高是對家長來說肯定是好事,亦對於讀到書的同學也同樣是獲得極佳的成績或有美好的前途,但我不認同讀到書的同學就一定不會學壞,這是什麼道理呢?難道讀不成書的學生 ...

bobokoi
sorry, 我只是認同 mrslin1991的意見
當然學業成績絕不可以與品德晝=號
我見祟真中學這些新聞無型都給我一些壓力
我教子女是快樂學習和健康成長. 如我女兒在該校學業差及不開心我一定會自己走, 找一間更合適學校, 在此希望各家長可以明天會更好
大家努力!!!!
作者: Carrie媽    時間: 08-7-28 23:24

原文章由 bkfriend 於 08-7-28 21:46 發表

我認同學校係欠缺同家長溝通既問題, 但好似近期大部份"新手"所回應既言詞尖酸刻薄, 單單打打實在令人討厭....
唔排除係有某的小朋友要留班既家長回應, 但相信攪事既人更多 ...

學校欠缺與家長溝通, 這個一定是事實.  在這裏發表的都是為人父母, 都是為自己的仔女著想而發言, 如要分"新手"或"老手", 未免有點歧視.

雖然自己的孩子可升班, 但從受害家長錄下的會面錄音對話中, 的而且確感受到副校長的言詞尖酸刻薄, 這可能是迫出校的遊戲規則, 實沒有對她單單打打, 如令你覺得討厭, 真是抱歉.   大家都是家長, 大家抱著同理心, 多置身他人立場去看事, 就感受到他們為仔女找唔到學校的無助.  另外, 今早在商台的節目"在晴朗的一天出發", 聽見一位家長因擔心兒子仍未找到學校而向節目主持哭訴的對話, 真有一點無奈.  祝願TTCA正為仔女煩惱的家長, 可盡快解決這不開心事 , 盡快投入過一個開開心心的暑假.
作者: silviang    時間: 08-7-28 23:35

原文章由 Carrie媽 於 08-7-28 23:24 發表

學校欠缺與家長溝通, 這個一定是事實.  在這裏發表的都是為人父母, 都是為自己的仔女著想而發言, 如要分"新手"或"老手", 未免有點歧視.

雖然自己的孩子可升班, 但從受害家長錄下的會面錄音對話中, 的而且確感受到 ...

作者: hermit88    時間: 08-7-29 09:13

這種不求溝通的方法只能帶領學校到死胡同。有經验的老師並不能做到承上啟下,往往使到新老師欠缺經驗去處理學生問題,我們這類學生、家長便成為新直資學校的"白老鼠"。

原文章由 bkfriend 於 08-7-28 21:46 發表

唔排除係有某的小朋友要留班既家長回應, 但相信攪事既人更多 ...

作者: mrsliu1991    時間: 08-7-29 10:10

Carrie Ma,

有冇該段錄音可聽?

各位TTCA家長,

我想信部份家長可能都好似我一樣,在選校時只知自己子女成績在band 1尾band 2頭,好大可能入唔到英中,而TTCA正好為我哋呢d學生家長提供一個英中學校環境比d小朋友。同時好多家長都會响internet search 呢間學校屬band幾,校風好唔好等,但好少家長會search或响學校簡介會問升級標準,因此當知道時可能已經入讀ttca。雖然學校未有自己中五畢業生及睇唔到學校响會考取得成績(因始終是新校),所以好難評論學校out 人政策或升班標準是否合適。但當學校真正成為一所St. Paul co-ed時,我哋想入讀亦未必有機會。以我個仔為例,佢成績一般,但佢响呢間學校佢學得開心、學習態度亦有進步、同埋佢都認為老師及同學都係互相關心,及幫手解決問題,對我來說都係好事。

如果各位想開家長會,何不call其他家長一齊,要求學校開一次,等學校可以清楚交待(我定會支持及出席),及更清楚了解學校辦學大方向,同時亦比自己及小朋友知道,等佢哋都配合學校方向(假設小朋友及家長仍然想留在該校)。

最後,我都想反應,有部份人唔係ttca家長,但又成日針對呢間學校,重要响大部份ttca有關topic post 同一樣反言論,居心何在?目的昭然若揭,我相信各位ttca家長不要比人利用。

我個人相信ttca由始至終都係想教好學生(無論响成績或品行)。

原文章由 Carrie媽 於 08-7-28 23:24 發表

雖然自己的孩子可升班, 但從受害家長錄下的會面錄音對話中, 的而且確感受到 ...

