教育王國

標題: 一呂 - 09 小二 交流區 [打印本頁]

作者: tam    時間: 09-8-31 11:28     標題: 一呂 - 09 小二 交流區

轉下眼暑假又放完…聽日又要晨早起床
作者: sheepmom    時間: 09-8-31 11:30

你真係快手!我嚟報到先!
作者: KelvinMaMa    時間: 09-8-31 12:30

亞仔去了2D.  

昨天才執書包, 是否明天派新書 ?

KelvinMaMa
作者: bsze    時間: 09-8-31 23:22

各位2C, 2D班的家長, 亞仔 Bryan 明天第一日返一呂2C,
請以後多多指教:)

Bryan MaMa
作者: sheepmom    時間: 09-9-1 09:21

通告話今日會派新書,只需帶書包同暑期功課返學!

原帖由 KelvinMaMa 於 09-8-31 12:30 發表
亞仔去了2D.  

昨天才執書包, 是否明天派新書 ?

KelvinMaMa

作者: Big谷媽    時間: 09-9-1 16:56

我亞囝升2D, 大家多D互通消息.

作者: KelvinMaMa    時間: 09-9-2 10:03

今天出了體育課游水通告 ! 4:05 才放學 !
作者: tam    時間: 09-9-2 17:36

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-2 10:03 發表
今天出了體育課游水通告 ! 4:05 才放學 !

?我女無啵,剩係得一份報游泳班的通告。

sheepmom,

我女都係無啟思二上呀。
作者: sheepmom    時間: 09-9-2 20:21

阿仔都係得一 張游水通告!

thanks tam.

原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表

sheepmom,

我女都係無啟思二上呀。

作者: ixx    時間: 09-9-2 20:47

我嚟報到, 阿女升2B, 各位家長請多多指教.

作者: KelvinMaMa    時間: 09-9-3 08:51

你可以在校網內找, 不過好多家長話兩班70幾人一齊上游水, 只有幾個導師, 人手非常不足, 加上放學時間係4:05分, 攪亂曬D興趣班 !

[quote]原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表

作者: tam    時間: 09-9-3 09:17

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-3 08:51 發表
你可以在校網內找, 不過好多家長話兩班70幾人一齊上游水, 只有幾個導師, 人手非常不足, 加上放學時間係4:05分, 攪亂曬D興趣班 !

[quote]原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/comm ...

thanks, 搵到張通告啦,可能B班尋日未派。

慘啦…d上堂時間正是烈日當空,我女已經好黑,再咁曬法真係無眼睇。
作者: sheepmom    時間: 09-9-3 12:22

我响網上睇咗張通告,完咗游水班放學係咪冇校車送返屋企架? 因為我見通告上咁樣寫!
"校車公司於9月17日(星期四)開始提供4:45及5:45 p.m.特別校車服務,敬請家長留意。"

原帖由 tam 於 09-9-3 09:17 發表

慘啦…d上堂時間正是烈日當空,我女已經好黑,再咁曬法真係無眼睇。

作者: claudiaho    時間: 09-9-3 13:36

Hi,  我嚟報到呀

>>我仲未搵到張通告呀, 我只係見到泳天個張通告炸, 再看看今天有沒有先...

原帖由 tam 於 09-9-3 09:17 發表

作者: KelvinMaMa    時間: 09-9-3 15:10

17/9 前係無的 !

原帖由 sheepmom 於 09-9-3 12:22 發表
我响網上睇咗張通告,完咗游水班放學係咪冇校車送返屋企架? 因為我見通告上咁樣寫!
"校車公司於9月17日(星期四)開始提供4:45及5:45 p.m.特別校車服務,敬請家長留意。"

...

作者: yochan72    時間: 09-9-3 16:39     標題: Hi, 我嚟報到呀

Hi,  我嚟報到呀!

我係2C 班張內紀媽咪. 你們好!
我覺得這游泳班安排, 實在太差勁.  每班只有3個教練, 1個老師及4個義工家長, 如何能看守70多個小朋友,這個安全問題, 真的有所質疑.  教練又如何分配呢?
還要於20分鐘內沖身, 換好校服, 收齊物件, 試問可能成有多高呢?

