教育王國

標題: 有無資優小朋友今年要報小學? [打印本頁]

作者: jokay    時間: 08-10-9 21:25     標題: 有無資優小朋友今年要報小學?

報咗几多間?乜類形學校?情況如何?你認為資优有否优勢? 可以分享一下嗎?Thanks.
作者: jokay    時間: 08-11-17 00:05

My kid failed from most of the schools... Please share.

原帖由 jokay 於 08-10-9 21:25 發表
報咗几多間?乜類形學校?情況如何?你認為資优有否优勢? 可以分享一下嗎?Thanks.

作者: BBR    時間: 08-11-17 00:53

其實資優唔代表樣樣都叻,可能係代表某一方面會好有天份,所以唔好比資優兒咁大壓力,所以就算我個女係資優我都唔會同人講,我會比佢接受正常教育,但我會响佢有天份的方面栽培佢,我諗我會等佢正常的完成中五至等佢自己決定向邊方面發展,好多父母知道自己個小朋友係資優就對佢地好大其望而忽略左究竟真正的資優意義係咩,認為個自己個小朋友係資優就代表咩都叻過人,其實係錯,曾經有本書訪問過一個資優,佢已經30幾歲,但現在仍一事無成,訪問中佢埋怨佢媽媽在佢小時知道佢係資優比好大壓力佢,令佢反抗力月大,而佢媽咪亦响訪問中表示當佢知道個仔係資優佢對佢好大其望,樣樣要求都好高,樣樣都要個仔做到最好,點知令到個仔處處同佢作對,成績一日差過一日. 某程度上資優兒有一種好反叛性格,如果處理唔好, 好易埋沒左佢地,所以你個小朋友就算真係資優但你覺得點解咁都考唔到學校,你唔好灰心,睇清楚佢邊方面叻,就算考唔入名校都唔緊要,如果佢係讀到書邊間都讀到,你米等佢如果小一成績好米小二插班,我個女記性超好,但性格有D孤癖,我從無同學校講佢係資優,因為有些學校好奇怪,唔鐘意資優兒,認為佢地好煩,我更加想個女正正常常接受教育,唔好由細到大背住資優兩個字做人,因為佢同普通人無分別,只係某方面比人好小小,比人明快小小,但某方面佢可能亦都比人差小小.
以上個人感受,不喜歡可以不理.
作者: lamlam-mama    時間: 08-11-17 11:39

其實我好同意BBR所講, 唔好比太大壓力孩子。我係過來人, 仲係一個失敗過的過來人!
我囝囝係細個已經發現他有點比別小孩發展得早, 因自已都擔心是否有一般媽咪望子成龍的通病,總是覺得自已的孩子與別不同。所以一到五歲便替他做韋氏測試, 得出結果是超過130分! 因此我對孩子的要求特別高, 對他的期望更高! 當他不能領先別人就不斷給他壓力, 直至他做到為止!請想想一個資優兒通常的特質是思想比較復雜, 想得比別人多。他們因此更加辛苦,壓力更大!
同樣我孩子亦不能如我期望考到我心儀的小學, 最後只可以到一所中上的小學(這已是很幸運的了), BBR說得對, 只要孩子有能力在那兒也能發揮, 只要你能對他作出適當的照料!因此到二年級時我孩子能成功插入我所心儀的小學!
請緊記對資優兒一定要有適當的調節, 不可一味吹谷, 請別忘記資優兒亦只不過是一名小孩, 再者資優的l定義並不等如超人, 他們不過只是有某方面比較優勝! 我的孩子亦有些方面會較一般小孩差! 作家長的一定要接受!
希望以上能幫你解開心結!
祝你孩子能健康成長,開心快樂!

原帖由 BBR 於 08-11-17 00:53 發表
其實資優唔代表樣樣都叻,可能係代表某一方面會好有天份,所以唔好比資優兒咁大壓力,所以就算我個女係資優我都唔會同人講,我會比佢接受正常教育,但我會响佢有天份的方面栽培佢,我諗我會等佢正常的完成中五至等佢自己決 ...

