教育王國

標題: HKCWCC家長分享區 [打印本頁]

作者: PCCW2319    時間: 08-7-31 21:35     標題: HKCWCC家長分享區

HKCWCC家長, 得閒入黎傾下講下

阿仔係今年九月新丁之一
作者: mamawwe    時間: 08-8-1 11:20

阿仔九月都係新丁,可以交流吓意見
作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 13:25

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 11:20 發表
阿仔九月都係新丁,可以交流吓意見

Hi mamawwe,

好開心係呢度識到同學仔mami呀 !

唔知會唔會同班呢?

你仔借到做英文book report d 書未呀?我之前係圖書館預約左幾本, 尋日去拎左3本, 基本上可以用呢3本做架啦。
作者: vespa    時間: 08-8-1 13:34

想問下HKCWCC係邊間?
作者: mamawwe    時間: 08-8-1 14:00

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 13:25 發表

Hi mamawwe,

好開心係呢度識到同學仔mami呀 !

唔知會唔會同班呢?

你仔借到做英文book report d 書未呀?我之前係圖書館預約左幾本, 尋日去拎左3本, 基本上可以用呢3本做架啦。 ...

如果同班就真係有緣, book report D 書, 我冇根佢個List, 只係去圖書館借同類型,因為要預約, 買都未必買到
作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 18:38

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 14:00 發表

如果同班就真係有緣, book report D 書, 我冇根佢個List, 只係去圖書館借同類型,因為要預約, 買都未必買到

17/7果日,我都有問過校長,係可以借其他書做book report (因張list有寫可以睇其他書). 我都係諗住借唔到就用其他書做book report架啦。
作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 18:40

原文章由 vespa 於 08-8-1 13:34 發表
想問下HKCWCC係邊間?

你覺得係邊呢? 比d貼士,係香港島。
作者: mamawwe    時間: 08-8-1 19:52

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 18:38 發表

17/7果日,我都有問過校長,係可以借其他書做book report (因張list有寫可以睇其他書). 我都係諗住借唔到就用其他書做book report架啦。

您小朋友多唔多同學一齊入呢間, 我阿仔只有4-5個同學一齊咋
作者: vespa    時間: 08-8-1 19:53

只要有恆心, 鐵柱磨成針....
我去左中學概覽度search, 俾我搵到啦...
婦女會, 係咪?

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 18:40 發表

你覺得係邊呢? 比d貼士,係香港島。

作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 20:06

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 19:52 發表

您小朋友多唔多同學一齊入呢間, 我阿仔只有4-5個同學一齊咋

我阿仔只有7個同學一齊 (包埋阿仔)
作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 20:07

原文章由 vespa 於 08-8-1 19:53 發表
只要有恆心, 鐵柱磨成針....
我去左中學概覽度search, 俾我搵到啦...
婦女會, 係咪?

你好叻呀
作者: mamawwe    時間: 08-8-1 20:10

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 20:07 發表

你好叻呀

好叻! 小小貼士就估中
作者: PCCW2319    時間: 08-8-1 20:55

mamawwe,

你係咪自行 & 搞珠都揀HKCWCC係第一志願呀 ?
作者: mamawwe    時間: 08-8-2 08:55

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 20:55 發表
mamawwe,

你係咪自行 & 搞珠都揀HKCWCC係第一志願呀 ?

Hi PCCW2319,

我只係在自行時選HKCWCC及聖馬可, 搞珠就冇, 所以應在自行時之收咗, 咁您又如何呀!
作者: PCCW2319    時間: 08-8-2 10:43

Hi mamawwa,

我係在自行時選HKCWCC(1st choice) 及張祝珊 (2nd choice).

搞珠就揀HKCWCC(1st choice)及聖馬可 (2nd choice).

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st choice, touch wood要叩門都比學校(HKCWCC)我搞珠揀佢做1st choice, 比較有誠意.
作者: mamawwe    時間: 08-8-2 10:57

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 10:43 發表
Hi mamawwa,

我係在自行時選HKCWCC(1st choice) 及張祝珊 (2nd choice).

搞珠就揀HKCWCC(1st choice)及聖馬可 (2nd choice).

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st  ...

最初諗住HKCWCC好D, 點知自行面試完,阿仔話聖馬可信心大d, 所以之後搞珠都係聖馬可第一志願, 如果派得唔好,扣門都比人覺得有誠意, 好彩HKCWCC最後都收咗先
作者: PCCW2319    時間: 08-8-2 11:03

原文章由 mamawwe 於 08-8-2 10:57 發表

最初諗住HKCWCC好D, 點知自行面試完,阿仔話聖馬可信心大d, 所以之後搞珠都係聖馬可第一志願, 如果派得唔好,扣門都比人覺得有誠意, 好彩HKCWCC最後都收咗先 ...

