教育王國

標題: 09/10 K1A (Kent Road) 一齊傾下呀~~ [打印本頁]

作者: Bebichhichi    時間: 09-8-17 23:18     標題: 09/10 K1A (Kent Road) 一齊傾下呀~~

我個仔仔叫Jason, 仲有無其他同學仔呀??
作者: kamchai    時間: 09-8-22 16:53

Hi, 我囡囡都係 K1A (Kent Rd) A.M.
作者: Bebichhichi    時間: 09-8-26 22:22

嘩~~終於有人同班啦 係呢, 你聽日返幾點呀? 我仔仔返9點呀.

點解k1A咁小人既

原帖由 kamchai 於 09-8-22 16:53 發表
Hi, 我囡囡都係 K1A (Kent Rd) A.M.

作者: 330    時間: 09-8-30 00:58

我囡囡都係K1Aam

原帖由 Bebichhichi 於 09-8-26 22:22 發表
嘩~~終於有人同班啦 係呢, 你聽日返幾點呀? 我仔仔返9點呀.

點解k1A咁小人既

作者: Bebichhichi    時間: 09-8-31 00:47

真係好, 又多一個同學仔啦

原帖由 330 於 09-8-30 00:58 發表
我囡囡都係K1Aam

作者: salai    時間: 09-9-1 21:10

Nice to meet you all. My daughter is also in K1A class, her name is Tsz Yau. Since I haven't went to school with her, I still don't know what she's performance in the class. These two days after school, She looked pleasant. I asked her what the name of the class teacher, she said Ms So, and have three teachers in the class. I asked her what did in the class, she said singing, dancing and play toys, etc. How about yours kids?
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-2 23:08

呢幾日我都有問仔仔(jason fu), 佢話第一日睇doramon, 第二日好似係fireman, 今日係barney, 唔知係咪真? 不過我見佢幾日都好開心, 我返工返黎佢就拎d貼紙比我, 仲講係ms so 比架.  希望黎緊既日子佢都可以開開心心返學啦^_^

係呢, 想問下你地知唔知帶d雨衣返學有咩要求架? 我見書包仔好細, 都唔知點擺??

原帖由 salai 於 09-9-1 21:10 發表
Nice to meet you all. My daughter is also in K1A class, her name is Tsz Yau. Since I haven't went to school with her, I still don't know what she's performance in the class. These two days after schoo ...
作者: salai    時間: 09-9-3 00:12

The school has no cover from school gate to class room, school required to bring rain coat in case of rainning.
作者: kamchai    時間: 09-9-3 16:34

Jason好叻仔講到咁多野比你聽.我個囡
每日都淨係話Ms.Leung&Ms.So同佢玩具!
今日就話老師請佢食紫菜, (佢件外套有D紫菜碎), 都唔知真定假, 最怕她"為食"攞了其他小朋友既野食又話人地請她食咋!
作者: kamchai    時間: 09-9-3 16:41

其實我都有諗是否要穿rain coat?因為我囡上車地點有蓋不用淋雨, 而學校落車位置(我囡是坐根德園校車的)是於學校正門, 正門一路入到課室都是有蓋的, 咁其實是否不用穿雨衣?
原帖由 salai 於 09-9-3 00:12 發表
The school has no cover from school gate to class room, school required to bring rain coat in case of rainning.

作者: Bebichhichi    時間: 09-9-4 17:59

係真架, 我見jason 仔書包都有紫菜.  不過你個女都食得好快bor

原帖由 kamchai 於 09-9-3 16:34 發表
Jason好叻仔講到咁多野比你聽.我個囡
每日都淨係話Ms.Leung&Ms.So同佢玩具!
今日就話老師請佢食紫菜, (佢件外套有D紫菜碎), 都唔知真定假, 最怕她"為食"攞了其他小朋友既野食又話人地請她食咋! ...

作者: Bebichhichi    時間: 09-9-4 18:00

raincoat 有無咩限制架?

原帖由 salai 於 09-9-3 00:12 發表

作者: salai    時間: 09-9-4 19:45     標題: 回覆 12# Bebichhichi 的文章

I just put a fit size rain coat for her.
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-5 23:29

有公仔ok ma?

原帖由 salai 於 09-9-4 19:45 發表
I just put a fit size rain coat for her.

作者: Bebichhichi    時間: 09-9-8 09:13

究竟class a d 人去晒邊? 好似無乜人既

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-5 23:29 發表
有公仔ok ma?

