教育王國

標題: 各位waiting / rejected 民生的家長開心D! [打印本頁]

作者: BB_PYM    時間: 08-12-2 00:15     標題: 各位waiting / rejected 民生的家長開心D!

各位waiting / rejected 的家長開心D

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番嚟!
有人話: "interview實在太多人了, 有時唔係老師唔想問, 而係礙於時間有限. 至於有家長話唔知收生標準, 我自己覺得民生唔係要收好叻的小朋友, 同我囡同班亦有細囝細囡, 反而民生在乎家長與孩子的關係, 所以民生用觀察形式interview, 老師可以從旁看家長與孩子的親子關係."

人多咪分多幾日囉! 人吔創價都咁做啦!!

"班老師可以從旁看家長與孩子的親子關係", 你估個個老師有順風耳, 千理眼, 問完就趕住問下位啦! 如果唔係今晚肯定係度食宵夜,
唔係, 係露營至真!

"同我囡同班亦有細囝細囡", 咁你有無問佢地家長, 識學校邊位?, 如果唔係, 个bb咁醒, 快d同佢CHECK I.Q.

如果今年要大唔要細, 好心唔好阻住个地球轉啦!

應該好似培正咁, 話明3歲先至可以報名

班老師做死, BB俾你嚇死, 家長又俾你玩死!!

雖然民生唔係我第一選擇, 但睇到信既一刻都有d 失望, 好懷疑係咪自己個B 條件唔及人, 自問背景良好, 我個B 有問有答好醒目 ...不過睇到有人in 既時候乜都無答都收左, 我就知道唔係我個B 既問題, 係民生有問題啫 ....  所以各位唔駛失望,既然呢間學校唔識欣賞我地個B, 即係唔適合我地啦,

作者: 靚太太    時間: 08-12-2 00:48

作者: 傻BB    時間: 08-12-2 00:53

作者: 傻BB    時間: 08-12-2 00:56

作者: BB_PYM    時間: 08-12-2 11:22

報名有5000, 但真正有嚟in 只有約2000, 2千人都亂成咁, 如果全部出席, 咪要入房攪珠!

我in 10間學校, 無一間好似佢咁, 對佢好失望
作者: dixdix    時間: 08-12-2 11:37

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 00:15 發表

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番 ...

其實都唔明你地點咁勞氣, 如果你地真係唔care, 都唔駛打咁大段野啦....

其實每間學校都有自己一套計分準則, 比重不同, interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。

回應你幾個points:
1) 我相信每個父母都會覺得自己仔女係最好, 太主觀啦, 你地可能因為覺得:
     1.1 佢地已經發揮超水準 ~ "我個B 有問有答好醒目"
        (但係水準只係自己小朋友, =/= 係全部小朋友當中係最好)

1.2 我小朋友interview個時係成班中最好
        (咁係唔係成班小朋友都入到, 剩係得你入唔到? 會唔會成班都入唔到?)

1.3 "同我囡同班亦有細囝細囡", 咁你有無問佢地家長, 識學校邊位?, 如果唔係, bb咁醒, 快d同佢CHECK I.Q.
        (你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好因為唔收就亂咁講啦!)

1.4 "應該好似培正咁, 話明3歲先至可以報名"
        (如果真係咁, 可能你又會話人地年齡歧視....

我個女係大女, 之前in 天主教聖安德肋幼稚園, 又係覺得入梗, 表現超班, 其他小朋友根本唔係好識答野,
最終都係waiting, 起初都好似你咁嬲, 但係可能天主教徒有50分加呢?咁唔通佢地又要話明天主教徒先至可以報名.....