作者: jokay    時間: 08-11-17 11:50

Hi, BBR and lamlam-mama,

好高興你響度分享你的想法。

其實入表申請小一時, 我都同老公商量過會否一併交埋評估報告, 咁唔係只想增加競爭力, 而因為係想直接D比小學知佢係尼類學生, 你有資源/意向想收就second in, 唔想/冇興趣/唔想麻煩的亦可以直接reject, 唔駛浪費大家時間…. 撇除資優與否, 我自問我小朋友都唔係易喊/黏人/搗旦/野蠻一類小孩, 學校成績優良, 又有幾張獎狀咁, 面試能力不差, 理應唔會第一round就被”rejected” 囗掛….(“waiting” 我應會好受D….. ) 我估計真係有部份學校唔welcome尼類學生所以有感而發….( 不過我要承認所有我替小兒applied, 都係競爭頗大的學校…)

我亦冇同其他人提及小兒係gifted, 因唔想其他人特別label, 唔想其他人比佢無謂壓力---因為我自己其實已不自覺比佢很多壓力, 只係過後才醒覺吧

BBR,可否分享你小朋友面試情況及結果?
Lamlam-mama, 請問孩子是否入讀傳統學校?

Thanks for sharing.
作者: BBR    時間: 08-11-17 12:13

我同個女報左7間,有3間收左,一間唔收SPCC,有兩間等緊消息,一間未in,其實我覺得佢重細所以未必真正發揮到佢邊方面叻D,所以in時無比過D報告學校睇,因為想佢正常接受教育,因為我個人認為佢記性雖然超好,但佢應該正正經經去完成中五前的學業,過正常的童年生活,學大家小朋友都會學的知識. 有些學校真係唔歡迎資優,驚佢地要求多多,攪事,想法古怪,又要做D野黎配合佢地,所以一聽資優就怕怕. 自問我唔需要學校配合,因為我會自己去搵方法去配合個女,我亦唔會同個女講佢IQ有幾高,只要佢好好地响學校學習就得,我個人好注重佢品德的教育(因為曾經佢試過响學校話D同學蠢所以唔想同人玩),要佢有禮貌,唔好取笑人,要佢明白自己係有D地方叻過其他小朋友,但亦有D地方不及其他小朋友.
你試下再in時唔好再比份report學校睇,因為佢都係一個普通小朋友,思想重未成熟,唔好比佢背負太沈重(除非你覺得佢思想已經好大個可以決定任何事,明白自己做緊咩,因為真係有D資優係方方面都好叻,好細個已經好獨立,但這些100個至得一個)

原帖由 jokay 於 08-11-17 11:50 發表
Hi, BBR and lamlam-mama,

好高興你響度分享你的想法。

其實入表申請小一時, 我都同老公商量過會否一併交埋評估報告, 咁唔係只想增加競爭力, 而因為係想直接D比小學知佢係尼類學生, 你有資源/意向想收就second i ...

作者: nicoleccn    時間: 08-11-17 12:31

BBR,

請問你幫個女報左邊7間, 邊3間收左

原帖由 BBR 於 08-11-17 12:13 發表
我同個女報左7間,有3間收左,一間唔收SPCC,有兩間等緊消息,一間未in,其實我覺得佢重細所以未必真正發揮到佢邊方面叻D,所以in時無比過D報告學校睇,因為想佢正常接受教育,因為我個人認為佢記性雖然超好,但佢應該正正經 ...

作者: BBR    時間: 08-11-17 12:35

應該係8間
SFA, GH, 聖士提反收左
SPCC唔收
St. Clare's, DGS 同九龍塘小學未知
聖心下星期in

原帖由 nicoleccn 於 08-11-17 12:31 發表
BBR,

請問你幫個女報左邊7間, 邊3間收左

作者: wpbdhhh    時間: 08-11-17 12:50

原帖由 BBR 於 08-11-17 00:53 發表
其實資優唔代表樣樣都叻,可能係代表某一方面會好有天份,所以唔好比資優兒咁大壓力,所以就算我個女係資優我都唔會同人講,我會比佢接受正常教育,但我會响佢有天份的方面栽培佢,我諗我會等佢正常的完成中五至等佢自己決 ...