作者: salai    時間: 09-9-8 21:48     標題: 回覆 14# Bebichhichi 的文章

My daughter is red colour with yellow duck duck, I don't know the school accept or not.
作者: SiuSeeSee    時間: 09-9-8 23:56     標題: 我個仔叫彭穎浠 Raven

Hello. 我個仔叫彭穎浠 Raven. 我問佢有咩同學, 佢話Jason Fu.  

Hello, Jason媽 - Jason 係邊道上車ge?

家長briefing day 見過 Ms So and Ms Leung, ok esp Ms So.

Raven 話昨日玩平衡木. Everyday there is either sticker or snack (e.g.棉花糖)in his school bag. He seems happy and likes to go to school.

About raincoat.  The school rule - wear the raincoat before you get into the school bus.
作者: kamchai    時間: 09-9-9 17:12

原本今日開齋用件新雨褸, 點知臨上校車又出太陽.
所以將件雨褸塞埋入書包, 都係o岩o岩夠位咋!所以建議你都係買件輕巧d好!(原本呢件"斗篷"雨褸都係留番大d小學先用)
原帖由 Bebichhichi 於 09-9-5 23:29 發表
有公仔ok ma?

作者: kamchai    時間: 09-9-9 17:17

今日學校有通告關於流感, 雖然好多媽咪話唔驚得咁多, 但係每日囡囡放學回家我都驚佢中招,
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-11 22:53

岩岩問完jason 仔, 問佢係咪有同學仔叫raven? 佢竟然答.........唔知道 @_@

我個仔係將軍澳上車架? 你呢?

原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-8 23:56 發表
Hello. 我個仔叫彭穎浠 Raven. 我問佢有咩同學, 佢話Jason Fu.  

Hello, Jason媽 - Jason 係邊道上車ge?

家長briefing day 見過 Ms So and Ms Leung, ok esp Ms So.

Raven 話昨日玩平衡木. Everyday there is eit ...

作者: 阿Q仔    時間: 09-9-12 23:33

Hello..大家好!我囝囝叫浩柱(ROY)!很高興認識大家^^
作者: SiuSeeSee    時間: 09-9-14 00:27

係呀? 但係我每天問個仔有乜其他同學仔, 他仍然答只有Jason Fu !
小兒在奧運站上車, 所以不同校巴呢!

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-11 22:53 發表
岩岩問完jason 仔, 問佢係咪有同學仔叫raven? 佢竟然答.........唔知道 @_@

我個仔係將軍澳上車架? 你呢?

作者: Bebichhichi    時間: 09-9-14 22:06

我岩岩再問jason仔啦, 佢話有raven呀, 仲有raven 拎左佢d 玩具wor, 所以佢喊, 不過都唔知係咪亂up hehe

係呢, 今日派左本書係咪唔水再拎返sch架?

原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-14 00:27 發表
係呀? 但係我每天問個仔有乜其他同學仔, 他仍然答只有Jason Fu !
小兒在奧運站上車, 所以不同校巴呢!

作者: 330    時間: 09-9-15 04:36

搬了屋,剛剛才安裝上網,同大家打個招呼先!你們好!

我都聽囡囡講返學有Doramon,Barney同Hello Kitty睇呀!囡囡返學真係好開心..成日同人講學校有魚餵,又有木橋玩,仲有得彈琴添,我聽到當然比佢更開心啦!嘻嘻.....

囡囡話茶點老師唔比分享要遲d先,唔知係咪要生日會先可以呢?

佢仲成日提起Miss So,好似婆婆見佢開水喉只有少少水出,於是就主動幫佢開大d,囡囡就話Miss So話係咁呀..唔會整濕d衫喎!好似今日佢聽到公公想掉去茶點吃剩的麵飽,佢就話Miss So說返屋企再慢慢食,唔比公公掉,我問佢鍾意Miss So多d定媽媽多d,佢答我Miss So又鍾意媽媽又鍾意,我聽到真係好安慰呀!

以後我們大家上來互相匯報行情啦!

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-2 23:08 發表
呢幾日我都有問仔仔(jason fu), 佢話第一日睇doramon, 第二日好似係fireman, 今日係barney, 唔知係咪真? 不過我見佢幾日都好開心, 我返工返黎佢就拎d貼紙比我, 仲講係ms so 比架.  希望黎緊既日子佢都可以開開心心返 ...

