教育王國

標題: 有沒有2009 小一家長 ( Hello) ? [打印本頁]

作者: CML2006    時間: 09-6-22 17:31     標題: 有沒有2009 小一家長 ( Hello) ?

我囡囡今年升小一, 未來6年, 長路漫漫....  

仲未做好心理準備...

作者: Mandy0203    時間: 09-6-23 00:27

本來三女在幼稚園進行緊小一適應課程...
因為H1N1停課,停晒...
睇怕上到小一有排適應...唉~
作者: mabel_yu    時間: 09-6-23 00:50

係啦...H1N1停課,停晒...
好怕上到小一有排適應.....都唔知點好..... 學校比亞女D功課都做得77,88,,,so我都買咗D exercise比佢做....
作者: TAOTAOLEE    時間: 09-6-23 09:16

作者: CML2006    時間: 09-6-23 09:34

我好似好d, 我個女間幼稚園6月初已經開始"小一適應課程", 不過原本今個星期做評估, 停課之後改為 7月中做評估, 如果再停課, 都唔知温唔温書好.....
作者: CML2006    時間: 09-6-23 09:35

最担心係連畢業禮都取消.....
作者: CML2006    時間: 09-6-23 09:39

樓上有媽咪 post 咗 d 小學 exercise links, 我都係喺嗰度 download 落嚟比個女做...

**

原帖由 mabel_yu 於 09-6-23 00:50 發表
係啦...H1N1停課,停晒...
好怕上到小一有排適應.....都唔知點好..... 學校比亞女D功課都做得77,88,,,so我都買咗D exercise比佢做....

作者: KAnn    時間: 09-6-23 15:15

小朋友無機會同同學和老師逐一說再見, 好像有些可惜, 加上學校已通知如停課便取消所有活動,差不多要放假這個樣,不知是不是可以告訴亞女, 她己讀完高班, 有些似講故事而突然講完.
就算有工課做,都要等我放工回家才可教她, 故上星期已找了個私人補習,每日1.5hr, 好過去補習社,學校老師叫我同亞女keep 住,由其小一是間多功課的學校.

亞女的小學在八月尾有三天的適應日, 希望可幫她容易適應一點.
作者: Yuenchung    時間: 09-6-23 15:47

除左小朋友要心理準備, 唔好忘記媽咪都要心理準備呀, 通常第一年頭幾個月, 佢地都會有d 關於學校的事唔記得, 唔記得老師曾經講過的事, 唔知要做乜野功課, 唔知點解會某d事, 唔記得帶水杯回家, 唔見左d文具,毛巾, 書包,  校褸.... 等, 媽咪都要好平靜咁對待, 咪對佢地發脾氣呀 (忍住...去飲杯凍水), 你熱鬧得多, 佢地就錯得仲多, 無左自信, 你地可能要重頭教過架.  只要記住當你想熱鬧佢地之前, 想一想佢地兩三個月前仍是幼稚園學生咁就得啦.
作者: CML2006    時間: 09-6-23 16:12

我囡囡的同學剛好在 7 月初有 Birthday party,  希望到時 class teachers 會出現, 可以說再見, 還有未完成的紀念冊...

**

原帖由 KAnn 於 09-6-23 15:15 發表
小朋友無機會同同學和老師逐一說再見, 好像有些可惜, 加上學校已通知如停課便取消所有活動,差不多要放假這個樣,不知是不是可以告訴亞女, 她己讀完高班, 有些似講故事而突然講完.
就算有工課做,都要等我放工回家才可 ...

作者: jamieconnie    時間: 09-6-23 16:12

我個女小學8月底有3日比佢番學,要著校服添,

同佢已經做好心理準備啦
作者: CML2006    時間: 09-6-23 16:21

Thanks Yuenchung.

即係 EQ 要 高d,  Right?

相信初期我要不停提佢有冇漏功課, 漏 textbook, 漏文具...

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-23 15:47 發表
除左小朋友要心理準備, 唔好忘記媽咪都要心理準備呀, 通常第一年頭幾個月, 佢地都會有d 關於學校的事唔記得, 唔記得老師曾經講過的事, 唔知要做乜野功課, 唔知點解會某d事, 唔記得帶水杯回家, 唔見左d文具,毛巾, 書 ...