男同學比較方便些, 而女同學,可能問題更多, 因大部分是長頭髮, 沖身同打理時間一定比男同學長, 好可能因時間問題, 往往在未完全抺乾身之下穿回衣服, 快快地上學車, 吹冷氣, 我怕會有很多學生, 因而患上流感和生病, 另雙腳在全完清潔和抺乾之穿回鞋子, 我怕容易上香港腳..等等皮膚病.

還要首2堂沒有校車接送, 叫我們上班一族, 又無工人的, 如何安排呢?

而且我覺得要學的早已在外學會了,
全年只有12堂, 學會游泳的幾會率又有幾高呢?  真的有些.......
作者: Big谷媽    時間: 09-9-3 22:23

你講的很有道理, 我的囝囝還未曉得游泳, 豈不是有點兒擔心!

原帖由 yochan72 於 09-9-3 16:39 發表
Hi,  我嚟報到呀!

我係2C 班張內紀媽咪. 你們好!
我覺得這游泳班安排, 實在太差勁.  每班只有3個教練, 1個老師及4個義工家長, 如何能看守70多個小朋友,這個安全問題, 真的有所質疑.  教練又如何分配呢?
還要於20 ...

作者: claudiaho    時間: 09-9-4 10:43

我相信今次個游泳班有好多不同的意見和聲音, 容許我發表少少意見 :-

我今天因為放假, 可以送完對仔女之後, 再去大xx悠閒地食個早餐, 點知一路去的途中, 以經聽到幾個阿媽係到嘈, 其中一個最火的必定係二年級/四年級, 點知佢地又係係大xx食早餐, 我又咁岩坐係附近, 個位阿媽好勞氣咁話點解學校唔資詢家長就強行開游泳班, 點解要用佢寶貴的放學時間 (i.e. 3:05p.m.之後個個鐘學游泳), 點解得咁少人幫手........原因係佢位小朋友已經有私人教練, 仲游得好好, 又有攞獎, 點解要佢浪費時間去跟學校學游泳.....

我覺得大家點解唔去appreciate學校的心意呢 ? 我覺得學校今次攪游泳, 都係想小朋友的體育課可以多元化, 唔洗只係跑路, 打球, etc. 而且都只係係 9/10 月 要你6堂, 使唔使講到咁大影響, 又說什麼浪費呢 ? 這是課堂活動, 是群體活動, 不能說學生已有什麼成就便推卻, 咁唔通你小朋友下下都可以話我已識便不用上堂 ???

我所知, 到時係會分組, 識同唔識係會分開教, 唔識的咪教, 識的咪改良囉, 有什麼浪費不浪費 ?

至於人手方面, 通告冇寫有幾多個義工負責幾多個小朋友 (定係我睇唔到 ??), 大家可以同學校溝通, 看看可不可以多加名額, 學校從來都唔會吝嗇家長義工的人數, 又有什麼問題 ?? 學校仲緊張過家長, 一旦有什麼意外都担當唔起, 又豈會掉以輕心呢 ?

原帖由 Big谷媽 於 09-9-3 22:23 發表
你講的很有道理, 我的囝囝還未曉得游泳, 豈不是有點兒擔心!

作者: Big谷媽    時間: 09-9-4 11:06

我都覺得學校有這個安排是好的, 不過囝囝不曉得游水, 所以我會有些擔心他安全. 不過, 老豆叫我不用擔心, 學校還驚過我喎!
作者: candytl    時間: 09-9-4 11:52

這兩日, 我係等校車時都聽見唔少家長的意見及擔憂, 主要有 :

1. 遲咗落堂4:05, 打亂原本的課外活動計劃.

2. 人手不足, (3個教練, 1個老師及4個義工家長, 看守70多個小朋友)擔心有危險事發生.

3. 實際意義不大, 得12堂, 唔識的也學唔識, 識游的好多已私人學緊.

4. 擔心公眾泳池的衛生情况.

我自己就咁睇, 學校今次心意係好的, 至少可以豐富小朋友體育堂內容, 本身識游的同唔識游的分開上堂, 唔會話邊個拖累邊個. 小朋友係群體活動中學會獨立, 例如, 自己換衫, 自已收拾私人物品, 相信如係私人學, 黎啲事唔係阿媽做就工人做. 話唔定激起同學之間的"競爭", 人哋學識我仲未識, 阿邊個邊個游快過我, 我要游叻過佢.