最後同呢個社會一樣, 你玩得呢個遊戲, 就要先遵重遊戲規則.
作者: ChristieMing    時間: 08-12-2 14:40

dixdix,
我都好同意你o既睇法..
同埋...另一個民生收生o既準則,
都可能同宗教有關..因為佢係基督教學校..
會收番o的有基督教背景o既學生都唔奇。
呢一點,已經同佢o既面試表現冇關。

而且,每間課室,都有不同老師去評分,
每個老師o既主觀評核都唔一樣...
好難可以好公平去比每個小朋友o既分數。
你覺得自己o既仔女表現好好嗎?老師又未必覺得。

大家都唔好過份偏激吧!!

(個人主觀感受,不喜勿插! )
作者: BB_PYM    時間: 08-12-2 15:05

都唔明你點解重勞氣過我, 你段野都唔嘢小啦....

" interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。"(你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好亂咁講啦!)

interview 的比重唔高, 鍾意收大仔女, 好多人都唔知喎! 學校都無講過, 咁你都知?

你同學校咁熟, 唔該問吓校長套計分準則見唔見得人?

你話我太主觀, 唔該䏲下討論區, 其他人點講, 好多人都同我感覺一樣

我唔係嬲佢唔收我个B, 我个B都有第一選擇的學校收咗, 我係嬲佢阻我時間

"最後同呢個社會一樣, 你玩得呢個遊戲, 就要先遵重遊戲規則."絕對遵重遊戲規則, 但係全港幼稚園都舉辨D个遊
戲, 我覺得佢第一........水皮!!!!
作者: myway2046    時間: 08-12-2 15:22

我覺得通常幼稚園嘅計分準則, 大部份分數都會落左去父母度, 試問一個2~3歲嘅小朋友, 可以考到佢d 咩呢??? 如果唔睇佢係大細b, 相信可以比分嘅範圍都數得出.
大家睇下佢地學校 d application form 同問卷要你地填咩, 就估到佢比分嘅問題.
暫估計父母分數佔7成, 而小朋友佔3成, 儘管小朋友幾超水準都好, 都係得30分.

好明白被 reject 嘅感覺, 但個人認為毋需針對某一間學校, 亦都不要為附合唔到某一間學校而唔開心, 大家應該有點風度, 讓孩子有個好榜樣.

原帖由 dixdix 於 08-12-2 11:37 發表

其實都唔明你地點咁勞氣, 如果你地真係唔care, 都唔駛打咁大段野啦....

其實每間學校都有自己一套計分準則, 比重不同, interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。

回應你幾個points:
...

作者: **芳芳**    時間: 08-12-2 16:10

我是旁觀者,我只希望這股"怨氣"及"字字玩針對"的態度不會傳給小朋友, 若是,以後被人拒絕時,便破口大罵,相信任何人都不想看見.

身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.
作者: connieandsimon    時間: 08-12-2 16:23

非常同意芳芳
其實我地真係唔知學校既收生準則....而家講既野都係估估下......至於唔收,都唔洗字字玩針對,我地做人媽媽都會同小朋友報幾間幼稚園,只要有一間心儀學校收咪ok law...唔好咁執著,凡事豈可盡如人意呢?????

原帖由 **芳芳** 於 08-12-2 16:10 發表
我是旁觀者,我只希望這股"怨氣"及"字字玩針對"的態度不會傳給小朋友, 若是,以後被人拒絕時,便破口大罵,相信任何人都不想看見.

身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要. ...

作者: dixdix    時間: 08-12-2 20:36

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 15:05 發表

" interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。"(你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好亂咁講啦!)

interview 的比重唔高, 鍾意 ...

我勞氣係因為見你篇野真係幾過火, 不過我相信你都見到其他人既意見, 為免不必要爭執, 我就此收筆了。
作者: lukluk213    時間: 08-12-2 22:14     標題: 世事何曾是絕對?