好有心嘅媽咪,
Pls check pm,
thanks!
作者: 幼兒媽媽    時間: 08-11-17 17:45

我的兒子都是資優 ,因評估發現他發展並不均勻,其中一項低於普通。所以各方面都excellent的小朋友 真的好少。我幫他申請了7所DSS/private 小學,每次面試我都話帶他去玩,他去完第一間面試後,覺得好好玩,所以完全不抗拒。面試前我提醒他老師喜觀小朋友向他們打招呼及有禮貌,聽老師吩咐,學校才喜觀請小朋友再來玩。幸運地,他已有兩所小學接納,另外等兩所學校結果。
作者: BBR    時間: 08-11-17 17:59

資優兒童好少樣樣都叻,萬中無一,我去面試都係同個女講你想唔想讀小學?想就去學校見下老師答下問題,唔識都唔緊要,同老師say sorry話你唔識就得,去每次見完都好開心,不過有時佢會同我攪對抗玩野 ,我報左8間,4間收左,1間唔收,其他等消息,我個係細女,年尾出世,有學校收都好好彩

原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-17 17:45 發表
我的兒子都是資優 ,因評估發現他發展並不均勻,其中一項低於普通。所以各方面都excellent的小朋友 真的好少。我幫他申請了7所DSS/private 小學,每次面試我都話帶他去玩,他去完第一間面試後,覺得好好玩,所以完全不抗拒。面試 ...

作者: lamlam-mama    時間: 08-11-17 19:19

Hi Jokay,

我囝囝一、二年級都係讀傳統學校, 一年級讀APSKT(非常極之傳統), 二年級讀DBSPD.  只要有適當的調節, 我囝囝常告訴別人他的小學生活是非常開心的!

lamlam-mama
作者: Yinwan    時間: 08-11-17 22:22

請問在那裡可測試是否資優?
作者: eileenycm    時間: 08-11-17 22:35

Hi, lamlam-mama

請問你囝囝考小一時, 有沒有apply DBSPD ?
是否有提交評估報告?

THANKS

原帖由 lamlam-mama 於 08-11-17 19:19 發表
Hi Jokay,

我囝囝一、二年級都係讀傳統學校, 一年級讀APSKT(非常極之傳統), 二年級讀DBSPD.  只要有適當的調節, 我囝囝常告訴別人他的小學生活是非常開心的!

lamlam-mama ...

作者: jokay    時間: 08-11-17 23:38

lamlam-mama,

其實話說回來, 都係我尼個亞媽心紅”, 曾聽聞幾間名校特別鍾意收gifted, 所以寄望好大(, 有邊個媽咪認為自己小朋友有機讀大眾認為好的學校, 而唔去試呢? 名校當然多人爭…. 終於整到自己壓力都好大, 驚佢interview冇鞠躬又驚佢冇講拜拜, 神經緊張, 小朋友都唔開心)…. 但現在差不多落定了, 亦正選入倒一間不錯的小學(只係同大校比就差了一點吧了...但我相信亦是用心教學的...)就冷靜下來, 回想都係一些經驗, 可能係天意, 上天的安排吧..... 你小朋友好叻呀!想必你都好悉心栽培佢...有冇乜心得可以分享一下?Thanks.
原帖由 lamlam-mama 於 08-11-17 19:19 發表
Hi Jokay,

lamlam-mama ...

作者: jokay    時間: 08-11-17 23:46

".......只要佢好好地响學校學習就得,我個人好注重佢品德的教育(因為曾經佢試過响學校話D同學蠢所以唔想同人玩),要佢有禮貌,唔好取笑人,要佢明白自己係有D地方叻過其他小朋友,但亦有D地方不及其他小朋友."
作者: jokay    時間: 08-11-17 23:52

Hello, 咁你報校時有冇交埋報告?已取錄小朋友的是否傳統學校?....

Thanks for sharing.

原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-17 17:45 發表
我的兒子都是資優 ,因評估發現他發展並不均勻,其中一項低於普通。所以各方面都excellent的小朋友 真的好少。我幫他申請了7所DSS/private 小學,每次面試我都話帶他去玩,他去完第一間面試後,覺得好好玩,所以完全不抗拒。面試 ...