不過, 我覺得學校事先應知會家長, 了解下民意, 雖然家長無權反對課堂內容, 但關乎安全問題, 都要顧及家長意見.

至於人手, 确是不足, 希望學校正視啦.
作者: KelvinMaMa    時間: 09-9-4 11:53

有部分家長認為, 因為我校在游泳和音樂的公開賽中表現不太好, 所以今年谷學生游水及強制學一種樂器 !
作者: candytl    時間: 09-9-4 12:11

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-4 11:53 發表
有部分家長認為, 因為我校在游泳和音樂的公開賽中表現不太好, 所以今年谷學生游水及強制學一種樂器 !

我唔認同此講法.

公開賽分個人及團體, 個人得獎否, 全賴家長的支持付出及小朋友的努力, 學識同攞獎係兩回事.
至於團體的, 從囡囡幾次参加校際朗誦及音樂團體賽, 我總覺得學校不够重視, 從揀人到排練都係, 試問又點會有好表現呢?

作者: tam    時間: 09-9-7 10:51

我又無諗到咁多野呀,反而見到囡囡好期待上體育堂,因為可以游水就登佢開心。其實學唔學識都係其次,最緊要佢地enjoy~
聽我女講佢地上堂已經分左3組 - 完全唔識游;識游少少&已識。一班3個教練就算計平均都成12人一組,確實係唔多夠。
作者: chris_baba    時間: 09-9-7 14:05

今日我打電話向學校查詢有關游泳課事情, 有以下資料提供比大家:
1.原來每課有3位教練及1位老師, 即每次有6位教練及2位老師, 同當值救生員。另外, 學校話初步統計每次都有10位以上家長義工協助。(咁就放心d)
2.學校會安排4:45特別校車給那天學游泳課之學生(咁就方便d)
3.我最關心嘅換衫問題, (20分鐘比較趕)學校話不會硬性只得20分鐘, 會比時間學生「企企理理」搞點先上車。
作者: sheepmom    時間: 09-9-7 21:06

我覺得有游泳堂始終係好事,我諗當中如果响安排上有不足之處,學校都會慢慢改進。
最緊要我哋都要比小朋友覺得上游泳堂係開心事,我哋一早太擔心,佢哋都會被我哋影響。 大家放鬆啲啦!
作者: lmc2005    時間: 09-9-7 22:32

大家好新黎報到, 我仔仔2B班, 我覺得體育課新增游泳班都幾好吖, 學校一定會係一個安全情況下教小朋友游水, 可能有D家長有小小過分保護自己小朋友先有呢D顧慮, 我仔仔好開心可以同自己D同學仔一齊學游水, 佢好期待, 今日己經攞矖星期三游水要帶嘅野, 擺好矖
作者: claudiaho    時間: 09-9-8 09:36

我仔仔都好期待這一日, 不斷提住聽日要帶齊野, 大家比d信心學校同自己小朋友啦

原帖由 lmc2005 於 09-9-7 22:32 發表
大家好新黎報到, 我仔仔2B班, 我覺得體育課新增游泳班都幾好吖, 學校一定會係一個安全情況下教小朋友游水, 可能有D家長有小小過分保護自己小朋友先有呢D顧慮, 我仔仔好開心可以同自己D同學仔一齊學游水, 佢好期待,  ...

作者: candytl    時間: 09-9-8 09:49

原帖由 chris_baba 於 09-9-7 14:05 發表
今日我打電話向學校查詢有關游泳課事情, 有以下資料提供比大家:
1.原來每課有3位教練及1位老師, 即每次有6位教練及2位老師, 同當值救生員。另外, 學校話初步統計每次都有10位以上家長義工協助。(咁就放心d)
2.學校會 ...