上一年度(07年12月)我帶女女interview, 同阿女入班房一頭一尾見老師, 自問表現不錯, 問卷填得亦好, 最後都係收waiting 信! in 5 間最後只有禮賢收上午班.
到08年8月上午去禮賢交註冊費, 校服課本都買了, 同日lunch民生致電說k1下午班有位, 問我會讀否.
我同老公商量後決定去民生...
現在女女每天都愉快上學, 星期六還有跳芭蕾舞, 看著她開心成長, 看著寬敞的校園, 便知當日決定沒錯.
世事何曾是絕對?
因有很多人到最終會放棄民生, 去他校!
各位on waiting list 的, 不用灰心, 還有機會!!!!!
原帖由 1BB_PYM 於 08-12-2 00:15 發表

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番 ...

作者: bbmuimui    時間: 08-12-2 23:01

interview實在太多人了, 有時唔係老師唔想問, 而係礙於時間有限. 至於有家長話唔知收生標準, 我自己覺得民生唔係要收好叻的小朋友, 同我囡同班亦有細囝細囡, 反而民生在乎家長與孩子的關係, 所以民生用觀察形式interview, 老師可以從旁看家長與孩子的親子關係

BB_PYM:
你QUOTE 呢段野好似係我講架喎,乜你覺得我講得有問題咩?我小朋友都係讀民生,佢未入民生前我地同民生一D關係都無。
如果你真係覺得民生咁差,咁我真係要恭喜你唔駛俾你小朋友入間咁差嘅幼稚園喇。
ANYWAY,我小朋友讀民生讀得好開心,以上只是個人意見,不喜勿答。
作者: BB_PYM    時間: 08-12-2 23:04     標題: 回覆 # 的文章

面試嗰日安排又嘈又亂, 是事實. 討論區好多家長IN 完都是咁講, 不是輸打贏要
這股"怨氣"係討論區出嚟嘅, 我只是不平則鳴
身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.因此, 小朋友處事不當, 要講俾佢聽, 下次做好D. 同樣道理, 學校嗰日做得唔好, 係咪要出聲呀!
作者: bbmuimui    時間: 08-12-2 23:18

學校嗰日做得唔好, 係咪要出聲呀!

我明白,咁你不如正正經經寫封信同學校反映啦, 我地身為家長聽到你咁講自己小朋友間學校好唔開心架!
作者: jp123    時間: 08-12-2 23:50

面試那天學校確實有失誤, 在學校外面排隊, 近馬路, 汽車又唔熄匙, 又熱又曬....大人小朋友都辛苦......操場又排隊.....課室又多人.....用"亂" 字來形容都可以......

但學校唔收, 可能有很多因素, 非我們能控制, 我個女係大B, 都唔收....已成定局, 無謂再提.....向前看吧!! 地球還在轉, 外面還有很多選擇!!

只希望明年學校安排好些, 始終在馬路邊排隊好危險, 又空氣污濁, 對小朋友不好!!
作者: myway2046    時間: 08-12-3 09:50

別人手中的一根剌, 可能在你眼中係一柱棟樑.

從來只聽過 寬宏大量、推己及人 係美德, 相信大家都同意教小朋友係需要正面的.
小朋友嘅品德會自少受父母及周圍環境影響, 你點做人, 你的小朋友將來多數都會一樣.

就算發表意見, 都應該顧及別人感受, 不平則鳴不代表可以踩踏別人, 用字語氣令人不安嘅話, 相信自己的心都不會好過.

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 23:04 發表
面試嗰日安排又嘈又亂, 是事實. 討論區好多家長IN 完都是咁講, 不是輸打贏要
這股"怨氣"係討論區出嚟嘅, 我只是不平則鳴
身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.因此, 小朋友處事不當, 要講俾佢聽, 下 ...

