教育王國

標題: 住荃灣,讀聖心,係唔係好殘忍?? [打印本頁]

作者: chris812    時間: 09-8-5 15:56     標題: 住荃灣,讀聖心,係唔係好殘忍??

我個女女08年11月出世的,幾好動的(大D唔知)

我同先生諗住過多1年買樓,係屯門(因無錢)
我先生屋企人係中西區住,咁我又幾仲意聖心, 聖嘉勒, 堅道真光,, 禮賢會, 聖公會

1)如果要呀女讀聖心,係唔係唔係咁人道呢?要佢山長水遠,同麻聖心好在有小學中學,又活動教學(比較起其他名校黎講)

2)同麻係唔係無過海校車坐架??(因為我要返工,呀女都係婆婆湊多,即係荃灣),我見有d  bkmama好似會組車一齊搭車

3)荃灣個幼稚園係好??咁我諗點好多唔及中西區好??係唔係呢?

4)呀女係細女,應該係唔係比較難呢d名校的nursery??

我乜都唔識
十萬個唔該...
作者: w_y    時間: 09-8-5 16:07

chk pm &  你阿女要下年至考得. 慢慢諗清楚.

原帖由 chris812 於 09-8-5 15:56 發表

我先生屋企人係中西區住,咁我又幾仲意聖心, 聖嘉勒, 堅道真光,, 禮賢會, 聖公會

1)如果要呀女讀聖心,係唔係唔係咁人道呢?要佢 ...

作者: 060905    時間: 09-8-5 16:58

除左聖公會, 我無帶盈盈去考外, 你講個4, 我上年全部都有同盈盈考呀!

聖心唔係活動教學架!

作者: zitaeric    時間: 09-8-5 20:31

如題,其實你自己心裏都有答案,何苦...
作者: fatty爸    時間: 09-8-5 21:20

當然辛苦啦,尤其聖心幼稚園係羅便臣道(唔係堅道),交通選擇更少,不過正如上面講,你心中已經有答案啦
作者: catcat0000    時間: 09-8-5 22:00

作者: catcat0000    時間: 09-8-5 22:01

作者: gtsluk    時間: 09-8-6 09:01

其實你呢個係一個假設性問題, 雖然我唔認為0811的小朋友入讀SHCK 的機會比其他月份的小朋友低, 但真的可以收了小朋友再考慮住址問題.

以我所知, 聖心(甚至你其他的心水選擇)是沒有校車從荃灣出發的, 所以只有褓姆車;而褓姆車的安全問題, 就要由家長自己衡量, 因為他們是不受學校監管的.至於車程, 由荃灣出發再到其他地區如青衣/美孚/九龍站等等接其他學生,起碼要1個鐘啦..

就我自己的經驗, 我們住青衣,當知道小朋友被香港區的學校錄取時, 曾考慮搭褓母車, 但又要早成1hour 出發, 所以便積極搵屋搬; 以我的budget買唔起港島區的樓,所以唯有選擇校車到的地區...所以, 若最後真的被取錄, 真的要認真考慮交通問題...

原帖由 chris812 於 09-8-5 15:56 發表

作者: 060905    時間: 09-8-6 09:25

我識有人係12月出世, 聖心都收。

原帖由 catcat0000 於 09-8-5 22:00 發表
唔好LAW離煩啦,11月細女無MUG機會入嫁啦......

作者: venuscc    時間: 09-8-6 17:54

暫時全香港(區),好似只得一間學校(連幼稚園部)系有校車過海,其他都無,最多只得保姆車(即系街車,唔系學校自己車),我個女都系要過海,之前系系個間唯一有校車嘅幼稚園上K1,不過今年都要轉去柏道一間女校讀K2,我系每日自己接佢來回(因為無車),小朋友要坐車返學一定比唔使坐嘅要辛苦,不過如果自己有時間陪佢都OK,只因可以多啲照顧佢,佢肚仔餓可以比野佢食,放學仲可以抱住佢訓,辛苦就一定系架啦,如果你林住小學都系咁讀,幼稚園開始最好就要習慣啦,小學學習壓力大會仲辛苦,不過我女未必小學讀對面海!
作者: ICbaby    時間: 09-8-7 21:49

原帖由 zitaeric 於 09-8-5 20:31 發表
如題,其實你自己心裏都有答案,何苦...

真係何苦呢!