張祝珊就唔需要INTERVIEW, 而我仔IN完HKCWCC話自己表現好, 好有信心喎. 所以搞珠揀HKCWCC. 不過我個人都係鍾意HKCWCC多d .
作者: mamawwe    時間: 08-8-2 11:11

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 11:03 發表

張祝珊就唔需要INTERVIEW, 而我仔IN完HKCWCC話自己表現好, 好有信心喎. 所以搞珠揀HKCWCC. 不過我個人都係鍾意HKCWCC多d .

其實都有D擔心入了HKCWCC會追唔上, 不過聽到人講HKCWCC會好照顧學生, 所以減少d擔心
作者: PCCW2319    時間: 08-8-2 11:16

原文章由 mamawwe 於 08-8-2 11:11 發表

其實都有D擔心入了HKCWCC會追唔上, 不過聽到人講HKCWCC會好照顧學生, 所以減少d擔心

之前都唔太擔心, 但見到佢D暑假功課既份量, 真係有D嚇人. 尤其是英文book report 'PRINT NON FICTION' d書成 1 - 1.5"厚, 我睇見到
作者: mamawwe    時間: 08-8-2 11:32

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 11:16 發表

之前都唔太擔心, 但見到佢D暑假功課既份量, 真係有D嚇人. 尤其是英文book report 'PRINT NON FICTION' d書成 1 - 1.5"厚, 我睇見到

阿仔仲懶懶閒, 仲有一個月就開學了, 今年個暑假好似十分短, 定係佢地太多功課要做, 佢唔急,您急!
作者: PCCW2319    時間: 08-8-2 11:37

係啦 ! 我都覺今年個暑假好似十分短咁. 今日已經 2/Aug 啦 !

我仔都係懶懶閒咁, d report book郁都未郁過, 真係佢唔急,您急!
作者: mamawwe    時間: 08-8-2 13:19

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 11:37 發表
係啦 ! 我都覺今年個暑假好似十分短咁. 今日已經 2/Aug 啦 !

我仔都係懶懶閒咁, d report book郁都未郁過, 真係佢唔急,您急!

係啦!佢仲同我講以為今年暑假會好happy,點知咁多功課做,我問佢有冇後悔入呢間,好彩佢話冇咋
作者: PCCW2319    時間: 08-8-3 11:07

原文章由 mamawwe 於 08-8-2 13:19 發表

係啦!佢仲同我講以為今年暑假會好happy,點知咁多功課做,我問佢有冇後悔入呢間,好彩佢話冇咋  

哈 ! 阿仔初初唔肯報呢間架, 因為校名既問題. 不過佢係學校聽得多d同學 & 老師講, 知道呢間係好學校就肯報啦.
作者: mamawwe    時間: 08-8-5 13:30

原文章由 PCCW2319 於 08-8-3 11:07 發表

哈 ! 阿仔初初唔肯報呢間架, 因為校名既問題. 不過佢係學校聽得多d同學 & 老師講, 知道呢間係好學校就肯報啦.

係呢! 您小朋友讀邊間小學㗎? 我阿仔讀太古小學嘅
作者: PCCW2319    時間: 08-8-6 00:08

原文章由 mamawwe 於 08-8-5 13:30 發表

係呢! 您小朋友讀邊間小學㗎? 我阿仔讀太古小學嘅

好近喎 ! 係康花園會所隔離果間
作者: mamawwe    時間: 08-8-7 14:07

原文章由 PCCW2319 於 08-8-6 00:08 發表

十分好的一間小學喎!

小朋友差不多要回校上暑期班了! 時間實在太過得太快
作者: mamawwe    時間: 08-8-9 10:25

原文章由 PCCW2319 於 08-8-6 00:08 發表

另外,我想請問一吓, 您是否在學校買書呢, 如是~是否已齊?
作者: PCCW2319    時間: 08-8-9 10:33

原文章由 mamawwe 於 08-8-9 10:25 發表

另外,我想請問一吓, 您是否在學校買書呢, 如是~是否已齊?

唔係呀 ! 我買舊書, 新書只係買新版果d. 普通話 & Maths Workbook就未出, 但都同書店訂左, 叫做買整架啦
作者: PCCW2319    時間: 08-8-11 22:34