作者: lamlam-mama    時間: 08-11-18 02:14

我囝囝小一時係有考dbspd, 不過連2nd interview 都無份, 當時真係好似世界末日! 我無遞交韋氏的 report, 因為我心知唔係太多學校可以真真正正接受或欣賞這些小孩! 想當年我真係一個非常失敗的母親, 不但無幫助囝囝去適應小一的新生活, 還好似個仔欠了我的模樣! 最後我們倆母子要向外尋求專業意見, 最終這個媽媽才懂得怎樣去調節自已去幫助囝囝過渡。
實在平常心去面對, 我相信孩子的能力! 當囝囝適應了小學生活, 而大家都輕鬆面對, 佢係會表現得非常好, 令你不能想像! 總之, 請相信自己的孩子, 只要他們有能力, 在任何地方也能鑽出來!

lamlam-mama
作者: cemily    時間: 08-11-18 05:00

I have never tested my son. But almost 4 out of 10 kids around me have done tests and tested gifted. Because of all the early development programs HK children do, they are a lot more advance, at least during their early age, than their overseas counterparts. In a way, you can say, the IQ test is a bit outdated for these early development children.

My personal opinion/ attitutde is, if the child is way high above the scale, eg over 175 (which I am so surprised that even among my friends' children, there are 3 of them), they are truly gifted and need a lot of resources to support. Otherwise, all other children are advance kids who, thanks to their parents' nurturing, learn quicker than their parents when their parents were at their age. (Isn't that what most playgroups eg KinderU, Rightmind etc are preaching to us?)

I guess my point is, keep nurturing these advance children and they will be fine and develop similarly to their peers, whom, very likely are mostly advance children too.

作者: jokay    時間: 08-11-18 10:04

[/quote]"....想當年我真係一個非常失敗的母親, 不但無幫助囝囝去適應小一的新生活, 還好似個仔欠了我的模樣!..." 嗚....小朋友真係無辜.. 我就冇咁諗, 但相繼被名校rejected時心情好down, 都有因小事發小朋友脾氣, 諗番都覺自己唔好....佢始終只得五歲....我應該多努力去瞭解佢rather than去怪佢......咁你係咪經學校搵社工呢?
作者: jokay    時間: 08-11-18 10:08

[/quote]".......請相信自己的孩子, 只要他們有能力, 在任何地方也能鑽出來!....."

作者: lamlam-mama    時間: 08-11-18 19:21

其實在此與大家分享我的經歷, 並不只想支持,鼓勵樓主, 還希望藉此告訴所有望子成龍的家長, 孩子的成長並不只在成就……….
我還記得那時失意於小一入學, 或許我並沒有真的怪責兒子的意思, 但我那黑面樣再加上冷淡的說話, 就夠兒子受了!
很多小孩都比較敏感, 尤是對父母的舉動……….對我的兒子來說, 他很直接的覺得自已很不爭氣, 愈來愈緊張, 對自巳的成績和表現非常在意, 處於一個每天都不開心的情況。
這樣的惡性循環, 不但苦了孩子, 孩子還可能散發光芒嗎?

Jokay,
我們是經過家庭醫介紹的, 實在我覺得自己還能解決問題時, 不希望知會校方! 有甚麼能幫到你, 可以pm!
作者: eileenycm    時間: 08-11-18 22:26

請問當你們知道你的小朋友是資優, 你們有沒有話比小朋友和其他人知道(如老師/家長/朋友)? 如沒有的話, 如有朋友對你說你的小朋友可能是資優兒童, 你會否直接告訴他們?
作者: BBR    時間: 08-11-18 22:31

我無同人講,無必要,因為個女又唔係叻到飛天,如果有人同我講個女可能係資優我會笑一笑算

原帖由 eileenycm 於 08-11-18 22:26 發表
請問當你們知道你的小朋友是資優, 你們有沒有話比小朋友和其他人知道(如老師/家長/朋友)? 如沒有的話, 如有朋友對你說你的小朋友可能是資優兒童, 你會否直接告訴他們? ...

作者: 幼兒媽媽    時間: 08-11-18 23:13

I do not tell others and my son that he is gifted. I let him to do the test because I want to know his good points and weak points so that I know how to selecting primary school for him and improve his weak side. Normally, the teachers in school have received the training on 特殊教育 would have experience to handle the gifted students because some of them would be too clever or weak in social skill (my personal opinion). There are nearly 30% teachers in SPCC and SFA have possessed the qualification of 特殊教肓 so I think they might consider the assessment. However I did not submit the assessment when applying schools. I did not give any pressure to my son whatever going to interview or the result was failed. When he asked me why he need to interview a lot of schools. I said that I wanted to get more information from school through his interview so that I could choose the best school to suit him.
作者: candy_kent    時間: 08-11-19 11:16