作者: 330    時間: 09-9-15 04:45

囡囡話老師說要帶返學校,佢話老師說要同爸爸媽媽喺屋企一齊睇,佢說老師有一本好大本係一模一樣,係咪真係要帶返學校就唔知喇!

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-14 22:06 發表
我岩岩再問jason仔啦, 佢話有raven呀, 仲有raven 拎左佢d 玩具wor, 所以佢喊, 不過都唔知係咪亂up hehe

係呢, 今日派左本書係咪唔水再拎返sch架?

作者: SiuSeeSee    時間: 09-9-15 23:50     標題: Raven 話同學有 Jason Fu and 盧嘉如

Raven彭穎浠 話同學有 Jason Fu and 盧嘉如.

Book係要帶返學校, until 教完.  If I remember correctly, Ms So mentioned at briefing session - If you see the chop like "我已學會了", you can keep the book at home.
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-16 13:06

jason 到而架都講唔出d同學仔名呀, 真係比佢激死~
我就係見到本書都無chop 印, 所以先奇怪要唔要帶返sch, 不過又唔見手冊有講幾時要帶返去bor???

唉~~jason 今日病左, 請假一天, 本來都好地地既, 唔知點解星期一放學返黎之後就開始咳, 一定又係交义感染啦 @_@

原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-15 23:50 發表
Raven彭穎浠 話同學有 Jason Fu and 盧嘉如.

Book係要帶返學校, until 教完.  If I remember correctly, Ms So mentioned at briefing session - If you see the chop like "我已學會了", you can keep the book at ...

作者: kamchai    時間: 09-9-16 17:04

Woo! 你囡囡可以講到咁多比你聽 . 我個囡仍然是"玩玩具", 然後擺好, 然後伏低!
原帖由 330 於 09-9-15 04:36 發表
搬了屋,剛剛才安裝上網,同大家打個招呼先!你們好!

我都聽囡囡講返學有Doramon,Barney同Hello Kitty睇呀!囡囡返學真係好開心..成日同人講學校有魚餵,又有木橋玩,仲有得彈琴添,我聽到當然比佢更開心啦!嘻嘻.....

囡囡話茶點老 ...

作者: kamchai    時間: 09-9-16 17:06

Yeh! She is my girl "Lo Ka Yu Kylie".
原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-15 23:50 發表

Book係要帶返學校, until 教完.  If I remember correctly, Ms So mentioned at briefing session - If you see the chop like "我已學會了", you can keep the book at ...

作者: kamchai    時間: 09-9-16 17:13

今日收到學校通告, confirmed 有1個 H1N1了 (多實道校舍) , 但係是同小囡同一架校車的 (School Bus"O"), 有無家長是同一架車呢?你地會否比口罩小朋友帶?
作者: SiuSeeSee    時間: 09-9-16 23:05

Hi Kylie 媽, Raven 都係坐 School Bus O.  通告話 "no fever and the student is recovering".  我唔會force Raven to wear face mask at this stage.  

原帖由 kamchai 於 09-9-16 17:13 發表
今日收到學校通告, confirmed 有1個 H1N1了 (多實道校舍) , 但係是同小囡同一架校車的 (School Bus"O"), 有無家長是同一架車呢?你地會否比口罩小朋友帶?

作者: cheungmingwai    時間: 09-9-18 10:51

原來已有幾位同學仔媽媽傾了許多話題!
我的小女 charlotte 臻臻都是同學仔!多多指教!
你們的小朋友能向你們講了那麼多的上課情況!
臻臻只在本星期多透露學校情況! "有些同學調左位" "miss so 講大書,好鍾意!"
我有為臻臻配戴口罩及打了流感疫苗! 要小心保重身體!
作者: kamchai    時間: 09-9-19 16:48

Kylie 都告知我調了位, 但就講唔到邊個同佢坐埋一張枱.

Charlotte她全程都肯帶口罩嗎?我怕如果我要Kylie帶口罩, 可能上課時她已用黎玩來玩去了!
原帖由 cheungmingwai 於 09-9-18 10:51 發表
原來已有幾位同學仔媽媽傾了許多話題!
我的小女 charlotte 臻臻都是同學仔!多多指教!
你們的小朋友能向你們講了那麼多的上課情況!
臻臻只在本星期多透露學校情況! "有些同學調左位" "miss so 講大書,好鍾意!"
我有 ...