贊一贊學校, 反應算快, 增加特別校車及加家長義工人數, 原本我打算聽日叫工人入場幫下眼, 宜加唔使喇.
作者: sheepmom    時間: 09-9-8 10:28

係呀!我阿仔今日都有講好期待明天嘅游泳課!我都好期待!
作者: tam    時間: 09-9-8 10:51

我女都係好期待,尋晚講左一晚要帶咩用品,又指明要拎邊隻袋,仲話老師已經提佢地唔好著crocs,要著屋企既拖鞋。(原本我打算比佢拎對crocs,貪佢輕d)

婆婆聽日有份做家長義工,可以幫手睇下d小朋友上堂情形,到時再話比大家知啦~

chris_baba,
唔該哂你的資料,知道有咁多家長義工幫手都好放心。

lmc2005,
我女都係2B o架。

作者: chris_baba    時間: 09-9-10 13:29

尋日去咗睇二年級游泳課, 各方面都好暢順:有足夠教練, 老師同家長義工照顧小朋友, 大家可以放心。
最估不到是課堂後小朋友居然可以好快就換好晒衣服去排隊, 而老師再點齊入數, 然後先上車。我亦見到好多小朋友在上課時臉掛笑容, 好開心。大約4:15分返到學校。
作者: sheepmom    時間: 09-9-10 21:33

我阿仔都好enjoy游水堂,佢仲講咗啲上堂嘅趣事我聽,我都覺得好開心!
作者: candytl    時間: 09-9-11 09:51

原帖由 chris_baba 於 09-9-10 13:29 發表
尋日去咗睇二年級游泳課, 各方面都好暢順:有足夠教練, 老師同家長義工照顧小朋友, 大家可以放心。
最估不到是課堂後小朋友居然可以好快就換好晒衣服去排隊, 而老師再點齊入數, 然後先上車。我亦見到好多小朋友在上課 ...

我女嘅反應出乎我意料之外, 佢用"超開心"來形容 , 佢事前仲有啲唔愿意去架, 有份做義工的家長返來講成班小朋友似去旅行咁 .

作者: anixon    時間: 09-9-13 18:49

作者: ixx    時間: 09-9-21 16:32

有冇家長知道2B班明天是否中文默書?
如果係,又默D乜?謝謝!
作者: candytl    時間: 09-9-21 17:00

原帖由 ixx 於 09-9-21 16:32 發表
有冇家長知道2B班明天是否中文默書?
如果係,又默D乜?謝謝!

今早等校車時聽2A家長講第1課詞語, 第2課課文.
作者: anixon    時間: 09-9-21 21:30

作者: tam    時間: 09-9-22 09:22

原帖由 anixon 於 09-9-21 21:30 發表
係呀! 明天默第1課詞語, 第2課課文,

溫到我地死死下.

尋日2B唔知搞咩,派勁多本作業,連我自己揹個書包都覺得好重,難為佢地揹上揹落。

想問吓你地有無試過補購[XX長]果D名牌?我女唔見左個清潔長牌,佢去校務處比左錢買但又無牌拎,問佢點解佢又話唔明書記講咩…
作者: tam    時間: 09-9-22 09:24

溫到我地死死下.

我諗下星期應該可以休息o下唔駛溫默書o掛。
作者: tam    時間: 09-9-22 09:25

原帖由 candytl 於 09-9-21 17:00 發表

今早等校車時聽2A家長講第1課詞語, 第2課課文.

我女星期五同我講話要默哂第一、二課,搞到我同佢溫哂兩課書。
作者: sheepmom    時間: 09-9-22 09:43

噚日阿仔先同我講默書,搞到我哋溫到好夜,又鬼咁多功課,好辛苦!
作者: sheepmom    時間: 09-9-22 09:46

我想問吓各位,默第一課詞語,係咪就係課文後嗰幾個詞語呀?咁少?

溫到我地死死下.

作者: ixx    時間: 09-9-22 10:41

多謝幫忙,阿女噚日終於温完。
但係期望晤高。
作者: sheepmom    時間: 09-9-22 11:23

唔緊要啦!有我陪你!

原帖由 ixx 於 09-9-22 10:41 發表
多謝幫忙,阿女噚日終於温完。
但係期望晤高。

作者: claudiaho    時間: 09-9-22 13:18

簡直係投曬降  溫咗好耐都未識, 最慘係我家少爺一路默, 一路埋怨 (話點解要默咁多, 我都想問, 點解今次默咁多架 ??? ), 好彩今期係我老公負責, 而我就忙阿囡的默書同小測, 我老公臨訓前話同個仔溫書, 仲辛苦過返工

原帖由 sheepmom 於 09-9-22 11:23 發表
唔緊要啦!有我陪你!