作者: Yuenchung    時間: 09-6-23 19:56     標題: 回覆 12# CML2006 的文章

唔好客氣, 我係過來人, 知道大多小朋友初入小一時都會有好多事發生, 其實佢地都好驚, 所以如果佢地最鐘意的人都唔幫佢, 佢地會好唔開心, 會覺得點解以前媽咪咁錫我, E 家返左小一後時時話我, 一定係自己無用, 讀唔到小學啦, 咁絕對對你地無好處, 一定要記住, 想鬧佢時就去飲杯凍水, 等幾分鐘後再同佢講你想講的話, 咁內容一樣, 但語氣就已經好唔同啦, 希望你地開心咁同小朋友迎接小一啦
作者: loklokma47    時間: 09-6-23 22:39

睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517
作者: jena2468    時間: 09-6-24 14:07

原帖由 loklokma47 於 09-6-23 22:39 發表
睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

thank you
作者: janetlam74    時間: 09-6-24 16:44

我覺得未上小一應盡情去玩,陪多些小朋友,
因上到小一會是另外一個世界.............小朋友有些慘!
小朋友童真和快樂真的很珍貴!
作者: CML2006    時間: 09-6-24 23:41

我個女一向對自己要求好低, 就算功課錯咗, 老師比 交义, 佢都唔覺得乜嘢,  呢樣我比較担心...

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-23 19:56 發表
唔好客氣, 我係過來人, 知道大多小朋友初入小一時都會有好多事發生, 其實佢地都好驚, 所以如果佢地最鐘意的人都唔幫佢, 佢地會好唔開心, 會覺得點解以前媽咪咁錫我, E 家返左小一後時時話我, 一定係自己無用, 讀唔到 ...

作者: CML2006    時間: 09-6-24 23:42

Thanks very much !

**

原帖由 loklokma47 於 09-6-23 22:39 發表
睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

作者: CML2006    時間: 09-6-24 23:48

我都想陪個女多d, 不過我要返工.

做家長嘅都唔舒服得去邊.

**

原帖由 janetlam74 於 09-6-24 16:44 發表
因上到小一會是另外一個世界.............小朋友有些慘!

作者: KAnn    時間: 09-6-25 15:25

清單很有用, 多謝.  請問如送飯去學校, 那種飯壺/盒最適合小一生用.
做亞媽真是要很高EQ...叫她練樂器和温習時
作者: CML2006    時間: 09-6-25 19:12

你打算 lunch time 送去學校?

有媽咪話要買有保温功能, and 有獨立盒仔裝餸嘅..

**

原帖由 KAnn 於 09-6-25 15:25 發表
清單很有用, 多謝.  請問如送飯去學校, 那種飯壺/盒最適合小一生用.
做亞媽真是要很高EQ...叫她練樂器和温習時

作者: dudu19812002    時間: 09-6-26 01:59

睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

要買咁多野既....
作者: CML2006    時間: 09-6-26 16:39

有部份已經有, 唔洗買, folder 可以用翻 Kindergarten 嗰個...

鉛筆/鉛串筆刨我都買開 Staedler, 不過佢嘅鉛比較深色.  刷子膠 用 Boxy

**

原帖由 dudu19812002 於 09-6-26 01:59 發表

要買咁多野既....

作者: KAnn    時間: 09-6-26 18:15

係啞, 學校很近, 可以送去學校.

有沒有那一款飯壺好用?

原帖由 CML2006 於 09-6-25 19:12 發表
你打算 lunch time 送去學校?

有媽咪話要買有保温功能, and 有獨立盒仔裝餸嘅..

**

作者: Yuenchung    時間: 09-6-26 23:18

原帖由 CML2006 於 09-6-24 23:41 發表

我個女一向對自己要求好低, 就算功課錯咗, 老師比 交义, 佢都唔覺得乜嘢,  呢樣我比較担心...

**

每個小朋友都有佢地一套父母理解唔到的學習方法, 你以為E套岩佢, 偏偏佢要用另一套先會上心, 所以唔好咁快話佢唔得住, 可以諗下, 你個女在學校係點表現, 老師的要求或對學生的表達如何? (例如, 老師說:小朋友, 做得唔好唔緊要, 做錯左唔使怕, 再做過就得啦...等, 咁小朋友咪以為只要做左就得, 唔一定要全對), 你個女可能以為佢所做的已經達標.