作者: vienleung0108    時間: 09-9-20 01:49

各位mami, 我小女"栩澄"都是讀K1A, 而school bus就是"V", 你們的小朋友好叻叻呀, 可以講到咁多學校情況比你聽, 她現在都說不出同學仔的名字呀!
作者: 阿Q仔    時間: 09-9-21 13:23

今日阿仔話出去玩滑梯,重話扶jason上樓梯返課堂tim,好攪笑
作者: 330    時間: 09-9-21 23:04

囡囡都有講今日有得玩滑梯,仲係新滑梯 ,佢仲好認真同我講洗完手Miss So會檢查佢隻手有無泡泡,如果有就要再洗手,真係好好笑!不過佢到現在仲未提過同學仔的名字。

另外,囡囡話Miss So話就快會有運動會,大家知唔知真的假呀?

原帖由 阿Q仔 於 09-9-21 13:23 發表
今日阿仔話出去玩滑梯,重話扶jason上樓梯返課堂tim,好攪笑

作者: 阿Q仔    時間: 09-9-22 10:25

係呀,唔知運動會mami可不可以去看呢?ho ho 重話日日去音樂室tim
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-22 23:43

扶jason 仔............ 我個仔真無用

原帖由 阿Q仔 於 09-9-21 13:23 發表

作者: 阿Q仔    時間: 09-9-23 10:07

haha...可能佢地坐對面,佢地friend嘛 ,
作者: PP_Couple    時間: 09-9-23 12:30

Hello~~Just found this topic, nice you meet you all.

My son Alain 高諾行 studies in K1A also.
作者: 阿Q仔    時間: 09-9-23 21:33

今日阿仔話教aeroplane,重唱aeroplane歌
作者: salai    時間: 09-9-23 23:52     標題: 回覆 41# 阿Q仔 的文章

Last week, my girl said "a for aeroplane, a for apple, b for bell, b for ball, c for...", so cute.
作者: 阿Q仔    時間: 09-9-24 09:49

咁叻呀..你地小朋友有無比蚊咬呀?我個仔咬到隻腳腫晒,已經做晒防蚊罩啦...都咬,陰公 .
作者: vienleung0108    時間: 09-9-28 18:01

明天開始(9/29)要帶上mask才可返學
作者: vienleung0108    時間: 09-9-28 18:18

高諾行....麥栩澄坐在你前面

原帖由 PP_Couple 於 09-9-23 12:30 發表
Hello~~Just found this topic, nice you meet you all.

My son Alain 高諾行 studies in K1A also.

作者: 阿Q仔    時間: 09-9-28 21:51

好在阿仔鍾意帶口罩咋,佢今日重話學左'大,腳,手',又話miss so話食茶點唔准傾計tim ,揸筆隻手要好似''澎澎槍''咁,枝筆就唔會痛,聽完笑死我 ,仔仔班主任miss so真係好nice..因為ho ho好意佢,係屋企一日提miss so提到刻
作者: Bebichhichi    時間: 09-9-29 22:47

我岩岩問左jason, 你個仔真係無講錯, tea time 真係唔可以傾計, 揸筆隻手要好似''澎澎槍''咁, 今日仲有學左耳, 眼wor, 唉, 好彩你地小朋友有講咋, 我日日問jason 都唔識

原帖由 阿Q仔 於 09-9-28 21:51 發表
好在阿仔鍾意帶口罩咋,佢今日重話學左'大,腳,手',又話miss so話食茶點唔准傾計tim ,揸筆隻手要好似''澎澎槍''咁,枝筆就唔會痛,聽完笑死我 ,仔仔班主任miss so真係好nice..因為ho ho好意佢,係屋企一日 ...

作者: 阿Q仔    時間: 09-9-30 22:55

今日放學巳經急不及待攞個纸燈籠出嚟比我睇,話miss so送比佢
作者: SiuSeeSee    時間: 09-9-30 23:27

今日彭穎浠Raven話有個同學叫浩柱.

仲唱左首英文歌 about 3 boys. "....1 big boy, 1 bigger boy and 1 great big boy....."

原帖由 阿Q仔 於 09-9-12 23:33 發表
Hello..大家好!我囝囝叫浩柱(ROY)!很高興認識大家^^

作者: Bebichhichi    時間: 09-9-30 23:37

jason 仔今日一返到屋企已經成日唱歌, 不過係one little ball, one bigger ball, one biggest ball i see...............1,2, 3, then 趴左係度 仲有另一首係吹ball ball song

原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-30 23:27 發表

仲唱左首英文歌 about 3 boys. "....1 big boy, 1 bigger boy and 1 great big boy....."