作者: eileenycm    時間: 08-11-19 15:34

BBR, 幼兒媽媽

我都係同你們一樣, 沒有比自己小朋友和朋友知, 佢地講我都係一笑回應.  但係後來有些朋友同我說話時會用一些試探和單打的字眼間接表示比我知, 佢地已經知道我嘅小朋友係gifted.  我覺得唔好受.  我相信佢地心裏一定係覺得我以為我個小朋友好了不起, 好巴閉.  其實我唔講出嚟嘅原因只有你們才會明白, right ? 我地係有苦衷, 都係為咗小朋友好.  其實做資優小朋友的家長是一件不容易的事.  自從我d朋友知道後我同佢地嘅聯絡就好少啦. 希望其他家長看到呢個topic 後會明白我們啦.
     quote]原帖由 BBR 於 08-11-18 22:31 發表
我無同人講,無必要,因為個女又唔係叻到飛天,如果有人同我講個女可能係資優我會笑一笑算

[/quote]
作者: jokay    時間: 08-11-19 23:43

After I learnt my child is gifted, I and my hubby did compromise not to tell the others except school teachers... during this period, teachers do bring out very valuable suggestions on how to co-operate and guide my kid between schools and home... I can see my kid is improving-- about the bad-temper and discipline...

"Jokay, 我們是經過家庭醫介紹的, 實在我覺得自己還能解決問題時, 不希望知會校方! 有甚麼能幫到你, 可以pm!"... Thanks, you're so nice.

Hope all the gifted kids and parents can enjoy their school lives!
作者: eileenycm    時間: 08-11-20 14:54

jokay,

We are same to you, keep slient except the school teacher.  But the other parents did not understand my situation once they know the fact.
原帖由 jokay 於 08-11-19 23:43 發表
After I learnt my child is gifted, I and my hubby did compromise not to tell the others except school teachers... during this period, teachers do bring out very valuable suggestions on how to co-opera ...

作者: Era    時間: 08-11-20 15:59

lamlam-mama
知道我囝囝冇得2nd in果一刻,都係同你一樣咁down,不過我都好快接受左事實.本來覺得個面試形式係對佢地呢類小朋友應該係有利既,但係咁都入唔到2nd,惟有講係天意啦.
如果有間唔錯既收佢,我諗都唔會諗p2插班既啦.而家我都仍然好相信囝囝既能力.

雖然係唔可以俾太多壓力佢地,不過佢地既求知慾,的確會令到我覺得唔可能唔比多d既培訓佢囉.佢想學既時候唔俾佢,驚佢過左就冇興趣啦.

原帖由 lamlam-mama 於 08-11-18 02:14 發表
我囝囝小一時係有考dbspd, 不過連2nd interview 都無份, 當時真係好似世界末日! 我無遞交韋氏的 report, 因為我心知唔係太多學校可以真真正正接受或欣賞這些小孩! 想當年我真係一個非常失敗的母親, 不但無幫助囝囝去 ...

作者: BBR    時間: 08-11-20 16:45

其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個test 指數好高但我又唔覺係咩,我都係當佢普通人,只會在佢強項同有興趣方面培育佢,其他一切正常,唔會比任何壓力佢,我當初比佢做test唔係想知佢係米資優,而係想知點解佢成日唔駛 但D精力好似用唔完,佢宜家都係日日6點幾起床(但佢返下午班),晚上响床到玩到11,12點 ,我以為佢有過度活躍.
所以大家對資優兒抱平常心去面對,宜家D test好多都係for10幾年前的,我只會覺得宜家D小朋友月黎月叻,但係米真正資優就好值得深究(包括我個女 )
作者: Era    時間: 08-11-20 16:55

BBR
囝囝做果個話係要做adjustment既,佢話出來果個分要adjust左,咁就變左另一個分.
本來我做,都係想睇下佢優到乜野程度,同埋真正係邊方面優.點知話係要做兩至三次先準確.我地見貴,做左一次,出來既有d同我地認為既都有出入,分析就話有時都會有開唔開正果瓣既情況.負責分析既都話貴,唔好再做啦.等佢再大d,而新既比較準則出左先再做喎.
原帖由 BBR 於 08-11-20 16:45 發表
其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個t ...