作者: Carrie媽    時間: 08-7-29 10:52

原文章由 mrsliu1991 於 08-7-29 10:10 發表
各位TTCA家長,

我想信部份家長可能都好似我一樣,在選校時只知自己子女成績在band 1尾band 2頭,好大可能入唔到英中,而TTCA正好為我哋呢d學生家長提供一個英中學校環境比d小朋友。同 ...

我相信學校及TTCA家長都是同一目標想教好下一代,大家嘗試向前看,明天會更好。努力教好我哋下一代。

我也認同孩子响呢間學校讀得很開心、學習態度亦有進步、同埋覺得老師及同學都係互相關心及幫手解決問題。

再一次祝願TTCA的家長, 可盡快投入過一個開開心心的暑假。
作者: vvmammy    時間: 08-7-29 18:18

原文章由 黃太112 於 08-7-28 19:56 發表
最新消息:據我所知,陳偉業議員已經約左教署官員係明日下午開會。如果各位有查詢,可以同陳偉業議員辦事處聯絡。

開會結果係點呢?
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-29 21:52

Mother-cat

你醒一醒啦,我去年已指出學校有問題,雖然我子女不是讀祟真
(好彩沒有放棄抽籤揀祟真),但我還清醒過你,由於我親戚(他兒
子正讀此校)經常告訴我有關學校的一切,所以我說的並非假話,
各家長亦可在 TTCA Topic找回我們的對話,難道一定要是家長才
可對此校作出評價嗎?

以我記得你個女今年才升中三,到中三時學校要全級自費去星加坡,你未到中三,你亦未試過拒絕唔去,當你唔去時老師會叫你返學校自修或打電話比你。我親戚個仔去足3年遊學團,我唔覺他獨立咗,佢呀媽話佢間room亂七八糟,揀飲擇食,其實又是一班同學講廣東話。
作者: 小飛香港    時間: 08-7-29 23:19

各位家長,
我係一個ttca 的學生,
我想叫一向只是覺得學校應該教好你們的子女和你們的子女反醒一下.
對,學校應該教好你們的子女?
我想說的就是你們的子女肯聽教嗎??
成日也在怪學校out人,留人級?
我想問下有幾多人係真係好用心向學,上堂專心聽老師說的操行一般要留級? (我從來也未聽過)
家長一直怪學校這樣那樣,
其實你們知道實況嗎....
學校的老師很多也好nice,
我上學期的成績不好...
但下學期用心去學習,得到很多老師的鼓勵,
下學期也取得不錯的成績
為何那個f.2的同學衰2次還不夠?
那個家長還可在電台理直氣壯的說話?
我們班也有留級生,
他們也是因學習態度而留級的,
但他們今年很努力去溫習
也可以升班的說
而且整個學習的風氣也是很好的說
作者: mother-cat    時間: 08-7-29 23:38

Carrie媽,我想你誤會了BKfriend 所指的人了,他主要講的是鄰校一位別有用心的家長啊,這間學校的家長真xx(自己配詞),有個專喜歡入培正的topic大發x論,呢個就喜歡入ttca發揮八x的本色.

話說過來,看了學生的心聲,(還有之前的RACHAEL),是否覺得他們很懂事?

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-29 23:42 編輯 ]
作者: I_sister    時間: 08-7-29 23:40

其實,如果一個學生兩年都未能符合學校升班的要求,需要反省的,是那名學生,其他同學都可以升班,何解他不能呢,他應該最清楚問題出自誰人,他無權怪學校絕情....
作者: miuwai    時間: 08-7-29 23:43

Kokoman,

点解你親戚個仔去足3年遊學團,明知有問題都重要去呀?
學校今年都有遊學團, 我個仔冇去,老師冇叫佢返學校自修, 又冇打電話比我, 你啲消息只不過聽返來,我啲消息就千真萬確。
作者: hermit88    時間: 08-7-29 23:46

小飛香港同學,

多謝意見,其實沒有人說TTCA不好(可能個別人仕偏激了一點),我們只是提意見,希望其他家長選校時作為参考。
在公開平台,各人都可以發表不同的意見,這是無法避免及我們一定要接受的。

寫文章要有條不紊,要說出重點,要point by point,只要你明白這寫作的方法,將來你的學業成績必定會突飛猛進,前途無量。

你是一位能主動表達意見的學生,在香港已經很難找了。為你的父母感到驕傲及高興,希望你將來能有一番作為,因此你要好好努力學習,報答父母養育之思。

原文章由 小飛香港 於 08-7-29 23:19 發表
各位家長,
我係一個ttca 的學生,
我想叫一向只是覺得學校應該教好你們的子女和你們的子女反醒一下.
對,學校應該教好你們的子女?
我想說的就是你們的子女肯聽教嗎??
成日也在怪學校out人,留人級?
我想問下有幾多人係 ...