mamawwe,

星期三 (13/8) 返英文班啦喎. 你仔報左幾點果班呀 ? 我仔報左 8:30am 果班
作者: mamawwe    時間: 08-8-12 19:48

原文章由 PCCW2319 於 08-8-11 22:34 發表
mamawwe,

星期三 (13/8) 返英文班啦喎. 你仔報左幾點果班呀 ? 我仔報左 8:30am 果班

我呀仔都係報咗8:30a.m. 至10:00a.m.個班, 好似係唔駛著校服
作者: PCCW2319    時間: 08-8-12 22:03

原文章由 mamawwe 於 08-8-12 19:48 發表

我呀仔都係報咗8:30a.m. 至10:00a.m.個班, 好似係唔駛著校服

係呀, 唔駛著校服架
作者: mamawwe    時間: 08-8-13 08:52

原文章由 PCCW2319 於 08-8-12 22:03 發表

係呀, 唔駛著校服架

我睇番阿仔份通告, 今日係Group 1 , Room 301
作者: PCCW2319    時間: 08-8-15 00:31

原文章由 mamawwe 於 08-8-13 08:52 發表

我睇番阿仔份通告, 今日係Group 1 , Room 301

阿仔係Group 4, 佢話英文班好好玩喎
作者: PCCW2319    時間: 08-8-22 10:10

希望明天零晨會下波, 如果打風就改星期二,我唔想又請假架
作者: mamawwe    時間: 08-8-22 20:43

我都希望,星期二又要請假,不過天文台講明早清晨才考慮改較低風球~~~有d担心
作者: PCCW2319    時間: 08-8-22 21:02

原帖由 mamawwe 於 08-8-22 20:43 發表
我都希望,星期二又要請假,不過天文台講明早清晨才考慮改較低風球~~~有d担心

我覺得星期二要請假多囉
作者: mamawwe    時間: 08-8-25 11:50

好在唔駛請假,不過星期六都係我老公同阿仔返學校
作者: mamawwe    時間: 08-8-27 20:30

分班試知道結果了,是否同一班呢?~~~~阿仔在A班,黃社
作者: PCCW2319    時間: 08-8-31 17:57

阿仔在E班,黃社. 佢有D唔忿氣

家長見班主任時, 有位家長問班主任會唔會分錯班, 因為佢仔平時英文好過Maths, 無理由入E 班 cos E班Maths係叻d.如果分錯班, 可能影響佢仔....................(省下100字)

班主任即係 get到佢意思, 同家長講, 叫家長唔好誤會, A班not精英班, 只不過英文比較好, 但其他班亦唔代表英又係差...........(又省下100字).

咁我問班主任, F.2點分班法. 佢話頭80名 (以總成績)入A & B. 其餘3班, 就以科目 (中英數)最強分班.

我同阿仔講入E班未必係壞事. 相反, 我覺得對阿仔有jetso. 因為岩岩升中, 要適應各方面, 英文2班分3組教, 起碼老師可以多時間照顧學生, 學生亦多d機會發言/發揮, 可以為升F.2打更好基礎.

而且, F.2係以總成績計, 咁咪係呢年努力d, 用平均成績證明自已實力囉 .

如果e+連心理都輸埋, 覺得E班差過人, 咁點同人爭呢.
要明白入得呢間學校d學生成績唔會差, 所以調節自己心態, 要「保持鬥心, 永不灰心」

作者: mamawwe    時間: 08-8-31 22:06

其實F.1讀那一班不用太介意, 正如您所講所有中一生實力均是未知之數,中學和小學大大不同, 同您阿仔講~~大個仔啦! 不用再由abc去分辨事情了

加油!  努力!
作者: mamawwe    時間: 08-9-4 09:13

昨天正式上課了,您的小朋友如何,習慣嗎? 我阿仔昨天拿了很多書本回校, 重到死!!
作者: PCCW2319    時間: 08-9-5 09:10

係啦!個書包真係好重. 阿仔p.1 - p.6一向自己"咩"書包都無話過shoulder痛,第二日朝(琴日)話shoulder痛.:(
作者: mamawwe    時間: 08-9-6 11:32

原帖由 PCCW2319 於 08-9-5 09:10 發表
係啦!個書包真係好重. 阿仔p.1 - p.6一向自己"咩"書包都無話過shoulder痛,第二日朝(琴日)話shoulder痛.:(

我想 問吓, 您阿仔有冇擔心過返學, 我阿仔最初有d驚, 昨日有再問過佢, 佢話好d, 不過小學開心d, 希望下星期又會再好d
作者: PCCW2319    時間: 08-9-6 21:57

原帖由 mamawwe 於 08-9-6 11:32 發表

我想 問吓, 您阿仔有冇擔心過返學, 我阿仔最初有d驚, 昨日有再問過佢, 佢話好d, 不過小學開心d, 希望下星期又會再好d

我仔冇擔心喎, 都幾投入, 每日都主動講d學校情況比我知...........d老師點呀, d同學點呀,識到d乜新朋友, 上堂安排又點呀.

你仔其實擔心乜呀 ?
作者: mamawwe    時間: 08-9-10 11:27

原帖由 PCCW2319 於 08-9-6 21:57 發表

我仔冇擔心喎, 都幾投入, 每日都主動講d學校情況比我知...........d老師點呀, d同學點呀,識到d乜新朋友, 上堂安排又點呀.

