教育王國

標題: 09-10 P.1E 家長交流站 [打印本頁]

作者: kenchow9393    時間: 09-9-1 07:45     標題: 09-10 P.1E 家長交流站

歡迎各家長交流吓
作者: kenchow9393    時間: 09-9-1 07:47

今天7:00 上校車..都算準時.我就
作者: kenchow9393    時間: 09-9-1 07:51

八學生確診 豬流感打亂開學
http://hk.news.yahoo.com/article/090831/3/dzkk.html
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-1 20:05

hello,
我仔都係 1E, 佢今朝6:50要上車, 好早呀!
好彩佢都肯起身.
作者: 祖明    時間: 09-9-4 19:52

原帖由 pdcynthia_ip 於 09-9-1 20:05 發表
hello,
我仔都係 1E, 佢今朝6:50要上車, 好早呀!
好彩佢都肯起身.

我比你早少少,6:35上校車 以我經驗小朋友初初頭幾日返小學有新鮮感,所以都肯早起。過多一排~你剷佢都唔肯起身呀 你小朋友夜晚幾點上床 下午放學返到屋企有冇恰眼訓o架?
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-4 23:03     標題: 回覆 1# 祖明 的文章

你好, 佢9:30要入房瞓, 好彩都瞓到. 下午放學返屋企佢無瞓架, 我驚佢瞓左, 夜晚唔瞓.
你都住好遠喎, 等我估下你住邊, 係咪 tko 呢?
作者: 祖明    時間: 09-9-4 23:42     標題: 回覆 6# pdcynthia_ip 的文章

係呀! 你估中左 獎品將會寄到府上 仲要頭站上車添 我就要亞囝8:30上床,約9:00就訓著,幸好佢下午冇咩恰眼訓,下個月返全日就好難講
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-5 09:37

[quote]原帖由 祖明 於 09-9-4 23:42 發表

我都住係tko, 你坐成太車定成叔車? 我坐成叔車架.
你仔仔好乖, 肯o甘早瞓.我果個一定要9:30先入房架.

作者: 祖明    時間: 09-9-5 19:19     標題: 回覆 8# pdcynthia_ip 的文章

因為我大仔小一開始我己經要佢早訓,咁細佬見哥哥早訓 咪跟埋一齊訓 囉!況且佢咁早起身一定眼訓,只不過平時心野,掛住睇電視同玩,死撐唔肯上床之嘛!迫佢早D入房上床,一定唔駛十分鐘就訓著。
你都要習慣早D要囝囝訓呀!依家返半日,下午放學返唻冇o野做,有得玩同睇電視佢實唔眼訓o格,遲D正式教書返埋全日,開始要做功課溫書,你睇o下佢恰唔恰眼訓丫 ,即刻訓著都得!訓左
最弊佢上上下堂恰眼訓,咁o個堂老師講乜都唔入耳啦
你囝咪我囝囝口中同車o既同班同學仔囉 我PM聯絡電話俾你,得閒交流下o下丫 我囝囝叫吳越恒
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-5 20:14     標題: 回覆 1# 祖明 的文章

HI 祖明,

係呀, 我仔坐成叔車架. 我都PM左電話比你,
得閒聯絡下.
作者: kenchow9393    時間: 09-9-6 15:13

E+D小學都好多課外活動,唔知報邊樣好
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-6 21:33     標題: 回覆 1# kenchow9393 的文章

你問下你小朋友想學d咩? 我幫佢報活動前會問下佢. 暫時會報游水. 你地有無報朗誦呀 ?遲o的應該仲有其他課外活動班資料架.
作者: loklok0104    時間: 09-9-6 23:47

我大仔讀P2, 二家姐既仔仔讀P.1E, 大家好!
作者: csk家長jj    時間: 09-9-7 00:41

原帖由 loklok0104 於 09-9-6 23:47 發表

loklok0104,  P.2咩班呀?
我仔仔話當值時見過你仔仔(咁靚仔好易認!)