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-1 14:26

大家每日交流小朋友上堂嘅情況好得意,好開心 ,唉...最衰學校無旅行啦..唔係佢地可以一齊出去玩...關係更close,返學上堂就更開心
作者: PP_Couple    時間: 09-10-2 09:31

你囡囡好叻呀! 會記住同學d名, 我之前問過仔仔好多次識左邊個同學仔, 佢都係答冇...

我今朝問仔仔係咪麥栩澄坐佢前面, 佢冇答我. 咁我問係咪女仔, 佢笑住答係男仔  , 咁我問佢叫乜名, 佢答我同學仔叫"王妃"  ...佢而家成日都言無論次, 真係俾佢激死...  

原帖由 vienleung0108 於 09-9-28 18:18 發表
高諾行....麥栩澄坐在你前面

作者: PP_Couple    時間: 09-10-2 09:38

我仔仔都好鐘意miss so...佢今朝同我講miss so有個楊桃燈籠, miss so同佢地講中秋節有月餅同楊桃食, 楊桃好似星星...由星期三晚問到我今朝幾時中秋節呀   

試過仔仔食唔晒d茶點, 帶返屋企, 咁佢同我地講, miss so話夠鐘就唔可以食, 不過唔緊要, 可以返屋企食...佢好強調miss so講"唔緊要"嫁...

原帖由 阿Q仔 於 09-9-28 21:51 發表
好在阿仔鍾意帶口罩咋,佢今日重話學左'大,腳,手',又話miss so話食茶點唔准傾計tim ,揸筆隻手要好似''澎澎槍''咁,枝筆就唔會痛,聽完笑死我 ,仔仔班主任miss so真係好nice..因為ho ho好意佢,係屋企一日 ...

作者: PP_Couple    時間: 09-10-2 09:52

jason有冇坐school bus, 我地係坑口上車.

jason都有同你講''澎澎槍'', 仔仔乜都冇講...

我以為"耳" "眼" "口"係上個禮拜教, 唔怪得之, 上個禮拜問佢, 佢淨係識"口", 其他好似冇學過咁 . 今個禮拜再問, 佢就同我講"耳朵" "眼睛"...咁都放心d

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-29 22:47 發表
我岩岩問左jason, 你個仔真係無講錯, tea time 真係唔可以傾計, 揸筆隻手要好似''澎澎槍''咁, 今日仲有學左耳, 眼wor, 唉, 好彩你地小朋友有講咋, 我日日問jason 都唔識

...

作者: PP_Couple    時間: 09-10-2 09:59

等我今晚問下行行有冇學過先...

行行最近成日唱"london bridge is falling down", 唔知係學校學定playgrounp學, 不過比起之前返pre-school, 佢而家唱得清楚好多, 唔使睇住song book都知佢唱乜.

原帖由 SiuSeeSee 於 09-9-30 23:27 發表

作者: PP_Couple    時間: 09-10-2 10:07

乜冇旅行架?

原帖由 阿Q仔 於 09-10-1 14:26 發表
大家每日交流小朋友上堂嘅情況好得意,好開心 ,唉...最衰學校無旅行啦..唔係佢地可以一齊出去玩...關係更close,返學上堂就更開心

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-2 13:19

係呀...無旅行架,好可惜呵? 因為我幾鍾意同呀仔參加學校旅行,好好玩,好得意^^
作者: 阿Q仔    時間: 09-10-2 13:22

HO HO都成日唱''london bridge is falling down'',應該學校教
作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-3 00:03

You are right....daddy話阿仔唱"ball", 係我聽錯, sorry!

Miss So 話中秋節食芋頭.

請問k1有mandarin嗎?

原帖由 Bebichhichi 於 09-9-30 23:37 發表
jason 仔今日一返到屋企已經成日唱歌, 不過係one little ball, one bigger ball, one biggest ball i see...............1,2, 3, then 趴左係度 仲有另一首係吹ball ball song

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-3 15:01

k1無架,k2好似一個禮拜一堂普通話,係唱遊!聽講係唔夠架,我諗都要出去學
作者: 330    時間: 09-10-3 17:56

我囡囡回來都有唱這首歌,但版本有少少出入,好好笑.....

A Little ball, a bigger ball, a great big ball i see. Now let's count the ball 1 2 3 Pop:loveliness:

作者: 330    時間: 09-10-3 18:14     標題: 教寫字

囡囡說Miss So教寫字,除了教點揸筆外,亦已教了寫中國數目字,佢話Miss So話中國()係瞓喺度。
另外,囡囡終於識講幾個同學名,好似Lam Kei Yan, 展滔(坐隔鄰),Jason, Wai Yu....