你仔其實擔心乜呀 ?

佢話同班內同學不太熟, Lunch 又冇小學時好食喎~哈哈(真係小朋友); 不過昨天再同佢傾吓, 話已好好多了
作者: PCCW2319    時間: 08-9-12 08:41

阿仔話d lunch 都ok 喎 (可能以前d lunch仲難食  ).

阿仔好積極 & 投入, 報名中文、英文朗誦 (正頭痛,唔知駛唔駛家長帶去比賽  ) , 又做班會總務........

有樣好好笑, 佢 上D & T 堂,話見到d工具時好頭暈  , 佢自己都唔知點解wor.

佢本來想參加乒乓球隊,不過見d同學好勁,所以都費是報名。
作者: bubblex2    時間: 08-9-12 09:05

原帖由 PCCW2319 於 08-8-2 10:43 發表
Hi mamawwa,

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st  ...

唔講都唔知..原來張祝珊是沒有叩門位的喔..
不過婦女會都差唔多等同沒有..
因為佢話要小學成績係頭10%或以內先可以申請..
作者: PCCW2319    時間: 08-9-13 18:23

原帖由 bubblex2 於 08-9-12 09:05 發表

唔講都唔知..原來張祝珊是沒有叩門位的喔..
不過婦女會都差唔多等同沒有..
因為佢話要小學成績係頭10%或以內先可以申請..

張祝珊校長係講座就係咁講啦, 不過唔知係咪真, 亦無聽人試過扣門ok入左.
作者: PCCW2319    時間: 08-9-13 18:31

mamawwe,

你駛唔駛買對新波鞋比阿仔呀 ? 阿仔星期一上PE 堂, 老師話PE堂波鞋都要串鞋帶果D波鞋. 因為阿仔 E+對波鞋係小學時著開, 仲係魔術貼.

不過好彩皮鞋, 因為阿仔返軍童, 所以小學已著串鞋帶果D, 唔需要專登去買.
作者: mamawwe    時間: 08-9-15 19:38

原帖由 PCCW2319 於 08-9-13 18:31 發表
mamawwe,

你駛唔駛買對新波鞋比阿仔呀 ? 阿仔星期一上PE 堂, 老師話PE堂波鞋都要串鞋帶果D波鞋. 因為阿仔 E+對波鞋係小學時著開, 仲係魔術貼.

不過好彩皮鞋, 因為阿仔返軍童, 所以小學已著串鞋帶果D, 唔需要專登 ...

唔駛呀! 好似第一次新生家長會有老師講過(我老公去聽完返嚟講), 所以已準備好, 咁您買咗未?
作者: PCCW2319    時間: 08-9-15 19:54

原帖由 mamawwe 於 08-9-15 19:38 發表

唔駛呀! 好似第一次新生家長會有老師講過(我老公去聽完返嚟講), 所以已準備好, 咁您買咗未?

迎新家長會係講黑皮鞋, 冇講波鞋架. 所以咪諗住照著, 唔好side嘛. 但第一堂PE lesson, 老師就話要串鞋帶果d. 所以尋日買左啦
作者: bkfans123    時間: 08-9-15 21:39

hi PCCW

作者: PCCW2319    時間: 08-9-16 08:54

原帖由 bkfans123 於 08-9-15 21:39 發表
hi PCCW

hi bkfans123,

早晨呀!阿仔e+點呀?喜歡 & 適應新學校嗎?
作者: mamawwe    時間: 08-9-18 09:24

原帖由 PCCW2319 於 08-9-15 19:54 發表

迎新家長會係講黑皮鞋, 冇講波鞋架. 所以咪諗住照著, 唔好side嘛. 但第一堂PE lesson, 老師就話要串鞋帶果d. 所以尋日買左啦

係呢!您阿仔多唔多功課做呀, 佢地好似開始默書同做project 嘞
作者: PCCW2319    時間: 08-9-18 10:34

默書開學無耐就有,不過範圍應該唔太多 ,見阿仔都ok. Project ? 唔覺有,等我問下阿仔先:

功課唔多喎,通常我放工返屋企已經搞掂哂。你阿仔果班多唔多呀?有冇話D老師嚴唔嚴呀?

作者: mamawwe    時間: 08-9-18 13:06

原帖由 PCCW2319 於 08-9-18 10:34 發表
默書開學無耐就有,不過範圍應該唔太多 ,見阿仔都ok. Project ? 唔覺有,等我問下阿仔先::" />

功課唔多喎,通常我放工返屋企已經搞掂哂。你阿仔果班多唔多呀?有冇話D老師嚴唔嚴呀? ...