作者: kenchow9393    時間: 09-9-7 07:45

我有報個人英文朗誦and多人英文朗誦.還有英文小記者,或遊水...etc
原帖由 pdcynthia_ip 於 09-9-6 21:33 發表
你問下你小朋友想學d咩? 我幫佢報活動前會問下佢. 暫時會報游水. 你地有無報朗誦呀 ?遲o的應該仲有其他課外活動班資料架.

作者: kenchow9393    時間: 09-9-7 07:47

歡迎你
原帖由 loklok0104 於 09-9-6 23:47 發表

作者: yukicow424828    時間: 09-9-8 21:00     標題: 1E班梁卓霖家長急問

請問1E班學生今白曰老師是否收了兩本英文書?

作者: kenchow9393    時間: 09-9-8 22:47

Yes, 1 listening & 2 reading and writing.
原帖由 yukicow424828 於 09-9-8 21:00 發表
請問1E班學生今白曰老師是否收了兩本英文書?

作者: yukicow424828    時間: 09-9-9 00:47     標題: thx

唔該,我仲以為不見了
作者: loklok0104    時間: 09-9-9 12:29

原帖由 csk家長jj 於 09-9-7 00:41 發表

loklok0104,  P.2咩班呀?
我仔仔話當值時見過你仔仔(咁靚仔好易認!)

jj,

哈哈........亞仔由開學到而家都係病緊(咳嗽), 要帶mask返學, 你仔仔咁都認得佢, 真係 , 原來你仔仔係風紀.....叻仔!

我二家家個仔同我個仔都有幾分似架!

另請問你仔仔有無補習架?

我想幫仔仔揾個補習老師或補習社, 因為我放工返到屋企, 根本就唔夠時間攪佢D野, 我仲有個細仔添.

請問你知唔知學校附近有無D係專攻CSK架?

謝謝!
作者: csk家長jj    時間: 09-9-9 18:49

原帖由 loklok0104 於 09-9-9 12:29 發表

jj,

哈哈........亞仔由開學到而家都係病緊(咳嗽), 要帶mask返學, 你仔仔咁都認得佢, 真係 , 原來你仔仔係風紀.....叻仔!

我二家家個仔同我個仔都有幾分似架!

另請問你仔仔有無補習架?

我想幫仔仔揾個 ...

loklok0104,
唔想阻礙1E的家長交流,
我在另一個topic同你傾丫!
作者: kenchow9393    時間: 09-9-10 22:43     標題: Please help.急問明天P-1E要唔要默書?

急問明天P-1E要唔要默書?如需要默mud???please help.
作者: yukicow424828    時間: 09-9-11 01:20

我個女無話要默書呀
作者: kwantai    時間: 09-9-11 22:18

已經正式上課一星期, 亞仔都很喜歡這間學校,可以講出坐係左右隔離同學的名.  而且這星期的功課不多, 我放工回家時, 佢已經完成功課. 但係寫手冊會寫漏功課. 可能佢本身不識這些字, 所以都要教佢寫返.
作者: wongkaka    時間: 09-9-12 08:28

請問有冇女仔考到呢間學校 ?
作者: ChloeMak    時間: 09-9-12 11:48

Hi everyone,

My daughter is P1E also. She love her school so much...She call Chloe Mak, anyone konw her...Haha...
作者: kwantai    時間: 09-9-14 20:25

I have question  regarding today Chinese Penmanship.

家課冊寫有7 行生字, 但亞仔只起了5 行字頭,
起來, 爸爸,媽媽, 早, 及 天亮, 請問其他2 行是什麼.

kwan tai
作者: jannielam    時間: 09-9-14 22:49

another 2 are '對' and'我'
作者: kwantai    時間: 09-9-14 23:17

Thanks so much. I will ask him to finish it tomorrow morning.
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-23 15:21     標題: 回覆 1# kwantai 的文章

亞仔今日中文功課要寫 5 行生字,佢只起左4個, 仲有一個, 有無人可以話比我知係咩字呢? 佢只寫左?
早晨, 背起, 書包, 上學 .......
作者: kenchow9393    時間: 09-9-26 11:14     標題: 回覆 1# pdcynthia_ip 的文章

老師...不過遲左
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-26 12:56     標題: 回覆 1# kenchow9393 的文章

THANK you!, 當晚已經知道左.
你小朋友有無報星期六活動呀?
作者: loklok0104    時間: 09-9-26 13:55

原帖由 wongkaka 於 09-9-12 08:28 發表
請問有冇女仔考到呢間學校 ?

