教育王國

標題: SFA小一中文科用普通話敎? [打印本頁]

作者: wynma    時間: 08-10-13 15:55     標題: SFA小一中文科用普通話敎?

想問各位SFA的家長以下的問題:

1. SFA小一中文科是否用普通話敎?
2. 小一數學是否用英文敎?
3. 英文科小一是否外藉英語老師敎?
4. SFA有幾多名外藉英語老師?
5. 有什麽科目是用中文敎?

請指敎, 謝謝!
作者: nicki    時間: 08-10-13 16:42

作者: wynma    時間: 08-10-13 19:24

Hi nicki,

唔該晒!

一星期只得一堂是外籍老師敎? 咁上英文堂的中文老師係咪用全英語教呢? & SFA 是否傳統敎學架? 太多問題了, 謝謝!!!

原帖由 nicki 於 08-10-13 16:42 發表

1.是, 不過唔駛擔心, 我女kinder學的普通話都係有限,而家都pick up 到
2. 中數為主, 少量英數
3. 有, 一星期一堂 ENG LITERATURE, 其他英文堂係講中文老師教
4. 這個唔清楚, 至少有兩位(見到2位)
5. 宗教, MUSIC,  ...

作者: wendyyy    時間: 08-10-13 21:25

是, 少部份有中文解釋, p1 要適應期呀. 還有很多的英文課外功課及notes. Reading & wrinting, wrinting ....
還有 GS 也是用英語教的.
sfa 當然是傳統教學.

原帖由 wynma 於 08-10-13 19:24 發表
Hi nicki,

唔該晒!

一星期只得一堂是外籍老師敎? 咁上英文堂的中文老師係咪用全英語教呢? & SFA 是否傳統敎學架? 太多問題了, 謝謝!!!

作者: wynma    時間: 08-10-15 15:39

Dear wendyyy,

很多謝你的回覆呢!

原帖由 wendyyy 於 08-10-13 21:25 發表
是, 少部份有中文解釋, p1 要適應期呀. 還有很多的英文課外功課及notes. Reading & wrinting, wrinting ....
還有 GS 也是用英語教的.
sfa 當然是傳統教學.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5