作者: tam    時間: 09-9-22 13:49

原帖由 claudiaho 於 09-9-22 13:18 發表
簡直係投曬降  溫咗好耐都未識, 最慘係我家少爺一路默, 一路埋怨 (話點解要默咁多, 我都想問, 點解今次默咁多架 ??? ), 好彩今期係我老公負責, 而我就忙阿囡的默書同小測, 我老公臨訓前話同個仔溫書, 仲辛 ...

係啦,無諗到第一次默書就默兩課,之前我仲唔知情溫哂兩課的課文,阿女都係鬼咬咁…

想知以前的小二有無咁誇張?

定還是今年一開學就教啟思書,就好似小一時,開學用生本就默少少字,到臨尾先默啟思課文?希望遲d教生本書時,唔駛默咁多啦…

你都還好,有老公幫手
作者: candytl    時間: 09-9-22 13:50

原帖由 tam 於 09-9-22 09:22 發表

尋日2B唔知搞咩,派勁多本作業,連我自己揹個書包都覺得好重,難為佢地揹上揹落。

想問吓你地有無試過補購[XX長]果D名牌?我女唔見左個清潔長牌,佢去校務處比左錢買但又無牌拎,問佢點解佢又話唔明書記講咩… ...

係咪班長牌? 其他好似唔多覺有牌, 你直接打去問清楚啲.
作者: candytl    時間: 09-9-22 13:53

原帖由 tam 於 09-9-22 13:49 發表

係啦,無諗到第一次默書就默兩課,之前我仲唔知情溫哂兩課的課文,阿女都係鬼咬咁…

想知以前的小二有無咁誇張?

定還是今年一開學就教啟思書,就好似小一時,開學用生本就默少少字,到臨尾先默啟思課文?希望遲d教生本書時,唔駛 ...

應該話要求比幾年前大囡時高咗好多, 中, 英, 數都係.
作者: candytl    時間: 09-9-22 14:00

原帖由 claudiaho 於 09-9-22 13:18 發表
簡直係投曬降  溫咗好耐都未識, 最慘係我家少爺一路默, 一路埋怨 (話點解要默咁多, 我都想問, 點解今次默咁多架 ??? ), 好彩今期係我老公負責, 而我就忙阿囡的默書同小測, 我老公臨訓前話同個仔溫書, 仲辛 ...

我一對二, 大的係咁"二", 對住細嘅簡直想"C". 簡直係挑戰自己嘅EQ.
作者: sheepmom    時間: 09-9-22 15:16

我都識個高年級嘅家長,佢都話而家小一、二嘅要求高過佢小朋友讀時好多!
作者: ixx    時間: 09-9-23 08:55

再咁落去,三五年後小一便可讀小六嘅嘢。

作者: tam    時間: 09-9-23 08:58

尋晚阿女同我講,話第二課都只係默詞語,唔知係咪真?

candytl,

唔係班長牌呀,叫左阿女今日要再去校務處問,thanks~
作者: sheepmom    時間: 09-9-23 09:47

咁筍!我個仔冇話我知!

原帖由 tam 於 09-9-23 08:58 發表
尋晚阿女同我講,話第二課都只係默詞語,唔知係咪真?

candytl,

唔係班長牌呀,叫左阿女今日要再去校務處問,thanks~

作者: claudiaho    時間: 09-9-23 14:13

我個仔都冇講呀, 可能佢今次唔多好, 都費事講咁多, 我覺得佢十足我地偉大祖國一樣, 報喜不報憂囉

原帖由 sheepmom 於 09-9-23 09:47 發表
咁筍!我個仔冇話我知!

作者: tam    時間: 09-9-24 09:21

原帖由 claudiaho 於 09-9-23 14:13 發表
我個仔都冇講呀, 可能佢今次唔多好, 都費事講咁多, 我覺得佢十足我地偉大祖國一樣, 報喜不報憂囉

我女都係報喜不報憂o架,只係佢執書包時無端端彈左句出黎…

同埋想confirm 英默係咪改 30/9? 我女話老師講好多小朋友請左假,所以改日期。
作者: sheepmom    時間: 09-9-24 09:35

係呀!我個仔都係咁講呀!