你試下好好對佢講一次, 俾佢試下做D野, 真係做唔到同佢一齊做一次, 到第二日再叫佢自己做一次, 如做到一半就輕輕讚下佢,但仍要明確俾佢知仲未得, 等第三日再做一次, 應該會好過之前一日, 咁又再讚佢多D, 但今次要有少少獎勵啦, 當然再明確地俾佢知佢還欠多少達標),  到第四日, 你會發現佢會知到你要的標準啦 (其實佢地真係會知, 但因太細仲未可以完全表達), 當佢全做到時, 佢就會有自信, 咁就會做到你想佢做的事啦.

放心, 有得教, 要教的方法太多啦. 總有一樣會岩你個女.
作者: zitawu    時間: 09-6-26 23:20

我小朋友同我個朋友對twins都係今年升小一, 請睇下以下網址有冇人"arm"

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: POSEMOM    時間: 09-6-26 23:43

作者: POSEMOM    時間: 09-6-26 23:46

作者: dudu19812002    時間: 09-6-27 00:30

原帖由 CML2006 於 09-6-26 16:39 發表
有部份已經有, 唔洗買, folder 可以用翻 Kindergarten 嗰個...

鉛筆/鉛串筆刨我都買開 Staedler, 不過佢嘅鉛比較深色.  刷子膠 用 Boxy

**

咁都好d,個清單真係好長....等我睇清楚邊d已經有先~~thks~
作者: CML2006    時間: 09-6-28 12:56

Hi, for your reference.....

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1225103

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2187929

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1079924

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=204064&extra=page=324&filter=0&orderby=dateline&page=1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2187929&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1

**
原帖由 KAnn 於 09-6-26 18:15 發表
係啞, 學校很近, 可以送去學校.

有沒有那一款飯壺好用?

作者: CML2006    時間: 09-6-28 13:09

Thanks YuenChung.

前幾日喺樓上 download 咗 d P.1 homework,  今朝比佢做, 佢竟然肯做 .  希望佢可以 keep 住肯做.

I am a working mom, my job already take more than 15 hours ( including traffic.... ) from me daily, and in most of days, she's been sleeping when I get home, that's why I used not to expect much from her as I can not give her much so far...

**  

原帖由 Yuenchung 於 09-6-26 23:18 發表

每個小朋友都有佢地一套父母理解唔到的學習方法, 你以為E套岩佢, 偏偏佢要用另一套先會上心, 所以唔好咁快話佢唔得住, 可以諗下, 你個女在學校係點表現, 老師的要求或對學生的表達如何? (例如, 老師說:小朋友, 做 ...

作者: CML2006    時間: 09-6-28 13:17

haha 你個仔同我個女一樣,  佢之前去interview 時夠膽死同校長講話 " 唔鍾意返學...  淨係鍾意玩同睇電視..."

大家努力!

**
原帖由 POSEMOM 於 09-6-26 23:43 發表
阿仔夜晚睡著時是最乖,最可愛的.所以,那時我好鍾意攬住佢黎錫.

但係一到叫佢做功課時(暫時都未使勞氣溫書),就死蛇爛鱔咁,又宜得劈鬼佢!

真係要好好控制自己至好!我最近聽到身邊有幾個識得既case,因為涉嫌虐兒而要 ...

作者: POSEMOM    時間: 09-6-28 18:25

作者: Yuenchung    時間: 09-6-28 23:50

原帖由 CML2006 於 09-6-28 13:09 發表
Thanks YuenChung.

前幾日喺樓上 download 咗 d P.1 homework,  今朝比佢做, 佢竟然肯做 .  希望佢可以 keep 住肯做.

I am a working mom, my job already take more than 15 hours ( including traffic.... ) fro ...