作者: mother-cat    時間: 08-7-29 23:58

原文章由 miuwai 於 08-7-29 23:43 發表
Kokoman,

点解你親戚個仔去足3年遊學團,明知有問題都重要去呀?
學校今年都有遊學團, 我個仔冇去,老師冇叫佢返學校自修, 又冇打電話比我, 你啲消息只不過聽返來,我啲消息就千真萬確。 ...

某人去年因為佢親戚經濟上有困難而不能參加學校的遊學團而大做文章罵TTCA不是好學校,可能佢親戚跟住炒股發咗達了,可以去足3年明知冇鬼用的遊學團.還有,一些不適應TTCA生活的學生都可以轉到校,唔知點解佢親戚個仔轉咗咁多年都轉唔到,真係唔明.

BKfriend:不要誤會,我只是回應miuwai,我沒有回應某人好耐了,因為想信佢心理有問題.

各位ttca的家長:實在不需理會某人的說話,他只是在自暴其醜.

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-30 10:26 編輯 ]
作者: bkfriend    時間: 08-7-30 00:06

hello,mother-cat,

我上次都係諗住提下你咋,無畏同呢的人爭論啫,不過既然你都知道, 我都唔使出聲咯
見到佢有時玩分身, 我依家都好少回應, 由得佢自問自答啦
作者: bkfriend    時間: 08-7-30 00:16

原文章由 mother-cat 於 08-7-29 23:58 發表

可能佢親戚跟住炒股發咗達了,可以去足3年明知冇鬼用的遊學團.還有,一些不適應TTCA生活的學生都可以轉到校,唔知點解佢親戚個仔轉咗咁多年都轉唔到,真係唔明....

係呀, 最攪笑係佢"親戚"年年係咁鬧, 但咁多年都重係度讀喎
作者: hermit88    時間: 08-7-30 00:35

各位TTCA的家長,你們的子女有冇參加學校舉辦為期一周的英話活動營呢?女女回來說好開心,要分group做一條橋去承托東西,但她們那組失敗了!!!

雖然小女要轉校,但我們都會積極面對,除了參加這個英話活動營外她也參加了學校舉辦的社區服務體驗計劃,希望她能更主動及深入去瞭解不同社羣的生活。
作者: mother-cat    時間: 08-7-30 10:34

原文章由 hermit88 於 08-7-30 00:35 發表
各位TTCA的家長,你們的子女有冇參加學校舉辦為期一周的英話活動營呢?女女回來說好開心,要分group做一條橋去承托東西,但她們那組失敗了!!!

雖然小女要轉校,但我們都會積極面對,除了參加這個英話活動營外她也參加了學校舉 ...

我囡囡去年都有參加,見到那些外籍導師真的很落力(我有去看結業的演出).

再次祝福你囡囡有個好的開始.
作者: lam_can    時間: 08-7-30 13:41     標題: Hi, 我個女都有參加

我個女都有參加, 佢第一日放學返黎話好好玩, 我問佢有無同外國人講話, 佢話有, 但只是單字, 仲話如果時間長些可能會好些.

另外我好想讚下果位基崇的學生, 你真的好勇敢. 希望各位基崇的同學和家長共勉之. 未達標的請繼續, 各位家長請與小朋友一起解決問題.

其實我們做家長是很茅盾, 從小朋友開始讀書, 便理智地說要子女開心學習, 希望她/他們在沒有壓力下學習, 但當他們愈來愈大, 面對的考試愈來愈重要的時候, 家長便會開始緊張, 開始重視成績.
但小朋友成績不理想時便會埋怨學校或老師的教學方法或學校的政策, 過程中我們會要小朋友參加不同的課外活動或補習班, 以祈她們能出人頭地.
但要明白尖子只有少數, 但並不表示非尖子便不會成功, 君不見陳易希, 雖然課書成績不好, 但科學上的成就並不是一朝一夕得來的, 他經過多少通宵達旦, 經過多少次失敗, 你們知否 ! (如有興趣可看他的"摘星少年" 我不是代他買廣告) 當然陳易希只有一個, 我只想說就算你有天份亦要努力, 要付出才會成功 ! 讀書是一個途徑使我們了解事物, 懂思想, 懂分辨事非. 或最現實的--長大後可找得一份好工, 生活無憂 ! 請位各家長想想我們小時候的教學方法, 與現在的分別 !
或許有些生活環境好些, 有媽媽陪伴度過求學階段, 但亦有不少是沒有家長理的, 讀書只依賴自己.
我女兒常說我, 和朋友閒聊時你會很冷靜地分析--教仔心德, 但同一問題發生在我們身上時, 便會很不理智--哇哇嘈. 我認同, 因你是主角, 我當然緊張.