因為阿仔又話要book課室傾project;
功課佢又係唔多, 老師都ok, 佢話老師在英文授課時會講得慢d, 有d都幾攪笑, 所以上堂不會太悶
作者: PCCW2319    時間: 08-9-23 08:45

原帖由 mamawwe 於 08-9-18 13:06 發表

因為阿仔又話要book課室傾project;
功課佢又係唔多, 老師都ok, 佢話老師在英文授課時會講得慢d, 有d都幾攪笑, 所以上堂不會太悶mouth:" />

阿仔話e+上英文堂都有d悶,因為基本上d野已經識。不過聽人講過,通常中一初d課程都係教番P.6時d野。

尋日阿仔去左school band試音。老師覺得佢節奏感好,唱音都好好, e+入左敲擊部份. 原本佢填寫想學吹"小號", 但老師發現佢'cool'牙,提議佢明年至參加。不過佢同老師講不如入敲擊 - 打鼓, 老師又覺得ok & 收左佢:loveliness:

佢仲填左籃球、乒乓球、戲劇團, 但仲唔知收唔收佢。不過阿仔話通常唔收,因為school band收左wor。

你阿仔參加左乜活動呀?
作者: mamawwe    時間: 08-9-24 09:33

佢入咗籃球, 另外填就戲劇團, 童軍(因佢Daddy要佢選一個制服團體參加; 另外上星期睇完樂團表現,又話要去學爵士鼓, 所以可能在校外同佢報讀
作者: PCCW2319    時間: 08-9-25 08:15

原本想叫阿仔報紅十字會,雖然正常集會係星期二,但通常星期六會有其他集會or 戶外活動。而阿仔星期六下午要返童軍,相信好多時會撞期,所以都係冇報。

阿仔話e+最唔鍾意上I.H.堂,因為個阿sir(後生仔) 講野冇高低音,好悶喎
作者: mamawwe    時間: 08-9-25 12:59

原帖由 PCCW2319 於 08-9-25 08:15 發表
原本想叫阿仔報紅十字會,雖然正常集會係星期二,但通常星期六會有其他集會or 戶外活動。而阿仔星期六下午要返童軍,相信好多時會撞期,所以都係冇報。

阿仔話e+最唔鍾意上I.H.堂,因為個阿sir(後生仔) 講野冇高低音,好悶喎 ...

佢就冇話唔鍾意上邊科, 不過每星期I.H.都會默英文生字。其他科目我老公都會預早同佢講解,等佢上堂前有個基本認識先,所以都還可以的。
作者: PCCW2319    時間: 08-9-25 13:15

有呀, 我見I.S.都會默英文生字。今朝至問阿仔幾時默英文,佢話明天要默。

丫,你阿仔果班英文老師,有冇確定本字典一定係第七版呀?

我聽某班家長話佢小朋友果班英文老師,確定本字典一定要第七版, 所以佢要買本新 (佢本身有第六版, 諗住都ok, 當時冇買).

好彩我仔果班英文老師,冇確定本字典一定要第七版
作者: mamawwe    時間: 08-9-25 13:58

原帖由 PCCW2319 於 08-9-25 13:15 發表
有呀, 我見I.S.都會默英文生字。今朝至問阿仔幾時默英文,佢話明天要默。

丫,你阿仔果班英文老師,有冇確定本字典一定係第七版呀?

我聽某班家長話佢小朋友果班英文老師,確定本字典一定要第七版, 所以佢要買本新 (佢本身有 ...

阿仔個班除I.T.係阿SIR教外, 其餘都係MISS;字典佢話冇一定要七版,佢話有同學用再舊版都有

作者: mamawwe    時間: 08-10-3 09:04

Hi PCCW,

您仔仔參加咗咩活動呀, 我阿仔昨天話我知入了男童軍咋, 其餘活動入唔到呀
作者: bubblex2    時間: 08-10-3 10:07

pccw & mamawwe,

有樣野係聴番嚟架..想問你哋兩位求証下..
1. 聞說面試既時候要即席作一篇英文作文,係咪真架?
2. 面試係有一次定兩次架? 個別in定係小組in 呢?

唔該哂...:loveliness: :loveliness:
作者: PCCW2319    時間: 08-10-3 12:42

原帖由 mamawwe 於 08-10-3 09:04 發表
Hi PCCW,

您仔仔參加咗咩活動呀, 我阿仔昨天話我知入了男童軍咋, 其餘活動入唔到呀

佢只係入在管樂隊 (school band) 咋,其他無啦。不過要每星期返二日,所以一星期有2日放 5:30pm
作者: PCCW2319    時間: 08-10-3 12:50

原帖由 bubblex2 於 08-10-3 10:07 發表

唔該哂...:loveliness: :loveliness: ...