作者: swkmc    時間: 08-12-3 10:04

其實唔止呢間, 近日好多日講d名校result又係質疑係唔係只收大仔大女, 其實大家掉轉頭想, o甘多小朋友apply,點可在短短 5-10 mins.去judge, 如果係細b既(我認為10月之後都係細)o甘自己都要預左收既機會會細d, 因為真係表現會無大既o甘好, 而且你自己都預左有將一個細b早d返學既risk,會辛苦d etc...你地可以簡出年做大b架. 大家take it easy, 當然我聽o甘多人講個interview安排得唔好, 但其實大家唔覺考幼稚園好似六合彩咩? 不過有d分別係, 你點都會做下research,睇下間學校arm 唔arm,講真, 學校簡你時, 你都簡學校架啦, 真係唔洗o甘緊張既...雖然我自己都會擔心, 如果我個女真係fail.就讀返原校lor...其實在知識學習方面, 如果家長有心(&時間), 其實教得好過老師lor!名校唔代表所有!
作者: s204oxox    時間: 08-12-3 11:51

非常同意芳芳  

btw, this comments should come right after the inverview, not after the result.

作者: s204oxox    時間: 08-12-3 12:00

---->我就知道唔係我個B 既問題, 係民生有問題啫 ....  所以各位唔駛失望,既然呢間學校唔識欣賞我地個B, 即係唔適合我地啦,

Y the problems, always come from others. Kids not accepted = not suitable.  做家長要有体育精神; win / lose is a normal things. Dont be too center-ego.

原帖由 傻BB 於 08-12-2 00:53 發表

呢段說話係我講架喎    好啱聽呢~~

作者: myc214    時間: 08-12-3 12:46

BB_PYM:
你話:
(我唔係嬲佢唔收我个B, 我个B都有第1選擇的學校收咗, 我係嬲佢阻我時間)

你有第1選擇的學校收咗,民生收你bb,
你都未必民生,(收唔收都阻我時間,你又in.你都..................... ,rejected 你bb,:我慨得民生好野 *拜拜,你第1選擇的學校收咗
作者: BB_PYM    時間: 08-12-3 14:23     標題: 回覆 # 的文章

唔IN點知間學校點樣, 唔通睇电視呀!

各位Fans, 我想講的係民生嗰日安排差, 希望佢下年做好D, 你咁好火, 保重身體呀!
作者: connieandsimon    時間: 08-12-3 19:14

一切都已成定局,相信都有好多人反映番比學校聽KA LA,我亦相信下年INTERVIEW會有更加好既安排。

希望各位媽咪都幫到自己小朋友搵到心儀既學校,小朋友有一個愉快既幼稚園生活。
作者: myc214    時間: 08-12-3 21:07

原帖由 connieandsimon 於 08-12-3 19:14 發表
一切都已成定局,相信都有好多人反映番比學校聽KA LA,我亦相信下年INTERVIEW會有更加好既安排。

希望各位媽咪都幫到自己小朋友搵到心儀既學校,小朋友有一個愉快既幼稚園生活。 ...

yes.............:
作者: dixdix    時間: 08-12-3 21:54

原帖由 BB_PYM 於 08-12-3 14:23 發表
唔IN點知間學校點樣, 唔通睇电視呀!

各位Fans, 我想講的係民生嗰日安排差, 希望佢下年做好D, 你咁好火, 保重身體呀!

真係忍你唔到, 如果你剩係話民生嗰日安排差, 唔會有咁多人Re你啦, 你係用一種冇事實根據既野黎抺黑人地, 簡直係阿Q精神既表表者...

你放心啦, re你既人一定好開心架, 因為覺得自己既仔女又少一個競爭者對手
作者: twinsstar    時間: 08-12-3 23:10

BB_PYM,

I guess from what you said here, it tells clearly why your kid has not been accepted to MS ...I think every KG considers  parents' "performance / attitudes" too ....

I

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 15:05 發表

interview 的比重唔高, 鍾意 ...