請各位家長要相信自己為小朋友的選擇是最好的, 如小朋友在學習上有問題請理智的給予鼓勵, 還要鞭策他/她們努力學業! 不要再埋怨學校政策! 家長這麼錫子女不是把最好的給他們嗎 ? 為可常在他們面前說學校不是呢 ?  如果真的有問題一起解決吧.
作者: mrsliu1991    時間: 08-7-30 15:21

Hi,

我個仔都有參加,佢都話幾好玩,每日返屋企都話好攰。我問佢有冇同d人講英文,佢都話有,希望所有參加呢個活動的同學都有進步同埋enjoy.  我想問吓有冇人知星期五個presentation幾點開始?同埋可以幾多個人去?

Thanks so much.
作者: lovingmum    時間: 08-7-30 17:48

原文章由 mrsliu1991 於 08-7-30 15:21 發表
Hi,

我個仔都有參加,佢都話幾好玩,每日返屋企都話好攰。我問佢有冇同d人講英文,佢都話有,希望所有參加呢個活動的同學都有進步同埋enjoy.  我想問吓有冇人知星期五個presentation幾點開始?同埋可以幾多個人去?

Thanks s ...

hi,

What class is your son in? Does he enjoy the school life in TTCA? My son is joining the briging course now. He is in
S1 this coming September. How do you find this school?
After reading those articles that written by other parents, i'm quite worried.  Could you please tell me about the school .Thank you...
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-30 20:54

1. 我之前提過佢個仔唔捨得D同學,另外中一暑假考過地區英中
    唔收。
2. 佢係自己慳埋比個仔去,我之前提過中三去星加坡問過學校,
    唔去就返來自修。

你地唔好咁聞塞仲幫住一間沒有愛心,只 SELL 概念的學校啦!
你係到質疑我不如質疑個校長啦!

原文章由 bkfriend 於 08-7-30 00:16 發表

係呀, 最攪笑係佢"親戚"年年係咁鬧, 但咁多年都重係度讀喎

作者: bkfriend    時間: 08-7-30 21:30

原文章由 KOKOMAN 於 08-7-30 20:54 發表
1. 我之前提過佢個仔唔捨得D同學,另外中一暑假考過地區英中
    唔收。
2. 佢係自己慳埋比個仔去,我之前提過中三去星加坡問過學校,
    唔去就返來自修。

你地唔好咁聞塞仲幫住一間沒有愛心,只 SELL 概念的學校啦!
你係 ...

本來都唔想再回應你, 不過見到又忍唔住講 :
1. 我唔明讀得開心點解重要質疑校長

2. 請你再唔好以第三者身份講另一間學校, 你親戚仔仔有問題可以叫佢反映比媽咪聽, 而佢媽咪最直接既方法係表達比學校聽, 假如好不滿既可以搵過另一間學校, 唔使借第三者係互聯網上單單打打, 講一的大部份TTCA家長都唔認同既說話

3. 由上一年開始已經見你不斷出post, 全部都係負面既野, 要知道依家投訴學校不當既係少部份家長, 大部份繼續學業既係好滿意現時學校制度, 好喜愛自己學校環境, 無意轉校

4. 以我所見, 呢一版除左你同一的"新手"對ttca滿腔敵意外, 其他家長都好客觀, 就算有投訴都好維護學校, 我唔清楚現實生活究竟學校對你做過乜野有咁大仇口, 之不過作為家長, 見到你喋喋不休咁一咪提住個件事來鬧學校真係好煩.....