Miss So
有沒有給你們電話?你們家長日係幾時呀?我們是24/10 8:30am..很早哦!

作者: salai    時間: 09-10-5 12:52     標題: 回覆 61# 330 的文章

攸攸同你囡囡唱的版本一樣,很可愛。還有"To market To market to buy sth....." 之後我聽唔到佢唱乜。

我係十月十七曰,十點家長日。有冇家長同一日?
作者: kamchai    時間: 09-10-5 17:10

Hi 阿Q仔, 試下用 "Alfresco", 都幾ok 架!(於永安,千色店有售)
原帖由 阿Q仔 於 09-9-24 09:49 發表
咁叻呀..你地小朋友有無比蚊咬呀?我個仔咬到隻腳腫晒,已經做晒防蚊罩啦...都咬,陰公 .

作者: kamchai    時間: 09-10-5 17:18

吓!原來已經教寫字, 我囡完全無提及, 淨係成日都話玩玩具
我地家長日係10月24日, 9點幾呀!你地會出席嗎?我就會因要順便攞埋冬季校服!
原帖由 330 於 09-10-3 18:14 發表
囡囡說Miss So教寫字,除了教點揸筆外,亦已教了寫中國數目字,佢話Miss So話中國(一)係瞓喺度。
另外,囡囡終於識講幾個同學名,好似Lam Kei Yan, 展滔(坐隔鄰),Jason, Wai Yu等....

Miss So有沒有給你們電話?你們家長日係幾 ...

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-5 21:46

我會買嚟試試,thanks mama
作者: 阿Q仔    時間: 09-10-5 21:48

我都係十月十七曰,但十一點
作者: vienleung0108    時間: 09-10-6 15:13

我都係10/24, 9:30AM,
你地會帶小朋友去嗎? (雖然學校話唔需要帶)
作者: Bebichhichi    時間: 09-10-6 23:13

我係10/17日, 晨早9點鐘呀, 我會帶埋仔仔, 因為工人放假無人湊
作者: salai    時間: 09-10-6 23:46

請問各位家長,十月十七日那天的家長日有沒有家長可以和我對調時間?

老師編了我早上十點,我想早點,八點半或九點最好,因我那天要上。

謝謝
作者: kamchai    時間: 09-10-7 16:18     標題: 口罩問題

想問下各位媽咪, 你地的小朋友放學返黎是否仍然帶住早上同一個口罩?

是源我個囡呢幾日放學回來, 除左換左口罩外, 就連放於書包內的3個口罩都無左, 得番個"吉"左的保鮮袋. 即係話反3個鐘頭學用了4個口罩, 你們的小朋友是否一樣?定係我個囡攞左D口罩去玩呢
作者: 阿Q仔    時間: 09-10-7 21:48

無喎...d口罩全部原封不動喎
作者: Bebichhichi    時間: 09-10-7 23:17

你問過可以調時間咩?

原帖由 Bebichhichi 於 09-10-6 23:13 發表
我係10/17日, 晨早9點鐘呀, 我會帶埋仔仔, 因為工人放假無人湊

作者: 330    時間: 09-10-7 23:25

我無聽囡囡唱個呢首歌喎!等我問下佢先!

不過根德園真的可以讓小朋友學很多的知識,囡囡說今天Miss So教他們怎樣數四邊形,同埋昨天回來就邊做動作邊由低音do唱至高音do...非常可愛呀!

你囡囡叫咩名呀?唔知是否坐我囡囡附近呢?

原帖由 salai 於 09-10-5 12:52 發表
攸攸同你囡囡唱的版本一樣,很可愛。還有"To market To market to buy sth....." 之後我聽唔到佢唱乜。

我係十月十七曰,十點家長日。有冇家長同一日?

作者: 330    時間: 09-10-7 23:40

我都唔知係咪真的教寫字?又或者Miss So順純粹想增強小朋友的記憶而說中國(一)係瞓係度,不過囡囡又講過Miss So話英文字母C開口位係唔close,如果close就變了Letter O,到時家長日真係要問下先!

原帖由 kamchai 於 09-10-5 17:18 發表
吓!原來已經教寫字, 我囡完全無提及, 淨係成日都話玩玩具
我地家長日係10月24日, 9點幾呀!你地會出席嗎?我就會因要順便攞埋冬季校服!