我二姐的小兒是考入去的.
作者: yukicow424828    時間: 09-9-26 20:33     標題: 星期六活動

我個女無報呀,因為我地住得遠
作者: 祖明    時間: 09-9-26 21:17

原帖由 yukicow424828 於 09-9-26 20:33 發表
我個女無報呀,因為我地住得遠

我都想報呀!但因為冇車直接返屋企,又住得遠 真係好麻煩 亞囝年年都想報足球班,但冇人接放所以唯有唔報
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-26 23:05     標題: 回覆 1# 祖明 的文章

我都住得遠架. 不過亞仔想參加, 比佢玩下喇.
我報咗足球班同英文拼音, 唔知有無位比佢呢?
作者: 祖明    時間: 09-9-26 23:51

原帖由 pdcynthia_ip 於 09-9-26 23:05 發表
我都住得遠架. 不過亞仔想參加, 比佢玩下喇.
我報咗足球班同英文拼音, 唔知有無位比佢呢?

好似要抽簽o架!但係英文拼音你唔駛咁遠返學校學喎!亞囝暑假開始o係黃永樹學,好平咋~~$840/12堂,全期學年半。
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-27 08:45     標題: 回覆 1# 祖明 的文章

唔該晒! 如果無位就去黃永樹問下先.
可過我係諗住如果有得參加, 同一地方唔使四圍去啫.又差唔多時間.
作者: kwantai    時間: 09-9-27 11:08

我幫亞仔報了管弦樂, 星期2 , 但不知道什麼時候會有結果.

另外 是不是仲未需英默.
作者: kenchow9393    時間: 09-9-27 16:14

Football and Music.
原帖由 pdcynthia_ip 於 09-9-26 12:56 發表
THANK you!, 當晚已經知道左.
你小朋友有無報星期六活動呀?

作者: kenchow9393    時間: 09-9-27 16:18     標題: 另外 是不是需英默. i want to know too

另外 是不是需英默. i want to know too?
原帖由 kwantai 於 09-9-27 11:08 發表
我幫亞仔報了管弦樂, 星期2 , 但不知道什麼時候會有結果.

另外 是不是仲未需英默.

作者: pdcynthia_ip    時間: 09-9-27 20:42     標題: 回覆 1# kenchow9393 的文章

miss 話 10月份先會開始默書.
作者: yukicow424828    時間: 09-9-28 22:53     標題: HELP

請問今日1E是否要做GP,如要做第幾頁
作者: woody_lui    時間: 09-9-29 17:46

可以上學校網頁查閱一年級功課欄。
作者: kenchow9393    時間: 09-9-30 00:13

http://cskps.edu.hk/比條link你
原帖由 yukicow424828 於 09-9-28 22:53 發表
請問今日1E是否要做GP,如要做第幾頁

作者: ChloeMak    時間: 09-9-30 10:54

Did anyone get the Note about 週五興趣小組選組安排事宜, beacuse i can find in School website but not yet received that note.
作者: woody_lui    時間: 09-9-30 17:08

以往一年級至三年級同學不用選組,那張通告是不是供四年級至六年級同學適用?
作者: yukicow424828    時間: 09-9-30 23:33     標題: 有事協助

請問1E班今曰有無派copy book,因為我個女無帶回家,但家課冊有
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-10-1 00:47     標題: 回覆 1# yukicow424828 的文章

有呀! 要做p.5 .
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-10-1 00:50     標題: 回覆 4# ChloeMak 的文章

有! 老師幫我個仔選咗英詩集誦.
作者: yukicow424828    時間: 09-10-1 01:20     標題: thx

唔該哂各位
作者: ChloeMak    時間: 09-10-1 23:09

pdcynthia_ip , you means you got that note and return to school already or just the teacher choose for your son from the school didn't give it to us ar...thx...
作者: kenchow9393    時間: 09-10-2 22:54

足球又無,英文詩又無
作者: kwantai    時間: 09-10-3 00:07

各位,

請幫忙查9/28 日英文penmanship 是寫什麼.
老師沒有改, 我諗亞仔起錯字頭.