唔再回應你喇, 反正係呢度講贏左又冇獎囉, 輸左學校又唔會執, 慳返啖氣好過
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-30 21:33

bkfriend

你認為現在在 BK 公開祟真 ''真面目''果D 係我玩分身,不如你話
我找傳媒報料、打上電台,全部都是我一個人做,你真是中了 ''概
念'' 毒,小心中埋祈福黨,學校就係睇中呢D家長弱點 - 報喜不
報憂,經常講好的一面,差果D收埋,連家教會都冇,等你地冇得
出聲,幼稚園都有家教會啦!
仲有,你話適應唔到嘅同學都可以轉校,點解我親戚個仔轉唔到?
你問吓果D學生轉咗那些學校? DBS ? DGS ? ST PAUL?
我親戚只想轉 ''地區英中'' 都唔收 !

下星期會考放榜,看看祟真OUT剩果D學生是否7A8A9A10A ?
作者: mother-cat    時間: 08-7-31 01:29

原文章由 bkfriend 於 08-7-30 21:30 發表

本來都唔想再回應你, 不過見到又忍唔住講 :
1. 我唔明讀得開心點解重要質疑校長

2. 請你再唔好以第三者身份講另一間學校, 你親戚仔仔有問題可以叫佢反映比媽咪聽, 而佢媽咪最直接既方法係表達比學校聽, 假如好不 ...

我開始懷疑某人所講的是佢個仔多於是佢親屬個仔,(事關世上那有阿媽唔嘈路人親戚亂咁嘈呢個道理),所以我講佢心理有問題絕對有道理.
搵人補咁多習(即是補習天王都有份教)都轉唔到校,咪就係反映係個小朋友天生資質差咗D囉,連天王都打救佢唔到,難怪做XX(兩人關係)心理咁唔平衡..

BKfriend,你又係,有口話我又唔話自己.要知道回應某人即係等於同x人(青山住客)對話,我地唔係同類,溝通唔到嘅.所以我都無回應佢好耐囉

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-31 01:33 編輯 ]
作者: mother-cat    時間: 08-7-31 01:46

各位TTCA家長;
這是我的經驗分享,在購買書本時,不妨到二手書店多買一套同科的中文版的教科書,這對小朋友(尤其是中一)過渡中轉英的確很有幫助,至少他可以先理解課文內容,而集中時間串生字.
我囡囡是一直用這方法,到中二時便不須我的協助了,希望你們也用得着.
作者: bkfriend    時間: 08-7-31 09:17

原文章由 mother-cat 於 08-7-31 01:29 發表

BKfriend,你又係,有口話我又唔話自己.要知道回應某人即係等於同x人(青山住客)對話,我地唔係同類,溝通唔到嘅.所以我都無回應佢好耐囉...

冇錯, 不過有時真係控制唔到, 可能係近排睇到太多post,要借佢個post發洩下作為其他家長既意見啦...
不過你咁話佢, 佢又會出黎講野架喇....都係要學識唔好理佢先得...

但係比我出埋呢個post回應下佢先啦

你講乜野"概念毒",實際我揀學校之前一場簡介會都未聽過, 由始至終都唔知學校既概念係乜(個校規信望愛我都係響呢度聽返黎)

係我既立場, 最緊要係搵間適合兒子程度, 校風良好既英中比佢升學.,呢一點係佢讀左一年既時間觀察, ttca係絕對做到我既要求.

我亦好明白兒子既程度, 而TTCA亦係一間主要以band2學生為主既英中, 從來冇人將佢同名校什至地區英中相提並論, 只係你一直強調, 夾硬將佢同其他名校比, 又要比成績又要比名氣, 唔知係我中你所謂既"概念毒",定係你自己一直中左"名校毒"呢?

本身討論區既作用係比人互相交流, 而我亦好同意無論乜學校都有好有壞, 好處壞處都可以講, 但好應該平心靜氣去討論, 睇返你自己的post, 全部都係想駡戰既多, 人地嘗試過認真回應你但係你又唔聽, 又話人作古仔,咁點可能同你交流落去呀?

不過另外一點, 我都好佩服你個種歇而不捨既精神, 相信你將呢種精神用係教導小朋友學習上都必定成功
作者: lam_can    時間: 08-7-31 09:20     標題: 回覆 #81 mother-cat 的文章

早晨 !