應該唔係面試時要作文,因無聽阿仔講過。我諗應該係講,係張申請表有一part要小朋友用英文寫篇約80字 (唔知有冇記錯) 係自我介紹........(有寫埋要求寫d乜).

面試係一次,單對單,全英文,約15mins
阿仔仲記得當日in佢果個係佢e+既班主任。
作者: mamawwe    時間: 08-10-3 13:09

原帖由 bubblex2 於 08-10-3 10:07 發表

唔該哂...:loveliness: :loveliness: ...

1. 好似冇作文, 小組面談, 我記得阿仔個問題係問佢地想養咩寵物同點解,小組討論吓咁樣~~希望冇攪錯(今晚再問吓佢先)

2. 只有一次,小組in

希望幫到您
作者: bubblex2    時間: 08-10-3 15:53

多謝你哋咁快既回覆呀....:loveliness: :loveliness:
作者: mamawwe    時間: 08-10-27 08:59

HI~PCCW,

上星期忘記問你會否到家長會, 我想問吓你地班內家長問題踴躍嗎?
作者: PCCW2319    時間: 08-10-27 12:48

原帖由 mamawwe 於 08-10-27 08:59 發表
HI~PCCW,

上星期忘記問你會否到家長會, 我想問吓你地班內家長問題踴躍嗎?

我冇去呀,你呢?多家長去嗎?有乜特別事 ?
作者: mamawwe    時間: 08-10-28 09:00

原帖由 PCCW2319 於 08-10-27 12:48 發表

我冇去呀,你呢?多家長去嗎?有乜特別事 ?

因為有段時間是分班與班主任圍圈,各人發表意見,e.g. 飯盒問題;仲有英文默書問題; 仲有化學科罰抄問題......., 想睇吓其他班的問題是否大同小異
作者: MonaLeung    時間: 08-10-28 13:01

想問下各位家長, 我都好想選這間中學, 但又怕好難入到, 唔知你們的子女在小學的校內成績是否很好的呢, 全級大約考第幾呢?  中一時會否好吃力, 校規會很嚴嗎?  請告知, 謝謝.

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 09:00 發表

因為有段時間是分班與班主任圍圈,各人發表意見,e.g. 飯盒問題;仲有英文默書問題; 仲有化學科罰抄問題......., 想睇吓其他班的問題是否大同小異

作者: PCCW2319    時間: 08-10-28 13:27

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 09:00 發表

飯盒:阿仔話ok, 都算好味!

英文默書:有冇問題?係上星期有個突擊unseen dict , 其他都ok. 係咪你仔班要dict既內容、範圍唔同呢?所以家長投訴?

化學科罰抄問題 : 冇聽過阿仔話化學科有罰抄架喎。不過就有默書。會唔會係化學科默書,錯左改正咋?咁乜情況下要罰抄丫?

等我有機會8下先。

你仔有冇報名去立法局呀?阿仔話冇人報,搞到佢都唔想去。

作者: PCCW2319    時間: 08-10-28 13:33

原帖由 MonaLeung 於 08-10-28 13:01 發表
想問下各位家長, 我都好想選這間中學, 但又怕好難入到, 唔知你們的子女在小學的校內成績是否很好的呢, 全級大約考第幾呢?  中一時會否好吃力, 校規會很嚴嗎?  請告知, 謝謝.

...

唔講得係很好,係精英班。暫時都唔覺得佢好吃力(可能係佢唔太緊張咋), 都算ok, 可能都係開學初啦。

校規都唔算很嚴.
作者: MonaLeung    時間: 08-10-28 14:03

thanks for your reply.

我女是讀好近康怡個間小學, 唔係精英班, 全級考50到, 唔知自行機會大唔大呢?!

原帖由 PCCW2319 於 08-10-28 13:33 發表

唔講得係很好,係精英班。暫時都唔覺得佢好吃力(可能係佢唔太緊張咋), 都算ok, 可能都係開學初啦。

校規都唔算很嚴.

作者: mamawwe    時間: 08-10-28 14:39

1. 阿仔嗰班佔大半數都話好難食,叫班主任反映
2. unseen dictation嗰日才知道內容同其他班不同,深淺不一
3. 科學是因為如有同學範了科學室守則便會罸抄, 另忘帶書本或功課罰抄校規(個別事例)
4. 但係去立法局就冇聽佢提過
5. 總括來說,佢班主任應會管得佢地幾嚴
作者: PCCW2319    時間: 08-10-28 15:18

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 14:39 發表
1. 阿仔嗰班佔大半數都話好難食,叫班主任反映
2. unseen dictation嗰日才知道內容同其他班不同,深淺不一
3. 科學是因為如有同學範了科學室守則便會罸抄, 另忘帶書本或功課罰抄校規(個別事例)
4. 但係去立法局就冇聽 ...