原帖由 tam 於 09-9-24 09:21 發表

我女都係報喜不報憂o架,只係佢執書包時無端端彈左句出黎…

同埋想confirm 英默係咪改 30/9? 我女話老師講好多小朋友請左假,所以改日期。

作者: ixx    時間: 09-9-25 22:56

對住我阿女真係投降    ,
今晚同我講數學2下A功課應該係做練習7 (5-9題),
定係練習8 (5-9題)??

借問有冇家長可以幫忙???  

Many thanks!!!
作者: tam    時間: 09-9-26 09:10

原帖由 ixx 於 09-9-25 22:56 發表
對住我阿女真係投降    ,
今晚同我講數學2下A功課應該係做練習7 (5-9題),
定係練習8 (5-9題)??

借問有冇家長可以幫忙???  

Many thanks!!! ...

是做練習7的5-9題呀。
作者: ixx    時間: 09-9-26 10:38

Many thanks!!

原帖由 tam 於 09-9-26 09:10 發表

是做練習7的5-9題呀。

作者: anixon    時間: 09-10-1 19:01

作者: tam    時間: 09-10-2 10:33

原帖由 anixon 於 09-10-1 19:01 發表
你們的小朋友數學 ok 嗎?

我個女在解題 (文字題) 方面講極都唔明, 加減的邏輯好像完全掌握不到, 有無方法引導 / 啟發呢?

佢係中文內容睇唔明定係理解唔到 (還有、多、少…等)的字?
小一時我會叫佢讀題一次,再問佢呢題應該係加定減,佢講完答案就會反問返點解佢會認為咁計,如果佢講錯就再解釋佢知。

仲有我教阿女成條題目有d字唔識可以唔理,最緊要搵出條題目要計加/減定加減混合數。
作者: ixx    時間: 09-10-9 10:28

尋日有條三星題,我先發現阿女點解唔鍾意數學。
我都要用了十分鐘先可以做完條题目。唉!

作者: sheepmom    時間: 09-10-9 16:13

我都覺得QEF嘅三星題有啲難,我自己都要諗一諗先教到阿仔做!
作者: tam    時間: 09-10-9 17:06

原帖由 sheepmom 於 09-10-9 16:13 發表
我都覺得QEF嘅三星題有啲難,我自己都要諗一諗先教到阿仔做!

我地放棄左其中的兩題無做到。
作者: ixx    時間: 09-10-12 10:33

今個星期好似冇中文默書, 點解?

作者: sheepmom    時間: 09-10-12 11:36

唔知係咪明天要出外學習呢!記住明天著運動衫返學呀!各2B班同學!

原帖由 ixx 於 09-10-12 10:33 發表
今個星期好似冇中文默書, 點解?

作者: ixx    時間: 09-10-12 18:10

謝謝你提點,真係唔記得明天有活動.
好彩你提提,謝謝!!!

作者: sheepmom    時間: 09-10-13 09:21

不用客氣,互相提點啫!

原帖由 ixx 於 09-10-12 18:10 發表
謝謝你提點,真係唔記得明天有活動.
好彩你提提,謝謝!!!

作者: claudiaho    時間: 09-10-13 16:45

今年學校又係嚟個景點旅行, 有d悶, 其實我會幾懷念以前去d什麼麥理浩渡假村, `小朋友可以自由活動, 大人可以傾吓計, 食吓野, 我大女最唔開心, 佢話以往學校旅行只係比P.6燒烤的一環就變相地冇咗

係呢, 你地會唔會去呀 ??

原帖由 sheepmom 於 09-10-13 09:21 發表
不用客氣,互相提點啫!

作者: ixx    時間: 09-10-13 22:00

我會同去阿女旅行.
作者: tam    時間: 09-10-13 23:25

原帖由 claudiaho 於 09-10-13 16:45 發表
今年學校又係嚟個景點旅行, 有d悶, 其實我會幾懷念以前去d什麼麥理浩渡假村, `小朋友可以自由活動, 大人可以傾吓計, 食吓野, 我大女最唔開心, 佢話以往學校旅行只係比P.6燒烤的一環就變相地冇咗

係呢, 你 ...