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好太深), 叫佢寫番俾你 (唔識的字可以漏空佢, 你話等媽咪估下, 你再寫番俾佢, 睇下岩唔岩), 如是者咁玩幾日, 如果佢OK就一路繼續,  之後再寫多D, 當佢上左小學時, 又叫佢寫下今日學校發生乜野事, 係咁既情況下, 小朋友又可以學到字, 又可以和媽咪傾計, 對你對佢都會好, 如果E樣唔得, 又可以試下第二樣呀.
作者: Octopusma    時間: 09-6-29 15:22

我阿仔今年都小一了, 雖然第一個月選擇左叫學校既飯, 睇落仲好多選擇, 阿仔自己選擇晒每日既菜色餐單, 不知咁開心, 但唔知耐左會唔會阿仔唔鐘意食呢....

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢減少偏食, 但就總覺得冇自己煮既好營養
我要返工一定整唔到新鮮飯俾佢食, 而姐姐又要湊住好曳既細佬, 婆婆身體麻麻又唔想佢辛苦

與其留隔夜飯送, 似乎又叫飯好D, 大家係我又會點選擇呢?
原帖由 Yuenchung 於 09-6-28 23:50 發表

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好 ...

作者: CML2006    時間: 09-6-29 18:55

Thanks for your input, Yuenchung,

Actually I am doing similar as yours to my girl.  
She loves playing so we will play spelling game / writting game..etc only at the days before school assessment, but of course she cannot keep playing them for hours, and ususally she will stop after 20 minutes.  We hope she can play those games daily but cannot currently.

Recently we sing nursery rhymes every night before bed, my husband has made himself some chinese-word card for 親子時間 ( the 30 minutes before my girl sleeps ).  My girl enjoys this moment everyday.

I will be patient.

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-28 23:50 發表

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好 ...

作者: CML2006    時間: 09-6-29 19:05

我會先嘗試訂學校飯, 但唔會比小朋友自己揀 ( 如果有得揀 ), 如果P1 同老師一齊食, 老師會鼓勵小朋友樣樣郝都要食, 避免偏食。

**

原帖由 Octopusma 於 09-6-29 15:22 發表
我阿仔今年都小一了, 雖然第一個月選擇左叫學校既飯, 睇落仲好多選擇, 阿仔自己選擇晒每日既菜色餐單, 不知咁開心, 但唔知耐左會唔會阿仔唔鐘意食呢....

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢 ...

作者: Yuenchung    時間: 09-7-5 11:52

原帖由 Octopusma 於 09-6-29 15:22 發表

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢 ...

小明友食屋企煮的飯當然係最好, 但小朋友先試學校飯又未嘗唔係好事, 學校飯難食, 就俾佢食多幾個月, 自己選擇左的餐單, 就要食那份餐, 千祈唔好諗住今日學校的餐唔岩小朋友就係屋企整一個飯盒叫佢帶返學食(因我知很多家長會咁做), 學校餐已是他們的選擇, 唔可以再多, 小朋友有太多選擇, 佢地唔識珍惜,  要等佢地知道幸福唔係必然, 山區的小朋友所食的俾學校難食十倍以上, 但他們沒有選擇餘地, 要讓小朋友學懂珍惜, 我們做家長要恨心D, 只要記住, 他們只係一餐唔好食, 唔會餓壞的,  希望能對小朋友好.
作者: Yuenchung    時間: 09-7-5 11:55

原帖由 CML2006 於 09-6-29 18:55 發表
Thanks for your input, Yuenchung,

Actually I am doing similar as yours to my girl.  
She loves playing so we will play spelling game / writting game..etc only at the days before school assessment, bu ...

你地會係做得好好的父母, 由其爸爸, 能抽時間陪伴小朋友是非常好的事, 繼續努力呀
作者: CML2006    時間: 09-7-6 15:40

Thanks, 大家都繼續努力 !

**

原帖由 Yuenchung 於 09-7-5 11:55 發表

你地會係做得好好的父母, 由其爸爸, 能抽時間陪伴小朋友是非常好的事, 繼續努力呀

作者: CML2006    時間: 09-7-6 16:25

"小學雜談 " 呢邊係唔係好多 "媒"..?
作者: chan803    時間: 09-7-6 17:32

原帖由 CML2006 於 09-7-6 16:25 發表
"小學雜談 " 呢邊係唔係好多 "媒"..?

多唔多/係唔係媒都唔使點理 ge, 咪當接收多 d 資訊.

得 ge 話, 最好自己去親身試過先.

唔好話 小學雜談, 成個 bk 都有機會有會員係做媒架啦.
作者: CML2006    時間: 09-7-6 17:56

Thanks.