作者: BBR    時間: 08-11-20 17:01

相信自己小朋友能力是對的,但千萬不要過份比壓力,我個女去見學校時我諗住間間都唔收,但想不到現時為止有4間收左,我從來唔比個女自大,佢要學咩都好,事前我會同佢講清楚個樣係咩黎,我唔想佢樣樣都3分鍾熱度,認為樣樣野只要佢想要就一定有,係天經地義,從小養成認真態度,玩時玩,學習時學習,唔可以一句係資優就做咩都得(因為我响佢小時做得唔好,佢要咩買咩,淨係鞋都過百對,玩具更加唔駛講,但有一日放學老師同我講佢成日唔同人玩,於是老師問佢點解,佢答因為D同學好蠢所以唔想同佢地玩 ,跟住屋企所有野佢都唔珍惜,因為太易得到,好彩我醒覺得怏),就係因為係資優所以更加要認真處理佢地思想性格上的問題,因為佢地D思想好複雜,處理得唔好,好容易走錯路.

原帖由 Era 於 08-11-20 15:59 發表
lamlam-mama
知道我囝囝冇得2nd in果一刻,都係同你一樣咁down,不過我都好快接受左事實.本來覺得個面試形式係對佢地呢類小朋友應該係有利既,但係咁都入唔到2nd,惟有講係天意啦.
如果有間唔錯既收佢,我諗都唔會諗p2插 ...

作者: BBR    時間: 08-11-20 17:07

其實我又真係覺得做唔做test都唔緊要,除非你覺得佢好有問題,我地做父母日對夜對個小朋友一定知佢強响邊,弱响邊,我成日覺得D test好呃$,其實細個做真係唔係太準,真係要做的話等佢地12,3歲做會準D

原帖由 Era 於 08-11-20 16:55 發表
BBR
囝囝做果個話係要做adjustment既,佢話出來果個分要adjust左,咁就變左另一個分.
本來我做,都係想睇下佢優到乜野程度,同埋真正係邊方面優.點知話係要做兩至三次先準確.我地見貴,做左一次,出來既有d同我地認為既都 ...

作者: Era    時間: 08-11-20 17:10

bbr
<更加要認真處理佢地思想性格上的問題,因為佢地D思想好複雜,處理得唔好,好容易走錯路.>==非常同意呀!

仲有個原因俾佢去做test既,就係政府對資優既資源,淨會俾做左test既.
原帖由 BBR 於 08-11-20 17:07 發表
其實我又真係覺得做唔做test都唔緊要,除非你覺得佢好有問題,我地做父母日對夜對個小朋友一定知佢強响邊,弱响邊,我成日覺得D test好呃$,其實細個做真係唔係太準,真係要做的話等佢地12,3歲做會準D

...

作者: BBR    時間: 08-11-20 17:19

我自己就覺得所謂政府資源究竟實質係咩?你都應該記得之前有幾單新聞都話緊政府幫唔到資優小朋友,我寧願自去搵方法好過靠政府 希望你入到心儀學校

原帖由 Era 於 08-11-20 17:10 發表
bbr
==非常同意呀!

仲有個原因俾佢去做test既,就係政府對資優既資源,淨會俾做左test既.

作者: eileenycm    時間: 08-11-20 22:05

Hi, BBR

mug 你個囡囡又係唔多鍾意瞓覺, 我個小朋友都係一樣, 所以佢有對熊貓眼, 食極都唔肥果隻.  我仲要比其他小朋友d家長話我'弱'待我個小朋友,真係慘

原帖由 BBR 於 08-11-20 16:45 發表
其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個t ...

作者: BBR    時間: 08-11-20 22:24

我個女好細個已經唔駛午睡,日日6點幾起身 ,食好多野,不過食極唔肥

原帖由 eileenycm 於 08-11-20 22:05 發表
Hi, BBR

mug 你個囡囡又係唔多鍾意瞓覺, 我個小朋友都係一樣, 所以佢有對熊貓眼, 食極都唔肥果隻.  我仲要比其他小朋友d家長話我'弱'待我個小朋友,真係慘

...

作者: eileenycm    時間: 08-11-21 09:14

唔知係唔係資優嘅小朋友大部份都係比較瘦?
原帖由 BBR 於 08-11-20 22:24 發表
我個女好細個已經唔駛午睡,日日6點幾起身mouth:" /> ,食好多野,不過食極唔肥

作者: Era    時間: 08-11-21 10:05

BBR
我憧憬緊間乜鬼學院架,二億喎...

