教育王國

標題: 原來不是band 1 難入, band 2 學位也難求 [打印本頁]

作者: 上校車    時間: 09-7-18 11:38     標題: 原來不是band 1 難入, band 2 學位也難求

幫朋友問, 佢小朋友係BAND 2 中游, 不敢奢望入讀BAND 1 學校

請問, 培道, 九龍塘真光中學, 潔心林炳炎, 香島, 深水步匯基等....派位後叩門還有機會嗎 ? 大家又點睇呢幾間中學
作者: dder    時間: 09-7-18 20:37

當然啦..好多人(band2頭中尾) 都會把band 2學校放第一志願...一樣多人.
作者: 上校車    時間: 09-7-19 11:43

同埋我覺得band 2 學位比較少
請問對我所提出既學校有無咩意見 ? 謝謝
作者: ANChan59    時間: 09-7-19 13:10

原帖由 上校車 於 09-7-19 11:43 發表
同埋我覺得band 2 學位比較少

Why you say so?  It's equal for all bands.  Top Band 2 also apply for band 1, the same for bottom band 1 also apply for top band 2.

My experience is not just band 1, each band has its own competition.
Band 1 - top in academic, conduct and reputation;
Band 2 - reasonable good in academic and conduct;
Band 3 - reasonable conduct.
作者: SOLAR08    時間: 09-7-20 01:02

作者: 上校車    時間: 09-7-20 09:31

原帖由 SOLAR08 於 09-7-20 01:02 發表
培道同女子真光都唔駛唸(女子真光可以話係冇位,但我亞女同你朋友既情況一樣, 你BAND2中,去叩過門,但係唔收). 培道有255個左右既學生有機會考試,但係爭既位可能係講緊十個八個位, 你可以想像到收你既機會係1/25.

你 ...

多謝意見, 培道和九龍真光居然難叩門 ? 真係估唔到
朋友會先考慮九龍區的band 2 學校
直資佢想考培基

作者: sctyu    時間: 09-7-20 11:19

原帖由 上校車 於 09-7-20 09:31 發表

多謝意見, 培道和九龍真光居然難叩門 ? 真係估唔到
朋友會先考慮九龍區的band 2 學校
直資佢想考培基

培道超靚校舍,環境優雅,加分
作者: 草帽    時間: 09-7-21 18:03

培基??
9/7打電話去已經話收滿,如果有位記得通知聲!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5