喺 " 親子王國 " 嗰邊賣廣告, 好快會有管理員做嘢, 通常個 topic 捱唔到半日, 但呢邊好似free 好多.

我初黎 ( 小雜) 步到, 要 d 時間適應...

**

原帖由 chan803 於 09-7-6 17:32 發表

多唔多/係唔係媒都唔使點理 ge, 咪當接收多 d 資訊.

得 ge 話, 最好自己去親身試過先.

唔好話 小學雜談, 成個 bk 都有機會有會員係做媒架啦.

作者: chan803    時間: 09-7-6 18:04

原帖由 CML2006 於 09-7-6 17:56 發表
Thanks.

喺 " 親子王國 " 嗰邊賣廣告, 好快會有管理員做嘢, 通常個 topic 捱唔到半日, 但呢邊好似free 好多.

我初黎 ( 小雜) 步到, 要 d 時間適應...

**

...

咁無證無據, 又唔可以實牙實齒話人係媒架 ma, 最多都係疑似做媒, 想 report 都唔夠料 ma.

不過有人 當日 18.xx 開 post, 咁啱就有位用咗成兩日註冊, 啱啱當日先至註冊成功的新會員, 搵到佢個 topic, 仲可以在 20.xx 發表回應.  咁你自己評估下有無做媒成份啦.

我就真係唔知啦
作者: CML2006    時間: 09-7-6 18:26

可能係比較罕見嘅巧合...

**

原帖由 chan803 於 09-7-6 18:04 發表

咁無證無據, 又唔可以實牙實齒話人係媒架 ma, 最多都係疑似做媒, 想 report 都唔夠料 ma.

不過有人 當日 18.xx 開 post, 咁啱就有位用咗成兩日註冊, 啱啱當日先至註冊成功的新會員, 搵到佢個 topic, 仲可以在  ...

作者: 盛盛媽咪    時間: 09-7-6 22:09

大家好..

我囝囝今年都係升上小一呀.. 請多多指教 ~~

原帖由 CML2006 於 09-6-22 17:31 發表
我囡囡今年升小一, 未來6年, 長路漫漫....  

仲未做好心理準備...

作者: CML2006    時間: 09-7-7 11:29

Hello !  

**

原帖由 盛盛媽咪 於 09-7-6 22:09 發表
大家好..

我囝囝今年都係升上小一呀.. 請多多指教 ~~

作者: CML2006    時間: 09-7-7 12:28

Hi.

Public library 有個 kids website 幾好, 好啱小學生睇

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lan.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lea.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_sto.html
作者: Edmondhui    時間: 09-7-8 13:51     標題: thx....真啱小學生睇

:loveliness: thx真啱小學生睇。我囝囝今年9月都上小一,有時間多多指教、、、、。
quote]原帖由 CML2006 於 09-7-7 12:28 發表
Hi.

Public library 有個 kids website 幾好, 好啱小學生睇

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fun_lan.html

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/kids_teens/ele_res/ele_kid/web_fu ... [/quote]
作者: chan803    時間: 09-7-8 16:55

原帖由 CML2006 於 09-7-6 18:26 發表
可能係比較罕見嘅巧合...

**

你心地真係好.....咁加埋下面兩個例子, 咪更加罕見

Case 2:

@21.43: Member B: 我係www.????.com 揾到我個model.

Next day:
@00.xx: Member A: e..睇落都好正喎,等我聽日打電話問下啲資料先!

@16.xx: Member A: 嘩!太好啦!原來可以有實物睇 ,唔洗盲中中買左番黎先知唔啱 等我聽日同個仔去望下先

@21.xx  Member A: 係www.????.com 揾到我個model.

Case 3:

Member B: …比人當係媒, 重要人生攻擊。…

咁 member C (即是我 ) 就咁回佢啦:  …有咁 ge 事, 係真的話, 記得要 '舉報' 佢呀. …

點知今次係 member A 咁講 wor: …順帶一提,我不會舉報任何用戶…
作者: CML2006    時間: 09-7-8 17:41

其實你睇到嘅嘢我都睇到...  既然有家長覺得冇問題嘅我咪當睇唔到 lor..

以前曾經幫業餘話劇團做過少少編劇工作, 知道夾硬揾d對白黎講都幾辛苦.  