我聽過有d住上水 去kln tong返kg
小朋友又細個,急起尿上黎,又唔話比校車ee 知,
最後係車度lai 尿, 真係好可憐....
作者: airforce1    時間: 09-8-7 22:44

申請先啦.  Acccept咗再consider
作者: rleung    時間: 09-8-8 20:44

作者: hellomickey    時間: 09-8-8 21:41

申請多幾間幼稚園,等accept再慢慢揀,個個都係咁架,大把時間考慮
作者: mingherny    時間: 09-8-8 21:46

No way for a little kid...too much travel la
作者: 6289wai    時間: 09-8-8 22:15

小孩子花太多時間和精力在交通上,就算學校教得很好也沒用,因為再也吸收不到,尤其她太細了,何苦呢!

作者: 060905    時間: 09-8-9 02:14

其實有好多父母都會為左子女, 搬去名校區住架!

原帖由 6289wai 於 09-8-8 22:15 發表
小孩子花太多時間和精力在交通上,就算學校教得很好也沒用,因為再也吸收不到,尤其她太細了,何苦呢!

作者: zitaeric    時間: 09-8-10 15:43

2)同麻係唔係無過海校車坐架??(因為我要返工,呀女都係婆婆湊多,即係荃灣),我見有d  bkmama好似會組車一齊搭車

如果又冇考慮搬區搬屋,又冇校車,更甚者要個老人家帶,真係幾好都假,係好好好幸苦.如果你真係好喜歡,你自己先搭車考察吓,我住中西區,聖心係好,但係地点實在麻麻,我報了都冇考...
作者: 060905    時間: 09-8-10 16:13

我自己都係住中西區, 盈盈讀聖心下午班, 因為我要返工, 都係婆婆湊出湊入, 婆婆個膝頭哥麻麻地, 行得斜路辛苦, 所以盈盈會坐校車返學。

原帖由 zitaeric 於 09-8-10 15:43 發表

如果又冇考慮搬區搬屋,又冇校車,更甚者要個老人家帶,真係幾好都假,係好好好幸苦.如果你真 ...

作者: airforce1    時間: 09-8-10 21:18

原帖由 060905 於 09-8-9 02:14 發表
其實有好多父母都會為左子女, 搬去名校區住架!

想信唔係個個父母Afford 到.
不過都係考咗先.  我都係報咗先.
Accept咗先諗下一步.  呢啲都係明年嘅事
作者: 薳然媽媽    時間: 09-8-10 22:45

考左收先至再詳細考慮啦.
我大女黎緊升低班(即K2), 當初都係報左,考左,收先至算, 到收左, 就PLAN (都PLAN左大半年)搬去對面海住 (近學校D樓) & 會唔做工或轉工去對面海做, 點知開學前D樓係咁升, 失哂預算, 又加上我響現有公司有D新工作機會 BUT真係好多野做, 所以只好搬去近屋企又近地鐵站(方便過海轉校車)既樓住.  其實我講咁多都係表示, 今日唔知聽日事, 好似我咁PLAN哂又點呀, 話唔定您聽日中六合彩頭獎, 可以搬去花園台住呢.  依家報左, 若收左, 您都仲可以揀, 您揀人, 好過人揀您呀麻.  唔好比自己後悔.

聖心幼稚園係活動教學架, 小學就唔係.  

講開保母車, 今年開始上午班開到條線由青衣經奧運站,九龍站返學.  確實係擔心唔可以直入學校, 要阿囡行100級樓梯 (唔肯定)架. 不過我就唔係太擔心保母車不受監管, 因為就算係校車受監管又點呢, 係咪100%保證無意外呢.  有時就正因為係校車, 反而唔係咁理會家長既意見.

作者: Little_cy    時間: 09-8-10 23:08

係呢, 保母車開到青衣牙, 佢地點收費呀, 早上幾點上車呀 (我都係幫我朋友問既), 我個女以前都係聖心
原帖由 薳然媽媽 於 09-8-10 22:45 發表
考左收先至再詳細考慮啦.
我大女黎緊升低班(即K2), 當初都係報左,考左,收先至算, 到收左, 就PLAN (都PLAN左大半年)搬去對面海住 (近學校D樓) & 會唔做工或轉工去對面海做, 點知開學前D樓係咁升, 失哂預算, 又加上我 ...

作者: MrsFlower    時間: 09-8-27 11:50

1. 21
複製代碼
[quote]

請問你最後選擇褓姆車嗎? 可否分享你的做法, 因我有同樣問題, 現在十分心急.  謝謝
作者: stefi    時間: 09-8-31 00:25

我都係0811 mami, 我都想揀d好既學校, 不過驚太遠, b女返學會辛苦, 所以只係會揀近屋企好d既學校~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5