作者: BB_PYM    時間: 08-12-4 00:52     標題: 回覆 # 的文章

你話: "為免不必要爭執, 我就此收筆了",
咁快又執筆呀!
你又話:"re你既人一定好開心架, 因為覺得自己既仔女又少一個競爭者對手",
"你係用一種冇事實根據既野黎抺黑人地", 咁你又用.
今年个个都報10間8間, 小一間又如何!
你仲話:"如果你剩係話民生嗰日安排差, 唔會有咁多人Re你啦!
如果計討論區的家長回應, "標題: 終於見完民生喇", 話佢嗰日安排差,點數都贏你九條街啦!, 仲未計其它標題, 唔通D家長个个有病, 輸打贏要

各位民生FANS, 我寫嘅嘢無駡過任何人, 我仲好同情d老師嗰日做到咁夜. 係你地回應過激, 我咪用激的方法回應囉!
面試嗰日安排差是事實, 並不表示間學校教學質素有問題, 我个大仔都係度讀緊小學, 小學幾好㗎!
身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.因此, 小朋友處事不當, 要講俾佢聽, 下次做好D. 同樣道理, 學校嗰日做得唔好, 咪要出聲囉!
如果下年5千个家長及小朋友,圍係學校鬥口, 日曬雨淋, 係馬路果D咪好危險
作者: dixdix    時間: 08-12-4 10:36

"你話: "為免不必要爭執, 我就此收筆了",
咁快又執筆呀!"

你都幾鐘意quota人地一句就算, 我都話"忍你唔到"囉。

""你又話:"re你既人一定好開心架, 因為覺得自己既仔女又少一個競爭者對手", ""
你個仔唔係民生讀, 咪少在一個對手囉, 唔通你get都第二個意思???

"如果計討論區的家長回應, "標題: 終於見完民生喇", 話佢嗰日安排差,點數都贏你九條街啦!, 仲未計其它標題, 唔通D家長个个有病, 輸打贏要"
我都話如果剩係話民生嗰日安排差, 我覺得冇問題,各人有唔同睇法, 但係有冇人好似你咁開thread抺黑人地, 唔好將你做既野同其他家長劃上等號啦,唔該!!

見你最後個段寫既野又正常番, 如果你開呢thread個時講呢樣野, 相信我一定唔會re你....
作者: myc214    時間: 08-12-4 13:37

BB_PYM
你話: "為免不必要爭執, 我就此收筆了

希望各位媽咪都幫到自己小朋友搵到心儀既學校,小朋友有一個愉快既幼稚園生活。:loveliness: :loveliness: :loveliness:
作者: connieandsimon    時間: 08-12-4 13:45

BB_PYM, dixdix

我以旁觀者睇,算我多事,以下唔LIKE,不要插我。
見到你地互罵.......真係覺得好恐怖,大家對MUNSANG都有自己固有既睇法,你地有權讀OR 唔讀,學校都有權收OR 唔收,大家係度發表完就算啦,無謂咁火 LA,息事寧人,大家都開心
作者: connieandsimon    時間: 08-12-4 13:49

myc214,

以下呢句野好似係我講喎!!!!!
你都幾LIKE quote 人野喎....

希望各位媽咪都幫到自己小朋友搵到心儀既學校,小朋友有一個愉快既幼稚園生活。

原帖由 myc214 於 08-12-4 13:37 發表
BB_PYM
你話: "為免不必要爭執, 我就此收筆了

希望各位媽咪都幫到自己小朋友搵到心儀既學校,小朋友有一個愉快既幼稚園生活。:loveliness: :loveliness: :loveliness: ...

作者: myc214    時間: 08-12-4 18:31

原帖由 connieandsimon 於 08-12-4 13:49 發表
myc214,

以下呢句野好似係我講喎!!!!!
你都幾LIKE quote 人野喎....