而且由始至終好似冇人講過 " 我冇做媒 ! "

**
原帖由 chan803 於 09-7-8 16:55 發表

你心地真係好.....咁加埋下面兩個例子, 咪更加罕見

Case 2:

@21.43: Member B: 我係www.????.com 揾到我個model.

Next day:
@00.xx: Member A: e..睇落都好正喎,等我聽日打電話問下啲資料先!

@16.xx: Mem ...

作者: CML2006    時間: 09-7-8 17:55

You are welcome !

**

原帖由 Edmondhui 於 09-7-8 13:51 發表
:loveliness: thx真啱小學生睇。我囝囝今年9月都上小一,有時間多多指教、、、、。
quote]原帖由 CML2006 於 09-7-7 12:28 發表
Hi.

Public library ...

作者: chan803    時間: 09-7-8 17:57

原帖由 CML2006 於 09-7-8 17:41 發表
其實你睇到嘅嘢我都睇到...  既然有家長覺得冇問題嘅我咪當睇唔到 lor..

以前曾經幫業餘話劇團做過少少編劇工作, 知道夾硬揾d對白黎講都幾辛苦.  

**
...

好多人視而不見呀 ma.

好似我幾年前整咗個 summary topic, 講明乜資料都已 post 晒, 都仲日日有members 留 email 要收料

再三叫人唔好留 email 都無乜人理
作者: CML2006    時間: 09-7-8 18:20

more...

Maths:
http://www.thekidzpage.com/learninggames/mathgames/FLASHCARDSsingledigits.html

Music match:
http://www.thekidzpage.com/learninggames/online_games/musicmatch/MusicMatch-Game.html

呢個可以揀 age:
http://www.knowledgeadventure.com/6-year-old-games.htm
作者: CML2006    時間: 09-7-8 18:36

haha....  下次你不妨喺個 topic name 度註明 " 請留意第一個 post / 請勿留 email "

**

原帖由 chan803 於 09-7-8 17:57 發表

好多人視而不見呀 ma.

好似我幾年前整咗個 summary topic, 講明乜資料都已 post 晒, 都仲日日有members 留 email 要收料

再三叫人唔好留 email 都無乜人理 ...

作者: chan803    時間: 09-7-9 09:01

原帖由 CML2006 於 09-7-8 18:36 發表
haha....  下次你不妨喺個 topic name 度註明 " 請留意第一個 post / 請勿留 email "

**

試過啦, 搬咗過來教育王國之後改唔到 topic title 呀

搵版主幫手又無人覆我
作者: brian61950    時間: 09-7-9 11:32

原帖由 janetlam74 於 09-6-24 16:44 發表

if you think so, only international school is suitable for your son.
normal school never never stop to push your son & you if the point not over 85-90.
作者: CML2006    時間: 09-7-9 13:49

而家改到, 我啱啱加咗 " hello " ..

教育王國人流冇 baby kingdom 咁多, 冇嗰邊咁 flexible.

**

原帖由 chan803 於 09-7-9 09:01 發表

試過啦, 搬咗過來教育王國之後改唔到 topic title 呀

搵版主幫手又無人覆我

作者: chan803    時間: 09-7-9 16:44

原帖由 CML2006 於 09-7-9 13:49 發表
而家改到, 我啱啱加咗 " hello " ..

教育王國人流冇 baby kingdom 咁多, 冇嗰邊咁 flexible.

**

晨早試咗啦, 我估係 system bugs, 由 bk 搬過黎 ge 舊 topic 先至會有 ge 問題
作者: CML2006    時間: 09-7-9 19:19

I see....  其實我唔係好鍾意 呢邊嘅板面.. 個 feel 好悶..

**

原帖由 chan803 於 09-7-9 16:44 發表

晨早試咗啦, 我估係 system bugs, 由 bk 搬過黎 ge 舊 topic 先至會有 ge 問題

作者: CML2006    時間: 09-7-9 19:51

more...

http://www.learninggamesforkids.com/animal_and_nature_games.html
作者: brian61950    時間: 09-7-9 20:55

just say hello
作者: chan803    時間: 09-7-9 21:56

原帖由 CML2006 於 09-7-8 17:41 發表

而且由始至終好似冇人講過 " 我冇做媒 ! "

**
...

真相大白了.

