教育王國

標題: 開學兩個月,無眼睇! [打印本頁]

作者: numen    時間: 08-11-3 17:00     標題: 開學兩個月,無眼睇!

星期五晚我發現個仔本聖經爛左,我以為個仔整爛,到昨日,咁我問仔點解要整爛?跟住佢同我講話係個同學整爛,仲有人證見到!我問仔,佢點解可以整爛左D野而你唔知要問其他同學,仔話星期四因電腦堂,而學校係每班分開上、下半part落電腦室上,咁我仔就係上part,而下part的同學就留在課室上課。而個位同學就自己掉位就座係我個位,我仔本聖經係放左落櫃筒到,佢就攞出來剪爛左約十頁,大約6-7cm長,聖經則邊邊位又整爛左,好啦,我仔怕我唔信佢,佢就係我面前比打同學問清楚件要,點知同學話阿仔本手冊亦比個位同學整左,我一打開,見到有人用原子筆塗左手冊張相D眼耳口鼻  ,和左手冊角位想冒我簽名咁到昨晚,我問仔你同老師講定我寫家長信?仔就叫我寫。到老公放工回家,我就一五一十咁講比老公知,我老公好嬲 ,話可以報警,係刑毁。我梗係話唔好啦!我話我已經寫左封信,等老師回覆。咁頭先仔返來,我問點樣,佢話只將信放左係老師檯面,真係比佢激死!!咁我就打去比老師,但老師去左開會,係另一位老師接聽,我將件事同左佢講,佢就話要等班主任覆電話比我先。咁我等左差不多等了一小時,班主任打比我,話個位同學仔比較麻煩,而家加埋呢封信就可以記佢缺點,同聯絡個位同學家長,同埋要我仔和其他證人落口供。唉~仲有佢個班已經有幾位同學唔見$、書和筆,有個同學筆袋有成五十幾枝筆,而家得返幾枝。班主任同佢地講,可能要在班房裝閉路電視!唉~而家先開學兩個月,點算!唔通買個鎖鎖書包

作者: jefferymami    時間: 08-11-3 23:02

嘩!咁都得!
你個仔讀邊間中學?
作者: family_1612    時間: 08-11-4 10:00

而家好多學校都有呢d學生,無論Band1,2or3都一樣,有些學校處理投訴處理得唔好,令到受害者反被針對,真無奈!

作者: bwmm    時間: 08-11-6 23:38

好慘! 唯有小心這類同學.
作者: 史迪佬    時間: 08-11-7 01:26

真係煩
好睇 d 老師點處理 >.<
作者: 漢堡飽    時間: 08-11-8 12:37

有人證物證,又知邊一個學生,學校應該知道點去處理。

我們可以正面去想,這是學習的一部分,將來社會工作一樣會遇到這些人物。只要學懂如何保護自己,分辨那些是正確,多一個經驗是好事。
作者: saiyeest    時間: 08-11-11 20:51

好想知是那間學校,是Band 幾的中學?

原帖由 numen 於 08-11-3 17:00 發表
星期五晚我發現個仔本聖經爛左,我以為個仔整爛,到昨日,咁我問仔點解要整爛?跟住佢同我講話係個同學整爛,仲有人證見到!我問仔,佢點解可以整爛左D野而你唔知要問其他同學,仔話星期四因電腦堂,而學校係每班分開上、下半part ...

作者: MonaLeung    時間: 08-11-12 10:37

有冇搗錯, 一定要追究到底, 如果班主任草草了事, 我一定會向校長投訢的.

原帖由 saiyeest 於 08-11-11 20:51 發表
好想知是那間學校,是Band 幾的中學?

作者: Viman    時間: 08-11-12 21:36

The most important time is the handling method of this school.

Do u accept?
作者: bubblex2    時間: 08-11-13 10:01

到底係邊間學校啫?
真係心急死人喇....快啲開估啦...
作者: 樂樂    時間: 08-11-13 10:27

原帖由 bubblex2 於 08-11-13 10:01 發表
到底係邊間學校啫?
真係心急死人喇....快啲開估啦...

樹我直言,呢d百厭細路好多間學校(包括band 1)都有架啦,
作者: bubblex2    時間: 08-11-13 10:35

原帖由 樂樂 於 08-11-13 10:27 發表

樹我直言,呢d百厭細路好多間學校(包括band 1)都有架啦,

雖然我都有聴聞..
但有樣野唔明..
入得band1都應該有咁上下水準..
點解會成績同操行成反比?
呢啲係咪校風既問題?
作者: 樂樂    時間: 08-11-13 10:50

原帖由 bubblex2 於 08-11-13 10:35 發表

雖然我都有聴聞..
但有樣野唔明..
入得band1都應該有咁上下水準..
點解會成績同操行成反比?
呢啲係咪校風既問題?

入得band 1 又點,佢地始終係細路,貪玩,特別係男仔
作者: HPChingchingma    時間: 08-11-13 13:14

原帖由 樂樂 於 08-11-13 10:27 發表

對呀.

不用太緊張.

不用下下 報警.

其實現在的父母也要微謫調一下對, 就是現今上了中學的孩

子們.

其實好多小時候是好聽話的  BAND ONE 學生, 多多少少有

意想不到的 行為出現. 在 中一開始, 還是再大一些 ???

為何急知那一間中學???
作者: HPChingchingma    時間: 08-11-13 13:35

原帖由 樂樂 於 08-11-13 10:50 發表

樂快 >>

係喇. 好在有你, 可分享一下

聽了一個BAND ONE 學生的 CASE  , 貪玩 , 學人高買 .
在一間 VCD 鋪 拿 一隻影碟. 事敗後 . 學校的老師到鋪頭去營救 ( 因好近學校)

原來中學生是只是看下大人, 或是他的父母, 為何一定要佢他們做乖仔. 他心想只想睇影碟不是一件壞事, 為何老媽子硬要亞仔做了一件事, 是他的亞媽是認為好事, 如測驗高分, 或做好一份讀書報告 ?  成事才給亞仔去買呢 ??真是弄巧成拙 .

他們不是小學生, 有 12, 3 歲的 少年人,  思維可不同小學生 . 父母也要按照小朋友長大的路程 , 也去按本身性格去輔助他. 同樣地也要給學校信心. 因為對一班有 40 人的老師來說 , 學校處理事件 , 也不能是純粹<捉拿兇手> 就是完結的. 不同主角, 做同一件事 , 相信不能有同一處理方法.

有時小朋友的行為 , 做父母的真要負責任去教育他們, 不可能是全是歸付學校的.
作者: numen    時間: 08-11-14 18:44

原帖由 樂樂 於 08-11-13 10:50 發表

你講得啱,band 1 生唔通無頑劣學生?我仔間學校band 1 尾,又係一間男校,唔好問邊間中學啦!都唔關學校事,只係個位學生比較麻煩!班主任已經記了個位同學大過啦,但呢位同學又為另外一件事再記大過,即total兩大過!!唉,聽阿仔講,個位同學都依然無改善,有位同學仔想轉班,我都想阿仔轉呀,但阿仔話唔好,因阿仔在呢班已經有好多好朋友,所以佢唔想轉,我唔想阿仔唔開心,為有睇定D再算。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5