作者: PP_Couple    時間: 09-10-8 09:20

你囡囡好叻呀! 仔仔好少主動同我地提, 係我見到你地話d仔女學左乜, 咁我返去問佢, 佢先同我講...

唔知關唔關上個禮拜連放4日假事, 佢星期一話唔想返學, 上校車仲喊埋tim...不過放學返黎又好開心wor, 呢幾日都冇話唔返學, 都唔知果日點解咁扭計...:(

原帖由 330 於 09-10-7 23:40 發表
我都唔知係咪真的教寫字?又或者Miss So順純粹想增強小朋友的記憶而說中國(一)係瞓係度,不過囡囡又講過Miss So話英文字母C開口位係唔close,如果close就變了Letter O,到時家長日真係要問下先!

...

作者: PP_Couple    時間: 09-10-8 09:23

我地係17號9:30am.
作者: salai    時間: 09-10-8 13:33     標題: 回覆 5# Bebichhichi 的文章

蘇老師話沒有家長要求調時間,如果有才可以對調。我十點見老師,但想早點。

作者: kamchai    時間: 09-10-8 16:54

好似好多小朋友都講到好多學校點滴比父母聽呢

睇黎都要係度索多D料先知阿囡學左o麥野.
作者: salai    時間: 09-10-8 18:32     標題: 回覆 4# PP_Couple 的文章

我囡囡叫芷攸,呢幾日佢話有同學仔叫津津和Jason Fu。
作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-9 00:29

Raven 星期三放學話教 "I am a boy", 有動作, bow + 踏地.

仲話女仔講 "I am a girl" 時要拉吓條裙.

Re 口罩 - Raven 話口水弄濕要換, 有時放在書包 D masks 會小左一個.
作者: PP_Couple    時間: 09-10-9 08:56

我早你半個鍾, 如果你想調, 我冇問題.

原帖由 salai 於 09-10-8 13:33 發表
蘇老師話沒有家長要求調時間,如果有才可以對調。我十點見老師,但想早點。

作者: 0226    時間: 09-10-9 17:31

想請教下根德mami , 上年根德係幾時有result ga.
thanks
作者: salai    時間: 09-10-10 15:21     標題: 回覆 82# PP_Couple 的文章

謝謝你,不用了,我已處理。
作者: Bebichhichi    時間: 09-10-14 22:02

jason 仔今日放學返黎唱大腳板, 仲講有同學仔係叫 li wai yu.........係 girl. 尋日仲做比我睇i'm a boy, 之後又扮女仔細細聲講i'm a girl. 笑死我啦~~~
作者: Bebichhichi    時間: 09-10-15 22:58

今日jason 仔又講有個同學仔叫lo ka yu (girl) very naughty, 成日拎晒d 口罩出黎玩, 仲有同學仔叫子峰, 仲有浩柱, raven, 仲有好多個名我聽唔到, 我講親佢都話我wrong =="
作者: kamchai    時間: 09-10-16 16:10

係呀....我個囡(kylie)先排返學一日用晒4個口罩架.
呢幾日好DD, 用2個.話極都唔聽,比佢激死
作者: 阿Q仔    時間: 09-10-16 19:00

佢重話l'm a girl.要''慢''住條裙,笑死!
作者: vienleung0108    時間: 09-10-17 00:07

見到佢地返學咁開心, 自己都好開心.

出面d人話根德的學生英文差, 但係現在老師好似教英文歌多過中文歌, 小朋友又唱得好上口, 有時加上有趣的可愛動作, 真係笑c我......
作者: 330    時間: 09-10-19 18:29

我都好認同你咁講....

囡囡早兩天拿起個公仔說:「This is a doll,Miss So話條脷要咁擺」,然後就示範給我看,發音非常標準哦!

原帖由 vienleung0108 於 09-10-17 00:07 發表
見到佢地返學咁開心, 自己都好開心.

出面d人話根德的學生英文差, 但係現在老師好似教英文歌多過中文歌, 小朋友又唱得好上口, 有時加上有趣的可愛動作, 真係笑c我...... ...

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-23 19:32

今日生日會,囝囝玩得好開心,Raven mama原來我個仔同你個囝好friend架,玩到攬頭攬頸,好攪笑 ,佢重話遲d自己麥當奴開生日會要叫埋佢,好攪笑
作者: salai    時間: 09-10-23 23:11     標題: 回覆 1# 阿Q仔 的文章

我個女都很開心,佢係九月出世所以今次生日會佢有份。佢話蘇老師等一齊唱生曰歌,之後影相又食蛋糕又玩遊戲,仲有一袋禮物。
作者: kamchai    時間: 09-10-25 16:02

阿囡開完生日會都好開心呀!攞住袋小禮物好高興咁落車.