...

sorry....比你發現, (我小朋友都係民生in 到pm、k1)
作者: connieandsimon    時間: 08-12-4 22:54

恭喜妳.........你小朋友一定有一個愉快幼稚園生活啦

原帖由 myc214 於 08-12-4 18:31 發表

sorry....比你發現, (我小朋友都係民生in 到pm、k1)

作者: fc1668    時間: 08-12-4 23:19

其實小朋友去邊度讀都一樣開心架啦,最唔好開心係媽媽同佢搵學校搵足半年搵呢樣搞果樣到頭黎得個吉,仲要神咁早去交表面試去到又混亂早餐都無得食教又無得訓,搞咁多野去到見10分鐘又88.......走人 一個星期先得果兩日假走黎走去無左一日喇....朝朝6點起身返工,晚晚10點返到屋企仲要睇學校....所以話.....都係唔生好 煩死人

作者: BB_PYM    時間: 08-12-4 23:21     標題: 回覆 # 的文章

dixdix

"忍你唔到", 就可以出爾反爾, 你日日咁好火, 咪日日都......囉!

作者: Jen2008    時間: 08-12-5 06:15

My husband attended St. Catherine and Munsang's interviews 2 years ago with my elder daughter, the arrangements were very bad.  She was not offered a place for either one and my husband was MAD at these schools.

This year, I have to attend Munsang interview with my younger daughter as my darling refuse to go.  The outcome is my daughter gets a place and the father starts to love this school.

The fact is, parents think their children are the best, and become disappointed and frustrated when the children are not being selected.  My concern is finding a best school that welcomes my child instead of arguing about the result and the selection criteria.
作者: connieandsimon    時間: 08-12-5 16:48

呢兩個月搞囡囡入幼稚園既野,搞到我無覺好訓,搞到白頭髮都多左幾條

原帖由 fc1668 於 08-12-4 23:19 發表
其實小朋友去邊度讀都一樣開心架啦,最唔好開心係媽媽同佢搵學校搵足半年搵呢樣搞果樣到頭黎得個吉,仲要神咁早去交表面試去到又混亂早餐都無得食教又無得訓,搞咁多野去到見10分鐘又88.......走人  ...

作者: BB_PYM    時間: 08-12-7 01:29

dixdix:
幾千人同一日面試, 咪會亂囉!
咁多人迫係馬路等, 咪危險囉!
幾十人迫係間房度, 咪會嘈囉!
又嘈又亂,仲要趕時間,咪出事囉!
咁淺都唔明, ..........唉!!!!!!!!
你話覺得"冇問題,各人有唔同睇法",咪講番當日情況, 但要講事實, 唔係會孌無牙老虎㗎!
見討論區好多家長IN 完都係咁講, 咪批評吓囉!
批評吓學校啫! 又唔係咬你个仔, 都唔使話我"抺黑人地, 踩踏別人", 有人又話我"無風度",  "針對某一學校", "用字語氣令人不安", "你點做人, 你的小朋友將來多數都會一樣". "被人拒絕時,便"破口大罵"......, 仲話咁樣"恐怖" tim!
你吔都有姨媽姑爹, 親戚朋友的B下年要IN㗎, 下年"金猪年"仲多人呀!
學校唔改吓, 咪好多人死火, 唔好咁自私啦!!!
而家張張報紙日日咬政府, 話我"恐怖"个位人卿, 睇完報紙咪唔使出街.
呢D叫做社會良心!
作者: myc214    時間: 08-12-7 10:33

又,口黎
作者: jojoplanet    時間: 08-12-7 16:24

我個bb in咗6間, 民生既安排真係好差下喎...in完我就決定收都唔會讀架啦...最後都係無收啦,因為我個仔IN個時都未夠2歲,但又唔係好angry, 我覺得隨緣啦...阿仔not their cup of tea...咁硬有一間收佢架。。

不過我最唔高興係D IN既先生場戲都得唔係咁好囉。。。我答佢既問題佢都無聽完就走。。呢D咩態度呀。
作者: connieandsimon    時間: 08-12-7 18:25

真係要舉白旗...........我比多一個白旗

原帖由 myc214 於 08-12-7 10:33 發表
又,口黎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5