估唔到成 11個分身:tongue:
作者: CML2006    時間: 09-7-10 12:10

係 12 個 呀....  應該仲有, 但可能唔同 IP...

**

原帖由 chan803 於 09-7-9 21:56 發表

真相大白了.

估唔到成 11個分身:tongue:

作者: chan803    時間: 09-7-10 12:15

原帖由 CML2006 於 09-7-10 12:10 發表
係 12 個 呀....  應該仲有, 但可能唔同 IP...

**

乜 bk 唔係要用 isp 的 email a/c 先可以登記到咩? 邊度搵咁多 isp email a/c 呀? 定係又轉咗例呀?

不過佢都叫做搵咗幾個潛在客戶 ge:D
作者: CML2006    時間: 09-7-10 13:00

可能 "教育王國" 有唔同 system, 唔同要求...

**

原帖由 chan803 於 09-7-10 12:15 發表

乜 bk 唔係要用 isp 的 email a/c 先可以登記到咩? 邊度搵咁多 isp email a/c 呀? 定係又轉咗例呀?

不過佢都叫做搵咗幾個潛在客戶 ge:D

作者: KadenceCheng    時間: 09-7-14 18:02

係呀, 所以我比囡囡現在已經參加o的小一暑假班, 有o的worksheet 做o下, 等佢適應先, 唔係到9月返學就會唔記得K3 o的野家啦!

起碼呢兩個月佢地小朋友都有o的野學o下先!

作者: raikkonen    時間: 09-7-20 15:52

大家好呀, 小女都係升小一, 大家可以交流下.
作者: CML2006    時間: 09-7-25 00:06

Hello.....

仲有個幾月就開學喇 !

**

原帖由 raikkonen 於 09-7-20 15:52 發表
大家好呀, 小女都係升小一, 大家可以交流下.

作者: chan803    時間: 09-7-30 14:21

你地有無磅過 d 書幾重呀

我啱啱磅過, d 書 共重 3.9kg, 未計作業.

希望到時執完書包, 會輕返一半啦:)
作者: CML2006    時間: 09-7-30 14:29

d 書 共重 3.9kg, 未計作業   ??

仲未計筆盒 / 水壺 / 小食盒 / 書套 / 手帕 / 吊飾 / 外套 / 遮 ....

我個女間學校開學至派書,  and...  我仲未買書包...

原帖由 chan803 於 09-7-30 14:21 發表
你地有無磅過 d 書幾重呀

我啱啱磅過, d 書 共重 3.9kg, 未計作業.

希望到時執完書包, 會輕返一半啦:)

作者: chan803    時間: 09-7-30 14:54

原帖由 CML2006 於 09-7-30 14:29 發表
d 書 共重 3.9kg, 未計作業   ??

仲未計筆盒 / 水壺 / 小食盒 / 書套 / 手帕 / 吊飾 / 外套 / 遮 ....

我個女間學校開學至派書,  and...  我仲未買書包...

...

希望到時學校有地方比佢地放文具 (e.g. 顏色筆) 啦, 唔使帶黎帶去:D

早排唔去書展睇 & 試? 唔使去唔同地方試唔同牌子 wor.

我買咗 spi active small, 重 900g
作者: CML2006    時間: 09-7-30 17:26

學校應該有 locker, 不過我都放個筆袋入書包.

我地冇去書展, 我個女成口蛀牙, 我驚個女喺書展見到靚模食雪糕, 佢又要食!

( 我會按照原定計劃 8月至去睇&試, 有可能買"雪瑩mommy 嗰張, because $1200 好似平好多,  anyway 到時試咗先至决定...)

**

原帖由 chan803 於 09-7-30 14:54 發表

希望到時學校有地方比佢地放文具 (e.g. 顏色筆) 啦, 唔使帶黎帶去:D

早排唔去書展睇 & 試? 唔使去唔同地方試唔同牌子 wor.

我買咗 spi active small, 重 900g ...

作者: CML2006    時間: 09-7-30 17:35

....  我想買 Charlie Brown 系列 ge 書包.

**

原帖由 chan803 於 09-7-30 14:54 發表

我買咗 spi active small, 重 900g ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5