昨日去了家長日, 係等緊既時候留意班房的佈置,有一幅關於生日月份的,發現原來好多小朋友是集中年中出生的, NOV & DEC 係無小朋友生日的.
作者: salai    時間: 09-10-25 19:14

原帖由 kamchai 於 09-10-25 16:02 發表
阿囡開完生日會都好開心呀!攞住袋小禮物好高興咁落車.

昨日去了家長日, 係等緊既時候留意班房的佈置,有一幅關於生日月份的,發現原來好多小朋友是集中年中出生的, NOV & DEC 係無小朋友生日的. ...
你囡囡係另一個九月出世的小朋友?你小朋友是Anna?因我亞女話今次係芷攸和Anna的生日會。芷攸開心了一曰一夜,佢星期五晚瞓得唔好,我問佢點解,佢話因為生日會玩得太開心瞓唔著。其實之前我們都替亜女攪了生日會,但好似冇開心到瞓唔著!!!
作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-25 20:19

Yes, 浩柱mama.  Raven 話同浩柱好friend!

When is his birthday?  May for Raven.

Are we living nearby?  Raven takes School Bus O at Olympic.

原帖由 阿Q仔 於 09-10-23 19:32 發表
今日生日會,囝囝玩得好開心,Raven mama原來我個仔同你個囝好friend架,玩到攬頭攬頸,好攪笑 ,佢重話遲d自己麥當奴開生日會要叫埋佢,好攪笑

作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-25 20:25

Hi 芷攸 mama, Raven mentions her too at home.

He was so excited about the birthday party too so woke up 15 mins earlier by himself on Fri and asked the maid to change clothes immediately! He enjoyed the party so much and said the food included "cake, cheese and dried grapes."  

原帖由 salai 於 09-10-25 19:14 發表
你囡囡係另一個九月出世的小朋友?你小朋友是Anna?因我亞女話今次係芷攸和Anna的生日會。芷攸開心了一曰一夜,佢星期五晚瞓得唔好,我問佢點解,佢話因為生日會玩得太開心瞓唔著。其實之前我們都替亜女攪了生日會,但好似冇開心 ...

作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-25 20:31

Hi Alain mama, Raven 話坐Alain後面.

He said Alain 有次頭向後, 撞到his head, very painful. (but it's ok : )

原帖由 PP_Couple 於 09-9-23 12:30 發表

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-25 21:13

浩浩三月生日,Raven原來五月架,我住喺美孚,都幾近,咦...你搭O車呀...我waiting緊,咁佢地咪有機會一齊搭重囉 ,另我想問下你,O車安全嗎?係咪大校車?坐位會編定位嗎?因我第一次搭校車
作者: SiuSeeSee    時間: 09-10-26 23:07

Hi Roy mama,

yes, 大校車 and fixed seat.  I think good.  The driver is nice and they have 2 teachers 跟車 for both ways.

But no need for them to wear seat belts.  The seats are not individual ones like minibus.  The seat is like a small long bench who will seat 2 to 3 students.  

美孚should be a different route.  Raven's school bus is for 油尖旺.

on waiting list? so how does Roy go to school now?

原帖由 阿Q仔 於 09-10-25 21:13 發表
浩浩三月生日,Raven原來五月架,我住喺美孚,都幾近,咦...你搭O車呀...我waiting緊,咁佢地咪有機會一齊搭重囉 ,另我想問下你,O車安全嗎?係咪大校車?坐位會編定位嗎?因我第一次搭校車 ...

作者: 阿Q仔    時間: 09-10-26 23:32

原帖由 SiuSeeSee 於 09-10-26 23:07 發表
Hi Roy mama,

yes, 大校車 and fixed seat.  I think good.  The driver is nice and they have 2 teachers 跟車 for both ways.

But no need for them to wear seat belts.  The seats are not individual ones  ...

有兩個老師架,因我平時見到一個咋 ,開學到而家,我都自己湊佢返學放學,不過佢成日話想搭,話好多小朋友都搭,自己大個仔喎,所以比佢試下囉..,office比左校車路線list我,話我係O車,第二個站上,之後去奥海城喎!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5