作者: jannielam    時間: 09-10-3 11:42

老師是沒有改上一次的penmanship,而今次的字頭是
1.My class teacher is Miss Ma.(for 3  
   times)
2.My English teacher is Miss Wu..(for 3
   times)
作者: kwantai    時間: 09-10-3 15:24

thank you. I am just confused why teacher didn't give her assessment on last penmanship.
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-10-4 19:54     標題: 回覆 4# kenchow9393 的文章

我仔都入唔到足球班!
作者: pdcynthia_ip    時間: 09-10-4 22:21     標題: 回覆 6# ChloeMak 的文章

係呀!唔知係咪因為佢俾老師揀左入英詩朗誦,
所以星期五活動都要去練習呢?
作者: sandylam    時間: 09-10-5 11:08

hi all,

我小朋友係1a 架, 不過見你地講開星期五既活動/成長課, 我都想問, 其實係做d乜?

因mon-thu 導修堂係功課堂, 但星期五, 仔仔話係同佢地玩遊戲, 所以我想問下你地班係未都一樣?

而我參加左星期五音樂班, 但又冇通告話得唔得喎, 唔知幾時知呢? 因如果得, 呢個fri都已經第一堂.
作者: 祖明    時間: 09-10-5 14:08

原帖由 sandylam 於 09-10-5 11:08 發表
hi all,

我小朋友係1a 架, 不過見你地講開星期五既活動/成長課, 我都想問, 其實係做d乜?

因mon-thu 導修堂係功課堂, 但星期五, 仔仔話係同佢地玩遊戲, 所以我想問下你地班係未都一樣?

而我參加左星期 ...

hi,sandylam:
星期五最尾兩堂導修,通常會上活動堂或成長課。若果參加左課後活動,抽簽被取錄會有通告通知,唔清楚可打返校務處問下
作者: 祖明    時間: 09-10-5 14:19     標題: 各位靚媽咪

你o地小朋友習慣返全日制未呀?亞囝話唔鐘意食學校D午膳 可能星期五o個餐唔o岩佢口味啦 但以前用帆船供應商D味道都幾好o架
p.s 記得星期三做中文評估
作者: 祖明    時間: 09-10-5 14:26     標題: 回覆 52# ChloeMak 的文章

Hi,Chloe:
你囡囡係咪有個幼稚園同學叫黃紫沁呀?今年佢派左去協恩喎
作者: kwantai    時間: 09-10-11 13:33

hi,

My son was absent on Friday. Can anyone tell me is it just write the english dictation syllubus  1 time for this week English penmanship?  thanks
作者: hhma    時間: 09-10-11 16:38

jannielam

pls check pm

各位家長唔好意思, 借地方一用 - 搵人

原帖由 jannielam 於 09-10-3 11:42 發表
老師是沒有改上一次的penmanship,而今次的字頭是
1.My class teacher is Miss Ma.(for 3  
   times)
2.My English teacher is Miss Wu..(for 3
   times)

作者: jannielam    時間: 09-10-11 19:37

Yes, just write them for one time only, but my son said from no. 1 to no. 13. But I don't know if it is correct.