我只知unseen dictation係同一日,阿仔話佢班主任講A班都有人唔合格. 所以估唔到係唔同內容, 以為平時dict有唔同或密d添。

至於科學罰抄, 等我今晚問下阿仔,或者佢未試過,所以冇聽佢講過.

立法局...........會唔會通告 & 報名紙係貼係公眾board, 所以佢冇為意呀?不過都等我今晚問下阿仔先
作者: PCCW2319    時間: 08-10-28 15:23

原帖由 MonaLeung 於 08-10-28 14:03 發表
thanks for your reply.

我女是讀好近康怡個間小學, 唔係精英班, 全級考50到, 唔知自行機會大唔大呢?!

近會所,定任Jusco果間呀?
作者: PCCW2319    時間: 08-10-29 08:22

hello , hello)))))))) mamawwe,

探子回報:

午飯:阿仔話越來越難食。
科學:佢果班冇罰抄,欠交、欠帶只記名,影響平時分。
unseen dict : 唔知內容有冇差別。
立法局:每班係自己班房個board有通告 & 報告紙,有興趣就自己係報告紙寫上自己名就ok ga la.

老師:阿仔話d老師都嚴,但唔算惡。

想問你仔果班quiz多唔多架?

作者: mamawwe    時間: 08-10-29 09:11

昨晚都有再問佢, 立法會佢地都冇咩同學報名;
quiz 基本上每星期有一科有, 中文星期四又小測了,昨天就派了english quiz ,好在成績還可以
作者: MonaLeung    時間: 08-10-29 10:50

近會所, 滬江 lor.

原帖由 PCCW2319 於 08-10-28 15:23 發表

近會所,定任Jusco果間呀?

作者: PCCW2319    時間: 08-10-30 08:12

原帖由 mamawwe 於 08-10-29 09:11 發表
昨晚都有再問佢, 立法會佢地都冇咩同學報名;
quiz 基本上每星期有一科有, 中文星期四又小測了,昨天就派了english quiz ,好在成績還可以

阿仔果班quiz唔多,最多係Maths quiz, 有3次。
作者: PCCW2319    時間: 08-10-30 09:00

原帖由 MonaLeung 於 08-10-29 10:50 發表
近會所, 滬江 lor.

HKCWCC 1st round唔係每個申請人都接見,會揀若干人見,所以你要留意呢點。當然唔係話你女一定無得interview.

純個人意見,如果你好想女入HKCWCC, 咁你1st round揀 & 2nd round揀佢做1st choice比較好。因為touch wood 1st & 2nd round都入唔到,到叩門時學校會要求出示2nd round選校張form.

不過港東區女生通常會揀庇利羅士為1st choice多d.

上年SAPS有7個入左HKCWCC, 同好似庇利羅士差唔多。
作者: MonaLeung    時間: 08-10-30 11:31

Thanks for your advise.
Yes, I will put it 1st choice on both 1st & 2nd round.

原帖由 PCCW2319 於 08-10-30 09:00 發表

HKCWCC 1st round唔係每個申請人都接見,會揀若干人見,所以你要留意呢點。當然唔係話你女一定無得interview.

純個人意見,如果你好想女入HKCWCC, 咁你1st round揀 & 2nd round揀佢做1st choice比較好。因為touch wood  ...

作者: mamawwe    時間: 08-11-7 09:30

PCCW,

下星期小測了, 溫習進度如何, 忘了告訴您上次家長會有家長提出了為何小測只有2日, 但每天卻測3科,而且時間有部份科目只有半小時, 您有何意見呢?
作者: PCCW2319    時間: 08-11-8 00:01

原帖由 mamawwe 於 08-11-7 09:30 發表
PCCW,

下星期小測了, 溫習進度如何, 忘了告訴您上次家長會有家長提出了為何小測只有2日, 但每天卻測3科,而且時間有部份科目只有半小時, 您有何意見呢? ...

係啦 ! 小測只有2日, 但每天卻測3科......真係唔太習慣, 而且有d壓迫感. 而且S1 & S2 小測都係2日架咋.

不過我諗諗下, 呢個小測未必有好多長答, 尤其是得30mins果d科目.

我睇返上次放學全級I.H. quiz, 原來得 15mins時間作答.

咁上次家長會提出d問題, 老師點答呀 ? 有跟進嗎 ?
作者: mamawwe    時間: 08-11-8 09:05

原帖由 PCCW2319 於 08-11-8 00:01 發表

係啦 ! 小測只有2日, 但每天卻測3科......真係唔太習慣, 而且有d壓迫感. 而且S1 & S2 小測都係2日架咋.

不過我諗諗下, 呢個小測未必有好多長答, 尤其是得30mins果d科目.

我睇返上次放學全級I.H. quiz, 原來得 15 ...