我報左名去o架,但公司唔批假呀!
作者: KelvinMaMa    時間: 09-10-14 09:18

我唔會去, 因為暑假同亞仔去過, 成日要排隊, 另外, 我都想佢同其他同學玩得投入d !

你地覺唔覺二年班家長好忙, 學校又咁早派定測試範圍, 攪到日日都要趕住返屋企 !

原帖由 tam 於 09-10-13 23:25 發表

我報左名去o架,但公司唔批假呀!

作者: sheepmom    時間: 09-10-14 09:31

我都會同阿仔去,因之前已經好想去嗰度!
作者: candytl    時間: 09-10-14 09:54

今早臨上校車時才醒起潯晚幫阿女執錯書, 我以為今日係星期四, 立即叫姐姐搭的士攞書去學校俾阿女.

我會陪阿女去旅行.

你哋覺唔覺P2教書教得太快呀, 我女中英文做功課做得好"撈覺". 每日做改正花好多時間.
作者: ixx    時間: 09-10-14 11:10

你哋覺唔覺小朋友响小二嘅成積冇小一咁好?
作者: tam    時間: 09-10-14 11:19

原來大家都有同感,我仲以為阿女放暑期放到傻左,咩都跟唔上。
特別係數學,減數成日都錯,仲係幾離譜果隻…

升小二後我差不多完全放手,功課只係睇下佢有無做齊就算,返到黎都好多改正…係咪真係放手得太快呢。
作者: claudiaho    時間: 09-10-14 12:23

me too !!!

唔係小朋友放暑期放到傻左, 係學校傻咗, 教d野一年比一年深, 連我大女都話記得佢2年級時d野都冇咁深, 以我所記得, 數學就一直都係教快人地學校半年, 但係而家似乎中英都唔放過, 我覺得最攞命就係中默, 次次要溫成課, 真係人都巔

原帖由 tam 於 09-10-14 11:19 發表

升小二後我差不多完全放手,功課只係睇下佢有無做齊就算,返到黎都好多改正…係咪真係放手得太快呢。 ...

作者: KelvinMaMa    時間: 09-10-14 12:43

我都認為小二的成績會不及小一, 可能有些老師經驗較少, 看過教回來書本上抄寫記錄, 亦沒有小一般仔細, 普通話教學水準亦是, 真有些青黃不接的感覺 !

原帖由 ixx 於 09-10-14 11:10 發表
你哋覺唔覺小朋友响小二嘅成積冇小一咁好?

作者: sheepmom    時間: 09-10-14 17:24

我都好有同感,仲懷疑緊係咪個仔跟唔到!

原帖由 tam 於 09-10-14 11:19 發表

升小二後我差不多完全放手,功課只係睇下佢有無做齊就算,返到黎都好多改正…係咪真係放手得太快呢。 ...

作者: anixon    時間: 09-10-15 20:30

作者: Big谷媽    時間: 09-10-16 09:52

我都想問下大家, 教英文的老師多唔多用中文解釋? 亞囝說, 老師好少用中文解釋, 唔明要問老師時也要用英文問. 我是希望亞囝學習時可以無障礙, 不想令他失去興趣, 而且first image 是很重要, 若是聽錯左, 返到家我講幾多次都補唔番啦! (2D班)

原帖由 anixon 於 09-10-15 20:30 發表
我覺得亞女常常唔明數學教咩?!
我要再教一次, 但她仍然未可完全掌握 ...

功課比上年多了, 沒有什麼時間跟她溫習 ...

中文老師的普通話發音有問題,
為什麼二年級的老師還沒有一年級的好 ? ? ? ...

作者: candytl    時間: 09-10-16 10:19

原帖由 anixon 於 09-10-15 20:30 發表
中文老師的普通話發音有問題,
為什麼二年級的老師還沒有一年級的好 ? ? ? ...