原帖由 kwantai 於 09-10-11 13:33 發表
hi,

My son was absent on Friday. Can anyone tell me is it just write the english dictation syllubus  1 time for this week English penmanship?  thanks

作者: kwantai    時間: 09-10-12 02:11

Thanks a lot . Can u also check pm .
作者: yukicow424828    時間: 09-10-12 23:08     標題: 1E班家長有事請教

紅 黃 藍色的膠folder是否要每日帶?
作者: jannielam    時間: 09-10-13 11:04

They 're just for revision use, so no need to bring them to school. The teacher will tell the students to bring to school if near exam/ test time.
作者: ChloeMak    時間: 09-10-13 15:15

Hi, Yes ar, she has a classmate call 黃紫沁, you know her as well.  Are you in class 1E, what is your children's name.

原帖由 祖明 於 09-10-5 14:26 發表
Hi,Chloe:
你囡囡係咪有個幼稚園同學叫呀?今年佢派左去協恩喎

作者: 祖明    時間: 09-10-13 20:00

原帖由 ChloeMak 於 09-10-13 15:15 發表
Hi, Yes ar, she has a classmate call 黃紫沁, you know her as well.  Are you in class 1E, what is your children's name.

係呀~~我囝囝叫Bosco Ng都係1E班,我同紫沁媽咪係中學同學 佢有次問Bosco班中係唔係有個女同學叫Chloe
作者: ChloeMak    時間: 09-10-14 16:23

How come she know in your class have one girl call Chloe gei...Bosco Ng..what is his Chinese name ar...

原帖由 祖明 於 09-10-13 20:00 發表

係呀~~我囝囝叫Bosco Ng都係1E班,我同紫沁媽咪係中學同學 佢有次問Bosco班中係唔係有個女同學叫Chloe

作者: ChloeMak    時間: 09-10-14 16:24

How come she know in your class have one girl call Chloe gei... Bosco Ng, let me ask my daughter tonight sin...

原帖由 祖明 於 09-10-13 20:00 發表

作者: 祖明    時間: 10-1-27 15:20     標題: 滿意第一次考試成績嘛

終於派齊試卷啦 你o地滿唔滿意仔仔女女D成績呀?
我囝囝今次就數科失o左手 比測驗時退步o左,佢話因為老師讀卷快 未計完一條老師就讀第二條,所以聽唔切
我諗都要訓練囝囝自己睇卷,同計數快D啦!(因為佢重用數手指方法計,再係咁落去擺埋隻腳上檯都唔夠用 )唔知下學期老師仲讀唔讀卷呢?
作者: ChloeMak    時間: 10-2-4 15:14

祖明

My Daughter OK wor this time, only the Chinese a bit low... but most of them are improve. I'm so happy.
Next term the teacher will not read the paper anymore, they need to read by themself la...so better let them read more Chinese words...

原帖由  於 10-1-27 15:20 發表
我囝囝今次就數科失o左手 比測驗時退步o左,佢話因為老師讀卷快mouth:" /> 未計完一條老師就讀第二條,所以聽唔切
我諗都要訓練囝囝自己睇卷,同計數快D ...

作者: woody_lui    時間: 10-2-7 13:40

根據學校以往做法,一年級下學期常識科仍會全卷讀,數學科只有部分題目老師讀卷,其他則由同學自己做。而中文及英文則由學生自己做,但老師會逐部分讀大題目,學生自行做小題目,老師不會讀小題目。

原帖由 祖明 於 10-1-27 15:20 發表
我囝囝今次就數科失o左手 比測驗時退步o左,佢話因為老師讀卷快mouth:" /> 未計完一條老師就讀第二條,所以聽唔切
我諗都要訓練囝囝自己睇卷,同計數快D ...

作者: 祖明    時間: 10-6-18 18:04

各位1E班家長:
我突然記得亞仔有次寫手冊交針咭,到依家我揾唔到張咭,係咪未派返呀?你哋有冇呀?
作者: pdcynthia_ip    時間: 10-6-18 18:58     標題: 回覆 1# 祖明 的文章

係未派呀!都未打針.25號打針呀!
作者: 祖明    時間: 10-6-19 20:04

原帖由 pdcynthia_ip 於 10-6-18 18:58 發表
係未派呀!都未打針.25號打針呀!

thx!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5