因為阿仔個班都幾多家長反映,但班主任只說會向校方反映,因今年是首次測完放學,有需要會在將來作修改, 就是這樣
作者: MonaLeung    時間: 08-11-10 11:01

想問下各位家長或同學, 聽聞這間學校是死讀書的, 只注重成績, 而且出名多功課, 是否真的, 請告知.

原帖由 mamawwe 於 08-11-8 09:05 發表

因為阿仔個班都幾多家長反映,但班主任只說會向校方反映,因今年是首次測完放學,有需要會在將來作修改, 就是這樣

作者: mamawwe    時間: 08-11-10 14:30

原帖由 MonaLeung 於 08-11-10 11:01 發表
想問下各位家長或同學, 聽聞這間學校是死讀書的, 只注重成績, 而且出名多功課, 是否真的, 請告知.

開學至今功課感覺不多,其他要看今天開始的小測後結果才可決定了
作者: MonaLeung    時間: 08-11-10 14:41

有其他家長可告知多一點資料嗎? 謝謝.

原帖由 mamawwe 於 08-11-10 14:30 發表

開學至今功課感覺不多,其他要看今天開始的小測後結果才可決定了

作者: PCCW2319    時間: 08-11-10 17:57

開學至今功課唔算多, 好似mamawwe所講,睇下小測後才可決定.

我又覺得咁睇......

有邊間band 1 school唔著重成績 ?

至於功課多唔多, 就真係好睇小朋友做功課快唔快. 如dict拎100分, 咪唔駛改正, 又少一樣功課.

課外活動, 都唔算少. 但多又點呢 ? 係咪有咁多時間參加呢 ?

SAPS夠好多課外活動, 但你係咪Monday - Friday都比你女/仔參加課外活動 ?
作者: MonaLeung    時間: 08-11-11 10:11

多謝你們的回覆, 我是怕這間學校如功課多, 又要經常測驗的話, 小女會讀得太吃力, 就不太適合她了.

原帖由 PCCW2319 於 08-11-10 17:57 發表
開學至今功課唔算多, 好似mamawwe所講,睇下小測後才可決定.

我又覺得咁睇......

有邊間band 1 school唔著重成績 ?

至於功課多唔多, 就真係好睇小朋友做功課快唔快. 如dict拎100分, 咪唔駛改正, 又少一樣功課.

...

作者: PCCW2319    時間: 08-11-13 09:01

原帖由 MonaLeung 於 08-11-11 10:11 發表
多謝你們的回覆, 我是怕這間學校如功課多, 又要經常測驗的話, 小女會讀得太吃力, 就不太適合她了.

其實我反而喜歡平常有quiz, 教左少少黎個quiz,咁至keep 到d 學生溫書,唔駛exam時讀得咁辛苦。其實可以當quiz好似dict咁,平時都有就慢慢習慣架啦。
作者: bubblex2    時間: 08-11-13 09:53

pccw2319 & mamawwe,

我最想知係...
你哋阿仔讀得開唔開心呀? 鍾唔鍾意間學校?

btw, 放學時間係幾點呀? 我想去睇下放學..
:loveliness: :loveliness:
作者: PCCW2319    時間: 08-11-13 20:56

原帖由 bubblex2 於 08-11-13 09:53 發表
pccw2319 & mamawwe,

我最想知係...
你哋阿仔讀得開唔開心呀? 鍾唔鍾意間學校?

btw, 放學時間係幾點呀? 我想去睇下放學..

阿仔ok ga, 讀得都開心 & 鍾意間學校.

e+放 3:35pm
作者: bubblex2    時間: 08-11-14 09:19

原帖由 PCCW2319 於 08-11-13 20:56 發表

阿仔ok ga, 讀得都開心 & 鍾意間學校.

e+放 3:35pm

唔該哂..

pccw&mamawwe,

另外有事想請教...please check pm..
作者: mamawwe    時間: 08-11-18 13:11

唉!終於派晒卷, 好彩冇見紅,但阿仔都話有D驚
作者: PCCW2319    時間: 08-11-19 19:59

原帖由 mamawwe 於 08-11-18 13:11 發表
唉!終於派晒卷, 好彩冇見紅,但阿仔都話有D驚

阿仔今日都派埋最後果科- I.H.
阿仔話1D , I.H.要重test

作者: AS    時間: 08-11-19 21:05     標題: HKCWCC

Hi PCCW2319,
I hope you can share your past experience with me as my son also studies in the P6 elite class at SAPS.  He ranks about 3X in school.  Teacher told me he belongs to mid-Band 1.  Do you think he has a chance in the 1st round if applying HKCWCC?  How do you rank HKCWCC, SGSS and St Mark's?
I look forward to hearing from you soon.

作者: PCCW2319    時間: 08-11-19 21:32

SGSS = ? :p

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5