不單是呂小, 好多學校亦是.
通常一間學校會揾啲有經驗的老師教P1, 一來要應付新生家長, 二來要幫P1生適應小學生活. P3又要揾啲教得好及有經驗的老師教, 應付教局個試. 到P5-P6, 唔使講, 一定揾全校教得最好的老師應付升中. 剩下的P2,P4, 家長要辛苦啲喇.
作者: ixx    時間: 09-10-20 11:30

其實有冇家長已經同小朋友溫近考試範圍?
唉! 我哋两公婆仲未有時間同佢温習。
toocold:
作者: sheepmom    時間: 09-10-21 09:25

平時啲功課已經做到好晏,加上又要溫英文及中文默書,真係好難有時間溫測驗!
作者: tam    時間: 09-10-21 09:31

原帖由 sheepmom 於 09-10-21 09:25 發表
平時啲功課已經做到好晏,加上又要溫英文及中文默書,真係好難有時間溫測驗!

仲有份中測考,咁大範圍…雖然話之前默過溫過o者,但小姐肯定已經忘記得七七八八啦
作者: anixon    時間: 09-10-22 09:30

作者: KelvinMaMa    時間: 09-10-22 09:39

聽亞仔講, 前兩天做了張英文Assessment, 只是一篇Comprehension, 不過好深, 唔係好識 !

英文卷看來都幾深, 真是難為了家長
作者: sheepmom    時間: 09-10-28 15:30

又到測驗啦!大家一齊加油!
作者: tam    時間: 09-10-29 08:59

原帖由 sheepmom 於 09-10-28 15:30 發表
又到測驗啦!大家一齊加油!

祝大家小朋友的測驗都順順利利啦。

升小二後各科都深左唔少,希望阿女唔好考一個令我 的分數返黎我就心滿意足喇。

btw,你地覺唔覺得岩岩派返黎中文閱讀理解assessment 問得好深?
作者: KelvinMaMa    時間: 09-10-29 09:54

中文Ass 亞仔都算識做, 可能之前佢讀過該寓言故事, 相反我覺得英文第一個Ass 就真是很深 !
作者: tam    時間: 09-10-29 17:06

原帖由 KelvinMaMa 於 09-10-29 09:54 發表
中文Ass 亞仔都算識做, 可能之前佢讀過該寓言故事, 相反我覺得英文第一個Ass 就真是很深 !

我女份中文long questions錯左3題…佢答唔到重點出黎…唉,今日都唔知佢測成點

英文第一個assessment真係好深,唯有希望在明天啦。
作者: anixon    時間: 09-10-30 00:07

作者: KelvinMaMa    時間: 09-10-30 12:24

亞仔話英文Reading 好深 !
作者: tam    時間: 09-10-30 15:05

我問阿女又係一如以往唔願意答我,問親佢樣樣都話無測到!

writing 係咪出左兩題?我女話得一頁紙。
作者: tam    時間: 09-10-30 15:06

數學assessment係咪錐體果份?
作者: anixon    時間: 09-10-30 23:25

作者: tam    時間: 09-11-2 09:39

原帖由 anixon 於 09-10-30 23:25 發表
數學 assessment 有5張黃色紙, 錐體/柱體只是其中一張.

英文 test, 亞囡話 writing 比 reading 難.

今天可以透透氣, 明天再努力.

thanks, 搵到啦,原來阿女放係功課袋入面。

我女反而話writing易過reading,捱埋今日,大家都可以輕鬆抖下喇。
我已經諗定聽晚放工返屋企同阿女去公園玩返晚。
作者: ixx    時間: 09-11-2 18:21

努力....考完聽日數學就可以放假.

但是又要準備校際朗誦節.
有冇小朋友參加朗誦節,
我小朋友第一次參加,有冇野要注意??

作者: tam    時間: 09-11-3 09:36

原帖由 ixx 於 09-11-2 18:21 發表
努力....考完聽日數學就可以放假.

但是又要準備校際朗誦節.
有冇小朋友參加朗誦節,
我小朋友第一次參加,有冇野要注意??
...

哈哈哈,測完真係鬆一口氣,weekend可以去shopping換季啦

你地報左邊一項呀?
上年個評判比小朋友的意見:
朗誦時要夠大聲,唔好講比自己對耳仔聽,因為比賽無mic既。
咬字要清晰,唔好有懶音同口水音。
要了解篇文章,咁樣講出黎先有感情。

印象中好似係咁多,希望幫到你地。
作者: tam    時間: 09-11-3 09:39

今朝早會通知,由聽日開始唔駛再帶口罩啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5