好多謝你提醒, 我都試下搵一套比佢. 你的小朋友是否仍讀ttca.
我昨晚開這個網站比小女睇, 佢好嬲, 想反擊, 我叫佢唔好, 因每個人有發表的自由, 同埋你唔想佢浪費時間回應, 你睇完覺得有不對的地方你努力讀好書, 待下個假期我同你講你升班啦 ! 咁重好, 為學校出口氣啦 !!
作者: aunt-amie    時間: 08-7-31 16:06

原文章由 mother-cat 於 08-7-31 01:46 發表
各位TTCA家長;
這是我的經驗分享,在購買書本時,不妨到二手書店多買一套同科的中文版的教科書,這對小朋友(尤其是中一)過渡中轉英的確很有幫助,至少他可以先理解課文內容,而集中時間串生字.
我囡囡是一直用這方法,到中 ...

mother-cat

你個提議very good!!!!!
請問同科嘅中文版教科書,係咪要同出版社,
還是任何一間出版社都可以???
作者: KOKOMAN    時間: 08-7-31 20:46

我都好懷疑 bkfriend 和 mother-cat 都是同一人,唔好再
誤導其他家長讀間咁大壓力嘅學校。
成日話唔回應又回應,留番d精神睇住間學校下年度玩甚麼花
樣。
我親戚個仔轉唔到校程度低唔出奇,所以其他 ''地區英中''
見你在TTCA嚟實唔收,試問 BAND ONE 學校點會收BAND TWO
學校學生 (佢當年是 BAND ONE,10幾志願不幸碌咗入去)?
你成日叫我唔好將 TTCA 與名校比較,你不如叫校長唔好將
間BAND TWO學校當名校來攪,全港留班率和踢出校率,
此校真是做到 ''全港第一'',名校都要向佢學習!
作者: mother-cat    時間: 08-7-31 23:41

原文章由 aunt-amie 於 08-7-31 16:06 發表

mother-cat

你個提議very good!!!!!
請問同科嘅中文版教科書,係咪要同出版社,
還是任何一間出版社都可以???

當然係同一出版社,只要你拿張書單給書店看,指明要中文版的,他們便會找給你,中文版同英文版的編輯完全是一樣的,所以溫習時可以是中英並看,吸收定會快些.
記緊要鼓勵小朋友不要怕串生字,有時也需協助他們串,肯串生字的,自然很快便適應得到.

不如我們下次登入TTCA家長分享的TOPIC再延續話題,好嗎.

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-7-31 23:46 編輯 ]
作者: polyuraymond    時間: 08-8-1 01:26

原文章由 mother-cat 於 08-7-31 01:46 發表
各位TTCA家長;
我囡囡是一直用這方法,到中 ...

Mother- Cat,

thx your suggestion !!!!
作者: aunt-amie    時間: 08-8-1 13:13

MOTHER - CAT

些些你嘅意見&分享!!!
作者: vvmammy    時間: 08-8-2 10:51

剛收到學校的電話通知他們與教育署開會後決定基督教倫理及學習態度暫不計入升班標準內, 所以那些主科不合格的可作補考。
作者: mrsliu1991    時間: 08-8-2 10:59

Hello,

My son is in 1E.  Actually he enjoys the school life very much.  He is willing to get up very early say 5:45a.m. and get back to school by 7:10a.m. to play basketball / volleyball ... etc.

If the school did not provide a good environment /  safe and friendly environment, I don't think children are willing to give up their sleeping time.   So we must have the confident to the school.  

Our child might encounter many difficulty when they get into secondary school.  So as a parent, I think we should alsways encourage / support and guide them.
原文章由 lovingmum 於 08-7-30 17:48 發表

hi,

What class is your son in? Does he enjoy the school life in TTCA? My son is joining the briging course now. He is in
S1 this coming September. How do you find this school?
After reading those  ...

作者: mrsliu1991    時間: 08-8-2 11:10

Hello, Iam_can,

噚日有冇去到睇d個囡表演?我有去到,發現d小朋友真係好投入,同埋又好肯講英文,我覺得group F 表現非常特出,非常好笑,其他小朋友都好落力表現,我個仔重同我講出年一定要再參加。唔知你囡囡是否在group F?

原文章由 lam_can 於 08-7-30 13:41 發表
我個女都有參加, 佢第一日放學返黎話好好玩, 我問佢有無同外國人講話, 佢話有, 但只是單字, 仲話如果時間長些可能會好些.

另外我好想讚下果位基崇的學生, 你真的好勇敢. 希望各位基崇的同學和家長共勉之. 未達標的 ...

作者: EChing    時間: 08-8-2 15:45

原文章由 vvmammy 於 08-8-2 10:51 發表
剛收到學校的電話通知他們與教育署開會後決定基督教倫理及學習態度暫不計入升班標準內, 所以那些主科不合格的可作補考。

我不是基崇的家長, 但對校方此退縮態度感到十分之遺憾/失望.