多謝你,都係報左兩間直資,一間2nd左都係24號有result.希望24號可以知道入到邊間啦.
原帖由 BBR 於 08-11-20 17:19 發表
我自己就覺得所謂政府資源究竟實質係咩?你都應該記得之前有幾單新聞都話緊政府幫唔到資優小朋友,我寧願自去搵方法好過靠政府 希望你入到心儀學校

...

作者: Era    時間: 08-11-21 10:05

好多都係瘦呀,訓得少,點肥得去邊呀?
原帖由 eileenycm 於 08-11-21 09:14 發表
唔知係唔係資優嘅小朋友大部份都係比較瘦?  

作者: eileenycm    時間: 08-11-21 23:44

點解資優小朋友唔多喜歡瞓覺? 其實佢地咁鍾意做腦, 應該好攰先至啱.  為何會剛則相反?  真奇怪.
原帖由 Era 於 08-11-21 10:05 發表
好多都係瘦呀,訓得少,點肥得去邊呀?

作者: hcheng    時間: 08-11-21 23:53

Don't you realize the % of "gifted" kids increased a lot in the recent years?  Perhaps, since so many parents want their kids to be "gifted", the testing institutes lower the standard / increase the points, so that more kids become gifted.

I think in this cruel reality, luck is more important.  Like a friend of mine has a gifted son that he was even interviewed by one of the largest public media.  However, he failed all DSS admission interview.  Finally, when luck came, he got a place at the best school in net 41 during the lucky draw.

作者: 幼兒媽媽    時間: 08-11-22 01:00

每所DSS都有他們的收生標準,除了睇學業成績外,有的喜歡收多嘢講及有自信D學生,有D收乖及有礼貌,有D要睇埋父母每天花多少時間照顧小朋友等等。所以冇DSS學校收,不代表唔叻,就算是Gifted 小朋友都有不同性格,有些可能慢熱、或者自身性格不是學校所撰那種,又或interview時小朋友 未發揮出平日水準。所以資優小朋友未必有優勢,但父母一定不可灰心及對小朋友失望。應該摸清心儀的學校想揀的怎樣學生,然後作好準備扣門;又或等放傍。
作者: smartcar    時間: 08-11-22 12:24

IQ test is far outdated to test the gifted child and was used to make money by private clinincal psychologist.

The test was evaluated the kid amongst his age group and the normal standard in his peers.

Let say an age 3 kid suppose not knowing "+ - X /".  However, some parent nowadays do their private tutoring and few kid already knew this.  Then thier kid "IQ" will be over 160-170.

This is just an example how the IQ test come out.  

If all the kids know "+ - X /" at aged 3, then your kid is just normal child to know this "+ - X /".  

If your child only knew "+ and -" at aged 3, then your kid will be slightly RETARDED and low intelligence.  
作者: eileenycm    時間: 08-11-22 17:39

好多人都以為資優小朋友在面見小學時有優勝, 其實唔你一定, 因為有些學校給男拔, 聖保羅, 女拔, 佢地有幾千個小朋友比佢地選, 而且有些學校你唔多鐘意收呢類小朋友, 所以資優未必有著數, 可能仲有反效果.  所以有些家長報考時唔會主動話比學校知.
原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-22 01:00 發表
每所DSS都有他們的收生標準,除了睇學業成績外,有的喜歡收多嘢講及有自信D學生,有D收乖及有礼貌,有D要睇埋父母每天花多少時間照顧小朋友等等。所以冇DSS學校收,不代表唔叻,就算是Gifted 小朋友都有不同性格,有些可能慢熱、或者 ...

作者: BBR    時間: 08-11-22 17:55

係,好似我個女好怕羞,個樣蠢蠢咁,話比學校聽佢係資優死多幾錢重

原帖由 eileenycm 於 08-11-22 17:39 發表
好多人都以為資優小朋友在面見小學時有優勝, 其實唔你一定, 因為有些學校給男拔, 聖保羅, 女拔, 佢地有幾千個小朋友比佢地選, 而且有些學校你唔多鐘意收呢類小朋友, 所以資優未必有著數, 可能仲有反效果.  所以有些 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5