聽邱校長說 因現今之青年出來工作 常給僱主投訴態度有欠積極, 故設此科 以作要求/訓練. 若然, 當擇善固執, 豈可遇難便退, 這實是最失敗的 "身教"!!

當然有人認為 主科及格便可, 其它枝節不用理會, 那究竟我們要學校教出來的是只懂術科的"人", 還是一個真正的"人"了. (尤記六, 七年前, 聽講座的時候, 當天優才校長開首便說 (大意): "你們不要只尋求一所敎懂 中英數常等科目的學校, 該問這所學校可否教"好"你的孩子, 讓其長大後在社會有所貢獻." 相信此亦是很多家長常問 某校 "校風" 是否良好的原因.)

但在此功利社會, 術科, 升班 大過天. 有勇氣 堅持的人畢竟是少數!!
作者: mamalou    時間: 08-8-3 01:56

看到這裏好像成為一個罵戰區,心裏有一點不是味道。有幾點學校行政混亂的地方,可供大家參考,多多提醒孩子,以免誤入陷阱︰

1. 學校所重視的學習態度的分數,是由學生負責記錄,美其言為培養孩子自立,但記錄是否有誤?是有疑問的。本來是沒大問題的,但可惜這個分數又會直接影響到孩子升班與否,出去考學校時嚇壞不知情的學校,令孩子被人拒諸門外,這問題就大了。而這個記錄,學生是否真如學校所說,個個都知,每日都知?最好大家問問自己的孩子。作為家長,是否能即時知道呢?以我的經驗,是過了兩三個月後,才告訴你之前的狀況,要提醒及補救,是否已晚了一點?而每班的扣分標準又不同,學校是否有一個較清晰的準則,而這準則又是否每班都一樣,大家可以多作了解,不要只單信學校一面之詞呢!

2. 學生有時因為沒有出席留堂班或因為接通傳後沒有見老師而記下缺點,而缺點會影響操行分數。但留堂紙是否如學校所講,直接通知學生,學生有時都唔知要留堂,自己返了家,之後家長又接到短訊,話學生缺席留堂班記缺點一個。有時學生去了留堂班,有關老師又話佢無名,不用留,點知原來又有另一個地方留堂,於是又記缺點,真無奈。另外通傳紙是每天都會由工友送上課室,但是堂上的老師是否每次都知會有關的同學呢,又是另一回事,問問自己的孩子吧!實際的情況是怎樣?無去見?又一個缺點。如果要參加學校的課後活動及訓練仲死。基本上缺席那一面都死,因為你會給其中一面記,事後要補救,又要寫信,不過都是無用,照記。佢地好似大家沒有溝通,學校都咁混亂,學生又如何跟隨呢?

3. 每一級的升留及補考人數比例是否過高?大家可以問一下自己的孩子,班中有多少人升班、補考、留班。TTCA的情況就好像較特別,一班只有1030%的人是可以符合水準升班,其他的都要補考或留班,再不是就勸退,或者自行退學。校方就把這現象視作學校對學生有要求,不是一間隨便的學校。但要知道學生是學校教出來的,評估的試卷應該是按照學校所教而訂定,用來評核學生的學習情況。如果每班只有不足半數的學生達水準,學校有沒有反思一下問題可能是試卷太深,根本不合符學生的能力,又或者是否在教學上出現問題,令學生未能真正好好的學習?但學校好像只是把問題推到學生身上,認為學生的能力未達,不適合這問學校。推到家長身上,因為要為孩子四出找學校。

試想想,邊緣的學生年年都怕下年是否能平安過渡,在這心理壓力下,如何能愉快學習?如何能享受多采多姿的中學生活呢?不是有教無類嗎?是否可以想想如何幫一下初到中學的「豬仔」如何適應?TTCA為一些自己都會好的學生,可能是一個不錯的選擇。但你要確保孩子沒有任何行差踏錯,要不是後果可能‥‥‥
作者: hermit88    時間: 08-8-3 13:58

100%同意,但不想再寫了,只能嘆三聲"唉!唉!唉!"以示回應。

原文章由 mamalou 於 08-8-3 01:56 發表
看到這裏好像成為一個罵戰區,心裏有一點不是味道。有幾點學校行政混亂的地方,可供大家參考,多多提醒孩子,以免誤入陷阱︰

1. 學校所重視的學習態度的分數,是由學生負責記錄,美其言為培養孩子自立,但記錄是否有誤?是有疑問的。 ...

作者: stevema    時間: 08-8-4 09:38     標題: 请教....

原文章由 mamalou 於 08-8-3 01:56 發表

1. 學校所重視的學習態度的分數,是由學生負責記錄,美其言為培養孩子自立,但記錄是否有誤?是有疑問的。 ...

学校的问题不是家长可以打救的,要救孩子,还是靠自己,小孩子要转校会有什么困难吗?及早离开这样的学校也许是自救的方法。
作者: KOKOMAN    時間: 08-8-4 20:56

我覺得學校負責收新生那組都很有問題,為何年年左揀右揀之後
都要有這麼多人留班,反觀津中部份學生是電腦派位,留班情況
都冇咁嚴重。
原文章由 stevema 於 08-8-4 09:38 發表

学校的问题不是家长可以打救的,要救孩子,还是靠自己,小孩子要转校会有什么困难吗?及早离开这样的学校也许是自救的方法。

作者: wilsonmun    時間: 08-8-4 22:10

TTCA 應係今年2007-2008開始不参加統一派位,不是年年左揀右揀學生。

TTCA係直資,可自主要學生留班,津中部份學生是電腦派位,唔達標一樣照升班,留班情況都冇咁嚴重唔表示津中可升班的部份學生比TTCA要留班的優勝,呢個係制度問題多於係學生質素問題。

原文章由 KOKOMAN 於 08-8-4 20:56 發表
我覺得學校負責收新生那組都很有問題,為何年年左揀右揀之後
都要有這麼多人留班,反觀津中部份學生是電腦派位,留班情況
都冇咁嚴重。

[ 本文章最後由 wilsonmun 於 08-8-4 22:34 編輯 ]
作者: mamalou    時間: 08-8-4 23:10

有時真的不明白,TTCA是否知道這樣不停的給孩子扣分,這扣分制度是否真的能夠幫到學生明白到自己的不是,而重新改過?還是令學生自信心、學習動機大大的降低,真是好大好大的疑問。

我也同意,當前急務是要及早離開,但真的遇上極大的困難,這樣的操行和學習態度分,真的是學生轉校的一個很大的絆腳石,一些普通的學校都唔敢輕易收一個「三唔識七」,只知有這分數的學生,都唔知孩子是打交?傷人?入黑社會?偷竊?誰又會相信是因為欠交功課?烏龍? 頑皮?學校的擔心是原全可以理解。

我們作為成年人,撫心自問自己在學習階段的時候不多不少也試過躲懶、上課偷吃東西、欠交功課、忘記帶東西、作弄同學、暗地和老師作對等等的小頑皮。我們就是這樣的長大了,回想兒時的小事,也會笑自己當時不知天高地厚,幸好當時學校和老師給機會,現在自問在社會上也是一個成功的好人。

但是TTCA這樣出來的孩子,就沒有這份福氣。他們只會入到一間差到不可再差的學校、又或者只可以細細個就返大陸,到外國孤單的去再繼續他們的學業,這樣對孩子的成長影響是多麼的深遠。請各位有識之士多多想想,幫幫孩子吧!

其實只是在這裏舒發一下感受,也不期望TTCA會有任何奇蹟的改變。現在,也是不停的找,心中很慌,祈禱希望奇蹟出現,能為孩子找到一問校風不是太差的學校,希望孩子可愉快的學習及成長。

原文章由 stevema 於 08-8-4 09:38 發表

作者: hermit88    時間: 08-8-4 23:32

其實同病相憐的學生、家長有很多,到现在我還不知道要買甚麽書及做甚麽校服?!可能有其他家長在竊竊取笑我們,但那知有一日會"他朝君體也相同"呢?!

大家不要泄氣,只要有信念,明天一定會更好。看每一位家長都是關心子女的,將來子女不管讀甚麼學校,我深信各位子女一定能成材。

原文章由 mamalou 於 08-8-4 23:10 發表
有時真的不明白,TTCA是否知道這樣不停的給孩子扣分,這扣分制度是否真的能夠幫到學生明白到自己的不是,而重新改過?還是令學生自信心、學習動機大大的降低,真是好大好大的疑問。

我也同意,當前急務是要及早離開,但真的遇上極 ...

作者: ZZdaphne    時間: 08-8-4 23:57

Hermit88 & your daughter,

加油呀!!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5